Ultima oră
Știri
Comandament de iarnă la Câmpeni
     Directorul Oficiului Prefectural Câmpeni, Nicolae Puiuleţ, i-a convocat mâine dimineaţă la sediul instituţiei din localitate pe şefii secţiei de drumuri locale, spitalului orăşenesc şi ai ocoalelor silvice din zonă, pentru a pune la punct un plan de acţiune vizând pregătirea campaniei de iarnă în Munţii Apuseni. Se au în vedere ca priorităţi achiziţionarea de vaccin antigripal, constituirea stocurilor de combustibili pentru centralele termice şi de materiale antiderapante necesare menţinerii drumurilor din zonă în condiţii de circulaţie, asigurarea utilajelor de deszăpezire şi, nu în cele din urmă, de lemne de foc pentru populaţie. Ulterior măsurile avute în vedere vor fi comunicate prefectului Ioan Rus. (R.J.)
Drumurile forestiere în suferinţă
     Pe teritoriul judeţului Alba sunt circa 1350 km de drumuri forestiere, aflate în administrarea Direcţiei Silvice. Din păcate, în 2001, doar o singură cale de acces, pe Valea Bistrei, în lungime de... 3,8 km, a avut parte de oarece reparaţii. Şi cum în majoritatea situaţiilor drumurile sunt la limita impracticabilului, DS Alba intenţionează ca în anul viitor să aplice o soluţie de compromis. Vor fi scoase la licitaţie reparaţiile acestor drumuri, însă costul lucrărilor va fi achitat în... masă lemnoasă. (R.J.)
În municipiul Alba Iulia
Apa izvorului de lângă parcul copiilor nu este potabilă
     Fie vară, fie iarnă, cetăţenii din zona pieţei agroalimentare din centru se aprovizionează cu apă de la un izvor aflat în şanţurile Cetăţii (în colţul din Nord-Est al acesteia). Zilnic, numeroşi albaiulieni stau la rând acolo pentru a umple tot felul de recipienţi. Cică apa ar fi mai proaspătă şi mai bună decât în alte părţi. Din păcate, analizele efectuate de specialiştii de la "Casa Apei" (un instrument de lucru al Primăriei, constituit în parteneriat cu Fundaţia PAEM în cadrul Proiectului "Aqua Fil") au relevat faptul că apa respectivă prezintă un grad de poluare ce depăşeşte limitele şi, în consecinţă, nu este recomandabil să fie consumată. (I.H.)
Într-o săptămână
OJPC Alba a dat amenzi de 150 de milioane de lei
     În săptămâna care a trecut, inspectorii Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor au efectuat un număr de 26 de acţiuni de control în rândul agenţilor economici din judeţ, ne-a informat d-l. ing. Ioan Pleşa, şeful OJPC Alba. Au fost verificaţi 12 agenţi economici din Alba Iulia, 6 din zona Munţilor Apuseni, câte 3 din Sebeş şi Aiud, 2 din Blaj. În 19 situaţii s-a constatat încălcarea legislaţiei în domeniul protecţiei consumatorilor, întocmindu-se procese verbale de constatare. Valoarea mărfurilor de pe piaţă la care s-au identificat abateri se ridică la aproape 150 de milioane de lei. Amenzile aplicate de inspectorii OJPC Alba celor ce au încălcat legea însumează 22 de milioane de lei. (R.J.)
