Ultima oră
Știri
Alba Iulia va fi Oraş Martir al Revoluţiei
     În nota publicată ieri în ziarul nostru privind demersurile pentru declararea Alba Iuliei ca Oraş Martir al Revoluţiei au apărut unele inadvertenţe. În fapt, marţi, 9 octombrie a.c. Comisia Administrativă a Camerei Deputaţilor a revenit asupra unei decizii iniţiale şi a votat propunerea ca municipiul reşedinţă de judeţ să primească titlul onorific respectiv. S-a dat astfel curs pozitiv celor două memorii înaintate de Asociaţia 21 Decembrie 1989 (preşedinte de onoare Mihai Babiţchi) şi Prefectura Alba atât la Parlament cât şi domnilor Viorel Hrebenciuc şi Valer Dorneanu. D-l prefect Ioan Rus a primit un telefon oficial de la Parlament la doar câteva minute după ce Comisia administrativă a votat favorabil iniţiativa legislativă iniţiată de liderul revoluţionarilor din Decembrie 1989 şi regretatul senator Emil Negruţiu. (B.M.)
Sindicatele încep să facă valuri
     Liderul Sindicatului "Apărarea" de la Cugir SA, Ioan Neagu, ne-a declarat că mai multe confederaţii şi federaţii sindicale se pregătesc de ample mişcări de protest. Şi-au anunţat deja participarea la astfel de evenimente Sindicatul "Solidaritatea 90" din care face parte şi "Apărarea", Federaţia Unirea, Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie, Federaţia Sindicatelor din Aerodinamică.
     Ioan Neagu ne-a mai declarat că acţiunile de protest vor debuta marţi 16 octombrie a.c. Timp de trei zile vor fi pichetate Prefecturile (printre care şi cea din Alba), Ministerul Industriilor şi Resurselor şi Guvernul României. În a doua etapă vor fi organizate mitinguri judeţene, cel pentru Alba Iulia fiind programat pe 25 octombrie a.c. În ultima fază, dacă revendicările protestatarilor nu-şi vor găsi rezolvarea, se anunţă o iarnă în care va "ninge" cu greve. Liderul Sindicatului "Apărarea", Ioan Neagu, ne-a declarat că speră ca executivul să adopte Legea industriei de apărare. (F.R.)
Totul despre "Osama bin Laden - Geniul terorii", la Pro TV
     Pro TV difuzează joi, ora 23.00, un nou episod din tulburătorul documentar despre faţa nevăzută a terorismului, intitulat "În spatele vălului - feţele multiple ale Islamului". Exact la o lună de la atentatul din New York, Pro TV difuzează acest episod care îl are în prim plan pe cel mai căutat om din lume: Osama bin Laden. Episodul intitulat "Bin Laden - geniul terorii" încearcă să mai risipească din misterul care-l înconjoară pe cel care a devenit liderul spiritual al islamicilor şi care a declarat război Americii şi lumii întregi.

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Timpul nu mai are răbdare cu însămânţările
Grâul a fost pus sub brazdă doar pe 5200 ha din 25.000 ha programate
     În cursul zilei de ieri, conducerea DGAIA Alba s-a întâlnit cu specialiştii din agricultura judeţului pentru a analiza stadiul desfăşurării campaniei însămânţărilor de toamnă. Au participat şefii centrelor agricole comunale şi orăşeneşti, furnizorii de sămânţă, îngrăşăminte, carburanţi, şi antidăunători. Nevoia acestei reuniuni a fost impusă, aşa cum aprecia d-l Ioan Maier, subprefectul de Alba, de stadiul total necorespunzător în care se desfăşoară însămânţările de toamnă.
