Curier județean
Rugăciunea de azi
      Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, care în ziua cea de pe urmă, cu ucenicii Tăi, şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut! Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit, zicând: "Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, pentru ca să se ierte păcatele voastre". Cel ce Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatăl Tău, să împărăteşti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te, deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi şi cele ale Sfântului Nicolae, iartă păcatele noastre, ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi. Amin!

Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc. Prov. Tarah şi Andronic;
Catolic: Sf. Serafim

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Cazul "Piaţa agroalimentară Aiud" în atenţia prefectului Ioan Rus
     Cele relatate recent de ziarul "Unirea", referitor la haosul ce domneşte în piaţa agroalimentară din centrul municipiului Aiud au fost aduse şi la cunoştinţa prefectului Ioan Rus printr-o scrisoare adresată de către un grup de cetăţeni din localitate. Printre altele, în acel material se arată că s-au cheltuit o mulţime de bani publici pentru amenajarea unor spaţii corespunzătoare în zona staţiei CFR din Aiud, dar că anumiţi angajaţi ai primăriei locale au alte interese. Luând act de cele relatate, prefectul Ioan Rus a dispus efectuarea unor anchete de către Oficiul judeţean pentru Protecţia Consumatorului, Poliţia Sanitar-Veterinară şi alte organe de control abilitate, domnia sa urmând să poarte o discuţie şi cu şefii administraţiei publice locale Aiud. (R.J.)

