Curier județean
Rugăciunea de azi
      Doamne, Dumnezeul meu! Osândit stau înaintea Feţei Tale celei Sfinte, şi-mi mărturisesc nevrednicia, neputinţa şi sărăcia mea cea mare. Pentru aceasta, mă rog Ţie, o, Izvor dulce şi noianul îndurării, deschide stavilele cerului şi plouă asupra mea bunătăţile îndurării Tale, pentru ca să pot scoate lacrimi, să plâng, să spăl şi să curăţesc sufletul meu de întinăciunea păcatelor, cu căinţă tare şi adevărată. Şi, ca să-mi dai acest dar, Stăpâne, pun mijlocitor pe Înaintemergătorul Ioan, către care zic: O, Învăţătorule al căinţei şi mărite Prorocule, care eşti mai mare decât toţi prorocii, precum însuşi Fiul lui Dumnezeu te-a numit în Sfânta Evanghelie, tu, care ai arătat poporului pe Stăpânul Hristos, tu, care L-ai botezat în Iordan şi ai văzut cerurile deschizându-se, tu care ai auzit glasul Părintelui Ceresc şi ai văzut pe Duhul Sfânt ca un porumb pogorându-se peste El. Amin!

Calendar religios
Ortodox: Ap. Iacob; Cuv. Andronic şi Atanasia
Catolic: Ss. Dionisie; Sf. Ioan Leonardi; Sf. Seruel Malduf

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Alba Iulia mai are o şansă
     D-l Horia Bărdaş, preşedintele revoluţionarilor din Alba, ne-a informat că în urma protestului Asociaţiei Revoluţionarilor din Decembrie '89 Alba de la Camera Deputaţilor s-a primit răspunsul că plenul Camerei Deputaţilor a returnat spre reexaminare proiectul de lege pentru declararea municipiului Alba Iulia Oraş Martir al Revoluţiei din decembrie 1989. Din păcate, tot Comisia pentru administraţie publică îl va analiza - cea care anterior a dat aviz negativ - nu cea Juridică (care aprobase alte două proiecte similiare pentru alte oraşe), pe care ar fi preferat-o deputatul Alexandru Pereş. (S.F.D.)
Agresiuni în week-end
     În week-end-ul recent încheiat, medicii de la Urgenţe au avut mult de lucru, oferind peste 100 de consultaţii. Potrivit surselor medicale, cele mai multe persoane au solicitat ajutor de urgenţă după ce au fost victimele unor agresiuni sau chiar agresori. Medicii ne-au spus că demult nu s-au mai confruntat la sfârşit de săptămână cu un număr aşa de mare de agresiuni, fiind aproape un record negativ la acest capitol. (F.R.)
40 de asociaţii de proprietari din Alba Iulia au primit preavize
     SC Apă Canal SA Alba Iulia a trimis preavize către 40 de asociaţii de proprietari în care se precizează că dacă acestea nu-şi vor achita datoriile la timp, începând cu 16 octombrie a.c. vor fi debranşate de la reţea. Potrivit graficelor de eşalonare întocmite, SC Apă Canal are de primit de la aceste asociaţii 3 miliarde de lei, iar în total 8 miliarde de lei. (F.R.)

