Ultima oră
Știri
În colonia ACH Petreşti
Un bărbat a încercat să se sinucidă pentru că l-a părăsit soţia
     Sorin N. (30 de ani, din Iaşi, domiciliat în colonia ACH Petreşti) a fost adus în noaptea de 24/25 octombrie a.c. în comă de gradul II la Spitalul judeţean Alba după ce a înghiţit, cu intenţia de a se sinucide, circa 60 de pastile din diverse categorii de medicamente. După declaraţiile pacientului, gestul său a fost determinat de starea conflictuală existentă între el şi soţie, care l-a părăsit cam acum o lună. Imediat după ce femeia a părăsit domiciliul conjugal din Colonia ACH Petreşti, Sorin N. a suferit un atac vascular cerebral, în timp ce se afla la muncă. A fost internat la Spitalul de Neuropsihiatrie din Alba Iulia, de unde a fost externat în urmă cu circa o săptămână. În ciuda faptului că Sorin a avut câteva tentative de a se împăca cu soţia, aceasta l-a refuzat categoric. Se pare că divergenţele au pornit de la bani, deşi soţul a recunoscut că mai consuma băuturi alcoolice şi îşi mai bătea, din când în când, nevasta. Observând că nu are şanse de a-şi convinge soţia să se întoarcă, Sorin N. a adunat toate medicamentele găsite în casă şi le-a înghiţit. După ce a fost adus în stare de comă la spital, medicii au depus toate eforturile posibile pentru a-l salva, în prezent starea pacientului fiind stabilă. Cei doi erau căsătoriţi de un an şi nu aveau copii. (N.T.)
La Roşia Montană
S-a declanşat o acţiune de sterilizare a câinilor maidanezi
     Pe lângă alte acţiuni de amploare pe care le întreprinde primarul Virgil Nariţa, una deosebită a fost declanşată recent. Astfel, împreună cu dr. Ioan Radu, a început campania de sterilizare a femelelor canine. Este o acţiune în premieră în Munţii Apuseni. Fiind un practician priceput şi iubitor al chirurgiei veterinare, d-l primar a format împreună cu dr. Ioan Radu un tandem chirurgical foart eficient. (B.A.)
La Sălciua de Jos se fură ca-n... Bronx
     Postul de Poliţie Sălciua a fost sesizat, miercuri, 24 octombrie, de Simion D. din localitate despre faptul că autoturismul său a fost prădat. Conform sesizărilor depuse la poliţie, Simion D. a avut în seara de 23 octombrie o pană la autoturismul său Dacia Break, AB 02 PVP. Deoarece a renunţat să-şi repare pana, Simion D. şi-a parcat maşina în afara carosabilului, pe DJ 75, în Sălciua de Jos. Dimineaţa, proprietarul Daciei a avut una dintre cele mai neplăcute surprize ale vieţii sale: autoturismul fusese prădat de toate accesoriile, atât cele detaşabile, cât şi cele care erau oarecum fixate din construcţie. Cu o răbdare demnă de o cauză mai bună, hoţii au furat: roata de rezervă, trusa cu scule, două securi, piese de schimb, radiocasetofonul Philips, ştergătoarele de parbriz şi acumulatorul, demontat cu grijă. Autoturismul a fost pur şi simplu "curăţat", ca într-un film cu gangsteri de prin cartierele "negre" ale New York-ului, gen Bronx sau Harlem. Cu singura diferenţă că omul şi-a lăsat maşina în localitatea sa de baştină... (N.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Au mai rămas 30 de zile!
Liberalii îi atenţionează pe conducătorii judeţului Alba cu privire la amendamentele pentru bugetul pe 2002
Dacă acestea nu vor fi înaintate în timp util, judeţul nostru va avea un buget super-auster, cu efecte dintre cele mai grave asupra populaţiei
     Deputatul PNL Dan Simedru s-a adresat recent în mod oficial celor doi lideri administrativi ai judeţului Alba, prefectul Ioan Rus şi preşedintele Consiliului judeţean, Augustin Presecan, solicitându-le colaborarea pentru obţinerea unei îmbunătăţiri a propunerii Guvernului în ceea ce priveşte transferurile pentru judeţul Alba. Cu alte cuvinte, pentru obţinerea unui buget care să răspundă realităţilor şi necesităţilor judeţului Alba căci (după cum se arată în adresa respectivă), potrivit proiectului Legii Bugetului de Stat pe anul 2002, care urmează să fie dezbătut şi aprobat, "o serie de activităţi au fost transferate în sarcina autorităţilor locale (învăţământul preuniversitar de stat, asistenţa persoanelor cu handicap, serviciile comunitare de evidenţă a populaţiei şi de protecţie în caz de dezastre etc.) fără însă a se preciza sursele de finanţare". Parlamentarul liberal arată că "în ceea ce priveşte transferul pentru investiţii, judeţul Alba ocupă un umil loc 27 în clasamentul judeţelor", şi că pentru obţinerea unei echitabile echilibrări bugetare este nevoie de un urgent consens politic judeţean.
