Ultima oră
Știri
În pragul iernii
4000 de apartamente la Alba Iulia rămân fără apă caldă
     Că oamenii nu au cu ce plăti utilităţile al căror preţ se calculează în funcţie de dolar şi EURO, în timp ce ei primesc salariile în lei, să pare că nu-i interesează pe directorii societăţilor furnizoare. Aşa se face că în pragul iernii, S.C. Dalkia SA Alba Iulia a trecut la represalii. Astăzi va fi încheiată prima etapă de debranşare de la reţea a asociaţiilor de locatari unde s-au acumulat cele mai mari datorii. Este vorba de 28 de asociaţii, însemnând 4000 de apartamente. Ca să nu aveţi surprize când răsuciţi robinetul, iată despre ce asociaţii este vorba: Asociaţia nr. 6, 9, 17, 18, Apulum 2, Confort 20, V7 AB, V 8 AB, G2A, bloc CT 22, 25, 26, Apulum 22, bloc 38, 51, bloc 14, 38, 23, Ardealul 51, F 3 AB, F 3, 71, C3, A 10, A7AB, G3B, 19, 24. Datoriile pe care S.C. Dalkia SA le are de încasat se ridică la 18 milioane de lei, dar asociaţiile enumerate au cele mai mari datorii. Dacă acest semnal rămâne fără efect, acţiunea de debranşare va continua la celelalte asociaţii. Însă dacă se plătesc datoriile, furnizarea apei calde va fi reluată în maxim o oră de la eveniment. (F.R.)
La Iclod
Unui gospodar i-au ars 7 tone de fân
     Duminică, 14 octombrie, ora 23.30, la locuinţa lui Toader S. din satul Iclod - comuna Sâncel a izbucnit un incendiu care i-a distrus 7 tone de fân, în valoare aproximativă de 14 milioane de lei. La stingerea incendiului au acţionat pompierii militari de la Garda de intervenţie nr. 3 Blaj. În cauză se efectuează cercetări pentru stabilirea cauzelor incendiului. (N.T.)
Un nou comandament pentru 1 Decembrie
     Astăzi, cu începere de la ora 9.30, prefectul Ioan Rus a convocat din nou toţi factorii responsabili pentru pregătirea manifestărilor dedicate Zilei Naţionale de la 1 Decembrie. Ulterior, prefectul Ioan Rus va trebui să comunice la Bucureşti un program provizoriu de desfăşurare a festivităţilor ce va fi luat în discuţie în şedinţa Guvernului ce va avea loc mâine. (R.J.)
Doi cai furaţi la Şona
     Postul de poliţie Şona a fost sesizat luni, 15 octombrie, de Traian Pepelea din satul Biia, că, după toate probabilităţile, i-au fost furaţi doi cai de pe păşunea satului. În urmă cu o săptămână, caii fuseseră lăsaţi la păşunat pe un teren din Biia. Deoarece îi crezuse iniţial pierduţi, gospodarul n-a reclamat dispariţia cailor la poliţie. Dar, după o săptămână de căutări, speranţele gospodarului de a-şi găsi animalele s-au redus considerabil. În consecinţă a fost semnalată dispariţia unei iepe roşii cu stea în frunte şi a unui mânz de culoare gălbuie, în vârstă de 1,6 ani. (N.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La S.C. Cugir S.A.
Situaţia se menţine tensionată
Ieri dimineaţă, circa 600 de muncitori au "colindat" din nou conducerea uzinei solicitând demisia tuturor membrilor Consiliului de Administraţie *La Alba Iulia, în faţa Prefecturii, sindicaliştii au scandat: "Noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm acasă, până nu ne rezolvaţi şi problema noastră" *Mare miting la Cugir pentru joi, 25 octombrie a.c.
demonstranti     Şi ieri, protestele muncitorilor cugireni au continuat. La primele ore ale dimineţii, circa 600 de muncitori au "colindat" din nou conducerea uzinei, cerând demisia tuturor membrilor Consiliului de Administraţie. După ce directorul general, ing. Gheorghe Scheau şi-a înaintat demisia conducerii CN ROMARM începând cu 15 octombrie a.c., la Cugir SA situaţia este la fel de tensionată. Considerând că nu numai Scheau este vinovat de situaţia de la Cugir, muncitorii solicită demisia tuturor directorilor uzinei. Conflictul dintre sindicate şi ROMARM s-a acutizat mai ales după ce Gheorghe Nemţanu, director general al companiei le-a transmis acestora că va fi numit ca director general la Cugir S.A. un om din afara judeţului. Acest lucru i-a înrăit, se pare, şi mai mult pe protestatari.
