Curier județean
Rugăciunea de azi
      Nu Te depărta de la mine, Doamne, şi ajută-mi, ca în toate să fac voia Ta şi să nu Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele cele păcătoase, nici să Te batjocoresc cu cugetele mele cele rele, precum făceau iudeii cei necredincioşi în timpul Sfintelor Tale Patimi, ci ca femeia cea păcătoasă să-Ţi spăl picioarele cu lacrimile ochilor mei, pentru ca să mă învrednicesc a auzi şi eu din Gura Ta cea dulce: "Iertate să-ţi fie păcatele...". Amin.

Calendar religios
Ortodox: Sf. Ap. Filip; Cuv. Teofan Mărturisitorul; Mc. Zenaida şi Filonida
Catolic: Sf. Gerard Maiella

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Accident rutier imprevizibil la Aiud
     Pe strada Avram Iancu din Aiud s-a produs marţi, 9 octombrie un accident rutier în care un biciclist a fost grav rănit. Conducând autoturismul Oltcit, AB 03 MYW pe direcţia Aiud - Livezile, Sorin Varodi (30 de ani, plutonier în cadrul Penitenciarului Aiud) este surprins de traseul haotic ales de un biciclist care venea din faţă. Potrivit martorilor oculari, biciclistul Francisc Szekely (29 de ani, din Lopadea Nouă) a intrat la un moment dat pe contrasens. În încercarea de a-l evita, şoferul Oltcitului a intrat şi el pe banda din stânga. Însă, biciclistul a revenit din nou pe banda sa de mers, urmând impactul cu Oltcitul. Szekely a fost transportat la Spitalul Aiud, unde a fost diagnosticat cu entorsă la genunchiul stâng, politraumatisme. Protagoniştilor accidentului le-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. (N.T.)

Din cauza câtorva rău-platnici
60 de familii din Blaj au rămas fără gaz metan
     60 de familii dintr-un bloc de locuinţe din municipiul Blaj trec de mai multă vreme prin momente grele. Centrala termică care alimentează imobilul a fost închisă încă din luna aprilie a.c. de către cei de la Distrigaz. Mai mult, în urmă cu treizeci de zile, a fost tăiat şi gazul metan de uz casnic. Şi toate acestea din cauza a doar 8 familii din acest bloc, care au restanţe de doar 6 milioane de lei, restul locatarilor fiind cu plăţile la zi. Revoltaţi, oamenii au apelat atât la primăria locală cât şi la sucursalele Blaj şi Alba ale societăţii de distribuţie a gazelor, însă răspunsul primit a fost descurajant: "Suferiţi toţi pentru unul şi unul pentru toţi". Şi asta, în condiţiile în care toate cele 60 de familii au fost de acord cu deconectarea restanţierilor de la reţea.
     Cazul a fost adus de către aceştia la cunoştinţa prefectului Ioan Rus, care a dispus într-o primă fază ca cei de la Oficiul judeţean pentru Protecţia Consumatorilor să analizeze situaţia.
     De menţionat că în acest bloc trăiesc peste 50 de copii cu vârste cuprinse între 3 luni şi 14 ani, condamnaţi să rabde un frig groaznic pe perioada iernii. (R.J.)
350 de ani de la apariţia Psaltirii de la Bălgrad
     Alba Iulia, capitala principatului Transilvaniei, a fost un puternic centru religios ortodox, mai ales după ce Mihai Viteazul a întemeiat aici Mitropolia Transilvaniei. Mitropolia ortodoxă a Transilvaniei a avut o mare importanţă în strângerea relaţiilor dintre românii de pe cele două laturi ale Carpaţilor, în cristalizarea conştiinţei apartenenţei la acelaşi neam. Cuvântul scris a fost întotdeauna o armă. În anul 1651 apărea la tiparniţa mitropolitană din Alba Iulia Psaltirea de la Bălgrad. Acum, la împlinirea a 350 de ani de la apariţie, Arhiepiscopia ortodoxă Alba Iulia organizează o amplă manifestarea culturală şi religioasă. Ea va avea loc în perioada 20-21 octombrie, odată cu prăznuirea Sfinţilor Transilvăneni Sofronie de la Cioara, Visarion Sarai şi Nicolae Oprea. Sunteţi invitaţi să participaţi la un simpozion omagial, urmat de un microrecital susţinut de Corul Facultăţii de Teologie Ortodoxă Alba Iulia, la o liturghie solemnă şi la lansarea ediţiei jubiliare-critice a Psaltirii lui Simion Ştefan. De asemenea, invitaţii din afara judeţului vor participa la o excursie documentară la Mănăstirea Râmeţ.
Anca DINICĂ
Cursuri de educaţie sexuală la Colegiul "David Prodan" Cugir
     În această săptămână, la Colegiul Naţional "David Prodan" din Cugir au început cursurile de educaţie sexuală sub deviza "Faci ce vrei dar... ştii ce faci?". În cadrul unor ore speciale, grupuri de maxim 25 de elevi ai claselor X - XI vor fi instruiţi cu privire la metodele de prevenire a bolilor cu transmitere sexuală. Mai mult, liceenii vor discuta cu profesorii lor, fără prejudecăţi, despre cum pot fi prevenite sarcinile nedorite. Cursurile sunt susţinute de profesoarele de biologie Simona Ciambur, Adriana Podar, Gabriela Raţiu. Profesoarele au fost instruite în acest domeniu de către specialişti, în cadrul cursurilor de profil derulate în această vară în localitatea Bran - Braşov, ne-a informat directorul colegiului, prof. Ionică Dâncan. (N.T.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.