Ultima oră
Știri
Drama micuţului Simion Blaga a sensibilizat şi Prefectura judeţului Alba
     Nici prefectul judeţului Alba, av. Ioan Rus, nu a rămas insensibil la drama băieţelului Simion Blaga din Craiva. Astfel, la iniţiativa domniei sale Prefectura Alba a donat suma de 5 milioane de lei la care se adaugă şi faptul că fiecare salariat al instituţiei urmează să contribuie cu o sumă la salvarea vieţii micuţului, cu prilejul campaniei iniţiată în acest sens de mass-media locală. De asemenea, prefectul Ioan Rus, în calitate de preşedinte al PSD Alba a determinat şi organizaţia judeţeană a partidului de guvernământ să contribuie cu suma de trei milioane lei. (R.J.)
Credite nerambursabile prin "PROPACT"
     "Propact" central anunţă că, până în data de 13 octombrie a.c., se mai fac înscrieri la sediul central din Piteşti pentru obţinerea de credite nerambursabile în sumă totală de 500 milioane - 5 miliarde/ întreprinzător având ca obiect achiziţionarea de utilaje industriale (mai puţin pentru carmangerii).
     Proiectele fezabile vor fi întocmite şi depuse până în data de 16 noiembrie a.c. în ordinea înscrierii pe listă la termenul prevăzut.
(Preşedintele onorific "Propact" Alba, prof. drd. ing. Petru Titus Leahu GROZA)
     P.S. Printre puţinele judeţe din ţară desemnate să primească astfel de credite nerambursabile se numără şi judeţul Alba.
Hoţ minor şi... voiajor
     Poliţiştii din Şpring în colaborare cu subofiţerul criminalist din cadrul Poliţiei Sebeş l-au identificat pe Lucian Ioan Cotârlea (15 ani, domiciliat în Sibiu) ca fiind autorul a trei furturi comise pe raza comunei Şpring şi a satului Draşov. În perioada anilor 1999-2000, cât s-a aflat în vizită la rudele din Şpring, Cotârlea a spart Casa Parohială din Şpring, o locuinţă particulară şi un atelier de tâmplărie din Draşov, adunându-şi bunuri şi bani, paguba fiind estimată la 10,2 milioane lei. (N.T.)
Aflaţi sub influenţa alcoolului
Trei studenţi ucrainieni au provocat scandal la serviciul de Urgenţe
     Duminică seara, în jurul orei 20.30 la serviciul de Urgenţe al Spitalului Judeţean Alba au fost aduşi trei tineri din Ucraina, studenţi în Alba Iulia. Considerând că regimul privilegiat oferit cu largheţe de statul român se întinde şi dincolo de graniţele legii, tinerii au provocat un scandal monstru la Urgenţe, insultând oribil personalul medical de gardă. Tinerii (între 21-23 de ani) au fost aduşi la spital de poliţie deoarece provocaseră un accident rutier în zona hotelului Cetate din Alba Iulia. Deoarece cei trei poliţişti care conduseseră tinerii la spital pentru recoltarea probelor biologice n-au reuşit să ţină situaţia sub control, a fost solicitat ajutorul unui alt echipaj de poliţie. În final, la Urgenţe s-au strâns opt poliţişti care au reuşit să-i convingă pe tineri că e obligatoriu să li se recolteze probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. După circul gratuit oferit personalului medical de studenţii ucrainieni, aflaţi sub influenţa alcoolului, aceştia au fost conduşi la poliţie pentru cercetări. În cauză, ancheta continuă, deoarece alcoolemia şoferului ucrainian a fost stabilită ca fiind de 1,85 la mie. (A.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Cheltuielile pentru 1 Decembrie sunt estimate la 3,5 miliarde de lei
Miercuri va avea loc un nou comandament la Prefectura Alba
     Prefectura împreună cu Consiliul judeţean Alba au întocmit un deviz estimativ pentru cheltuielile ocazionate de sărbătorirea în municipiul Alba Iulia, la 1 Decembrie 2001, a Zilei Naţionale a României şi a împlinirii a 83 de ani de la Marea Unire din 1918. Respectivul act a fost trimis ieri la Bucureşti, d-lui Octav Cozmâncă, Ministrul Administraţiei Publice, care urma să solicite din fondul de rezervă aflat la dispoziţia guvernului suma de 3,5 miliarde de lei.
