Curier județean
Rugăciunea de azi
      O, Prorocule! Luminează-mi mintea cu poruncile Domnului, ca să le ţin minte şi să le păzesc, până la capătul vieţii mele. Şi să stai lângă mine în ora morţii mele, să mă duci pocăit înaintea Stăpânului meu, Dumnezeu. Roagă-te încă şi pentru toată lumea, ca Dumnezeu să dea ajutor creştinilor, şi celor vii, şi celor răposaţi, să-i odihnească de nevoile cele multe, să le dea toate cele de trebuinţă şi să-i învrednicească Împărăţiei Sale. Amin.

Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc. Longhin sutaşul; Cuv. Mal.
Catolic: Sf. Hedviga; Sf. Margareta Maria Alacoque.

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
La Roşia de Secaş
Fenomene genetice demne de cartea recordurilor
     D-l dr. Vasile Buzan - medic veterinar, practician deosebit, de la CSV, concesionată din comuna Roşia de Secaş, ne-a informat despre faptul că în gospodăria proprietarului Aurel Aron, nr. 424, o vacă Bălţata Românească, în vârstă de 7 ani, a fătat trei viţei, doi masculi şi o femelă. Aceştia la fătare au avut o greutate de aproximativ 20 kg fiecare. Acum au aproape o lună, sunt perfect sănătoşi şi se dezvoltă normal. De remarcat este faptul că ei provin din însămânţare artificială, executată de d-l Ioan Muntean, operator însămânţător cu multă experienţă în domeniu. Ceea ce ne-a impresionat şi mai mult a fost relatarea d-lui dr. Buzan, că anul trecut, tot la Roşia de Secaş, o oaie a fătat 5 miei, din care trei masculi şi două femele şi care au fost viabili. Astfel de fenomene cu totul deosebite trebuie monitorizate în vederea obţinerii de animale deosebit de productive.
Ioan RADU
Produsele lactate - în atenţia inspectorilor OJPC Alba
     În aceste zile se află în derulare acţiunea de verificare la producători, distribuitori şi în reţeaua de comercializare a condiţiilor de calitate şi etichetare a produselor lactate acide: brânză topită, unt şi lapte. Inspectorii OJPC Alba vor verifica inclusiv condiţiile de transport şi depozitare ale acestor produse, a precizat dl. Ioan Pleşa, şeful OJPC Alba. Tot în această perioadă, se va urmări respectarea condiţiilor de comercializare a produselor electronice de folosinţă îndelungată, cum ar fi: maşini de spălat, maşini de gătit, frigidere, aspiratoare, roboţi de bucătărie etc. Totodată, va fi verificat şi modul în care agenţii economici din judeţ asigură service-ul pentru produsele amintite mai sus. (A.D.T.)

