Curier județean
Rugăciunea de azi
      Îndură-Te, Doamne, şi de cei vii şi de cei răposaţi, pentru rugăciunile Sfinţilor Tăi, către care zic şi eu, nevrednicul: O, fericiţi servitori ai lui Dumnezeu! Nu încetaţi a vă ruga Lui, ziua şi noaptea, pentru noi, nevrednicii, care pururea greşim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociţi pentru noi Darul şi ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu ştim a-l cere după cuviinţă. Nu încetaţi a vă ruga, pentru ca prin rugăciunile voastre păcătoşii să câştige iertare, săracii ajutorul, întristaţii mângâiere, bolnavii sănătate, cei slabi la minte înţelepciune, cei tulburaţi linişte, cei asupriţi ocrotire şi toţi împreună Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, în mărirea lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat, Căruia i se cuvine cinste şi închinăciune în veci. Amin!

Calendar religios
Ortodox: Sf. Ap. şi Ev. Luca
Catolic: Sf. Luca, Evanghelist

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Strategie coerentă în domeniul protecţiei copilului
     În cursul zilei de ieri conducerea CJ Alba a organizat o întâlnire cu reprezentanţi ai DGPDC Alba, conducători ai centrelor de plasament şi şcoli speciale din judeţ. Cu această ocazie a avut loc o analiză a investiţiilor de la centre, s-a pus în discuţie construcţia unor centrale termice la instituţiile de profil din Abrud şi Cugir şi strategia viitoare în vederea realizării reformei în domeniul pentru protecţia copilului. (F.R.)
În judeţul Alba
"Operaţiunea Gatere" se soldează în continuare cu amenzi substanţiale
     În ultimele săptămâni, echipe mixte compuse din reprezentanţi ai Prefecturii, Direcţiei Silvice, Inspectoratului Teritorial de Muncă şi alte organe abilitate au verificat un număr de 210 agenţi economici din judeţul Alba care dispun de instalaţii de prelucrare primară a lemnului. Aceste acţiuni s-au soldat cu un număr de 44 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 446,8 milioane de lei. Principalele abuzuri comise de aceşti întreprinzători care se înmulţesc pe zi ce trece, au fost lipsa autorizaţiilor de funcţionare şi de mediu precum şi depozitarea neautorizată a unei cantităţi de 2,5 tone rumeguş. De asemenea, a mai fost confiscat şi un volum de 73 mc material lemnos. Controalele vor continua şi în perioada următoare. (R.J.)
Aproape de oameni, împreună cu ei!
Audienţe prin telefon la preşedintele Augustin Presecan
     Şi în cursul zilei de ieri, mai multe persoane au solicitat audienţe prin telefon la preşedintele Consiliului Judeţean Alba, dl. Augustin Presecan. Problemele sunt multiple, de ordin social, economic, juridic. Preşedintele Presecan a declarat că va încerca soluţionarea tuturor cererilor, în limita prerogativelor pe care le are, dar va solicita şi sprijinul altor factori abilitaţi. Dintre problemele ridicate de cetăţeni vom căuta să spicuim doar câteva cazuri mai deosebite: dl. avocat pensionar Ioan Lupan a citit în presă cazul elevului din clasa a XI-a de la Colegiul HCC, originar din Ighiel. Acesta, deşi are o situaţie materială precară, a fost premiat la Olimpiada naţională de matematică. Dl. Lupan i-a cumpărat un calculator tânărului şi s-a oferit să-l ia în gazdă. Domnia sa a propus preşedintelui Augustin Presecan să-i acorde băiatului o bursă de 1 milion de lei pe lună pentru întreţinere; D-na Victoria Iuga din Alba Iulia are restanţe la regie de 25 milioane de lei şi nu are surse de venit. Aşteaptă o mână de ajutor din partea celor abilitat, mai exact să nu i se mai calculeze penalităţi; D-na Elisabeta Vasile din Alba Iulia este grav bolnavă iar soţul este paralizat. Dânsa solicită o pensie socială pentru a ieşi din această situaţie critică. D-na Viorica Matiş din Zlatna întreabă când se va da în folosinţă şoseaua de centură a oraşului Zlatna, mai ales că maşinile cu gabarit depăşit distrug căile de acces din localitate.
Florin ROMAN

