Ultima oră
Știri
Demisie în bloc la Blaj
Comunicat
     Subfiliala Partidei Romilor din Blaj, prin preşedintele ei d-l Mărginean Viorel, anunţă demisionarea în bloc şi aderarea la Centrul Creştin al Romilor. Şedinţa de constituire va avea loc joi, 11 octombrie 2001, la Sala Casei de Cultură Blaj. Este invitat domnul Florin Cioabă, preşedintele Centrului Creştin al Romilor din România.
Viorel BUMBU
Primăria Aiud a primit 1755 ha de pădure comunală
     Comisia de fond funciar a judeţului Alba, întrunită ieri în şedinţă a dat undă verde unor noi retrocedări de suprafeţe cu vegetaţie forestieră. Astfel, la Aiud, a fost restituită în folosul comunităţii suprafaţa de 1755 ha pădure comunală precum şi un composesorat compus din 113 persoane, în suprafaţă de 73,4 ha. Apoi, 12 persoane din Sohodol au primit o suprafaţă totală de pădure ce cuprinde 13,4 ha, iar la Albac, 11 persoane s-au ales cu 1,18 ha. În sfârşit, Arieşeni, Cenade şi Livezile au primit pădure comunală în suprafaţă de 270,4 ha, 164,7 ha şi, respectiv, 43,4 ha. (R.J.)
Comuna Râmeţ în prag de "colaps electric"
     Cel puţin din punct de vedere electric, comuna Râmeţ pare a fi de "cea mai joasă tensiune" din judeţ. Cu o vechime de peste 20 de ani, linia de joasă tensiune din satele componente şi anume Cotorăşti, Râmeţ Sat, Valea Uzei, Brădeşti şi Valea Poieni se află într-o avansată stare de degradare, prezentând un pericol mare pentru populaţie, animale, dar mai ales pentru copiii ce se deplasează la şcoală deoarece, pe întinse porţiuni firele atârnă aiurea printre pomi. Fără soluţii de ieşire din această criză, primarul Râmeţului, Ioan Cordea, a apelat la sprijinul prefectului Ioan Rus. Şeful administraţiei publice judeţene a luat legătura cu conducerea SC Electrica - filiala Alba pentru a se interveni cât mai urgent în vederea modernizării reţelei electrice din comuna Râmeţ, în această situaţie aflându-se însă şi alte localităţi din judeţ care încă mai aşteaptă să li se rezolve problema. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Atacuri şi contraatacuri pe frontul toamnei politice
Investitorii strategici - ignoraţi de ministrul Industriilor
Interpelarea deputatului PNL de Alba, Dan Coriolan SIMEDRU
     Joi, 4 octombrie a.c., industria românească a avut parte de un eveniment important: realizarea în premieră pentru Europa de Est a unei firme mixte româno-germane al cărei acţionar majoritar va fi celebrul concern Daimler Chrysler, printre altele producătorul celebrelor automobile Mercedes. Partenerul celebrului concern german este vestita uzină din oraşul Cugir, care prin tradiţie şi profesionalism (acum doi ani au fost aniversaţi 200 de ani de la înfiinţarea uzinei) a reuşit să convingă firma germană că este cea mai bună alegere de parteneriat. Sunt convins că noua firmă STAR TRANSMISSION, inaugurată joi la Cugir, va fi un nume de rezonanţă în industria românească şi europeană, având în vedere că reprezintă îngemănarea elitei industriale germane cu cea română.
     Noua firmă este rezultatul unei colaborări de patru ani între uzina din Cugir şi Mercedes, şi va avea un capital social de aproximativ 10 milioane de euro, urmând a fi create peste 500 de locuri de muncă şi o cifră de afaceri de peste 23 de milioane de euro anual. Totuşi acestui eveniment i-a lipsit măreţia pe care o merita, din cauza absenţei VIP-urilor, care ar fi trebuit să arate interesul României faţă de astfel de colaborări cu firme prestigioase. Este greu de înţeles, în condiţiile în care România aleargă după investitori şi capital străin, ca un asemenea eveniment să fie lipsit de prezenţa primului ministru, a ministrului Industriilor şi a ministrului Cercetării şi Dezvoltării, cu atât mai mult cu cât prezenţa lor s-a făcut simţită la toate inaugurările posibile: de şantiere, şcoli, bănci şi alte asemenea edificii, unde se tăiau panglici electorale.
     În loc să se ocupe doar de anunţat măriri de preţuri la energie şi carburanţi, la fel ca un crainic TV, ministrul Dan Ioan Popescu ar fi trebuit să monitorizeze astfel de evenimente şi să participe la construcţia noii industrii româneşti de performanţă.