     Din datele operative centralizate la DGAIA rezultă că actuala campanie agricolă de înfiinţare a noilor culturi cerealiere este cea mai întârziată din ultimii 11 ani. Dacă la arături din totalul de 28.000 ha au fost arate 18.000, în ce priveşte sămânţa băgată sub brazdă este o adevărată alarmă de gradul zero. Din 25.000 de ha programate a fi însămânţate cu grâu abia s-au însămânţat 5200 ha. La orz, din 3500 ha au primit sămânţa 1500 ha, iar la orzoaică de toamnă procentul însămânţărilor este de 70 la sută. Dacă avem în vedere stadiul calendaristic în care ne aflăm, perspectiva îndeplinirii programului este cât se poate de sumbră. Oricât de frumoasă este vremea acum, peste câteva zile se va sfârşi perioada optimă de însămânţări şi riscul prelungirii acestor lucrări de bază în asigurarea viitoarelor recolte va fi extrem de mare. Fiecare zi întârziere va duce la pierderi semnificative de producţie.
     Cum de s-a ajuns într-o situaţie limită atât de critică? Răspunsul la aceasta întrebare deloc retorică a fost dat de specialiştii prezenţi la această reuniune: lipsa acută de bani a producătorilor agricoli. Preţul descurajant de mic al cerealelor din această vară i-a determinat să stocheze producţia în hambare. Acordarea unei subvenţii de 20 la sută pentru achiziţionarea unui kilogram de grâu de sămânţă nu rezolvă lipsa acută de bani. Întârzierea i-a alarmat şi pe furnizorii de sămânţă, care în cel de al 12-lea ceas au primit unele înlesniri în sensul că dacă achită preţul pe loc pot cumpăra 1 kg de grâu cu 6000 de lei. În plus, plata se poate face şi în schimbul acordării la recoltare a 3 kg de grâu pentru consum pentru un kg de sămânţă. Există temerea că oferta a venit prea târziu şi timpul nu va mai avea răbdare pentru recuperarea marilor întârzieri. Oferta poate fi un paleativ dar nu o rezolvare. Întrucât prognozele nu sunt prea îmbucurătoare, se estimează că o mare suprafaţă de teren arabil va rămâne nelucrată. Dacă mai punem la socoteală şi faptul că nici calitatea sămânţei din acest an nu este prea bună, rezultă că ne aşteaptă zile grele în asigurarea necesarului de grâu pentru hrana populaţiei judeţului. Tot ce se mai poate face acum este să fie însămânţată cel puţin suprafaţa celor 18.000 ha arate până în prezent pentru că a aştepta după recoltarea porumbului, eliberarea terenului şi pregătirea lui pentru însămânţări înseamnă că nu mai există nici o speranţă pentru viitoarele recolte.
Sebastian TRUŢĂ
Cine este noul şef al Poliţiei Economico-Financiare din IPJ Alba
     politieNoul şef al Serviciului Poliţiei Economico-Financiare din IPJ Alba este cpt. Ioan Popa. Cpt. Ioan Popa are 37 de ani şi s-a născut în municipiul Sibiu. El a absolvit Şcoala de Ofiţeri de Poliţie în 1989 iar în 1993 a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii "Babeş Bolyai" Cluj-Napoca. Este absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii "Lucian Blaga" Sibiu (1996) şi a urmat un curs post-universitar în domeniul economic la Universitatea "Babeş Bolyai" Cluj-Napoca. A urmat specializări în domeniul poliţiei economico-financiare la universităţi din Franţa, Germania, Italia şi Ungaria. În perioada 1990 - 1994 a activat ca ofiţer specialist în cadrul Serviciului Poliţiei Economico-Financiare din IPJ Sibiu. Din 1994 până în 1999 a fost şeful acestui serviciu. În 1999 este trecut în rezervă, la cerere. Până în anul 2001 este director general al unei firme de construcţii din Sibiu. În anul 2001 este reactivat, fiind numit ofiţer specialist în compartimentul Finanţe-Bănci din cadrul Direcţiei Poliţiei Economico-Financiare din IGP. În anul 2001 a fost numit de şeful Poliţiei Române în funcţia de şef al Serviciului Poliţiei Economico-Financiare din IPJ Alba.
