Prima pagină Ediția din: 12.10.2001
Știri
Noi facilităţi pentru donatorii de sânge
     Doamna dr. Elena Popescu, şefa Centrului de Transfuzii Sanguine Alba, ne-a informat că în Monitorul Oficial nr. 613/28 septembrie 2001 au fost publicate unele facilităţi de care beneficiază donatorii de sânge. Aceştia vor primi bonuri valorice de 200.000 de lei la fiecare donare, urmând ca, la a cincea donare în doi ani calendaristici, donatorii să beneficieze de un premiu de 500.000 de lei. (F.R.)
Lapte infestat cu pesticide la Vidolm
     Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar-Veterinare Alba, dr. Ioan Tătucu, ne-a declarat că două probe de lapte din cinci recoltate în judeţ sunt pozitive, adică sunt infestate cu pesticide. Probele pozitive sunt localizate la Vidolm, în timp ce analizele pentru Ocoliş au ieşit negative.
     Dr. Tătucu a precizat că nu se cunoaşte încă sursa de infestare, însă, mai mult ca sigur, centrul de colectare a laptelui de la Vidolm va fi închis, iar cel de la Ocoliş redeschis. (F.R.)
Ieri dimineaţă, în gara CFR Alba Iulia
Un septuagenar a fost lovit mortal de Rapidul Curtici - Bucureşti
     Ieri dimineaţă, în jurul orei 8.20, în zona gării CFR Alba Iulia, un bărbat de 72 de ani a fost lovit mortal de trenul Curtici - Bucureşti. Aurel Petraşcu (din Loman - Săsciori, domiciliat în Alba Iulia) a fost surprins şi accidentat mortal de trenul rapid, în timp ce încerca să traverseze calea ferată pe o potecă, la ieşirea din gară, spre Vinţu de Jos. Petraşcu era foarte bolnav de inimă, el având în ultimul timp frecvente crize cardiace. El domicilia în Alba Iulia, la fiul său, care a declarat anchetatorilor că tatăl său nu dormise cu o noapte înainte de accident. (N.T., F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Tragedie la Alba Iulia
O liceană de 16 ani s-a sinucis în pădurea Schit
Tânăra a înghiţit o doză mortală de barbiturice *Ea a trecut în lumea umbrelor cu o cruce în mână, lăsând totodată două scrisori de adio
     În condiţiile în care mass-media difuzează tot mai des informaţii ce relevă lupta îndârjită pentru supravieţuire - medici chirurgi muncind mai bine de 12 ore pentru transplantarea unei inimi sau a oricărui organ vital - gestul unei tinere de 16 ani din Alba Iulia vine să ne întristeze şi să ne şocheze pe toţi, deopotrivă. Ieri dimineaţă, în pădurea din zona Schit din Alba Iulia (în imediata vecinătate a aşezământului monahal), un bărbat a descoperit cadavrul unei fete, aşezat în poziţia culcat, lângă tulpina unui copac. La ora 8,30 a fost sesizată Poliţia municipiului Alba Iulia. O echipă operativă a poliţiei şi procuraturii a sosit rapid la faţa locului. Tânăra, o brunetă cu părul lung, era culcată, ghemuit, cu faţa spre tulpina copacului. La prima vedere, parcă dormea, lucru confirmat şi de bărbatul care o descoperise şi care a afirmat că a zgâlţâit-o iniţial, în speranţa că o va trezi. Fata era îmbrăcată sport, cu trening şi adidaşi, iar în spate avea un mic rucsac. Şocant, în mâna stângă ţinea strâns o cruce de circa 15-20 cm, pe care era răstignit un Iisus din metal. Se pare că aceasta a fost ultima imagine văzută de fată înainte de a-şi pierde cunoştiinţa. Lângă tânără au fost descoperite două scrisori de adio - una adresată mamei sale şi alta unei prietene. În scrisori, fata îşi cerea iertare pentru alegerea ultimativă făcută; prietenei sale îi sugera să aleagă calea călugăriei iar mamei îi cerea în mod repetat iertare pentru unele probleme pe care i le crease. Indiferent însă de greşelile - pretinse sau reale - comise de cineva, viaţa este o incredibilă şi de neconceput plată pentru absolvirea de ele. Momentul probabil al morţii a fost stabilit în jurul orei 7,30 - 8 dimineaţa. După toate probabilităţile, fata a plecat de acasă spre şcoală însă s-a abătut din drum spre pădure, la Schit. Aici a înghiţit un amestec de barbiturice (tranchilizante) care i-au fost fatale. Tânăra se numeşte Maria Bogdana B., avea 16 ani şi era elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional "Horea, Cloşca şi Crişan" din Alba Iulia, profil filologie - franceză. Bogdana era o elevă bună la învăţătură, fiind cunoscută de colegi ca o fată liniştită, introvertită. Ea locuia în Alba Iulia împreună cu mama sa. Gestul Mariei Bogdan i-a şocat şi i-a întristat pe toţi cei care au cunoscut-o.
Nicoleta TOMUŢA, Florin ROMAN
La Cugir SA, din lipsă de utiliăţi
Muncitorii au fost trimişi la plimbare
Astăzi sindicaliştii se vor întâlni pentru a stabili ce este de făcut
     Problemele de la Cugir SA par să nu se mai sfârşească în ultima perioadă. Lipsa de comenzi şi a unui management corespunzător, neaprobarea legii industrei de apărare şi întârzierea privatizării sunt doar câteva dintre marile dureri de cap ale actualei administraţii de la Cugir SA, dar şi ale sindicatelor. Iarna se apropie cu paşi repezi, oamenii nu au de lucru şi nici bani, iar de aici pleacă toate belelele. Colac peste pupăză, din lipsă de utilităţi, la începutul acestei săptămâni, conducerea uzinei i-a trimis acasă pe muncitori cu precizarea că vor fi rechemaţi când problema va fi rezolvată. Din cei 7300 de muncitori, doar circa 1000 mai lucrează. Restul încă mai aşteaptă un semnal de la conducerea uzinei. Liderul Sindicatului "Apărarea", Ioan Neagu, susţine că astăzi se va întâlni cu cei 1700 de sindicalişti şi, în funcţie de ce vor stabili oamenii, se va acţiona în consecinţă. Dacă administraţia va rămâne insensibilă la aceste grave probleme cu care se confruntă Cugir SA, este posibil să asistăm în perioada următoare la noi mişcări de protest, mitinguri şi chiar greve. Se pare, totuşi, că răbdarea oamenilor a ajuns la limită, iar "gogoşile" nu mai sunt înghiţite aşa de uşor. Până una-alta, la Cugir, tensiunea pluteşte în aer.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.