După ce a născut prin cezariană
O tânără a ajuns în pragul disperării
Ea este, totuşi, dovada vie a faptului că municipiul Alba Iulia a devenit un fel de "paradis al dezmoşteniţilor soartei"
     Sigur că e un drept inalienabil al fiecărui cetăţean român acela de a circula liber şi nestânjenit pe teritoriul ţării. În excursie, sau în căutarea unui loc de muncă. Din păcate, această liberă circulaţie îngreunează mult luarea unor măsuri eficiente de protecţie socială (căci numeroase persoane care circulă de colo-colo constituie cazuri sociale) în lipsa unor condiţii ce trebuie să întrunească: acte de identitate, mutaţie ş.a.m.d. Iată un astfel de caz, care ar trebui să ne pună pe gânduri cu privire la eficienţa sistemului de protecţie socială şi asupra pârghiilor ce trebuie acţionate în cazuri disperate. Alina Arcade, 21 de ani, este originară din Ialomiţa. Neşansa ei a fost aceea că a cunoscut un bărbat din Sebeş cu care a făcut un copil în afara căsătoriei, o fetiţă, în urmă cu 3-4 ani. După un timp, femeia s-a despărţit de concubinul ei şi, neavând nici o sursă de venit şi nici o posibilitate de întreţinere a copilului, a apelat la sprijinul Direcţiei judeţene pentru Protecţia Drepturilor Copilului Alba. Prin dispoziţia Comisiei P.D.C. s-a decis plasamentul fetiţei (la vârsta de doi ani) în reţeaua de asistenţi maternali profesionişti, apoi adoptată, căci mama a renunţat, prin semnătură, la drepturile sale materne (Astăzi Alina Arcade susţine că un asistent social al DJPDC Alba a insistat şi a determinat-o să semneze actele de adopţie. Dar, mă rog, asta-i altă poveste).
     Rămasă singură, fără copil, femeia a cunoscut un alt bărbat cu care a rămas din nou însărcinată (tot fără să se căsătorească). Şi din nou a ajuns singură, părăsită, fără serviciu, fără locuinţă... În cursul săptămânii trecute a născut, prin cezariană (intervenţia a fost efectuată de dr. Ştefan Cibian) la Spitalul judeţean, iar acum are un băieţel de 2,750 kg. Nu ştie însă ce va face de-acum înainte. Astăzi, (15 octombrie a.c.) ea se externează din spital. Unde se va duce, oare? O bună perioadă de timp Alina Arcade a fost cazată şi susţinută de Societatea de caritate "Iulia" (acolo nu mai poate însă rămâne, nici ea nici nou născutul). Primăria municipiului Alba Iulia n-o poate ajuta, căci nu are mutaţie (iar mutaţia nu-i poate fi făcută fiindcă n-are locuinţă). E un fel de cerc vicios aici. Poate că ar reuşi să închirieze o locuinţă, dar, câteva luni după operaţie nu va putea munci. O femeie cumsecade (ospătăriţă la barul "Condor") i-a oferit posibilitatea de a sta pe timpul iernii acasă la ea, în Mihalţ, dar din ce va trăi acolo, împreună cu copilul? Probabil singura soluţie este internarea băieţelului la Leagănul pentru copii din Alba Iulia, cazarea Alinei Arcade la Mihalţ (dacă oferta rămâne valabilă) şi reluarea micuţului după ce mama se va putea întreţine şi va putea munci. De fapt şi pentru ea însăşi, singură şi fără copil, iarna asta va fi foarte grea, indiferent unde şi-ar găsi un adăpost.
     Iar singura posibilitate de a o ajuta acum, prin intermediul ziarului "Unirea", este publicarea unui apel către cetăţenii judeţului. Fonduri pentru susţinerea ei ar putea fi, eventual, alocate prin intermediul Biroului de asistenţă socială al DMPS Alba, din Fondul "Solidaritatea" sau prin diverse donaţii din partea unor organizaţii caritabile (poate chiar persoane fizice). Dar, revenind la problema cazurilor sociale "itinerante", acestea trebuie abordate la modul general. În primul rând prin crearea unor centre de zi pentru cazurile disperate (unde acestea ar putea fi găzduite până la luarea unei decizii adecvate), prin constituirea unui fond de urgenţă la care să se poată apela rapid şi, de ce nu, prin crearea unui birou special care să se ocupe individualizat de rezolvarea problemelor. Dar astfel de birouri trebuie create în fiecare judeţ, altfel judeţul Alba (şi municipiul Alba Iulia în special) va rămâne un fel de "paradis al dezmoşteniţilor soartei", spre care vor migra toate persoanele nerezolvate în zona lor de domiciliu.
Ioan HĂNŢULESCU
     N. red. Până acum, singurele ajutoare pe care le-a primit Alina Arcade au venit din partea presei, Biroului de asistenţă socială din cadrul Primăriei Alba Iulia, Spitalului judeţean, societăţii "Iulia", Fundaţiei "Ecce Homo" şi Societăţii "Eliza". Dar donaţiile sporadice nu constituie o rezolvare!
Instruire pe probleme de administraţie publică locală
     Primarul comunei Stremţ, Traian Ştefan Popa, s-a întors de curând de la Braşov unde a participat, pe parcursul a 5 zile, la un seminar cu tema "Problematica administraţiei publice locale din România în comparaţie cu cea din Flandra - Belgia". Scopul reuniunii l-a constituit instruirea edililor locali în domeniul administrativ. Seminarul a reunit în jur de 40 de primari din diferite colţuri ale ţării. De asemenea, au fost prezente şi oficialităţi din Flandra care au dorit să ia contact direct cu problemele din administraţia publică românească şi, totodată, să-şi prezinte modul de organizare şi funcţionare administrativă la nivelul primăriilor din ţara lor. Primarul Popa ne-a declarat: "am avut ocazia atât eu, cât şi colegii mei prezenţi la acest curs, să cunoaştem modul de organizare a administraţiei belgiene, care este puţin diferită de a noastră şi, într-adevăr, avem ce să învăţăm de la ei. Noi, la rândul nostru, am împărtăşit din experienţa noastră, iar belgienii au apreciat faptul că în administraţia noastră publică există şi lucruri bune, pe care ei nu le au. Toţi am fost de acord că această întrunire a fost o ocazie bună de instruire în domeniul administrativ şi, totodată, un schimb de experienţă foarte util pentru ambele părţi". În cursul anului viitor urmează ca acest seminar de instruire a primarilor să continue, existând chiar posibilitatea deplasării în Flandra pentru a lua contact direct cu problemele administrative de acolo. (R.J.; C.B.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.