Nicoleta TOMUŢA
În pregătirea serbărilor Zilei Naţionale a României
Banii - aceeaşi mare şi spinoasă problemă
     Comandamentul pentru pregătirea manifestărilor care vor avea loc la Alba Iulia pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României - 1 Decembrie, instituit la nivelul Prefecturii judeţului Alba, a avut ieri o nouă întâlnire de lucru. Toţi factorii implicaţi şi-au prezentat intenţiile, iar la o analiză sumară încă, s-a constatat că cea mai mare problemă o vor constitui banii. Conform unor calcule estimative pentru partea cultural-artistică a "Serbărilor Unirii" vor fi alocate 576 milioane de lei din bugetul Consiliului judeţean Alba.
     La prima vedere suma este destul de mare, dar s-a dovedit neacoperitoare. Astfel, pentru sesiunea ştiinţifică, organizată de Muzeul Naţional al Unirii s-au cerut 106 milioane lei, plus alte 70 de milioane pentru editarea unui nou număr al revistei ştiinţifice a muzeului "Apulum", cataloagele celor două expoziţii de artă plastică - una a artiştilor plastici profesionişti şi cealaltă a artiştilor amatori - suma se ridică la 100 de milioane lei (câte 50 milioane pentru fiecare), din aceleaşi fonduri se vor finanţa şi pliantele, insignele, afişele şi celelalte obiecte care vor fi confecţionate pentru marcarea acestui eveniment important. Dar cele mai mari probleme le ridică spectacolele care vor fi oferite publicului cu acest prilej. Un exemplu: în data de 1 Decembrie pe Platoul Romanilor va avea loc un spectacol de muzică rock, folk, pop al cărui deviz estimativ a pornit de la suma de 300 milioane lei şi a ajuns la... 816 milioane lei. De aceea directorul Direcţiei pentru cultură, culte şi patrimoniu cultural naţional - Ion Mărginean le-a cerut organizatorilor mai multă "moralitate financiară". Nu ştim ce au înţeles domniile lor din această cerere, dar nemulţumirea a fost evidentă. De precizat că până acum sumele promise de Ministerul Culturii şi Cultelor sunt destul de subţirele - s-a vorbit doar de plata de către minister a spectacolului care va fi oferit în seara zilei de 30 noiembrie de corul Madrigal. Mai realiste în privinţa "putirinţei" financiare s-au dovedit DJTS Alba care nu a solicitat nici un ban pentru manifestările sportive şi Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia care a solicitat doar 25 de milioane de lei pentru editarea Buletinului Cercurilor Ştiinţifice Studenţeşti şi pentru completarea sumelor necesare organizării Sesiunii ştiinţifice a studenţilor. În faţa acestei situaţii prefectul judeţului Alba - Ioan Rus - a cerut tuturor o mai mare rigurozitate calitativă în organizarea manifestărilor. Deci nu mult şi prost, ci mai puţin dar mai bun. Până la următoarea reuniune a comandamentului factorii responsabili vor trebui să-şi concretizeze opţiunile în funcţie de această cerinţă.
