Prima pagină Ediția din: 16.10.2001
Știri
Urcat pe un stâlp de înaltă tensiune, în halta CFR
Un bărbat din Aiud a ameninţat, timp de o oră, cu sinuciderea
     Duminică, 14 octombrie, în jurul amiezii, halta CFR Aiud a fost, preţ de o oră, scena unei întâmplări mai puţin obişnuite. Nicolae Păcurar (34 de ani, din Aiud) s-a urcat pe un pilon din halta CFR Aiud şi a început să strige că se va spânzura. După circa o oră de negocieri cu un reprezentant al familiei sale, Păcurar a acceptat să coboare de pe stâlp, fiind condus la un spital din Aiud. Potrivit raportului Poliţiei Aiud, Păcurar a mai avut o tentativă de suicid în noaptea precedentă, el ameninţând din nou, în halta CFR Aiud, că se va arunca la tren. (N.T.)
În acest an, în judeţ
60 de infracţiuni silvice
     În cele aproape 10 luni scurse de la începutul anului în curs, pădurarii din judeţ au identificat un număr de 60 de infracţiuni silvice, majoritatea lor constând în tăieri ilegale şi furt de masă lemnoasă. Prejudiciul se cifrează la peste un miliard de lei, jumătate dintre acţiunile derulate în instanţă fiind soluţionate favorabil pentru Direcţia Silvică. (H.D.M.)
16 octombrie - Ziua Alimentaţiei
     Dr. Olimpia Candrea din cadrul Serviciului Promovare al DSP Alba ne-a informat că în toată lumea, în data de 16 octombrie se sărbătoreşte Ziua Alimentaţiei. Cu acest prilej, populaţia va fi instruită pentru a şti cum să beneficieze de o alimentaţie sănătoasă. (F.R.)
Necunoştinţă de cauză sau hăţiş legislativ? În judeţul Alba nici un dosar având ca obiect revendicările la Legea 10 nu are documentaţia completă
     Comisia de specialitate din cadrul Prefecturii Alba privind restituirea bunurilor abuziv confiscate în perioada comunistă a mai trecut în revistă încă 50 de dosare care fac obiectul acestei legi. Printre revendicări se numără câteva imobile din Alba Iulia, inclusiv o parte din clădirea care în prezent adăposteşte societatea Albapam. Ca şi în precedentele şedinţe, membrii comisiei au apreciat ca incomplete documentaţiile respective, astfel că au fost trimise din nou spre soluţionare primăriilor din teritoriu. De precizat că respectiva comisie mai are încă de soluţionat 158 de dosare la Legea 10, dar numărul acestora ar putea creşte având în vedere că data limită de depunere este 15 noiembrie 2001. (R.J.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Nemairezistând presiunilor sindicale
Directorul general al Cugir S.A., Gheorghe Scheau, şi-a înaintat demisia
     În cursul zilei de ieri, directorul general al S.C. Cugir SA, Gheorghe Scheau şi-a înaintat demisia din funcţia ocupată solicitând eliberarea din postul său începând cu data de 15 octombrie a.c. Această demisie scrisă a fost transmisă la CN Romarm, care, potrivit informaţiilor noastre, a luat în discuţie problema demisiei lui Scheau şi numirea noului director general.
     Dl. Gheorghe Scheau ne-a declarat că şi-a dat demisia din cauza faptului că nu-şi mai poate exercita activitatea pe fondul presiunilor sindicale. Ieri, la faţa locului s-a prezentat şi prefectul de Alba, av. Ioan Rus, care a discutat cu administraţia dar şi cu patronatele, în vederea găsirii unor soluţii de ieşire din acest impas. Pe de altă parte, Consiliul de Administraţie al SC Cugir SA va lua miercuri în discuţie, modul de încărcare cu comenzi a fabricii până la 1 ianuarie 2002. Dl. Scheau va rămâne la dispoziţia conducerii uzinei, urmând să fie încadrat într-o altă funcţie. Numirea lui Gheorghe Scheau în fruntea uzinei din Cugir a stârnit mai multe controverse, el nefiind susţinut nici de o parte a sindicatelor şi nici de PSD. În schimb, Scheau era cunoscut ca având relaţii de amiciţie cu secretarul de stat, Decebal Ilina.
