Ultima oră
Știri
206 conjudeţeni au fost returnaţi în ţară
Acestora li se aplică interdicţia în spaţiul Schengen
     Printre cei 14.000 de români trecuţi pe lista neagră ce au interdicţie de a intra în spaţiul Schengen, se află şi 206 conjudeţeni de-ai noştri. Constatarea vine tocmai acum când a început numărătoarea inversă pentru acordarea vizelor în spaţiul Schengen. Potrivit legii, celor 206 de cetăţeni din judeţul Alba li se suspendă paşapoartele şi li se interzice să părăsească ţara pentru o anumită perioadă de timp, între şase luni şi trei ani. Dacă există vreo consolare că nu suntem ultimii din coadă, atunci 31 de judeţe sunt înaintea Albei în ce priveşte numărul persoanelor returnate în ţară. Unora dintre cei returnaţi în ţară li se impută amestecul în comiterea unor infracţiuni pe teritoriul statelor respective sau le-a expirat termenul legal de valabilitate a vizei. Persoanele tentate să treacă fraudulos frontiera vor "beneficia" de înăsprirea pedepselor penale. (S.T.)
După ce a băut din greu
Un cugirean a murit în plină stradă
     Poliţiştii cugireni au fost informaţi că, sâmbătă dimineaţa, lângă un bar de lângă halta CFR a fost găsit cadavrul unui bărbat. Din cercetări a rezultat că victima, care era handicapat, se numea Nicolae Neagu, de 53 de ani. Decesul a survenit ca urmare a unui stop cardiorespirator pe fondul consumului de alcool. (F.R.)
La Unirea
O gaşcă de tineri fură tot ce prinde
     Postul de Poliţie Unirea a fost sesizat sâmbătă dimineaţa de pensionarul Mihai Boda, de 61 de ani, din localitate, că persoane necunoscute i-au pătruns în casă de unde au furat carne de găină congelată. La puţin timp şi Silviu Suciu, de 61 de ani, localnic, a sesizat că persoane necunoscute au pătruns în curte în timpul nopţii, însă a auzit zgomot, a ieşit din casă şi hoţii au luat-o la fugă. Poliţiştii i-au identificat imediat pe vizitatorii nocturni, stabilind că aceştia sunt Adrian Vasile, de 17 ani, Alin Rusu, de 17 ani şi Elvis Lăcătuş, de 14 ani, toţi din Unirea. Dintre aceştia, primul a "operat" în timp ce complicii săi stăteau de "6". Extinzându-se cercetările s-a mai constatat că Adrian Vasile Suciu l-a mai "uşurat" o dată pe Mihai Boda în noaptea de 29/30 septembrie a.c. când proprietarul era plecat la o nuntă la Braşov. Atunci prada a fost ceva mai consistentă: 5 litri de ţuică, 5 litri de vin, zacuscă, compot, pâine de casă, mere şi bineînţeles carne congelată. Cercetările continuă în acest caz. (F.R.)
Bursa Naţională de Turism
     La finele săptămânii trecute s-au întâlnit la Călimăneşti - Căciulata reprezentanţii hotelurilor şi restaurantelor, ai firmelor de transport şi ai agenţiilor de turism din ţară. În cadrul acestei întâlniri a avut loc bursa Naţională de Turism, urmărindu-se contractarea locurilor şi negocierea tarifelor pentru Revelion precum şi pentru sezonul viitor. O noutate pentru ediţia din acest an a bursei o constituie organizarea unei secţiuni destinate tour-operatorilor unde aceştia şi-ai expus oferta de programe pentru revânzarea către agenţiile detailiste. La această ediţie a bursei au participat aproximativ 250 de societăţi comerciale din turismul balnear, dintre care 140 de agenţii de turism şi aproape 80 de prestatori în domeniul turismului. Judeţul Alba a fost reprezentat de 7 participanţi. (A.D.T.)