Anca DINICĂ
Ciurar versus... Ciurar
Cartierul ţigănesc din Uioara de Jos - în pragul unei iminente explozii
     Conflictul tradiţional dintre clanurile de ţigani din cartierul Ciunga - Uioara de Jos tinde din nou să ia amploare, după izbucnirea de extremă violenţă înregistrată în 14 aprilie 2001 (în Sâmbăta Paştelui) când două persoane şi-au pierdut viaţa iar altele au fost rănite. În Sâmbăta Paştelui, două clanuri ţigăneşti - clanul Jenel Ciurar şi clanul Ionel (tot) Ciurar - s-au întâlnit pe un teren viran din cartierul Ciunga şi şi-au dat în cap (sau pe unde au apucat), cu bâte, topoare, furci sau, pur şi simplu, cu pietre. În urma conflictului fraţii Iosif (49 de ani) şi Mircea (36 de ani) Ciurar şi-au pierdut viaţa. În ziua de Paşte, secţia Chirurgie a Spitalului judeţean Alba a devenit scena războiului... rece între răniţii celor două tabere, aduşi aici pentru tratament. Pentru evitarea oricăror incidente nedorite, pacienţii au fost păziţi de jandarmi. După ancheta poliţiei au fost identificaţi şi arestaţi preventiv de procuratură trei bărbaţi implicaţi în omor: Liţu Ciurar (29 de ani), Ionel Ciurar (35 de ani) şi Aurel Ciurar (40 de ani). Aceştia sunt judecaţi în prezent, în stare de arest preventiv, pentru omor deosebit de grav şi încăierare. Până în prezent au fost deja trei termene de judecată, tot atâtea prilejuri pentru cele două bande rivale de a-şi aduce unele altora injurii şi ameninţări. După ultimul termen de judecată, între cele două clanuri Ciurar a izbucnit un nou conflict, aplanat de poliţiştii din Ocna Mureş. Deoarece situaţia este foarte tensionată, Poliţia Ocna Mureş ţine zona sub supraveghere iar pe timpul nopţii a fost instituită o patrulă de poliţie cu obiectiv fix - cartierul ţigănesc Ciunga.
Nicoleta TOMUŢA
O bună pregătire practică
Reduce vulnerabilitatea în faţa dezastrului
     În cadrul campaniei mondiale de reducere a dezastrelor, ziua de 10 octombrie 2001 a fost declarată Ziua mondială de reducere a dezastrelor.
     Continuând de-a lungul anilor tradiţiile apărării pasive, apărării locale antiaeriene şi apărării civile, protecţia civilă de astăzi îşi îndeplineşte rolul profund umanitar pentru care a fost creată: apărarea populaţiei, a bunurilor materiale, a valorilor culturale şi a mediului ambiant în situaţii de război, calamităţi naturale şi catastrofe tehnologice. Organismele militare şi civile ale protecţiei civile - aflate într-un profund proces de reformă, de modernizare în acţiunile de intervenţie reală pentru combaterea efectelor inundaţiilor, a alunecărilor de teren, a înzăpezirilor, a exerciţiilor de alarmare publică şi de protecţie civilă precum şi a intervenţiilor în numeroase zone de risc.
     Pentru ca toate aceste intervenţii la dezastre să fie posibile, este necesară o pregătire prealabilă continuă, intensă şi cu un pronunţat caracter practic, activitate ce se desfăşoară sub coordonarea şi conducerea Inspectoratului de Protecţie Civilă Judeţean Alba.
     Pe această linie s-au desfăşurat următoarele activităţi importante: * o convocare anuală cu durata de 3 zile a 8 ore fiecare în luna februarie; * convocări lunare de pregătire cu durata de o zi; * participarea la cursul de iniţiere cu scoaterea din producţie, cu durata de 15 zile lucrătoare la Şcoala de Aplicaţie pentru Protecţie Civilă - Ciolpani a 5 inspectori de protecţie civilă; * desfăşurarea concursului de protecţie civilă "Cu viaţa mea apăr viaţa" la nivel de oraşe, municipii şi judeţ şi participarea unui echipaj la faza naţională a concursului cu ocuparea locului 14 din 43 echipaje; * au fost planificate şi executate exerciţii de alarmare publică în: 2 oraşe, 30 de comune şi 4 agenţi economici. "Prin asidua pregătire, maximul interes şi antrenarea permanentă a tuturor forţelor apte să participe la prevenirea, diminuarea şi înlăturarea efectelor dezastrelor, se reduce vulnerabilitatea în faţa acestora", a declarat şeful IPC, col. Dumitru Gheţe.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.