Cine nu plăteşte TVA pentru instalarea centralelor termice
Precizări de la Direcţia generală a finanţelor publice a judeţului Alba
     Ca răspuns la solicitarea dvs. de a lămuri, pentru cititorii ziarului "Unirea" problema aplicării cotei zero de TVA la instalarea centralelor termice de apartament, vă comunicăm punctul de vedere al Ministerului Finanţelor Publice.
     Conform OUG nr. 17/2000 şi OMF nr. 1026/2000, beneficiază de cota zero de TVA construcţia de locuinţe, extinderea, consolidarea şi reabilitarea locuinţelor existente.
     Potrivit art. 1 din OMF nr. 1026/2000, beneficiază de cota zero a taxei pe valoarea adăugată persoanele fizice care au cetăţenie română şi domiciliul în România, pentru reabilitarea clădirilor de locuit existente, dacă lucrările executate îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: a) sunt prevăzute în autorizaţia eliberată în condiţiile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării construcţiilor şi unele măsuri pentru realizarea locuinţelor, republicată; b) sunt executate de persoane fizice şi/sau juridice autorizate, cu respectarea reglementărilor privind proiectarea şi executarea construcţiilor.
     La art. 1 alin. (5) lit. c) se precizează că prin lucrări de reabilitare se înţelege "totalitatea lucrărilor efectuate pentru readucerea unei lucrări existente la un grad de confort şi siguranţă corespunzătoare stării iniţiale a construcţiei sau chiar îmbunătăţirii acesteia"; ca urmare, instalarea de centrale termice pentru locuinţe (construcţii existente) se încadrează la lucrări de reabilitare şi beneficiază de cota zero a TVA, în condiţiile prevăzute de ordinul mai sus menţionat. În urma primirii unui număr mare de documentaţii incomplete, DGFP Alba atenţionează contribuabilii să nu depună la administraţiile financiare dosare care nu conţin autorizaţie de construcţie şi dovada executării lucrărilor prevăzute în autorizaţie de către persoane fizice şi/sau juridice autorizate, întrucât aceste cereri nu vor face obiectul rambursării TVA, urmând a fi respinse ca neîndeplinind condiţiile prevăzute în OMF nr. 1026/2000. (Şef compartiment, ec. Iulia MIREŞTEAN)
La Alba Iulia se reia publicarea "Listelor ruşinii"
     Revenirea sezonului rece a adus cu sine un nou fenomen, deşi nu unul meteorologic. Este vorba de reluarea procedurii de publicare a listelor cu marii datornici, din rândul populaţiei, astfel încât mai de voie, mai de silă, cuantumul încasărilor să crească măcar, căci de stingerea tuturor datoriilor nu prea poate fi vorba. Viceprimarul municipiului Alba Iulia ne-a furnizat ieri, prima astfel de listă cu datornicii de la SC Dalkia SA, furnizorul apei calde şi agentului termic din Alba Iulia. Precizăm că este vorba acum doar de datornicii care au ajuns în faza executării silite. Ei sunt toţi de la Asociaţia de locatari nr. 22, iar datoriile sunt calculate până în luna martie a anului curent: Monica Medrea, strada Poligonului, bloc D11, ap. 2 - 7.410.886 lei, Aurelia Mircea, str. Poligonului, bloc D12 - 9.864.416 lei, Augustin Blăjean, Bd. Victoriei, bloc CF3- 9.386.200 lei; Mihai Lazăr, str. Poligonului, bloc D4 - 21.668.873 lei; Aurelia Mocan, str. Poligonului, bloc D 13 - 9.897.112 lei; Rodica Baran - str. Poligonului, bloc D4 - 11.170.136 lei; Mircea Coşoveanu, Bd. Victoriei, bloc CF3 - 6.936.584 lei; Dorel Oltean, Bd. Victoriei, bloc.CF3 - 24.594.885 lei; Cornel Loghin, str. Poligonului, bloc D 14 - 16.741.208 lei; Esthy Jurcă, str. Poligonului, bloc C2 - 18.272.838 lei; Aurel Mogoşan, str. Poligonului bloc C2 20.874.805 lei şi Mircea Groza, str. Poligonului, bloc D 14 - 7.254.671 lei. Publicarea acestor liste va continua. Călin Potor ne-a mai informat că nu sunt rare cazurile în care cetăţenii şi-au montat centrale termice independente şi au uitat că au totuşi sume de plată pentru cheltuielile comune ale blocului sau pentru ridicarea gunoiului menajer şi altele. Aceste sume se adaugă şi ele la datoriile pe care asociaţiile de locatari le au către furnizorii de servicii. Cazurile depistate ca fiind pură şi crasă rea-voinţă vor fi mediatizate separat, ne-a spus domnia sa, contându-se astfel pe exploatarea eventualului sentiment de ruşine. Dacă există.
Anca DINICĂ

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.