     "Este datoria noastră ca Alba Iulia, prin găzduirea unor valoroase acţiuni comemorative cu caracter istoric şi cultural, să-şi respecte şi să-şi întărească locul binemeritat pe care îl ocupă în inimile conaţionalilor noştri", se arată în nota de fundamentare semnată de prefectul Ioan Rus şi Augustin Presecan - preşedintele CJ. Defalcate, cheltuielile se prezintă astfel: invitaţii - 22,5 milioane de lei; obiecte omagiale (mape, insigne, pocale, căni) - 500 milioane de lei; foc de artificii - 150 milioane lei, coroane, flori, buchete şi aranjamente - 15 milioane lei; dineu oficial pentru 1000 de persoane - 388 milioane de lei; manifestări ştiinţifice, culturale şi artistice - 566 milioane lei; reparaţii la Cimitirul Eroilor din Alba Iulia - 684 milioane de lei; reparaţiile carosabilului şi aleilor din zona Parcului Unirii din Alba Iulia - 1,17 miliarde de lei.
Răzvan JURCĂ
Două persoane stabilite în străinătate solicită statului român
Despăgubiri în valoare de 40 de miliarde de lei
     În cursul zilei de ieri, Comisia judeţeană a Prefecturii Alba care se ocupă cu cercetarea dosarelor întocmite conform Legii 10 care prevede restituirea bunurilor confiscate abuziv în perioada comunistă a studiat un număr de 50 de dosare. Două persoane stabilite cu mult timp în urmă în Israel (Hedwiga Ruth) şi Germania (Magdalena Hailper) au deţinut terenuri în Alba Iulia şi Pîclişa. Acestea solicită statului român despăgubiri în valoare de 40 de miliarde de lei, prezentând în acest sens documente cuprinse în 11 dosare. Potrivit Legii 10 s-au mai solicitat: terenul ocupat în prezent de IAS Vingard, o parte din terenul pe care se află în prezent Hotelul "Cetate" din Alba Iulia, suprafaţa ocupată de Conel Aiud şi cea deţinută de DSV Ocoliş. Comisia judeţeană a constatat că 7 dosare nu sunt de competenţa sa şi au fost trimise spre soluţionare altor comisii; alte două dosare au fost trimise la APAPS, fostul FPS, iar mai bine de 20 de dosare au fost repartizate primăriilor din teritoriu. Membrii comisiei au constatat că aproape nici un dosar prezentat nu a cuprins documentaţia completă necesară conform prevederilor Legii 10. (A.D.T., R.J.)
Sub deviza "conducem cu fermitate"
Primarul din Mihalţ a bătut un localnic până l-a pornit sângele pe urechi
     batutDuminică, 7 octombrie a.c., în jurul orei 17,00, la Mihalţ s-a petrecut un eveniment desprins, parcă, din "teatrul absurd" : un tânăr localnic, Teodor Barna, 31 de ani, tatăl a doi copii, a fost bătut sub ochii soţiei de ...primarul comunei, Toma Cârnaţ. Iată cum relatează victima despre cele întâmplate: "Duminică după amiaza mă aflam în grădina casei mele din Mihalţ şi lăsasem calul să pască undeva, în apropiere, pe hotar, unde abia se tăiaseră tuleii de porumb. La un moment dat şi-a făcut apariţia primarul comunei, care m-a învinuit că animalul ar fi făcut stricăciuni pe terenul respectiv. La protestele mele, primarul s-a repezit la mine pus pe ceartă: "Tu comentezi, mă? Să taci, că eu fac legea aici!". Văzând una ca asta, i-am spus fiului meu în vârstă de 8 ani să ia calul şi să-l priponească în altă parte, dar nici aşa n-a fost mulţumit domnul primar şi, pe neaşteptate, s-a repezit cu pumnii asupra mea. M-a lovit, m-a trântit la pământ şi, cum era cu sapa în mână, am crezut că mă va tăia cu ea. (Am auzit chiar un glas din mulţimea oamenilor, care se strânseseră ca la spectacol,ce îl îndemna să facă acest lucru). M-a bătut până m-a pornit sângele pe urechi..."