Scandal în familie la Bistra
     Postul de poliţie Bistra a fost sesizat în 3 octombrie a.c. de Nicolae Arieşan că a fost ameninţat şi înjurat de socrul său N. Bîrla, pe fondul consumului de alcool. Veniţi la faţa locului, poliţiştii au fost primiţi cu aceleaşi "delicatesuri" de Bîrla. El a fost prezentat Judecătoriei Cîmpeni care a hotărât să-i acorde recalcitrantului 15 zile de închisoare contravenţională. La solicitarea lui Bîrlă, sentinţa a fost revizuită, el primind de această dată 60 de ore de muncă în folosul comunităţii la Primăria Bistra. (F.R.)
Primarul din Baia de Arieş, Silviu Mârzan, s-a înscris în PSD
     De curând, primarul oraşului Baia de Arieş, fost membru PNL, s-a înscris în PSD. Cu ocazia alegerilor de ieri, Silviu Mârzan a fost ales vicepreşedinte al Organizaţiei PSD Baia de Arieş. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Judeţul Alba a pierdut dintr-o semnătură peste 25000 ha de pădure!
Deputatul Pereş solicită prefectului să efectueze o anchetă în acest caz
     Ştirile despre cutărică sau cutărescu care fură câţiva metri cubi de lemn din pădure sunt publicate de regulă pe prima pagină a ziarelor şi sunt difuzate în emisiunile de ştiri ale televiziunilor fiindcă autorităţile au grijă să le mediatizeze. Însă când judeţul Alba pierde dintr-o semnătură 25870 ha de pădure informaţia este aflată de presă de la deputatul Alexandru Pereş, care crede că: "Printre aşa multe probleme administrative, şi mai nou şi politice (se apropie alegerile judeţene în PSD), celor doi responsabili din palatul administrativ le-a scăpat o informaţie care a dus la diminuarea suprafeţei judeţene cu 25870 ha de pădure". Pădurile - care reprezintă 12% din suprafaţa forestieră a judeţului nostru, după estimările deputatului democrat - au fost luate de la Ocoalele silvice Bistra şi Petreşti şi au fost date în administrarea Direcţiei Silvice Sibiu. D-l Pereş susţine că aceste două ocoale erau solicitate încă de acum 30 de ani de sibieni. Pereş se întreabă: "Cum de d-l ministru Octav Cosmâncă, un recunoscut prieten al d-lui prefect Ioan Rus, a contrasemnat, fără a transmite un cât de mic semnal asupra acestei acţiuni?"
     Cum pagubele aduse economiei judeţului prin această decizie sunt considerate "semnificative" de deputat, acesta îl roagă pe d-l prefect Ioan Rus "să dispună o anchetă amănunţită şi să informeze cetăţenii judeţului Alba în legătură cu măsurile pe care le va propune pentru cei vinovaţi, considerând că au fost aduse atingeri serioase intereselor locale, economice şi sociale". Deputatul mai solicită şi ca prefectul judeţului să informeze opinia publică ce cantitate de masă lemnoasă a fost confiscată în acest an de organele de control ale Direcţiei Silvice Alba, "care, se pare, este cu mult mai mică decât în anii trecuţi, în ciuda tăierilor masive din pădurile judeţului."
     Însă aceasta nu e tot. D-l Pereş a declarat ziariştilor prezenţi la conferinţa de presă: "Sunt informaţii că responsabilii Direcţiei Silvice Alba au dat ordin să se recurgă la acte reprobabile, încercând să se răzbune pe cabanele silvice aflate în această zonă, distrugând mobilierul şi spărgând geamurile, căutând probabil acolo vinovaţii!" Iar în încheiere a spus: "Şi pentru ca clientela politică să nu sufere prea tare de această pierdere, Direcţia Silvică Alba aprobă pentru 20 de persoane fizice din zona Apusenilor posibilitatea de a tăia fiecare câte 50 mc lemn, pe autorizaţii de construcţie!"