În Regiunea 7 CENTRU - investiţii directe de peste 53 de milioane de dolari
Şapte firme puternice au primit statutul de investitori strategici
     După cum v-am informat, în vara acestui an Guvernul României a promovat Legea 332 în scopul consolidării politicii de dezvoltare economică prin promovarea şi încurajarea investiţiilor interne şi externe. "Pentru a beneficia de facilităţile incluse în actul normativ, investiţiile directe trebuie să depăşească echivalentul unui milion de dolari SUA, să contribuie la dezvoltarea infrastructurii economice a României, să determine un efect pozitiv de antrenare în economie şi să creeze noi locuri de muncă" - a declarat în cadrul unei conferinţe de presă preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Augustin Presecan, care este şi co-preşedintele Consiliului de Dezvoltare Regională 7 Centru. În vederea obţinerii facilităţilor prevăzute în Legea 332/2001, firmele care au investit peste 1 milion de dolari (după data apariţiei acestei legi), investitorii consideraţi "strategici" au trebuit să se adreseze Agenţiei pentru Dezvoltare Regională 7 Centru. Directorul acestei instituţii, Simion Creţu, a precizat că şapte firme au primit statutul de investitori strategici, valoarea investiţiilor directe depăşind 53 de milioane de dolari. Aceste societăţi sunt: *SC Sepal (Sebeş-Alba), specializată în producerea plăcilor de PAL pentru fabricarea mobilei, cu o valoare a investiţiei de peste 4,56 milioane de dolari (138,2 miliarde de lei); *INFOPRESS (Odorheiu Secuiesc, Harghita) cu domeniul de activitate modernizarea şi creşterea capacităţii pentru realizarea de produse tipografice, cu o investiţie de 12,54 milioane de dolari (379,3 miliarde de lei); *Lubrifin (Braşov), care a investit în fabrica pentru producerea uleiurilor lubrifiante destinate domeniilor auto şi industrial 13,3 milioane de dolari (370,4 miliarde de lei); *SC Azomureş SA (Târgu Mureş) cu două investiţii în valoare de peste 12,6 milioane de lei (318,7 miliarde de lei); *LEINEWEBER RO (Sfântu Gheorghe - Covasna), care a investit într-o fabrică de confecţii producţie de pantaloni, de înaltă calitate, pentru export, 22 milioane de mărci germane (315,37 miliarde de lei); *SC Celohart SA (Zărneşti Braşov) care sunt pentru retehnologizare 1,3 milioane de dolari (39,78 miliarde de lei).
Dana MOTREANU, Florin ROMAN
Un copil din Sebeş intoxicat cu ciuperci a ajuns în stare de comă la spital
     Deşi presa a tras mai multe semnale de alarmă în legătură cu problemele care apar în urma consumului de ciuperci necomestibile, acest lucru este ignorat de mulţi dintre conjudeţenii noştri.
     Un caz mai deosebit s-a înregistrat la sfârşitul săptămânii trecute când un copil de 6 ani din Sebeş a ajuns în stare de comă profundă la secţia de Urgenţe a Spitalului Judeţean Alba. Alexandru B. a mâncat ciuperci în jurul amiezii de duminică, după care, câteva ore mai târziu a început să se simtă rău acuzând dureri abdominale, greţuri şi vărsături. Având în vedere starea gravă a micuţului, acesta a fost transportat de urgenţă la Cluj-Napoca cu o ambulanţă. Pe drum, Alexandru a fost victima unui stop cardiorespirator însă momentul critic a trecut după resuscitare. Surse oficiale din cadrul spitalului din Cluj-Napoca ne-au declarat că starea băiatului este în prezent bună, el revenindu-şi în urma dializei.
Florin ROMAN
Dezamăgit de prestaţia românilor
Un italian şi-a adus meşteri din Ungaria să-i renoveze o casă în Cugir
     "Cine-i harnic şi munceşte, are tot ce vrea... dar cine bea şi chefuieşte, are tot aşa", zice o vorbă îmbătrânită de atâta rulaj prin gurile românilor care rătăcesc pasiv prin hăţişurile unei tranziţii spre nu se ştie încă ce, unde şi cum. Comentarii pe tema "hărniciei " unora dintre conaţionalii noştri se pot crea, mai dihai decât infinita coloană brâncuşiană. Dar, pentru a nu răscoli orgolii neînţelese, mă rezum la fapte. De ceva vreme, un investitor italian rezident în Ungaria şi-a cumpărat o casă în Cugir. Cum casa necesita oarece îmbunătăţiri, omul, de bună-credinţă (he! he! defect specific occidentalilor), şi-a angajat o echipă de meşteri (mari, calfe şi zidari!) din Cugir. Vreme de trei săptămâni, spre o lună în cap, meşterii noştri s-au tot opintit să-i transforme casa. Pe măsură ce trecea timpul, specialiştii noştri se "lăsau" tot mai greu: ba că investiţia îi solicită psihic şi fizic, deci salariul - fixat şi negociat o dată - trebuia recorelat la rata inflaţiei, ba că masa oferită e prea săracă în aminoacizi şi alţi stimulatori musculari; ba că munca oboseşte... într-un final deloc fericit dar de aşteptat, italianul i-a pus pe liber pe meşterii români. Mai mult, lecuit de priceperea meşterilor "made by Romania" italianul şi-a adus din Ungaria trei tineri maghiari care i-au finisat casa în... trei zile. Lucrare garantată, cu o precizie de necontestat. Comentariile? De prisos! Dacă dvs. credeţi că aceasta a fost o excepţie regretabilă, sunteţi liberi să o faceţi! Şi apoi să ne tragem sufletul, şi să ne apucăm din nou să ne prefacem că muncim... Dar la scadenţă să nu ne mai întrebăm de ce ei se prefac că ne plătesc...
Nicoleta TOMUŢA
Astăzi se vor stabili câştigătorii proiectelor din cadrul programului Phare 2000
     Marţi, 9 octombrie a.c., la Sibiu va avea loc şedinţa Consiliului Regional de Dezvoltare 7 Centru, condus de preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan, copreşedinte al organismului zonal. Pe ordinea de zi sunt incluse următoarele puncte: * Proiect de hotărâre privind aprobarea Raportului de evaluare a proiectelor din Programul PHARE RO 0007.02 - Schema de finanţare nerambursabilă pentru întreprinderi noi, micro-întreprinderi şi întreprinderi mici şi mijlocii recent înfiinţate; * Proiect de hotărâre privind numirea Comitetului Regional de Selecţie a proiectelor din cadrul Programului Phare RO-007.02.01 - Coeziune Economică şi Socială - Dezvoltarea resurselor umane în contextul restructurării industriale; * Proiect de hotărâre privind endorsarea Contractului de Mandat încheiat între Agenţia pentru Dezvoltare Regională "Centru" şi Ministerul Dezvoltării şi Prognozei, pentru înregistrarea statistică în baza Legii nr. 332/2001 a investiţiilor directe a căror valoare depăşeşte 1 milion dolari SUA; * Informare privind constituirea şi funcţionarea parcurilor industriale în condiţiile OUG nr. 65/2001; * Raport privind activitatea de administrare şi gestionare a zonelor defavorizate de către ADR Centru; * Informare asupra Hotărârii Guvernului nr. 759/2000, privind aprobarea structurii, indicatorilor şi fondurilor aferente programelor care se experimentează şi se finanţează din bugetul Ministerului Dezvoltării şi Prognozei în anul 2001; * Diverse.
Florin ROMAN

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.