Ultima oră
Știri
"Târgul Internaţional de Turism"
     Sub motto-ul "Mii de vacanţe - un singur loc de plecare" şi-a deschis porţile Târgul Internaţional de Turism. Organizată de Romexpo, în colaborare cu unele asociaţii profesionale de turism şi desfăşurată sub înaltul patronaj al Ministerului Turismului, această a 6-a ediţie reprezintă un record de participare: 191 de firme din 16 ţări. Manifestarea are loc în perioada 25-28 octombrie şi alături de firme din Bulgaria, Cipru, Egipt, Germania, Grecia, India, Indonezia, Italia, Malaesya, Marea Britanie, Spania, SUA, Thailanda, Turcia, Ungaria şi România este prezentă în premieră, Primăria municipiului Alba Iulia. În ceea ce priveşte expoziţia Romhotel, aflată la a 9-a ediţie, aceasta are ca profil prezentarea de mobilier şi echipamente specifice industriei hoteliere. Genericul manifestării este "O expoziţie de cinci stele" şi îşi va închide porţile duminică, 28 octombrie a.c. (A.D.T.)
Nou sediu al finanţelor la Ocna Mureş
     În cursul zilei de ieri, la Ocna Mureş a fost inaugurat noul sediu al Administraţiei Finanţelor Publice din localitate. Acesta funcţionează pe strada Nicolae Iorga nr. 6. Au fost prezenţi directorul general al DGFP Alba, ec. Adrian Zanca, preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan, subprefectul Ioan Maier, oameni de afaceri şi alţi invitaţi. Având în vedere faptul că este prima inaugurare de acest gen sub mandatul d-lui Zanca, îi dorim acestuia să îndeplinească şi alte "misiuni" de acest gen şi, nu în ultimul rând, să "populeze" administraţiile financiare cu tineri de perspectivă, care vor da cu siguranţă o altă imagine instituţiei. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
"Principala noastră preocupare sunt oamenii!"
Interviu cu Mircea Hava - preşedintele Organizaţiei judeţene Alba a Partidului Democrat
     Hava- Domnule Mircea Hava, mâine va avea loc Convenţia Judeţeană a Partidului Democrat Alba. Ea este parte a amplului proces de reorganizare a Partidului Democrat demarat odată cu alegerea lui Traian Băsescu în funcţia de preşedinte. Până la această dată au avut loc convenţiile organizaţiilor locale, a organizaţiei de femei şi a celei de tineret, toate bune ocazii de a lua "pulsul" membrilor PD din judeţ. În lumina datelor strânse până acum vă aşteptaţi la schimbări spectaculoase în conducerea organizaţiei judeţene?
     - La schimbări spectaculoase nu, dar schimbări vor fi. Spun asta pentru că la noi depunerea candidaturilor s-a încheiat şi am putut vedea care sunt oamenii care s-au înscris. Conform deciziilor luate la Convenţia Naţională Extraordinară şi mai ales a celor de la Consiliul Naţional de Conducere a PD, care au avut loc în primăvara acestui an, însăşi structura organismelor de conducere ale Partidului Democrat a suferit modificări. Astfel au apărut departamente noi, cu secretarii aferenţi, numărul de vicepreşedinţi ai unei organizaţii judeţene a crescut de la 4 la 7... Sunt departamente unde apar oameni noi şi altele unde candidează membri cu vechi state în conducerea PD. Deci o schimbare este evidentă. În plus, sunt sigur că vor apărea şi oameni provenind de la partidele cu care PD a fuzionat în ultimele luni - Alianţa Naţională este cel mai bun exemplu. Unii dintre ei vor câştiga funcţiile pentru care candidează pentru că sunt oameni de valoare, iar la PD îmi place să cred că acesta este principalul criteriu de selecţie. Alături de cei cu o mai mare experienţă în această muncă sperăm să facem o echipă mai bună, care să obţină rezultate mai bune în viitoarele bătălii politice care ne aşteaptă. Dar nu cred că putem vorbi de o schimbare spectaculoasă. Astfel de schimbări apar în cazul organizaţiilor slabe, or acesta nu este cazul PD Alba, noi fiind cotaţi acum (fără falsă modestie) ca a doua forţă politică din judeţ.