     După ce şi-a săvârşit isprava sub ochii soţiei şi ai copilului lui Barna, primarul s-a potolit şi s-a dus în drumul său, mulţumit probabil de această dovadă de "fermitate" pe care o dăduse în faţa celor ce l-au ales. Dar bietul mihălţean a început să se simtă tot mai rău (el este bolnav de inimă şi se află în evidenţa dr. Ghemeş, printre cardiaci), a acuzat mari dureri de cap şi, de teamă să nu aibă vreun traumatism grav care să-i pună viaţa în pericol, s-a prezentat la serviciul de urgenţe al Spitalului judeţean, fiind internat în aceeaşi zi, cu diagnosticul "politraumatism prin agresiune". Dr. Bogdan Azamfirei, care îl are în îngrijire la secţia de chirurgie, a dispus efectuarea unor investigaţii complete şi nu s-a confirmat otoragia (sângerarea pe urechi), dar încă nu se cunoaşte rezultatul radiografiei craniene şi al celei de coloană cervicală. Diagnosticul TCC închis este, însă, clar, iar agresiunea este evidenţiată de numeroasele echimoze cu care Barna a fost blagoslovit din partea primarului. Oricum, omul se află încă sub supraveghere.
     Din declaraţiile sale reiese că nu intenţionează să-l aducă în faţa instanţei pe cel ce l-a agresat, dar mama lui Barna, femeie sărmană şi în vârstă, a dorit să facă publică întâmplarea pentru a arăta cetăţenilor judeţului (şi mai ales conducerii PSD, pe care-l reprezintă Toma Cârnaţ), cine este în realitate omul care conduce destinele comunei Mihalţ. Şi, eventual, să fie luate măsurile ce se impun.
IOAN HĂNŢULESCU
Avocatul Mişu Baco ar putea fi exclus din barou
     De curând am publicat în ziarul "Unirea" acuzele pe care dl Gheorghe Zidaru i le aduce avocatului Mişu Baco. Concret dl Zidaru afirma că avocatul Mişu Baco l-ar fi insultat şi lovit chiar pe holurile Tribunalului judeţean Alba. Luând act de acuzele aduse de dl. Zidaru preşedintele Baroului de Avocaţi Alba - dl. av. Marcel Simion a declarat că în condiţiile în care acuzaţiile se dovedesc reale cazul avocatului Mişu Baco va fi supus atenţiei membrilor baroului, acesta urmând să decidă sancţiunea care-i va fi aplicată acuzatului. Aceasta poate merge până la excluderea din barou. (Z.U.)
"Nu mă sperie competiţia!"