     Refuz să cred că teama de a se întâlni cu sindicatele din industria de apărare ai cărei salariaţi nu au o perspectivă prea fericită, a fost motivul lipsei VIP-urilor de la eveniment, pentru că noua firmă reprezintă tocmai o alternativă pentru astfel de oraşe monoindustriale. Prezenţa d-lui secretar de stat, Decebal Ilina, care s-a străduit din răsputeri să salveze situaţia şi să scuze neparticiparea şefilor, nu a reuşit din păcate să risipească speculaţiile răutăcioase făcute de grupuri de interese oculte, care au împânzit oraşul de manifeste care încercau să împroaşte cu noroi importantul eveniment. Dacă astfel înţelege noul guvern să acorde atenţie investiţiilor străine de răsunet, atunci să nu ne mire că în România investesc doar investitori de mâna a doua.
     În final, vreau să-mi exprim nemulţumirea faţă de comportamentul actualei conduceri de la ROMARM şi Cugir SA, care printr-o lipsă de eleganţă întâlnită doar la Kabul, a omis să invite la eveniment pe d-nii Călin Popescu Tăriceanu şi Radu Berceanu, foşti miniştri ai Industriilor, care au pus bazele acestei colaborări, favorizând practic toate condiţiile pentru realizarea firmei mixte, precum şi pe fostul director general RATMIL, deputatul Eugen Nicolaescu, pentru că şi domnia sa a avut o activitate determinantă în acest sens.
     D-lor guvernanţi, România are nevoie ca realizările importante să aibă continuitate, să transceadă guvernelor, nu putem anula contribuţia celor care au început, profitând de faptul că panglica se taie acum.
Dan Coriolan SIMEDRU, deputat PNL de Alba
Prin constrângeri financiare
Partidul de guvernământ practică furtul de... primari în judeţul Alba
     Electoratul fidel ideilor liberale a rămas consternat la vestea trecerii în tabăra PSD a tinerilor primari Silviu Mârzan şi Marin Petruse. De fapt partidul de guvernământ a reuşit până în acest moment să îşi dubleze numărul de primari în judeţul Alba, prin promisiuni şi presiuni de natură financiară. Cu alte cuvinte, primarii care reprezintă alte formaţiuni politice decât PSD se văd puşi în imposibilitatea de a-şi respecta promisiunile faţă de locuitorii comunelor lor, în condiţiile în care depind de buget şi de suplimentările acestuia acordate pe criterii politice. Astfel, liderii administrativi se află într-o permanentă şi mare dilemă: să rămână credincioşi partidului pe listele căruia au candidat, rezistând tentaţiilor şi presiunilor, sau să cedeze pentru a-şi putea onora promisiunile? Prin astfel de practici, la care se adaugă cenzura informaţiei şi constrângerea mediilor de informare în masă (economic), PSD se apropie de formula străveche a partidului unic, omniprezent şi omnipotent.
     Ca reacţie imediată la furtul de primari din PNL, vicepreşedintele acestuia, Dan Motreanu, a declarat că "va fi sesizată Delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti, precum şi raportorul UE pentru România cu privire la tendinţele centraliste ale PSD. De asemenea, vor fi contactate şi puse la curent cu această situaţie toate organismele internaţionale europene ce se află în legătură directă şi diferite raporturi cu judeţul Alba. Ştiut fiind faptul că în campania electorală un mare număr de voturi s-au obţinut pentru partid, se va declanşa şi o campanie de strângere de semnături pentru alegeri anticipate. (I.H.)