     - Din câte ştim, sunteţi singurul candidat pentru funcţia de preşedinte al Organizaţiei judeţene Alba a Partidului Democrat. Cum explicaţi acest lucru?
     - La noi în PD nu se fac propuneri pentru ocuparea unei funcţii. Există un regulament, un statut conform căruia oricine doreşte să candideze pentru o funcţie îşi depune cererea de candidatură, un CV şi un program minimal de acţiune. Acest lucru l-am făcut eu pentru funcţia de preşedinte, acest lucru l-au făcut alţi colegi pentru alte funcţii din Biroul Permanent Judeţean. Pentru unele dintre acestea există mai multe candidaturi, pentru altele doar una singură. Acesta este şi cazul meu. În ce mă priveşte, eu cred că membrii PD Alba au ţinut cont de ce înseamnă Mircea Hava pentru această organizaţie, pentru municipiul Alba Iulia şi pentru judeţul Alba. S-au gândit probabil că şansele mele sunt mai mari decât ale lor şi o competiţie acum nu-şi are rostul. Eu aş fi dorit să am un contracandidat, îmi doresc unul pentru viitoarele alegeri din organizaţie de peste 4 ani. De altfel, în programul meu de acţiune pentru aceşti patru ani îmi propun să pregătesc unul, sau mai mulţi, pentru că aceşti oameni nu apar aşa, ca ciupercile după ploaie. Ei trebuie pregătiţi! Nu vreau să spun că acum nu ar exista oameni care să poată prelua această funcţie... Ar putea s-o facă domnul deputat Alexandru Pereş, sau domnul Ioan Dumitrel... sau altul... Însă cred că toţi au considerat că sunt un bun preşedinte, rezultatele PD Alba au fost întotdeauna bune şi că o parte din aceste rezultate mi se datorează. Cred că aceasta este explicaţia.
     - În afară de alegerea noului Birou Permanent Judeţean, pe ordinea de zi se mai află şi alte probleme?
     - Convenţia judeţeană a PD Alba este o convenţie să-i spunem tehnică. Tema ei este doar alegerea BPJ. Normal că se va prezenta un raport de activitate pentru perioada care s-a scurs de la ultimele alegeri, dar alte probleme nu sunt înscrise pe ordinea de zi. Pentru că la lucrările convenţiei va fi prezent şi domnul preşedinte Traian Băsescu şi vicepreşedintele Emil Boc este de crezut că vor discuta şi ei cu delegaţii din teritoriu, dar nu vom discuta un program special pentru judeţul Alba. Noi avem un program, cel al moţiunii câştigătoare la Convenţia Naţională Extraordinară pe baza căreia a ajuns preşedinte Traian Băsescu, astfel încât acum principala noastră preocupare este de a ne întări structurile, de a găsi oamenii cu care să transpunem în practică acest program, pentru că, dacă am discuta acum despre doctrine, am vedea că toate sunt frumoase, dar că în mare parte ele rămân doar teorie. Ne-o arată evoluţiile din România ultimilor ani. De aceea eu cred că nu trebuie să pierdem din vedere oamenii. Aceşti oameni trebuie păstraţi, pentru oameni trebuie să lucrăm şi prin oameni trebuie să devenim mai puternici. Or, pe oameni nu putem să-i atragem, nu putem să-i păstrăm decât explicându-le programul nostru, ceea ce vrem noi să facem pentru România, pentru judeţul Alba.
     - Vă mulţumesc!
A consemnat Anca DINICĂ
Scandal politic
Nemulţumiţi de modul în care sunt trataţi, consilierii locali ai UDMR şi-au înaintat demisiile
     În premieră pentru scena politică judeţeană de după 1989, 4 consilieri locali şi-au înaintat demisiile din funcţiile deţinute pe motiv că, mai pe româneşte spus, nu sunt băgaţi în seamă. Consilierii locali ai UDMR Aiud şi-au depus demisiile (ei ocupau 3 funcţii de secretari şi una de preşedinte pe comisiile de specialitate), în timpul şedinţei de joi. Motivele invocate de consilierii maghiari sunt: * opunerea sistematică şi neprincipială, prin mijloace directe şi indirecte faţă de iniţiativele şi proiectele de hotărâre ale consilierilor municipali ai UDMR; * statornicirea practicii de excludere a unei părţi din consilierii UDMR din contactele cu oraşele înfrăţite; * lipsa voinţei majorităţii de a-şi asuma decizii în domeniile abilitate prin Legea administraţiei publice locale şi tergiversarea luării unor hotărâri; * lipsa de interes în punerea în aplicare a unor hotărâri ale consiliului.