Regenerarea pădurilor în impas, din lipsă de fonduri băneşti
     Ioan Paşca, directorul Direcţiei Silvice Alba, ne-a informat că, în această toamnă, din lipsa banilor, nu s-au mai efectuat acţiuni pentru regenerarea fondului forestier din judeţ. Doar în perioada primăverii s-a acţionat pe 250 ha pădure, între care pe 150 ha pe cale naturală. În altă ordine de idei, în judeţul Alba există aproximativ 10.000 ha de pădure, inaccesibile exploatării în regim silvic din pricina lipsei drumurilor de acces, situate în zona Munţilor Apuseni, în perimetrul Sebeşului şi al Cugirului. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La Alba Iulia
Restructurarea OCAOTA pune beţe în roate aplicării legilor fondului funciar
     Demarată din anul 1990, odată cu adoptarea Legii 18, prima lege a fondului funciar din România post-decembristă, reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor nu s-a finalizat nici acum. La nivelul municipiului Alba Iulia, de exemplu, punerea în posesie conform Legii 18 s-a făcut în procent de 95%, iar titlurile de proprietate au fost eliberate în procent de 84%. Conform legilor 1/2000 şi 169/1997 există cereri pentru 1253 ha teren agricol aflate acum în discuţia comisiei de fond funciar de la nivelul Primăriei municipiului Alba Iulia. Cererile privind restituirea pădurilor au fost deja discutate şi validate, dar atât deocamdată. Radu Coclici - viceprimar al municipiului Alba Iulia - ne-a declarat că activitatea comisiei municipale de fond funciar este îngreunată de lipsa asistenţei de specialitate din partea OJGCC Alba şi de lipsa planurilor de măsurătoare în special pentru localitatea Oarda. Această situaţie datează de câteva luni bune, de la încheierea restructurării OCAOTA în OJGCC Alba. Până atunci la nivelul municipiului Alba Iulia existau patru delegaţi specialişti în cadastru. Acum a mai rămas doar unul. Mai multe cereri adresate directorului OJGCC Alba - Dorin Retegan - pentru îmbunătăţirea situaţiei au rămas aproape neluate în seamă. De delegat alţi specialişti nu s-au delegat, iar în ce priveşte planurile cerute s-au primit doar câteva, la începutul lunii în curs şi acestea doar parţial valabile. Mai mult, ne-a declarat Radu Coclici, informaţi asupra situaţiei, responsabilii din cadrul Prefecturii judeţului Alba i-au sfătuit pe cei de la primăria albaiuliană să-şi angajeze propriul inginer de cadastru.
Anca DINICĂ
Ciupercile continuă să producă victime pe bandă rulantă
De la începutul anului, sute de bolnavi au fost spitalizaţi din acest motiv
     Medicii albaiulieni au lansat un nou apel prin intermediul presei pentru ca cetăţenii să nu mai consume ciuperci necomestibile. Aşa cum v-am mai informat, un bărbat din satul Decea, internat în prima fază la spitalul din Aiud, a fost transferat apoi la Alba Iulia, în stare gravă. De curând el a intrat în comă profundă, fiind diagnosticat cu insuficienţă hepato-renală. Bolnavul a fost trimis deja acasă, familia fiind anunţată că s-a făcut tot ce era posibil. Tot la Spitalul Judeţean Alba au fost aduşi alţi doi pacienţi din Cugir, soţ şi soţie, care prezentau forme severe de intoxicaţie cu ciuperci. Aceste afecţiuni reprezintă pericole majore şi pot duce chiar la deces. Persoanele care nu cunosc ciupercile sunt sfătuite să nu le culeagă. Pe de altă parte, cei care cumpără ciuperci, dar nu ştiu de unde sunt, ar fi bine să renunţe la a le mai consuma. Se pare că în cele mai multe cazuri de intoxicaţie este vorba de necunoaştere şi nu de transferul sporilor de la ciupercile necomestibile la cele comestibile. De la începutul acestui an, sute de persoane au căzut victime consumului, cei mai mulţi pacienţi intrând în spital.