Codrin Ştefănescu îi atenţionează ferm pe cei ce creează valuri în PSD Alba
Declaraţia deputatului Codrin ŞTEFĂNESCU acordată în exclusivitate ziarului "Unirea"
     Recenta declaraţie a deputatului Ioan Andrei mi se pare absolut curioasă şi surprinzătoare. Consider că în cazul în care ar fi avut ceva de spus deputatul în cauză ar fi trebuit să o facă într-un cadru mai elegant, printr-o informare a Biroului Executiv Central. Divergenţele în interiorul unei formaţiuni politice sunt inerente, fac parte din trăirile proprii ale fiecărui partid, deputatul Andrei dovedind o totală lipsă de respect (şi nu numai atât) atunci când atacă persoane din conducerea PSD reprezentată de prefectul Ioan Rus. Nu înţeleg ce rost au zvonurile lansate la adresa membrilor PSD: cum că senatorul Cornel Filipescu ar fi un posibil candidat la postul de conducere al PSD, iar Ioan Popa ar fi interesat de fotoliul de prefect, ori este ştiut că d-l Popa a afirmat de nenumărate ori că nu îşi doreşte o astfel de funcţie, iar salariul de prefect pe o perioadă de cinci ani reprezintă câştigul său pe o lună; s-a zvonit că d-l Augustin Presecan ar fi interesat de postul de conducere al PSD Alba, invocându-se că prefectul Ioan Rus nu mai e susţinut, iar eu, folosindu-mi influenţa, aş dori declinul senatorului Filipescu. Consider că aceste zvonuri au pornit din interiorul partidului şi cineva a dorit să existe mişcări în interiorul acestei formaţiuni, ceea ce a creat o imagine negativă partidului şi nu unor persoane anume. Au existat persoane care au dorit ca în PSD să fie haos, dar acesta de fapt nu există. Dacă voi afla cine sunt cei vinovaţi voi solicita în cadrul Delegaţiei Permanente măsuri aspre împotriva acestora. Consider că poziţia mea este foarte clară şi că fiind secretar executiv în PSD nu-mi pot permite să ocup un alt post (de preşedinte al PSD Alba) şi în primul rând nu pot uita nicicând respectul acordat de electoratul din judeţ.
     Chiar dacă am şi un birou parlamentar la Bucureşti, unde acord zilnic audienţe, eu sunt deputat de Alba, iar d-l Andrei trebuie să înveţe să-şi respecte electoratul, iar interesele judeţului să primeze în activitatea sa. Peste 100 de cetăţeni îmi solicită sprijinul în fiecare lună, deci eu reprezint locuitorii judeţului Alba şi nu trebuie să uit nici o clipă îndatoririle de parlamentar. Mult mai importante decât zvonurile dirijate mi se par a fi cele două fuziuni: cu ApR, formaţiune dizidentă social-democrată care acum s-a reîntors la matcă, întărind PSD; cu membrii PRM democraţi, reformişti care au părăsit partidul lui Vadim. Negocierile cu reprezentanţii acestei formaţiuni au creat o imagine nouă partidului din care fac parte, demonstrând clar că echipa Rus - Filipescu nu a fost doar un bun negociator, ci luptă pentru promovarea partidului în judeţ. Cei doi se detaşează clar de alţii care trimit doar note la Bucureşti, acestea cuprinzând date false, bârfe şi aduc doar prejudicii PSD. Criticii apar foarte puţin în presa judeţeană, iar atunci când o fac uită de onoare, respect şi multe altele. Apreciez poziţia ziarului "Unirea" care nu s-a lăsat antrenat în aceste jocuri interne. Poziţia mea este clară şi îi anunţ pe toţi membrii PSD din judeţ că susţin echipa Rus - Filipescu şi consider zvonurile privind o posibilă candidatură pentru conducerea PSD ca fiind un subiect închis, deci nu poate fi negociat. Toate problemele apărute până acum vor fi verificate de Delegaţia Permanentă cu ocazia întâlnirii de sâmbătă, unde vor fi prezenţi reprezentanţi ai tuturor judeţelor. Delegaţia Permanentă va avea ultimul cuvânt, ea trebuie informată exact iar eu o voi face pentru că deţin toate datele necesare.
Adriana DURIGĂ
Prefectul Ioan Rus nu a putut salva cele 25000 ha de pădure luate de judeţul Sibiu
     Prefectul Ioan Rus a precizat în cadrul unei conferinţe de presă că i se pare normală decizia guvernului de a ceda cele aproximativ 25000 ha de pădure în zona administrativ-teritorială a judeţului Sibiu. "Această pădure pe care judeţul Alba a exploatat-o ani de zile nu se află pe raza noastră administrativ-teritorială. Cei din Sibiu s-au zbătut mult pentru a intra în posesia ei şi până la urmă au convins guvernul să emită o hotărâre prin care să le-o dea în administrare. Ar fi inutil acum să criticăm această decizie, dar totuşi să nu uităm că şi judeţul Alba a intrat în posesia unor asemenea suprafeţe forestiere care în trecut au aparţinut de judeţul Cluj", a declarat Ioan Rus, care a mai spus că judeţul Alba nu a fost consultat în prealabil de factorii decizionali, dar oricum ar fi avut puţine argumente favorabile. Cu toate acestea personalul din judeţul Alba care deservea pădurea nu va fi disponibilizat, cum se aude, ci urmează să fie preluat de noii proprietari. (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.