Florin SILEA
"Paradisurile fiscale" din zonele defavorizate îşi arată roadele
Preşedintele Augustin Presecan anunţă un bilanţ pozitiv: 128 de investitori, peste 2500 noi locuri de muncă şi aproape 1000 de şomeri angajaţi
     Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Augustin Presecan, care este şi preşedinte al Consiliului de Dezvoltare Centru a făcut o analiză a activităţii ADR Centru în legătură cu administrarea, gestionarea şi monitorizarea zonelor defavorizate. După cum se ştie, în baza prevederilor OUG 24/1998 în Regiunea "Centru" au fost declarate cinci zone defavorizate, printre care şi zona minieră Apuseni şi zona Cugir.
     Preşedintele Presecan a declarat că până la 1 septembrie 2001, în zonele defavorizate din această regiune îşi desfăşoară activitatea 128 de agenţi economici beneficiari de certificat de investitor, creându-se 2576 noi locuri de muncă, din care 974 pentru şomeri. Cele mai multe investiţii s-au făcut în industria prelucrătoare, silvicultură, exploatare forestieră, transport şi depozitare, comerţ cu ridicata şi amănuntul, construcţii, industria extractivă şi de servicii. Totalul investiţiilor nou create este de 156044,9 milioane de lei.
     În zona defavorizată Apuseni s-au eliberat 53 de certificate de investitor. După declararea zonei s-au creat numeroase locuri de muncă din care 435 au fost ocupate de şomeri. Investiţiile realizate de agenţii economici ce beneficiază de certificate de investitor sunt de 75 de miliarde de lei. Până la data intrării în vigoare a OUG 75/2000 s-au restituit taxe vamale pentru materiile prime importate în valoare de 1,4 miliarde de lei. La importul bunurilor amortizabile, societăţile deţinătoare de certificat au beneficiat de scutirea la plata taxelor vamale şi a TVA în valoare de 10 miliarde de lei, iar la importul de materii prime au beneficiat de aceleaşi scutiri în valoare de 62 de miliarde de lei. Conform datelor declarate de agenţii economici la sfârşitul trimestrului III al anului 2001, totalul scutirilor de la plata impozitului pe profit în zona defavorizată Apuseni a fost de peste 9 miliarde de lei.
     În zona defavorizată Cugir, de la începutul acestui an s-au eliberat 14 certificate de investitor. Au fost create 394 de locuri de muncă, din care 52 pentru şomerii din zonă. Investiţiile realizate se cifrează la 8,2 miliarde de lei. Pentru bunurile amortizabile importate, agenţii economici au beneficiat de scutire de la plata taxelor vamale şi a TVA în valoare de 1,7 miliarde de lei. Firmele care au importat materii prime au beneficiat de aceleaşi scutiri în valoare de 2,2 miliarde de lei.
Florin ROMAN
Consiliul de Dezvoltare Regională se pronunţă asupra proiectelor finanţate din cadrul programului Phare 2000
     Marţi, la Sibiu, membrii Consiliului de Dezvoltare Regională Centru se vor pronunţa asupra proiectelor din programul Phare 2000 -Schema de finanţare nerambursabilă pentru întreprinderi noi, microîntreprinderi şi IMM-uri recent înfiinţate, ce vor primi finanţare. După cum v-am mai informat, la sediul ADR Centru, au fost depuse 288 proiecte, Fondul disponibil pentru acest program fiind de 1,6625 milioane EURO numai pentru regiunea Centru. Schema de finanţare nerambursabilă se adresează realizării de noi afaceri şi dezvoltării viabile a celor deja existente, cu un număr de până la 249 angajaţi. Potrivit informaţiilor noastre, după etapa a doua, din totalul de 287 proiecte analizate, 197 au fost declarate conforme şi eligibile, 25 au fost respinse din motive de conformitate iar 65 ca neeligibile. După sesiunea de evaluare tehnică şi financiară, din cele 197 proiecte, 44 au fost respinse ca nerelevante iar 4 neeligibile în urma reducerii capitalului circulant. (F.R.)