Protestele sindicaliştilor cugireni continuă prin... nemuncă
     Sindicaliştii de la "Apărarea" au renunţat să mai protesteze în curtea societăţii Cugir SA, intrând în secţie, fără a-şi mai relua activitatea productivă. Ei au anunţat prin liderii lor sindicali că nu vor lucra decât proporţional cu lefurile primite. Conducerea uzinei spune că, în mod curios, conflictul a început acum, când la Fabrica de produse tehnice sunt comenzi. Directorul demisionar Gheorghe Scheau a confirmat că până la sfârşitul anului urmează să fie încheiate contracte totalizând 60 de miliarde de lei, unul din principalii beneficiari fiind Ministerul de Interne. Cu toate acestea, cel puţin până la începutul anului viitor, salariaţii nu vor încasa mai mult de 75 la sută din leafă şi doar trei zile vor fi plătiţi cu sută la sută.
     Oferta administraţiei nu este însă acceptată de salariaţi. Potrivit CCM, muncitorii au dreptul la salarii integrale când se lucrează după program normal.
Florin ROMAN
Scandalul diplomelor false a ajuns şi în judeţul Alba
Măcelari pentru Germania la... 100 de mărci bucata
     Marius Guju (27 de ani, din Sibiu), fără ocupaţie, fără antecedente penale, este cercetat de poliţiştii albaiulieni pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune. În vara anului 2001, Guju, aflat în vizită la rude din Sebeş, a dat de veste în oraş că poate "aranja" concursuri şi vize pentru Germania deoarece este "agent de asigurări la Consulatul Germaniei din Sibiu". Mai precis, Guju a pretins că poate aranja câştigarea unui concurs în meseria de măcelar, pentru Germania, care urma să se desfăşoare în luna septembrie, în Sighişoara. Marius Guju a obţinut de la trei persoane din judeţul Alba suma totală de 300 DM. Contra sumei de 100 DM/persoană, Guju le-a furnizat diplome false de absolvire a cursurilor de măcelar. Prezentându-se însă la concurs, persoanele care au "cotizat" şi-au dat seama că au fost înşelate, anunţând ulterior poliţia. Marius Guju este anchetat de poliţiştii albaiulieni în stare de libertate, pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune. Dosarul său urmează să fie înaintat Parchetului. (N.T.)
La Alba Iulia
Seceta la robinete se amână cu o săptămână
Pe lista neagră apar 6267 de apartamente
     Deşi SC Apă Canal SA Alba Iulia anunţase că de azi începe declanşarea unei ample campanii de debranşare a rău platnicilor, această acţiune s-a amânat cu încă o săptămână.
     Directorul general al SC Apă Canal, Ioan Dreghiciu, ne-a declarat că măsura respectivă a fost luată ieri în urma unei întâlniri între conducerea societăţii şi reprezentanţii asociaţiilor de proprietari. Aceştia din urmă au promis că vor încerca să plătească restanţele în perioada de răgaz acordată de conducerea SC Apă Canal SA Alba Iulia. Pe lista neagră întocmită de societatea locală de distribuţie a apei sunt înscrise şapte scări de bloc şi 21 de grupuri de blocuri cu 6267 apartamente. Datoria totală a populaţiei din aceste asociaţii de proprietari se cifrează la aproximativ 2 miliarde de lei. Aşadar, dacă în cele 7 zile rămase asociaţiile rău platnice nu-şi vor respecta obligaţiile de plată, seceta se va instala la robinetele a peste 6000 de apartamente din Alba Iulia. Măsurile de restricţie impuse de SC Apă Canal SA Alba Iulia au avut până în prezent rezultatele aşteptate, cetăţenii plătindu-şi facturile restante sub ameninţarea lipsei de apă la robinete.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.