     Tot ieri, de la ora 11.00, muncitorii din cadrul Sindicatului "Apărarea", conduşi de liderul lor, Ioan Neagu, au pichetat Prefectura Alba, până la ora 14.00. Aceştia au scandat lozinci de genul: "Noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm acasă, până nu ne rezolvaţi şi problema noastră". La ora 12.30, liderii sindicali au fost primiţi de prefectul Ioan Rus, şi deputatul PSD, Constantin Selagea care au preluat doleanţele scrise ale muncitorilor pentru a fi transmise la Bucureşti. Astăzi şi mâine, muncitorii de la Cugir vor continua să picheteze Prefectura Alba. Ca urmare a declanşării valului de proteste de către Sindicatul "Apărarea", circa 400 de sindicalişti de la Sindicatul Liber au virat spre... apărare. Pe de altă parte, muncitorii au stabilit ca de azi să intre la lucru pentru onorarea comenzilor. În 25 octombrie la Cugir va avea loc un mare miting de protest.
Revendicările sindicaliştilor din Cugir
     În scrisoarea adresată prefectului de Alba, av. Ioan Rus, conducerea Sindicatului "Apărarea" de la Cugir SA solicită următoarele:*definitivarea tipurilor de armement şi muniţie necesare sistemului naţional de apărare la pace şi război, pentru perioada 2002-2010, având ca obiectiv integrarea în structurile euro-atlantice. Alocarea prin Legea bugetului de stat a resurselor financiare necesare realizării obiectivului; *promovarea în regim de urgenţă a pachetului legislativ necesar relansării activităţii în industria de apărare şi redimensionării sectorului prin: *Legea (OUG) industriei de apărare; Legea (OUG) offset-ului; *OUG privind stingerea datoriilor agenţilor economici din industria de apărare; *OUG privind compensarea cheltuielilor convenţional constatate cu obligaţii către bugetele de stat; *Legea (OUG) privind facilităţile acordate sectorului civil ce urmează a se desprinde din industria de apărare; *Alocarea prin Legea bugetului de stat a resurselor necesare reorganizării întreprinderilor din industria de apărare; *Promovarea în regim de urgenţă a unor programe alternative pentru ocuparea forţei de muncă din industria de apărare prin: privatizarea societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat cu investitori strategici din domeniu, din Uniunea Europeană sau SUA; crearea de societăţi mixte, cu capital privat autohton sau străin, pe capacităţile disponibile; crearea de IMM-uri cu atragerea de fonduri pe programele Uniunii Europene; promovarea de programe naţionale pentru zonele monoindustriale; reconversia forţei de muncă din industria de apărare; respectarea de către Guvern a prevederilor programelor de restructurare aprobate de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării prin Hotărârea 0101/13.07.2001; implicarea instituţiilor statului în promovarea unor politici curajoase în vederea câştigării de pieţe de desfacere pentru produsele militare româneşti; dezbaterea de urgenţă în plenul Parlamentului a problematicii industriei de apărare în vederea luării unei decizii politice privind existenţa şi viitorul acesteia.
     Aceste doleanţe au fost transmise guvernului.