Un instructor de "shotokan" din SUA contribuie la salvarea vieţii unei fetiţe din Alba Iulia
     Frank Anderson, 70 de ani, din Long Beach, California (SUA), vizitează Alba Iulia încă din anul 1992. El este unul dintre cei mai mari maeştri americani de "shotokan" (centura neagră, 6 dani) şi preşedintele TSI (Organizaţia Internaţională de Shotokan Tradiţional), fost elev al celui mai mare maestru de "shotokan" din toate timpurile: japonezul Kanazawa. La Alba Iulia vine în calitate de instructor al luptătorilor de la clubul DBP "Gemina" care, graţie îndrumării sale, a obţinut rezultate excepţionale până acum: peste 800 de locuri pe podium la diferite competiţii, peste 250 de locuri la campionatele naţionale, 8 locuri la campionatele mondiale, balcanice şi europene (Dana Ioan este vicecampion mondial) etc. În anul 1997, DBP "Gemina" a fost declarat cel mai bun club participant la Campionatul Internaţional din Olanda.
     Dar nu numai instruirea şi arbitrarea unor competiţii sunt demne de a fi menţionate în legătură cu personalitatea covârşitoare a lui "sensei" Frank Anderson, ci şi disponibilitatea afectivă de care acesta dă dovadă cu fiecare prilej. La fiecare vizită efectuată în Alba Iulia, maestrul face câte o donaţie Leagănului pentru copii. Aşa s-a întâmplat şi de această dată (10 octombrie a.c.), când Frank Anderson a donat instituţiei respective suma de 8.800 DM, necesară achiziţionării sondei de presiune medie ce va fi folosită la operaţia de hidrocefalie a micuţei Iulia Jurj. (După cum vedeţi, dr. Sicoe şi-a respectat promisiunea în foarte scurt timp.) Dar, de-a lungul timpului, "sensei" a făcut şi alte donaţii, pe care n-a ţinut să le menţioneze, din modestie.
     Era firesc, aşadar, să-l întrebăm pe oaspetele american cum se împacă duritatea "shotokan"-ului cu actele umanitare. "Sportul acesta nu e o luptă, ci un mod de viaţă, de regăsire şi de eliberare a propriului eu, a afirmat Frank Anderson. Eu provin dintr-o familie numeroasă (am fost nouă fraţi), am copilărit în Guam (o insulă din arhipelagul Marianelor, aparţinând de SUA din 1898), iar în timpul celui de al doilea război mondial familia mea a pierdut totul. Nu am ajuns să cerşim pe stradă, căci părinţii noştri au muncit din greu, dar ştiu ce înseamnă lipsurile şi sărăcia." De fapt, despre viaţa şi experienţa lui "sensei" Anderson s-ar putea spune foarte multe. El este fiul unei mame spaniole şi al unui tată de origine suedeză. (Poate că având fraţi mai închişi la culoare decât el a învăţat să ignore orice formă de discriminare rasială). A muncit din greu în viaţă (la prima lui slujbă a spălat vase într-un local), a ajuns după un timp să lucreze în U.S. Air Force, a absolvit un colegiu de 6 ani, în care a învăţat de toate (economie, management, ecologie, psihologie etc.) iar acum, ca pensionar, simte că are...25 de ani, îşi trăieşte viaţa cu plenitudine, călătoreşte, iubeşte, face tot ceea ce poate pentru semenii săi şi îşi împărtăşeşte experienţa oricui consideră că are nevoie de ea. În România îi plac ospitalitatea, prietenia, solidaritatea ("sensei" a adăugat, hâtru, şi femeile) dar detestă birocraţia românească: "Ca să înscriu la facultate la Sibiu pe unul dintre studenţii mei, spune Anderson, am fost trimis în patru locuri diferite şi totul a durat două zile. În SUA astfel de lucruri se rezolvă în ...20 de minute. Şi există un lucru pe care pur şi simplu nu-l înţeleg: de ce nu mă pot vizita în SUA persoane din România, chiar dacă au bani de călătorie? Unde intervine blocajul?" No comment!
Ioan HĂNŢULESCU
Valoarea restauratorilor albaiulieni promovată prin mijloace moderne
     Una dintre cele mai valoroase instituţii de conservare şi restaurare a patrimoniului cultural mobil este Centrul Naţional de Conservare şi Restaurare a Cărţii Vechi ce funcţionează în cadrul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. Aici de-a lungul anilor au fost restaurate, s-au născut - am putea spune fără să greşim - a doua oară numeroase rarităţi bibliofile aflate în patrimoniul instituţiilor muzeale al bisericilor şi bibliotecilor din întreaga ţară. Cum activitatea migăloasă şi plină de pasiune a cercetătorilor şi restauratorilor de aici este destul de puţin cunoscută, s-a decis promovarea ei prin mijloacele cele mai moderne. Doamna Sofia Ştirban - restaurator în cadrul CNCRCV, ne-a prezentat recent CD-ROM-ul "Restaurarea de carte veche la Alba Iulia" pe care este inclus un film documentar şi imagini din activitatea de zi cu zi din cadrul centrului. Este, după cum spune domnia sa, "o pledoarie pentru salvarea, conservarea şi restaurarea patrimoniului de carte veche". Realizarea CD-ROM-ului a fost făcută prin forţe proprii,iar la multiplicarea sa CNCRCV a primit sprijinul Prefecturii judeţului Alba. Lansarea produsului va avea loc în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României.
Anca DINICĂ
Datorită sprijinului acordat de Augustin Presecan, preşedintele CJ Alba
Locuitorii din Ocna Mureş vor primi apă 18 ore pe zi
     Preşedintele Consiliului judeţean Alba, Augustin Presecan, a întins o mână de ajutor locuitorilor din Ocna Mureş, aprobând alocarea sumei de 200 de milioane de lei pentru rezolvarea problemelor de alimentare cu apă din oraşul amintit. După cum se ştie, o mai veche "lipsă" a localităţii este apa potabilă, care se distribuie în prezent doar 3-4 ore pe zi. În urma demersurilor făcute de consilierii PSD şi de primarul Ioan Vasile Bugnar, CJ Alba a alocat aceşti bani pentru derularea investiţiei atât de importante pentru oraş şi locuitorii săi.
     Primarul oraşului Ocna Mureş, Ioan Vasile Bugnar, a declarat că investiţia este cifrată la 6 miliarde de lei, fiind începută cu mult timp în urmă cu finanţare locală. Domnia sa a spus că în curând locuitorii oraşului vor avea apă la robinete 18 ore pe zi şi a ţinut să-i mulţumească public preşedintelui Consiliului judeţean Alba, Augustin Presecan, pentru acest sprijin financiar, care permite în mare parte rezolvarea alimentării cu apă în Ocna Mureş.
Florin ROMAN

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.