Prima pagină Ediția din: 18.10.2001
Știri
Protestele muncitorilor cugireni continuă
     Pentru a doua zi consecutiv, membrii Sindicatului "Apărarea" de la Cugir SA au pichetat Prefectura judeţului Alba. Dotaţi cu pancarte, sindicaliştii au scandat lozinci în favoarea salvării industriei de apărare. Astăzi, sindicaliştii vor picheta pentru ultima dată Prefectura, urmând ca joi, 25 octombrie a.c., la Cugir să aibă loc un mare miting. (F.R.)
În două nopţi în judeţul Alba
Au fost furate un BMW şi un VW
     Poliţia Baia de Arieş a fost sesizată marţi, 16 octombrie, de cetăţeanul italian Antoniu B. că în noaptea de 14/15 octombrie i-a fost furat autoturismul marca VW, înmatriculat WN RV252. Autoturismul se afla garat în curtea unei cunoştinţe din satul Muncel. Un alt autoturism, marca BMW, a fost furat ieri noapte din Alba Iulia. Autoturismul, aparţinând unui om de afaceri din Alba Iulia, a fost găsit ieri dimineaţă, pe şoseaua de centură a municipiului Alba Iulia. BMW-ul prezenta urme evidente de forţare şi avea geamurile sparte. (N.T.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Patru studenţi din Alba Iulia sunt cercetaţi de poliţie pentru consum de droguri
     Lucrătorii Centrului Zonal Alba Iulia, din cadrul Direcţiei Generale de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog Bucureşti, au finalizat cercetările cu privire la învinuiţii: Radu-Flaviu Chebuţiu (21 de ani, domiciliat în Aiud, locuind fără forme legale în Alba Iulia), student anul IIl la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii 1 Decembrie 1918, Alba Iulia; Lucian-Mircea Avrămesc (22 de ani, domiciliat în Haţeg, Hunedoara, student anul IV la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii AISTEDA din Alba Iulia; Cristian-Mihai Sîrbu (20 de ani, domiciliat în Ocnele Mari - Vîlcea), student anul IV la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia; Elvis-Daniel Henteş (21 de ani, domiciliat în Călan - Hunedoara), student anul III la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii AISTEDA din Alba Iulia, împotriva cărora s-a dispus începerea urmăririi penale, pentru săvârşirea infracţiunii de operaţiuni privind drogurile de risc şi consum de droguri, prevăzute şi pedepsite de art. 2, pct. 1, art. 4 din Legea nr. 143/2000.
     În seara de 2 octombrie, ora 18.00, pe raza localităţii Simeria Veche, Hunedoara, a fost identificat în trafic autoturismul marca Opel Kadet, înmatriculat în Germania cu nr. NM-HG 23, condus de Henteş Elvis - Daniel, care avea în portbagaj două plante de canabis.
     Cu ocazia cercetărilor s-a stabilit că, la data de 1 octombrie 2001, Chebuţiu Radu - Flaviu, Avrămesc Lucian - Mircea şi Sîrbu Cristian-Mihai au identificat o cultură de canabis, situată între două parcele de teren, cultivate cu porumb, în apropierea municipiului Blaj - Alba, după care, la data de 2 octombrie 2001, împreună cu al patrulea învinuit, s-au deplasat la cultură, de unde au recoltat mai multe fragmente vegetale.
     Fragmentele de plante au fost uscate şi prelucrate la locuinţa din Alba Iulia a învinuitului Chebuţiu Radu-Flaviu, ocazie cu care au confecţionat şi consumat ţigarete cu canabis.
