Curier județean
Rugăciunea de azi
      "Dumnezeule, spre ajutorul meu ia aminte, Doamne, ca să-mi ajuţi mie grăbeşte. Să se ruşineze şi să se înfrunteze cei ce caută sufletul meu. Să se întoarcă înapoi şi să se ruşineze cei ce-mi voiesc mie rele. Întoarcă-se îndată ruşinându-se cei ce-mi grăiesc mie: bine este, bine este. Să se bucure şi să se veselească de Tine toţi cei ce Te caută pe Tine, Dumnezeule, şi să zică pururea: "Mărească-se Domnul" cei ce iubesc mântuirea Ta. Iar eu sărac sunt şi mişel, Dumnezeule ajută-mi. Ajutorul meu şi izbăvitorul meu eşti Tu, Doamne, nu zăbovi". Amin.

Calendar religios
Ortodox: Cuv. Pelaghia; Sf. Taisia
Catolic: Sf. Semion Bătrânul; Ss. Sergiu

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Deputatul Pereş taxează "la secundă" audienţele telefonice
     Până acum deputatul Alexandru Pereş se ţine de cuvânt şi taxează orice acţiune a guvernanţilor pe care o consideră nefolositoare cetăţenilor. Ultima taxare este "la secundă". Aflând că preşedintele Augustin Presecan acordă audienţe telefonice "la numărul cabinetului personal", deputatul democrat a precizat că astfel s-a dorit copierea iniţiativei lui Adrian Năstase, numai că "la Guvern cel care apelează nu este taxat". (S.F.D.)

Controalele OJPC au evidenţiat că
Unele mărfuri din import sunt inferioare celor indigene
     Pe parcursul lunii septembrie, inspectorii Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor au desfăşurat un număr de 133 de acţiuni de control la nivelul judeţului, 27 dintre acestea ca urmare a sesizărilor primite din partea cetăţenilor. Potrivit informaţiilor primite din partea d-lui ing. Ioan Pleşa, şeful OJPC Alba, în timpul verificărilor au fost întocmite 90 de procese verbale de constatare a contravenţiilor. Valoarea totală a mărfurilor indigene controlate este de 1387 miliarde de lei; au fost constatate abateri de la legislaţia în domeniul protecţiei consumatorilor la produse în valoare de 343 milioane de lei. În ceea ce priveşte situaţia mărfurilor din import verificate în cursul lunii septembrie, valoarea acestora se ridică la 260 de milioane de lei. Îngrijorător este faptul că mai bine de 50 la sută din produse, ce însumează 154 de milioane de lei, au înregistrat abateri de la legislaţia în domeniu. La 7 agenţi economici din judeţ s-a dispus sistarea temporară a prestării serviciilor, aplicându-se amenzi în valoare de 102 milioane de lei. Ca urmare, d-l Ioan Pleşa a subliniat importanţa urmăririi cu precădere a mărfurilor din import deoarece s-au constatat abateri importante la această categorie de produse. Timpul alocat verificării mărfurilor din import va trebui să fie mai mare decât cel destinat controlului mărfurilor indigene care, la rândul lor, cu siguranţă nu vor scăpa de verificările inspectorilor OJPC Alba.
Răzvan JURCĂ, Adriana DURIGĂ
Însămânţările de toamnă rămase în urmă
Au fost arate doar 15.000 ha din circa 30.000
     În această toamnă vor trebui efectuate arături pentru însămânţările de păioase pe o suprafaţă de 29.800 ha. Potrivit datelor furnizate de DGAIA Alba, până în prezent a fost arată doar jumătate din suprafaţă. Cum o parte însemnată din noile culturi ce urmează a fi înfiinţate au ca plantă premergătoare porumbul, se anunţă zile negre pentru campania din această toamnă. Specialiştii spun că circa 70 la sută din porumb se mai află încă în vegetaţie şi mai trebuie timp până să ajungă la o coacere deplină. Dacă recoltarea porumbului se amână nu va mai fi timp pentru eliberarea terenului, efectuarea arăturilor şi punerea seminţei sub brazdă în epoca optimă. Ca de atâtea ori în ultimii ani, nu se vor mai respecta elemente esenţiale ale tehnologiei şi se vor face compromisuri la calitatea lucrărilor. Depăşirea epocii optime a însămânţărilor este determinată în mare măsură şi de dotarea necorespunzătoare cu tractoare şi maşini agricole a fermelor vegetale şi a micilor producători agricoli. Nu arăm la timp, nu vom însămânţa în epoca optimă şi fiecare zi întârziere poate duce la pierderi de recoltă de până la 100 kg/ha. (S.T.)
În comuna Pianu
Au fost sfinţite şcoala şi căminul cultural
     Zilele trecute, în localitatea Plaiuri, comuna Pianu, situată într-o zonă de munte greu accesibilă, a avut loc sfinţirea şcolii şi a căminului cultural. În urma reparaţiilor capitale s-a înlocuit materialul lemnos al acoperişului, apoi s-au montat plăci de azbociment ondulat. De asemenea, la cele două construcţii ce fiinţează sub acelaşi acoperiş au fost efectuate lucrări de înlocuire a tavanului, vopsiri, tencuieli interioare şi exterioare, precum şi zugrăveli ale interioarelor şi faţadelor. Primarul comunei Pianu, d-l Marin Petruse, a mulţumit locuitorilor comunei pentru contribuţia adusă. Profesorul Nicolae Ursu - director coordonator, a prezentat părinţilor şi elevilor efortul financiar deosebit al Primăriei Pianu, al Centrului bugetar, dar şi sprijinul important al sponsorilor solicitaţi de Prefectura Alba şi Consiliul Judeţean. După o perioadă în care la şcoală existau doar suplinitori, acum o tânără învăţătoare a fost repartizată, prin grija Inspectoratului Şcolar, în comuna Pianu. La această festivitate au luat parte, de asemenea, majoritatea consilierilor locali din Pianu. (A.D.T.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.