Florin ROMAN
Pacea de la Bucureşti
Pentru că a avut încredere în colaborarea Ioan Rus - Cornel Filipescu, deputatul Codrin Ştefănescu a reinstaurat liniştea în interiorul PSD Alba
     După ce în urmă cu câteva zile deputatul PSD de Alba, Codrin Ştefănescu, i-a atenţionat ferm pe cei ce creează valuri în PSD, lansând zvonuri, bârfe şi atacuri împotriva prefectului Ioan Rus, sâmbătă în cadrul unei întâlniri ce a avut loc la Bucureşti s-a reinstaurat liniştea în interiorul formaţiunii politice aflate la guvernare. Mulţi dintre cei care au încredere în acest partid ne-au scris exprimându-şi indignarea faţă de atitudinea deputatului Ioan Andrei şi, de asemenea, afirmând că îl vor susţine pe d-l Ioan Rus aşa cum au făcut-o de nenumărate ori de la înfiinţarea acestui partid. Incontestabil, tandemul Rus - Filipescu a realizat două importante fuziuni ale PSD; cu ApR, formaţiune politică ce a obţinut după alegerile generale din toamna anului 2000 un procent de 8 la sută pe judeţ, aproape toţi membrii ApR fiind absorbiţi de PSD. Cea de-a doua fuziune care a întărit poziţia PSD, acesta ocupând în prezent primul loc în sondajele de opinie cu un procentaj de peste 57 la sută, a fost cea cu tinerii reformişti din PRM conduşi de deputatul Codrin Ştefănescu. Tactica pumnului în gură, dar şi dispreţul, nu au mai putut fi acceptate de tânăra generaţie din partidul lui Vadim, ceea ce a condus la plecarea din PRM a democraţilor şi orientarea lor spre o formaţiune politică în care tinerii sunt preţuiţi aşa cum se cuvine. Parlamentarii PSD de Alba: Cornel Filipescu, Codrin Ştefănescu, Constantin Selagea, Ioan Andrei şi preşedintele CJ Alba - Augustin Presecan s-au întâlnit recent, în capitala ţării, cu reprezentanţii conducerii centrale a PSD, fiind prezent, de asemenea, şi premierul Adrian Năstase, preşedintele PSD. În cadrul acestei reuniuni Adrian Năstase a subliniat faptul că problemele ivite în interiorul Organizaţiei judeţene a PSD Alba nu sunt grave şi ele vor putea fi rezolvate, ajungându-se la un consens, doar prin dialog. Rolul deputatului PSD de Alba, Codrin Ştefănescu, a fost unul hotărâtor şi, aşa cum ne-a declarat, domnia sa l-a susţinut cu fermitate atât pe prefectul Ioan Rus, cât şi echipa Rus - Filipescu ca o dovadă a încrederii investite, dar şi a meritelor celor două importante personalităţi politice care trebuie să meargă mai departe. Atenţionându-i, recent, pe cei ce doresc haos în PSD Alba că vor fi aspru pedepsiţi, deputatul Codrin Ştefănescu a dorit şi a reuşit să impună liniştea atât de necesară în interiorul PSD. În seara zilei de joi, 18 octombrie, va fi organizată o conferinţă de presă la care vor participa, alături de prefectul Ioan Rus, preşedintele PSD Alba şi parlamentarii acestei formaţiuni politice, precum şi preşedintele Consiliului Judeţean Alba - Augustin Presecan. Însă, inedita întâlnire cu reprezentanţii mass media nu înseamnă, nici pe departe, că cei ce au creat valuri în PSD Alba, cei ce sunt în spatele bârfelor şi zvonurilor, demonstrând o dorinţă oarbă de afirmare, nu-şi vor primi pedeapsa cuvenită; cei vinovaţi, persoane din eşaloanele secunde, vor trebui să plătească pentru intrigile ţesute. În curând va începe pregătirea celor ce vor fi desemnaţi să candideze la alegerile locale atât pentru primăriile din judeţ, cât şi la consiliile locale. În acest sens, deputatul Codrin Ştefănescu a solicitat identificarea şi înlăturarea celor vinovaţi, altfel existând posibilitatea lansării unor noi acţiuni de scindare a PSD, poate chiar înaintea alegerilor din 2004. Pe viitor, cei ce se ţin de zvonuri, calomnii şi bârfe, se vor zbate în zadar pentru că echipa Ioan Rus - Cornel Filipescu, susţinută fiind de secretarul executiv al PSD, Codrin Ştefănescu, va fi tot mai dificil de înlăturat. În ceea ce priveşte alegerile ce vor avea loc la finele lunii octombrie, cu certitudine nu vor exista surprize iar prefectul Ioan Rus va rămâne la conducerea Organizaţiei judeţene a PSD şi cei ce vor mai încerca să tulbure apele în interiorul partidului vor fi aspru sancţionaţi. (A.D.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.