Florin ROMAN
În primele 9 luni ale anului, în judeţul Alba
26 de persoane şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere
     Potrivit unui bilanţ întocmit de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Alba, în primele 9 luni ale anului 2001, pe raza judeţului nostru s-au înregistrat 96 de accidente grave, soldate cu 26 de morţi, 91 de răniţi grav şi 17 răniţi uşor. Printre principalele cauze generatoare de accidente grave s-au regăsit: traversări neregulamentare (17), depăşirea vitezei legale (15), depăşiri neregulamentare (12), neacordare de prioritate (10), imprudenţă în trafic (12), neacordare de prioritate pietonilor (6), circulaţie pe stânga (4), adormirea la volan (3), pietoni culcaţi pe carosabil (2), minori nesupravegheaţi (2), etc. Potrivit aceleiaşi statistici, cele mai multe accidente rutiere grave s-au produs pe arterele cu trafic intens, DN1 şi DN7, în special în cea de-a doua parte a zilei.
Nicoleta TOMUŢA
Program masiv de investiţii
Electrica S.A. - EDFEE Alba continuă lucrările de modernizare şi electrificările
     Programele de lucrări de investiţii şi reparaţii la instalaţiile electrice din judeţul Alba au fost elaborate de către Exploatarea de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice Alba în concordanţă cu direcţiile strategice principale ale Electrica SA, ţinând cont de nivelul de uzură tehnică avansată a instalaţiilor din cauza duratei mari de viaţă, de poluarea ridicată din zonă şi de calamităţile naturale. Totodată, aceste programe trebuie să ţină cont şi de solicitările administraţiilor locale, legate în special de electrificările rurale şi de iluminatul public.
     În această perioadă au fost finalizate şi puse în funcţiune lucrările de modernizare a reţelelor din Mereteu, Bărăbanţ, a iluminatului public de pe strada V. Goldiş şi la postul de transformare nr. 3 din Alba Iulia. De asemenea, continuă lucrările de reparaţii în localităţile Lunca Ampoiţei, Stâna de Mureş, Uioara de Jos, Baia de Arieş, Runc, Sartăş şi lucrările de schimbare a izolaţiei la LEA 20 kw în zonă cu un grad de poluare ridicat.
     În cadrul lucrărilor care se execută din surse proprii din vânzarea de energie electrică, s-a aprobat începerea unor lucrări de modernizare a instalaţiilor electrice ce urmează a fi licitate. Într-o primă etapă se vor executa lucrări de modernizare la liniile electrice aeriene de joasă tensiune din localităţile Bulbuc, Curpeni şi Cucuta din comuna Ceru Băcăinţi şi lucrări de îmbunătăţire a nivelului de tensiune în localităţile Bucium Sat şi Bucium Şasa. În a doua etapă se vor executa lucrări de modernizare în Măhăceni şi lucrări de îmbunătăţire nivel tensiune în localităţile Trifeşti şi Dârleşti. Tot din surse proprii se vor derula lucrările de reparaţii în soluţie definitivă la liniile electrice 20 kv calamitate Sohodol şi Abrud 1 şi reparaţia la iluminatul public din Alba Iulia de pe străzile Avântului şi Poligonului.
     O atenţie aparte se acordă electrificărilor în mediul rural, ţinând cont de faptul că Alba este unul din judeţele cu număr mare de localităţi neelectrificate. La capitolul lucrări din fondul special (taxa de dezvoltare a Sistemului Energetic Naţional), în acest moment continuă şi vor fi puse în funcţiune în anul 2001 lucrările de electrificări la Ocoale II şi Dealul Geoagiului. De asemenea, continuă lucrarea de electrificare Tonea I, lucrare a cărei valoare s-a suplimentat cu 1,5 miliarde de lei. Anul acesta vor începe 6 lucrări noi: Vale în Jos (valoarea lucrării este de 1,7 miliarde de lei), Valea Poeni (0,4 miliarde de lei), Şugag (0,3 miliarde de lei), Dosu Văseşti (0,6 miliarde de lei), lucrarea de extindere Abrud (0,5 miliarde de lei) şi modernizare Buninginea (1 miliard de lei).
     Pentru a menţine în funcţiune instalaţiile existente asupra cărora nu se poate interveni cu lucrări de modernizare datorită costurilor ridicate, societatea are programe de mentenanţă (preventivă în special), lucrări care se execută cu personalul propriu.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.