Ultima oră
Știri
În judeţul Alba
Femeile reprezintă 60 la sută din totalul şomerilor
     Numărul şomerilor înregistraţi în cursul lunii trecute în judeţul Alba s-a ridicat la peste 18.000 de persoane, mai mic cu aproape 800 de persoane faţă de luna anterioară. Femeile reprezentau la acea dată aproape 60 la sută din totalul şomerilor. Numărul şomerilor neindemnizaţi a fost de aproape 3500 de persoane, peste 1800 dintre aceştia fiind femei. Mai bine de jumătate din şomerii înregistraţi sunt muncitori, 40 la sută persoane cu studii medii, iar peste 3 la sută sunt persoane cu studii superioare. În prezent sunt în plată mai puţini cu 600 de şomeri faţă de luna anterioară. Cu siguranţă, însă, există destule persoane care după expirarea perioadei de plată a ajutorului de şomaj au renunţat să se mai prezinte la AJOFM pentru a fi cuprinşi în evidenţe. Totuşi, potrivit statisticii, rata şomajului este în scădere. (A.D.T.)
Parteneriatele româno-germane
     În prima parte a lunii noiembrie 2001 este programată la Bucureşti cea de-a doua sesiune a Comisiei guvernamentale România - Bavaria. În cadrul Comisiei se va analiza stadiul acţiunilor de cooperare iniţiate între firmele româneşti şi bavareze urmărindu-se prezentarea şi identificarea de noi proiecte. În acest sens, prefectul Ioan Rus a primit din partea Ministerului Administraţiei Publice solicitarea de a transmite până pe data de 17 octombrie a.c. o notificare care să cuprindă acţiunile de cooperare între firmele din judeţul Alba şi cele din landul german, stadiul negocierilor unor asemenea parteneriate şi, nu în ultimul rând, colaborarea între parteneri privind integrarea europeană. Aceste informaţii urmează să fie puse la dispoziţia prefectului de către Camera de Comerţ Alba. (R.J.)
Întâlnirea bihorenilor
     Mâine, 13 octombrie a.c., ora 17.00, va avea loc o întâlnire prietenească a bihorenilor din Alba Iulia şi împrejurimi. Gazda întâlnirii va fi Restaurantul Stadion ("Lacrima Unirii") din municipiu. Toţi cei interesaţi sunt rugaţi să se adreseze prof. Petru Balint (telefon 058/818945) până cel târziu sâmbătă-dimineaţa, orele 9.00. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Veşti rele pentru însoţitorii handicapaţilor din Alba Iulia
CJ Alba a rectificat negativ sumele pentru plata însoţitorilor persoanelor cu handicap *Mircea Hava e decis să recurgă şi la justiţie pentru a se face dreptate
     Despre situaţia grea în care se află atât însoţitorii persoanelor cu handicap din municipiul Alba Iulia, care nu şi-au mai primit drepturile din luna mai a anului în curs, cât şi primăria albaiuliană care este supusă presiunilor şi ameninţărilor, deşi e nevinovată, s-a mai scris. Revenim acum pentru că situaţia se pare că, în loc să se îmbunătăţească, după rectificarea de buget care s-a făcut în şedinţa Consiliului Judeţean Alba din data de 4 octombrie, s-a înrăutăţit. Să explicăm. Primăriei municipiului Alba Iulia i-au fost alocate în acest scop, din bugetul Ministerului Sănătăţii şi Familiei, prin Consiliul judeţean Alba, la începutul anului, suma de 6,7 miliarde de lei, urmând ca la următoarele rectificări ea să fie completată. Ei bine, din cele 6,7 miliarde de lei până acum au fost virate 500 de milioane de lei, bani mai mult decât insuficienţi de vreme ce pentru o singură lună sunt necesari 800 de milioane de lei. Pentru a veni în sprijinul persoanelor îndreptăţite să primească aceste salarii, Primăria municipiului Alba Iulia a plătit din bugetul propriu contravaloarea salariilor pentru două luni. Dar banii primăriei au cu totul alte destinaţii.
     La rectificarea de buget care a avut loc la nivelul Consiliului judeţean Alba în data de 4 octombrie, erau de împărţit, cu această destinaţie, pentru întreg judeţul Alba 10,5 miliarde de lei, din care Primăriei municipiului Alba Iulia nu i-a fost alocat nici un leu. Mai mult, din cei 6,7 miliarde de lei alocaţi la începutul anului i-au fost "tăiaţi" 1,6 miliarde de lei. Primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava ne-a declarat că această rectificare negativă s-a făcut în afara dispoziţiilor Legii Bugetului de Stat pe anul 2001 şi fără a exista o consultare prealabilă. În aceste condiţii, dacă situaţia nu va putea fi rezolvată pe cale amiabilă în câteva zile, Primăria va acţiona Consiliul judeţean Alba în contencios administrativ.
