Curier județean
Rugăciunea de azi
      Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu, şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire. Lăudămu-Te, bine Te cuvântăm, închinămu-ne Ţie, slăvimu-Te, mulţumim Ţie, pentru Slava Ta cea mare. Doamne, Împărate Ceresc, Dumnezeule, Părinte atotţiitorule, Doamne, Fiule Unule-Născut, Iisuse Hristoase şi Duhule Sfânt. Doamne Dumnezeule, Mieluşelul lui Dumnezeu, Fiul Tatălui, Cel ce ridici păcatele lumii, miluieşte-ne pe noi. Primeşte rugăciunea noastră, Cel ce şezi de-a dreapta Tatălui şi ne miluieşte pre noi. Că Tu eşti Unul Sfânt, Tu eşti unul Domn Isus Hristos, într-u Slava lui Dumnezeu Tatăl. Amin. În toate zilele bine Te voi cuvânta şi voi lăuda Numele Tău în veac şi-n veacul veacului. Amin!

Calendar religios
Ortodox: Sf. Averchie; Sf. 7 tineri din Efes
Catolic: Sf. Maria Solomea

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
CLM Alba Iulia premiază sportivii performeri de la CSM "Unirea"
     În buna tradiţie de sprijinire a valorilor sportului albaiulian, Consiliul local al municipiului reşedinţă de judeţ a decis premierea performerilor membri ai Clubului Sportiv Municipal "Unirea". Premiile aprobate sunt în valoare totală de 50 de milioane de lei. Premiaţii sunt: *Norica CÎmpean - pentru rezultatele foarte bune obţinute la Jocurile Francofone - locul I la 20 km marş, la Campionatul Mondial de Atletism de la Edmonton - locul VI, la Campionatul naţional de marş de la Cluj Napoca - locul I individual şi locul I cu echipa.*Ana Maria GROZA pentru locul I la Jocurile Balcanice de la Atena la 20 km marş, locul I cu echipa la Campionatul naţional de marş de la Cluj Napoca şi locul III individual la acelaşi campionat. *Întreaga echipă de junioare I: Georgiana Petraş, Ana Rodeanu, Tămaş Claudia şi Mihaela Dărămuş - pentru titlul de campioană la 10 km marş cucerit la Bucureşti. (A.D.)

Federaţia Sanitas anunţă acţiuni de protest
Comunicat
     Ca urmare a hotărârilor luate la Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas, desfăşurat în data de 18.10.2001, s-au desprins următoarele aspecte: 1. Existenţa unei stări de nemulţumire generală în toate spitalele din judeţ faţă de neacordarea tichetelor de masă şi a celui de al 13-lea salariu; plafonarea creşterilor salariale în anul 2001; folosirea banilor colectaţi de la populaţie pentru sănătate în alte scopuri. Există un excedent de 2,7 miliarde lei; lipsa de transparenţă a conducerilor unităţilor sanitare în comunicarea periodică din cadrul consiliilor de administraţie (aşa cum am solicitat noi), a execuţiei BVC în vederea evaluării corecte a ponderii procentuale a cheltuielilor de personal, stabilirii priorităţilor de investiţii şi cheltuieli; nemodificarea Legii 145/1998, cu toate că există promisiuni de luni de zile, ducând astfel la tergiversarea corelării tarifelor/zi şi contravaloarea punctului pentru servicii medicale, cu noile preţuri la energie, alimente, materiale, medicamente cu consecinţe grave asupra finanţării spitalelor (sistarea majorării salariilor, acordarea altor drepturi de personal); incapacitatea directorilor de spitale de a căuta şi de a obţine noi surse de finanţare, surse care să acopere alte cheltuieli gen tichete de masă; necunoaşterea şi nerespectarea clauzelor CCM de către aparatul administrativ, cu grave consecinţe asupra personalului angajat; maniera păguboasă a managerilor de a semna contracte de servicii medicale contra cost fără o consultare cu Sindicatul SANITAS. Acest lucru este foarte grav, având în vedere că astfel se participă la şantajul promovat de CNASS; nu există o strategie actuală pentru atragerea de medici în spitalele unde este lipsă de personal cu studii superioare, atentându-se astfel la sănătatea populaţiei dar şi la posibilitatea pierderii locurilor de muncă de către membrii SANITAS.
     2. Programul adoptat la CN al Federaţiei SANITAS este: 22.10.2001 - Conferinţă de presă la nivel judeţean şi înaintarea protestului către organele abilitate; 23.10.2001 - Conferinţă de presă a Federaţiei SANITAS; 24.10.2001 - Pichetarea Camerei Deputaţilor; 25.10.2001 - Pichetarea Ministerului Sănătăţii şi Familiei şi a Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.
Preşedinte UJ SANITAS
Marius SEPI
Norme tehnice noi privind completarea registrului agricol
     Multe dintre dramele producătorilor agricoli au fost posibile datorită dezordinii existente în evidenţa terenurilor agricole, a gospodăriilor agricole şi a gospodăriilor ţărăneşti. Şirul nesfârşit de procese al celor ce au încercat şi mai speră să-şi redobândească pământul ce li se cuvine îşi are în bună măsură originea tot în lipsa unor înscrisuri corecte, reale în Registrul agricol. Pentru a pune capăt acestei anomalii, au fost date publicităţii Normele Tehnice privind completarea Registrului agricol pentru perioada 2001-2005. Aplicarea corectă a acestor norme va trebui să ducă la introducerea unei evidenţe unitare cu privire la starea şi dezvoltarea agriculturii şi la buna utilizare a resurselor locale. În acest scop autorităţile administraţiei publice locale au misiunea de-a organiza întocmirea şi ţinerea la zi a Registrului agricol, care este documentul oficial de evidenţă primară unitară în care se înscriu toate datele referitoare la terenurile deţinute pe categorii, modul de utilizare a suprafeţelor agricole, suprafaţa arabilă cultivată, suprafeţele amenajate pentru irigaţii, numărul pomilor, efectivele de animale, utilaje şi instalaţii agricole, mijloace de transport, construcţiile gospodăreşti.
     Înscrierea reală în Registrul agricol a acestor date are o mare importanţă în cunoaşterea, din surse sigure, a stării reale a agriculturii, pentru elaborarea unor politici ale administraţiei publice locale şi centrale. Pe baza informaţiilor cuprinse în Registru se stabileşte strategia de dezvoltare a agriculturii pe plan local, politica fiscală, se elaborează programele de protecţie socială, dezvoltarea edilitară, priorităţile sanitare, şcolare etc. Registrul agricol va avea volume separate pentru * gospodării ale populaţiei cu domiciliul în comune sau oraşe * persoane fizice cu domiciliul în alte localităţi, care deţin terenuri, animale, construcţii * unităţi cu personalitate juridică cu sediul în localitate * unităţi cu personalitate juridică cu sediul în altă localitate, care deţin terenuri, animale sau construcţii pe raza localităţii.
     De reţinut este faptul că la comune se înscriu în Registrul agricol toate gospodăriile populaţiei, chiar dacă nu deţin terenuri agricole şi silvice, animale sau construcţii. Întrucât înscrierile în Registrul agricol se fac pe baza declaraţiilor date, sub semnătura proprie a capului de familie sau, în lipsa acestuia, a unui membru major al gospodăriei, este necesar să se manifeste maximum de sinceritate şi corectitudine.
Ovidiu BUCERZAN

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.