     "În primăvara acestui an, a declarat d-l Simedru, am avut o înţelegere cu parlamentarii PSD pentru ca atunci când va exista proiectul de buget pentru anul 2002, să susţinem nişte amendamente favorabile judeţului Alba. Iată, însă, că în Parlament ne-am trezit intervenind în favoarea judeţului nostru doar doi: eu şi deputatul PD Alexandru Pereş. Până în acest moment (24 octombrie a.c.) parlamentarii PSD nu au depus nici un amendament la proiectul Legii Bugetului de Stat pe anul 2002, care în forma sa actuală defavorizează clar judeţul Alba.
     Mai mult decât atât, nici noi nu am putut depune mai repede amendamente cu privire la transferurile către bugetul judeţului Alba, căci nu am primit datele necesare unei fundamentări concrete pentru un proiect realist, deşi am solicitat aceasta din partea d-lor Rus şi Presecan. Şi, iată, termenul până la care aşteptăm răspunsul a trecut, iar peste 30 de zile va fi tardiv să mai depunem şi să susţinem vreun amendament.
     Poate că ar fi bine ca cei doi lideri PSD să se aplece cu mai mare atenţie asupra bugetului, nu doar spre alegerile din propriul partid, căci importanţi sunt toţi cetăţenii judeţului, nu numai membrii unui partid".
     La cele de mai sus, preşedintele PNL Alba, d-l Teodor Atanasiu a ţinut să adauge că, deşi se bate atâta monedă pe faptul că este pentru prima dată când proiectul Legii bugetului apare în timp util, aceasta nu este decât dovada intrării într-o stare de normalitate şi că respectarea termenului se datorează condiţionării Guvernului de către FMI, prin acordul "Stand-by", respectare pentru care, totuşi, Guvernul merită felicitări. "Cât priveşte forma proiectului de lege, a afirmat liderul liberal, considerăm că Guvernul a propus un buget superauster, în neconcordanţă cu Programul de Guvernare şi, în consecinţă, noi vom înainta şi vom susţine mai multe amendamente (de fapt un fel de , mult mai realist) pe care le vom da publicităţii la momentul oportun". De fapt d-l Atanasiu consideră că bugetul în forma propusă nu răspunde la două condiţii: rezolvarea problemelor economico-sociale şi a funcţionalităţii instituţiilor şi prosperitatea cetăţenilor, căci un buget se face pentru cetăţeni.
Ioan HĂNŢULESCU
Ziua Armatei sărbătorită la Alba Iulia
     Ca în fiecare an, la 25 octombrie - Ziua Armatei Române, reprezentanţii autorităţilor publice judeţene şi locale, parlamentari, reprezentanţi ai partidelor politice şi ai instituţiilor descentralizate au adus un pios omagiu celor care şi-au jertfit viaţa pentru păstrarea neatârnării patriei. 25 octombrie 1944 este consacrată în istorie ca ziua în care Armata Română a eliberat ultima brazdă de pământ românesc, ştergând astfel în fapt consecinţele odiosului Diktat de la Viena. Slujba de pomenire ce a premers depunerii de coroane din Cimitirul Eroilor a fost oficiată în acest an de pr. Iosif Zoica - consilier cu probleme culturale al Arhiepiscopiei ortodoxe de Alba Iulia şi de pr. Ioan Cărpinişianu - preotul Garnizoanei Alba Iulia. Participanţii la ceremonie au fost plăcut impresionaţi de gestul lucrătorilor Primăriei municipiului Alba Iulia şi al Garnizoanei Alba Iulia de a pune câte o floare pe fiecare mormânt fie că el este al unui erou român sau al ostaşilor ruşi sau germani. De asemenea, apreciem gestul Primăriei municipiului Alba Iulia de a începe lucrările de refacere a Cimitirului Eroilor, destul de părăginit în ultimul timp. Trebuie să spunem însă că în această acţiune primăria albaiuliană a primit sprijinul Prefecturii şi Consiliului Judeţean Alba.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.