     Cu ocazia percheziţiei efectuate la autoturismul menţionat anterior şi la locuinţa învinuitului Chebuţiu Radu-Flaviu, s-a descoperit cantitatea totală de 322,33 grame canabis. În locuinţa lui Chebuţiu Radu, poliţiştii au descoperit canabis (cânepă indiană) în toate stadiile de vegetaţie şi prelucrare: de la planta verde până la frunze uscate în tavă, pe aragazplus ţigări cu canabis, confecţionate din ţigări obişnuite din care a fost scos tutunul. Plantele verzi, de pe parcela cultivată cu canabis, în cantitate de 24 kg, s-au ridicat în vederea confiscării, urmând a fi înaintate laboratorului specializat.
     Învinuiţii sunt cercetaţi în stare de libertate. Potrivit anchetei poliţiei, cânepa a fost cultivată de deţinătorul terenului agricol din zona Blaj pentru delimitarea unor culturi de porumb. Deoarece legislaţia din trecut nu a fost extrem de restrictivă cu asemenea culturi, există posibilitatea ca pe teritoriul judeţului Alba să mai fie agricultori care, din lipsa unor informaţii suficiente, să continue cultivarea cânepei indiene. Pentru remedierea situaţiei, în cadrul fiecărei prefecturi din ţară - inclusiv Alba - s-a înfiinţat câte un Centru de prevenire şi consiliere antidrog.
     Poliţiştii din cadrul Centrului zonal Alba Iulia (cu activitate în judeţele Alba, Hunedoara şi Sibiu) au confiscat în anul 2001 40 kg de droguri, cu predilecţie canabis şi haşiş. Au fost rezolvate 5 cazuri şi au fost învinuite 14 persoane. Au fost trimise deja în faţa instanţei 6 persoane. Conform legislaţiei în vigoare, traficul şi consumul de droguri se pedepsesc cu închisoarea de la 3 la 15 ani. Cultivarea canabisului pentru consum propriu se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 5 ani. Persoanele consumatoare de droguri care se autodenunţă sunt tratate drept victime şi nu intră sub incidenţa vreunei legi represive.
Nicoleta TOMUŢA
Surprize, surprize de Ziua Naţională
Vin şi tăuraşi fripţi pentru toţi participanţii la Serbările Unirii
     Reunit ieri într-o nouă şedinţă de lucru Comandamentul pentru pregătirea Serbărilor Unirii, dedicate aniversării Zilei Naţionale a României - 1 Decembrie - a reuşit să definitiveze problemele legate de mediatizarea acestui eveniment şi suvenirurile care vor fi realizate. Astfel, afişul mare al Serbărilor Unirii va fi schimbat: Pe fondul drapelului naţional, în câmpul central va fi imaginea României Dodoloaţe, în interiorul căreia va fi imprimată imaginea frontală a Catedralei Reîntregirii Neamului din Alba Iulia. Cei care au văzut macheta realizată de Traian Mârza - preşedintele UAP Alba, au fost de acord că este un afiş elegant. Această imagine va fi imprimată pe circa 1000 de farfurioare care vor fi distribuite unora dintre principalii participanţi şi sponsori, precum şi pe 100 de farfurii mari care vor merge numai la "spuma spumelor". Pentru participanţii "de rând" (deşi până la urmă aceştia sunt de fapt cei mai importanţi!) vor fi confecţionate şi distribuite gratuit 6000 de insigne aniversare şi 6000 de steguleţe tricolore. A fost preluată şi de această dată ideea primarului municipiului Alba Iulia de a distribui vin participanţilor, deşi încă nu se ştie dacă va fi gratuit sau va avea totuşi un preţ modic. Oricum se vor comanda în acest scop 10.000 de căni. Şi cum vinul nu merge pe inima goală, oricât de bun ar fi, şi oricât de frig va fi afară, s-a lansat şi acceptat ideea unor tăuraşi fripţi în aer liber. Dar să ne reîntoarcem la capitolul cadouri: vor fi confecţionate 1000 de busturi din lut reprezentându-l pe Mihai Viteazul şi alte 1000 din porţelan reprezentându-l pe Avram Iancu. S-au luat în discuţie aspecte legate de programul artistic dar acesta va fi finalizat abia la întâlnirea de săptămâna viitoare.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.