Prima pagină Ediția din: 08.10.2001
Știri
Parc industrial la Cugir
     În cadrul unei discuţii cu secretarul de stat Decebal Ilina, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Augustin Presecan, a propus înfiinţarea unui parc industrial în oraşul Cugir. CJ Alba urmează să preia în administrare mai multe spaţii aparţinând de Cugir SA, de regulă hale nefolosite ce ar putea primi o altă destinaţie. De altfel, premierul Năstase a sugerat societăţilor comerciale cu capital de stat să pună la dispoziţia autorităţilor aceste spaţii, pentru a fi folosite de investitori. (F.R.)
Componenţa Comitetului Regional de Selecţie pentru programul Phare
     De curând a fost stabilită componenţa Comitetului Regional de Selecţie a proiectelor din cadrul Programului Phare - Coeziune economică şi socială, dezvoltarea resurselor umane în contextul restructurării industriale. Preşedinte este Simion Creţu, directorul ADR Centru, secretar Ovidia Ţandrău, expert programe, membri Maria Ivan, director economic, Adina Mureşan, expert programe şi un expert independent numit de Delegaţia Comisiei Europene. Membri de rezervă sunt Ramona Dragolea, expert economic ADR Centru şi Dan Motreanu, şef serviciu relaţii publice. Membrii acestei comisii urmează să fie numiţi marţi la şedinţa Consiliului Regional de Dezvoltare Centru. (F.R.)
Piticu din Mediaş a dat lovitura la Teiuş
     Poliţia oraşului Teiuş a fost informată la sfârşitul săptămânii trecute de vânzătoarea unei librării că i-a fost furată geanta în care avea 6,2 milioane de lei. În scurt timp, hoţul a fost identificat în persoana lui Florin Ioan Peter, de 14 ani, zis Piticu, din Mediaş. Prejudiciul a fost recuperat în totalitate. (F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Telefonia modernă scoate din izolare sute de localităţi moţeşti
     După mai bine de şapte ani de aşteptare, un vechi vis al moţilor este aproape de a se realiza: introducerea telefoniei moderne. Vestea cea bună a fost adusă de directorul SNTc Romtelecom SA - Direcţia de Telecomunicaţii Alba, ing. Ioan Pocan şi de deputatul PSD de Alba, Ioan Andrei, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc, sâmbătă, la Alba Iulia. Deputatul Andrei a declarat că marţi, Consiliul de Administraţie al Romtelecom a aprobat cu unanimitate de voturi aplicarea programului GOLDSTAR în zona Munţilor Apuseni. "Eu şi dl. Pocan ne-am chinuit 8-9 luni să-i convingem pe cei de la Romtelecom de importanţa aplicării acestui proiect, dar am reuşit şi asta contează cel mai mult. Lucrurile au trenat o bună perioadă de timp, întrucât Ericsson, Siemens şi Alcatel au drept de uzufruct. Investiţiile pentru derularea programului GOLDSTAR sunt de 13 milioane de USD. Până la sfârşitul anului viitor, toate localităţile din Apuseni vor avea acces la reţeaua de comunicaţii. Practic, cu acest proiect, procentul de telefonizare va ajunge la 25 la sută iar gradul de digitalizare la 90 - 95 la sută, indici cu care ne vom situa printre primele 10 judeţe din ţară. Am reuşit acest mare pas împreună cu dl. Pocan şi cu ajutorul ministrului Comunicaţiilor, dl. Dan Nica", a declarat deputatul PSD de Alba, Ioan Andrei.
     Partea tehnică a fost susţinută de directorul SNTc Romtelecom SA, Direcţia de Telecomunicaţii Alba, ing. Ioan Pocan. "Este o mare satisfacţie personală ca după mai bine de 7 ani de aşteptare acest proiect de dezvoltare să fie aprobat. Ţin să-i mulţumesc d-lui deputat care a intervenit la toate nivelurile pentru ca proiectul să primească OK-ul. GOLDSTAR va acoperi întreaga zonă de nord-vest a judeţului, începând cu oraşele Abrud, Câmpeni, Baia de Arieş şi terminând cu 24 de comune şi 385 de localităţi (sate şi cătune). În zonă sunt 73300 de locuitori, ceea ce reprezintă 18 la sută din totalul populaţiei pe judeţ. Numărul de abonaţi existenţi, ce folosesc echipamente analogice şi manuale este de 8 la sută. În Apuseni, gradul de telefonizare va ajunge de la 7 la sută cât este în prezent, la 18 la sută. Implementarea programului GOLDSTAR permite apariţia a 25 de posturi de telefon la 100 de locuitori", a spus dl. Pocan. Lucrările propriu-zise vor începe în cel mult o lună, perioadă în care partea română şi cea sud-coreană vor semna contractul de creditare. Se va începe cu infrastructura de fibră optică pe principalele drumuri, după care va fi creat accesul către toate zonele prin instalarea a 27 de piloni cu staţii radio. La sfârşitul anului viitor, proiectul va fi finalizat în proporţie de 100%. Cetăţeanul nu va trebui să suporte decât plata pentru aparatul de telefon cumpărat. Programul GOLDSTAR a mai fost implementat în ţara noastră o singură dată, pentru zonele izolate din judeţul Buzău şi de circa doi ani funcţionează cu brio.