Anca DINICĂ
Viaţa de după moarte
     Un eveniment nefericit consumat zilele trecute la Spitalul Judeţean Alba a atras atenţia opiniei publice printr-un fapt mai puţin obişnuit: pe lângă tragedia lui Ioan Paramanov (34 de ani, ofiţer la o unitate militară din Botoşani), lovit de un tren în staţia Vinţu de Jos, presa locală a semnalat faptul că acesta a intrat în moarte clinică şi imediat s-a pus în discuţie problema prelevării de organe. Soţia decedatului a fost de acord, lucru pe care l-a confirmat în scris şi imediat au fost chemate la Alba Iulia trei echipaje specializate în transplant de la Cluj-Napoca, Tg. Mureş şi Bucureşti. Elicopterele din centrele universitare amintite au ajuns în câteva ore la Alba Iulia, însă aici au avut parte de o surpriză... Presată de mama militarului, care s-a opus prelevării de organe din motive religioase, soţia decedatului s-a răzgândit. Prin urmare, tânărul a fost deconectat de la aparatele care îl ţineau artificial în viaţă şi în scurt timp a decedat. El a fost autopsiat şi apoi înmormântat creştineşte.
     Din alt punct de vedere, trebuie reţinut că pentru prelevarea de organe, medicii de la Bucureşti, Cluj-Napoca şi Tg. Mureş care au venit la Alba Iulia cu elicopterele au "aruncat"... pe apa sâmbetei 11.000 de dolari. Dar când e vorba de viaţă, să zicem că nu contează banii, chiar dacă este vorba de o sumă impresionantă, care nu mai poate fi recuperată sau imputată. Problema este însă alta: alte cinci vieţi puteau fi salvate dacă familia decedatului ar fi fost de acord cu prelevarea de organe. Undeva, departe, cinci persoane (trei adulţi şi doi copii) aşteptau cu încredere şi speranţă un rinichi, o inimă sau un plămân. De această dată nu a fost să fie! Păcat, mare păcat.
     Prof. dr. Mihai Lucan, celebrul urolog de la Cluj-Napoca, ne spunea într-o discuţie la telefon că nu banii contează ci modul în care familia tânărului ofiţer a înţeles să treacă peste acest dificil moment. Specialiştii spun că totul pleacă de la mentalitatea noastră, a românilor. Am prezentat acest caz în speranţa că oamenii vor înţelege că uneori, în astfel de situaţii tragice, în mod paradoxal moartea poate da... viaţă.
Florin ROMAN
La Alba Iulia
Încep lucrările de reabilitare a Platoului Romanilor
     Primăria municipiului Alba Iulia se ţine de cuvânt. În pregătirea "Serbărilor Unirii" dedicate aniversării Zilei Naţionale a României, 1 Decembrie, vor fi executate ample lucrări de reparaţii la exteriorul Casei de cultură a sindicatelor din Alba Iulia, în Cimitirul Eroilor şi vor fi reasfaltate aleile de pe Platoul Romanilor, locul unde se vor desfăşura cele mai multe dintre manifestările populare. Asta în ideea de a crea un ambient propice acestora. Primarul municipiului - Mircea Hava ne-a declarat că lucrările vor demara încă de săptămâna viitoare, iar costurile se vor ridica la circa 1,7 de miliarde lei. Pentru obţinerea acestor fonduri prefectul de Alba - Ioan Rus a promis tot sprijinul. Bazându-se pe afirmaţia domniei sale, ieri la sediul primăriei albaiuliene, a avut loc o deplasare în teren pentru a constata ce anume trebuie făcut, urmată de o reuniune de lucru pentru organizarea lucrărilor. (A.D.)
Anomalii administrative
Interpelare adresată d-lui ministru al Administraţiei Publice, Octav Cozmâncă, de către d-l deputat Dan Coriolan Simedru
     Doresc să aflu punctul de vedere al d-lui ministru Octav Cozmâncă în legătură cu incompatibilităţile dintre calitatea de consilier judeţean sau local şi cea de reprezentant al autorităţii locale în consiliul de administraţie la societăţile comerciale la care aceasta este acţionar majoritar luând în considerare prevederile punctelor 71 şi 72 coroborate cu punctul 2.12 din HG nr. 450/1999 şi prevederile articolului 1 şi 5 din OUG nr. 20/2001.