Deşi este membru de partid în organizaţia sectorului IV Bucureşti
Deputatul PSD de Alba (!) Ioan Andrei dă lecţii şi indicaţii pesediştilor din judeţ
Parlamentarul a afirmat că în PSD Alba există două echipe concurente şi o a treia care pendulează dintr-o parte în alta
     Sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc la Sala de protocol a Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, deputatul PSD de Alba, Ioan Andrei, a făcut o serie de declaraţii fulminante la adresa modului în care îşi desfăşoară activitatea organizaţia judeţeană şi conducerea acesteia. Parlamentarul PSD a şocat mai întâi atunci când a afirmat că deşi este deputat de Alba nu este membru al organizaţiei judeţene ci al celei din ... sectorul 4 Bucureşti. Domnia sa a declarat că nu s-a înscris la PSD Alba întrucât "aici nu există spirit de echipă şi nu se iau decizii colective. Mai bine zis la PSD Alba se lucrează în echipe. Există două echipe concurente şi o a treia care pendulează dintr-o parte în alta". Deputatul Andrei a mai spus că nu se va înscrie în organizaţia judeţeană până când lucrurile nu se vor rezolva, decizie comunicată şi forului superior de la Bucureşti. Întrebat fiind dacă susţine actuala conducere a PSD Alba, deputatul Andrei a evitat un răspuns direct, menţionând că va da acest răspuns după conferinţa judeţeană de alegeri. "Eu pot şi mâine să mă înscriu în PSD Alba dacă se va renunţa la acest stil de lucru", a precizat Ioan Andrei. Parlamentarul PSD de Alba a făcut mai multe referiri şi la sistemul de schimbare a unor directori. El a spus că partidul de guvernământ trebuie să-şi promoveze oamenii, însă, a precizat deputatul, aceste numiri trebuie să se facă pe criteriul competenţei.
     Chestionat în legătură cu eventualele sancţiuni ce ar putea fi luate împotriva domniei sale, ca urmare a ieşirii în presă cu aceste declaraţii, deputatul Andrei a declarat că poate fi tras la răspundere de conducerea sectorului 4 sau de cea centrală a PSD.
Florin ROMAN
Alegeri în cadrul formaţiunilor politice din judeţ
Dorin Sandea ales în funcţia de preşedinte al PSD Alba Iulia
     Vineri, 5 octombrie a.c., la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia a avut loc Conferinţa de alegeri a organizaţiei municipale a PSD, cu alte cuvinte s-a concretizat fuziunea dintre PDSR şi PSDR. După cum ne-a declarat d-l Mihai Babiţchi, vicepreşedintele organizaţiei judeţene, alegerile au avut o ţinută cu adevărat democratică, fiind desemnaţi în funcţiile de conducere cei care merită cu prisosinţă acest lucru. Astfel, în urma votului deschis exprimat de participanţi, în fruntea organizaţiei municipale a PSD Alba Iulia a fost ales dl Dorin Sandea, cel care a condus şi destinele fostului de acum PDSR Alba Iulia. Fotoliile de vicepreşedinţi au fost ocupate de Adrian Moise, Vasile Mărginean (ex-PSDR), Ion Traian Mîrza (ex-PRM), Lucian Docea (ex-PRM), Ion Ileană, Marius Rotar, Cornel Suciu, Radu Coclici şi Traian Serban. De asemenea, Biroul Municipal al PSD Alba Iulia este compus din 29 de membri din care 17 sunt noi. Tot cu acest prilej au fost desemnaţi şi delegaţii PSD Alba Iulia la Conferinţa judeţeană de alegeri a partidului de guvernământ ce va avea loc pe data de 20 octombrie.