     Deputatul PSD, Ioan Andrei, a declarat că prin aceleaşi soluţii tehnice se va încerca şi rezolvarea telefoniei în Munţii Sebeşului. În prezent, circa 2000 de telefoane manuale (cu manivelă) mai sunt utilizate în Apuseni. Programul GOLDSTAR va permite moţilor să beneficieze de toate facilităţile telefoniei moderne, ieşind din izolare din acest punct de vedere.
     Contractul de creditare este unul extrem de avantajos, cu dobândă de 2,5 la sută pe an, cu o perioadă de rambursare de 20 de ani şi o perioadă de graţie de 10 ani, fiind garantat de guvern.
Florin ROMAN
Nuntă cu scandal la Berghin
Două cete de bătăuşi din Henig şi Ghirbom au stricat bucuria mirilor
     Un eveniment mai puţin obişnuit s-a semnalat sâmbătă noaptea la Căminul cultural din Berghin, unde avea loc o nuntă. În loc să se bucure alături de miri, de acest moment important din viaţa lor, mai mulţi tineri din Ghirbom (satul miresei) şi Henig (satul mirelui) au transformat acest eveniment într-o bătaie "tovărăşească". Poliţiştii au fost anunţaţi de Iulian Pleşa, 17 ani, că în timp ce era la nuntă a fost agresat de un individ pe nume Ioan Mărar, 28 de ani, din Ghirbom. După ce au plecat de la căminul cultural unde au reuşit să mai calmeze spiritele, poliţiştii au întâlnit pe drum 10 rromi veniţi să-l pedepsească pe agresor. Aceştia au fost întorşi din drum şi sfătuiţi să nu încalce legea. Avertismentul i-a ţinut pe bătăuşi doar până la ora 7.00, când scandalul a izbucnit din nou. Poliţiştii au evacuat sala şi i-au identificat pe protagonişti: pentru Henig au "luptat" Nicolae şi Gheorghe Fugaciu, Ioan Cercea, Marius Albu şi Adrian Muntean (ultimii trei au suferit leziuni) iar pentru Ghirbom: Vasile Petrescu, Ioan Mărar şi Nicolae Perţa. După primirea îngrijirilor medicale, scandalagiii au fost chemaţi la poliţie pentru a da declaraţii. Cercetările continuă.
Florin ROMAN
Un parlamentar cu inimă mare
     Deşi unii parlamentari şi oameni de afaceri ai judeţului spun că vin în sprijinul celor aflaţi în suferinţă, prea puţini dintre ei donează sume cu care merită, într-adevăr, să se mândrească. În cadrul acţiunii de sensibilizare a opiniei publice, organizată de ziarişti pentru salvarea vieţii micuţului Simon Blaga, în mod deloc surprinzător cea mai importantă donaţie a constituit-o cea a deputatului PSD de Alba - Codrin Ştefănescu: 400 DM (aproape 6 milioane de lei). Iată că, deşi se află departe de cei ce l-au desemnat, deputatul Codrin Ştefănescu este cu sufletul mereu aproape de cei aflaţi în suferinţă. D-l Aurel Mârza, mâna dreaptă a parlamentarului de Alba şi şeful său de cabinet, a demonstrat încă o dată că merită încrederea investită, constituind un exemplu pentru oamenii politici şi de afaceri din judeţ. Manager al firmei Konnex din Vinţu de Jos, d-l Mârza a donat 3,5 milioane de lei şi a făcut un apel tuturor oamenilor de afaceri din judeţ să înţeleagă adevărul vorbelor: "Credinţa fără faptă, moartă este!" (A.D.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.