     Menţionez că în diverse situaţii autorităţile administraţiei publice locale aplică preferenţial prevederile celor două acte normative în funcţie de interes, creând confuzie şi discriminare. Având în vedere faptul că au apărut consecinţe grave pe care o să le descriu la dezvoltarea interpelării, vă rog să-mi precizaţi dacă în opinia dvs. OUG nr. 20 abrogă punctele la care am făcut referire din HG nr. 450/1999.
Prezentarea dezvoltată a interpelării:
     D-le ministru, în data de 2.10. 2001 printr-o declaraţie politică (pe care sunt convins că nu aţi citit-o) vă făceam cunoscute câteva anomalii administrative existente în judeţul Alba. Mai precis, ceream un control al ministerului condus de dvs. care să verifice temeiul legal în care preşedintele, vicepreşedinţii şi şapte consilieri judeţeni beneficiază de calitatea de reprezentant al instituţiei publice, în Consiliul de Administraţie al Societăţii de Drumuri şi Poduri, şi Societăţii pentru distribuţia Apei - Apa CTTA. Corpul de control al ministrului Administraţiei Publice s-a deplasat la Alba Iulia, dar în loc să verifice sesizările privind actele emise de administraţia publică locală şi judeţeană şi modul în care au fost tratate de reprezentantul Guvernului, a verificat cum se filtrează de accize alcoolul prin intermediul facturilor, grăbindu-se să dea certificate de bună purtare. Dacă ar fi verificat de exemplu modul în care administraţia publică locală şi judeţeană a desemnat reprezentanţii în consiliile de administraţie ale societăţilor comerciale subordonate autorităţilor locale, ar fi constatat că în majoritatea cazurilor a fost încălcată HG 450/1999. Ar fi constatat, de asemenea, că d-l prefect a sesizat modul ilegal de desemnare a reprezentanţilor autorităţilor locale în consiliile de administraţie, dar că a cerut aplicarea legii doar pentru "căţei" nu şi pentru "dulăii" de la consiliul judeţean. Spun acestea pentru că d-l prefect s-a grăbit să atace în contencios administrativ hotărârea Consiliului local Cugir prin care se stabilesc consilierii care fac parte din consiliul de administraţie la societatea de gospodărie comunală, cerând anularea hotărârii locale, apelând la prevederile HG 450/1999, dar a uitat să facă acelaşi lucru în cazul consiliului judeţean care se află în aceeaşi culpă.
     Modul selectiv şi preferenţial în care Prefectul aplică prevederile constituţionale şi legale în exercitarea mandatului generează confuzie, motiv pentru care vă cer, d-le ministru, să vă pronunţaţi în legătură cu cele două acte normative şi să luaţi măsuri pentru aplicarea unitară a legii.
     D-le ministru, fiind convins că eforturile pe care le depuneţi pentru buna funcţionare a administraţiei publice vor avea efecte pozitive,
     Vă mulţumesc pentru colaborare.
Dan Coriolan SIMEDRU, deputat PNL de Alba
Pentru o mai bună coordonare şi gestionare, la nivelul judeţului
A fost constituită comisia de management al proiectelor cu finanţare externă
     Cu prilejul ultimei teleconferinţe, premierul Adrian Năstase a dispus luarea mai multor măsuri la nivel judeţean. În primul rând, se va constitui o unitate de management al proiectelor cu finanţare externă care să procedeze la coordonarea şi gestionarea eficientă a unor astfel de programe. La acest capitol, prefectul Ioan Rus a decis ca această unitate să fie compusă din reprezentanţi ai Prefecturii, Consiliului judeţean, ADR şi Agenţiei SAPARD. Apoi Prefectura Alba va urmări modul în care autorităţile administraţiei publice locale şi unităţile economice specializate se îngrijesc şi participă la constituirea stocurilor de combustibili solizi (lemne şi cărbuni) pentru unităţile şcolare, sanitare şi instituţiile publice, îndeosebi pentru localităţile izolate. În acest sens prefectul Ioan Rus a convocat o întâlnire cu şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba Gheorghe Sandea şi directorul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, Adrian Teodoru. Nu în cele din urmă trebuie avute în vedere organizarea optimă şi controlul în teritoriu al activităţilor din campania agricolă şi pregătirea integrală a suprafeţelor programate pentru însămânţarea cu grâu. (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.