Răzvan JURCĂ
Călin Potor a fost reales preşedinte al democraţilor albaiulieni
     Ieri - în prezenţa preşedintelui PD Alba, Mircea Hava, şi a deputatului Alexandru Pereş - s-au desfăşurat alegerile pentru Biroul permanent local Alba Iulia al PD. Pentru funcţia de preşedinte au candidat deţinătorul funcţiei, Călin Potor, şi vicepreşedintele Marius Anghel. Vicepreşedintele CJ Alba, Doru Cetean, şi-a retras candidatura zilele trecute pentru că nu putea fi prezent ca să şi-o susţină. Potor a primit 64 de voturi din 99 exprimate, astfel că şi-a păstrat funcţia. Şi Anghel şi-a păstrat funcţia de vicepreşedinte. Printre cei 10 vicepreşedinţi sunt fostul viceprimar şi fost preşedinte (înainte de 2000) al organizaţiei locale, Voicu Paul, care a fost preferat celor doi contracandidaţi pentru departamentul de Politici sociale, Ioan Dreghiciu (directorul SC Apă-canal SA Alba Iulia), Petre Constantinescu (patronul Salprestului) şi revoluţionarul Horia Bărdaş, care răspunde de relaţiile cu mass-media. (S.F.D.)
Tinerii liberali şi-au ales noua echipă de conducere
     Sâmbătă, 6 octombrie, reprezentanţii tinerilor liberali din judeţ şi-au ales noul Birou Permanent Judeţean. În funcţia de preşedinte al TNL Alba a fost ales avocatul Gelu Nistea. Cei patru vicepreşedinţi sunt: Dan Herlea - inginer, Stanciu Nicolae - economist, Potra Meda - avocat şi Drăgoi Dorina - economistă. Ceilalţi membri în biroul de conducere al tinerilor liberali sunt: Lopădean Sorin - economist, Batag Luminiţa - economist; Murg Adrian - inginer, Pădurean Cornel - student; Vasinc Cosmina - student; Sularia Cosmin - student; Ivanoff Cecilia - economistă; Petcu Raul - jurist; Damian Oana - student, iar ca membri supleanţi Sacaliuc Eduard - economist şi Repede Traian - inginer. (D.M.)
Poliţiştii albaiulieni pe fază
     Poliţiştii albaiulieni au avut mult de furcă în acest sfârşit de săptămână. Mai întâi, sâmbătă, poliţiştii de la Ordine Publică l-au identificat pe Marinel Cristian Ilie, de 18 ani, din Alba Iulia, care în timpul nopţii de 5/6 octombrie a furat de la AF Coroiu 3 căni de ceramică, în valoare de 60.000 de lei. Acesta este cercetat în stare de libertate pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale.
     La 4.00 dimineaţa, o patrulă a oprit la control un autoturism Opel, pe strada 1 Decembrie 1918, cu numărul de înmatriculare SB 01 DSZ. În portbagajul maşinii s-a găsit un motocompresor despre care fraţii Ilie şi Nicolae Olar, ambii muncitori din Veseuş, nu au putut da relaţii în legătură cu provenienţa lui. Din cercetări a rezultat că cei doi, împreună cu Dănuţ Horhat, consătean de-al lor, au subtilizat motocompresorul de la SC Marc Apulum Alba Iulia. Prejudiciul a fost recuperat, iar cei trei sunt cercetaţi în stare de libertate pentru furt. Poliţiştii albaiulieni au fost sesizaţi vineri că la intersecţia dintre străzile Cloşca şi Mesteacănului a avut loc un accident rutier. Micuţul Vlad Haţegan, de 6 ani, s-a angajat în fugă în traversarea străzii, fără să se asigure, fiind surprins şi accidentat de autoturismul Ford Escort, AB 02 VPA, condus de Călin Marc Lazăr, de 20 de ani, student din Alba Iulia. Minorul a suferit mai multe politraumatisme, fiind transportat la spital pentru a primi îngrijiri medicale.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.