Prefectul Ioan Rus şi-a anunţat oficial candidatura la preşedinţia PSD Alba
     "Nu mă surprind absolut deloc atacurile din presă. Eu ştiu câte parale fac, ştiu ce am făcut bine şi ce am greşit, nu mă simt cu nimic vinovat. Degeaba se încearcă discreditarea mea şi a familiei pentru a renunţa la funcţia de prefect. Nu m-am gândit niciodată să demisionez din această funcţie şi mai mult voi candida şi la preşedinţia PSD Alba, cu prilejul Conferinţei judeţene care se apropie. Nu mă sperie competiţia şi tocmai de aceea aştept ca şi alţi colegi de partid să-şi depună candidatura. Dacă nu voi fi ales, nu voi face nici o tragedie, este opţiunea membrilor PSD şi o voi respecta", a declarat în cursul zilei de ieri prefectul Ioan Rus, cu 10 zile înaintea Conferinţei judeţene de alegeri a PSD Alba ce va desemna noul preşedinte al organizaţiei. Domnia sa a mai precizat că până la sfârşitul acestei săptămâni se vor încheia toate conferinţele locale ale PSD, care concretizează fuziunea PDSR - PSDR şi ca în majoritatea cazurilor au fost aleşi în funcţii oameni noi, printre care se regăsesc o serie de tineri şi femei ceea ce demonstrează spiritul democratic ce domneşte în acest partid. Parcurgând lista cu preşedinţii organizaţiilor locale aleşi până acum se observă că aceştia provin din diferite medii socio-profesionale, de la profesor, inginer sau economist, la conducători auto (Bucium), vânzător (Cricău), prelucrător prin aşchiere (Hopârta şi Râmeţ).
     Revenind la Conferinţa Judeţeană ce se va desfăşura sâmbătă, 20 octombrie a.c. la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia mai trebuie spus că preşedintele va fi desemnat prin vot secret şi vor fi prezenţi delegaţi din toate localităţile judeţului.
Răzvan JURCĂ
"Se ţine numai de intrigi în loc să se ocupe de problemele judeţului"
Afirmă preşedintele PSD Alba, Ioan Rus referitor la acuzele aduse de deputatul Ioan Andrei
     Atacurile lansate recent de deputatul Ioan Andrei, împotriva organizaţiei judeţene a PSD Alba şi implicit a conducerii acestuia nu l-au impresionat pe preşedintele Ioan Rus. Domnia sa a precizat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă că acesta nu poate fi luat în serios atâta timp cât nu s-a implicat absolut deloc în susţinerea intereselor judeţului Alba. "Nu mă interesează ce a spus acesta, fiecare este liber să declare ce doreşte. În loc să se ocupe de problemele judeţului găseşte timp, în schimb, pentru intrigi. Ar trebui să ia exemplu de la ceilalţi parlamentari ai noştri, Filipescu, Selagea şi Ştefănescu care se luptă cu adevărat pentru cetăţenii care i-au votat. I-am asigurat cel mai bun spaţiu în incinta sediului PSD din Alba Iulia, dar nu a binevoit până în prezent să acorde nici o audienţă. De asemenea, cu o singură excepţie, nu a participat la nici o şedinţă a Biroului Executiv sau alt organism al PSD Alba. Era normal ca dânsul să-şi spună eventualele obiecţii în faţa noastră, a colegilor săi de partid şi nu prin conferinţe de presă. Nu îl putem sancţiona pentru că nu este membru al organizaţiei noastre, dar vom trimite o notificare Biroului Executiv Central de la Bucureşti pentru a dispune eventualele măsuri. Nu este normal să ataci fără nici o noimă un om important din acelaşi partid", a declarat liderul PSD Alba.
     La rândul său, vicepreşedintele Mihai Babiţchi a susţinut cele afirmate de preşedintele Ioan Rus, adăugând totuşi că intervenţiile deputatului Andrei ar putea aduce prejudicii organizaţiei judeţene a PSD. "Vorbeşte de grupuri şi grupuleţe în rândul partidului dar nu face nici o nominalizare concretă. Se poate interpreta că dânsul ar dori să-şi desemneze un propriu candidat la preşedinţia PSD Alba. Nu se opune nimeni, dar toate părerile sau opţiunile trebuie expuse în mod democratic, pe faţă, şi nu pe la colţuri de stradă. Practic, deputatul Andrei nu are nici o susţinere în judeţul Alba şi de aceea îi este teamă să se înscrie în organizaţia noastră pentru a nu da socoteală", a punctat Mihai Babiţchi.
Răzvan JURCĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.