     Cei patru demisionari sunt Racz Levente (preşedinte UDMR Alba), Adalbert Krecsak, Ilona Fari, Arpad Ladanyi. În materialul înaintat redacţiei de preşedintele UDMR Alba se precizează că "vom participa şi pe viitor activ, de pe poziţii principiale, la activitatea Consiliului local, cum am făcut-o de altfel şi până în prezent, în conformitate cu mandatul care ne-a fost încredinţat, în beneficiul întregii comunităţi locale din Aiud".
     Este pentru prima dată în istoria postdecembristă a judeţului când reprezentanţii unui partid politic recurg la o asemenea manifestare de protest. Indirect, consilierii locali ai UDMR arată cu degetul şi spre PSD ceea ce înseamnă că miroase a divorţ, pe cale deloc amiabilă.
     Primarul municipiului Aiud, Liviu Octavian Rusu, care este şi preşedinte al PSD Aiud, ne-a spus că nu înţelege atitudinea consilierilor UDMR, motivând că aceştia beneficiază de toate drepturile legale. Se pare că acest conflict a plecat de la un proiect de hotărâre înaintat de d-l Adalbert Krecsak, ce prevedea scrierea numelor cu majuscule, a prenumelor cu minuscule şi a prenumelor înaintea numelor conform uzanţelor europene. Acest proiect a fost validat în prima fază după care, la propunerea primarului Rusu, el a fost abrogat. Se pare că oricum proiectul de hotărâre urma să fie atacat în contencios administrativ.
Dana MOTREANU, Florin ROMAN
Dacă opoziţie nu e, nimic nu e!
     Se apropie vertiginos alegerile judeţene ale partidului de guvernământ. Ce mare lucru, veţi spune! Ba din contră! Să nu uităm că actualul PSD este un conglomerat format din vechii, fidelii PDSR, din cei care au rămas în PSDR-ul lui Athanasiu, la care s-au mai adăugat şi plecaţii, transferaţii, nu ştiu cum să-i definesc, din alte partide ca PD, PNL, ApR. Acestora, drept recompensă, li s-au dat, sau au negociat ceva funcţii şi dregătorii în partidul de guvernământ. Să nu uităm apoi o manifestare-simptom pentru ceea ce vreau să discut aici: spiritul revoluţionar cu care liderul gorjan Mischie s-a răzvrătit împotriva primului ministru, adică a preşedintelui său de partid, atunci când s-a hotărât reducerea unui grad de confort administrativ. E un semn de nesupunere sau de democraţie în interiorul partidului. În plus, întotdeauna există şi acea luptă care se dă între cei din filiala locală şi oamenii impuşi de la centru, aceia definiţi de Caragiale prin personajul Agamemnon Dandanache. Lupta va fi aprigă!
     Mă uit la judeţul Bihor şi la atacurile concertate, încă din vară, împotriva prefectului, un om onorabil, venite din interior (nu de la liberali, pedişti sau ţărănişti), adresate nu direct ci unui membru al familiei, a fiului său, mai precis. Lucrurile nu stau deloc altfel şi în Alba. Aici, un "agamemnon", deputat venit de la organizaţia sect. 4 Bucureşti - e drept nu cu scrisorica de amor interceptată de la un cetăţean turmentat - lucrează în contra actualului prefect cu mijloace nu tocmai ortodoxe, atacându-l tot indirect, de data aceasta la soţie. Scenariul e, cum înţelegeţi că insinuez, de-a dreptul caragialesc, dacă nu burlesc. Dacă a fost uşor să prinzi un post eligibil prin judeţ, e greu de crezut că atacând sub centură vei putea să detronezi un om iubit şi respectat în organizaţie. Asta seamănă a parvenitism. Dar, politica se face şi aşa, să ne înţelegem.
     Şi mai constat că nu am atins toate judeţele ţării ce au asemenea probleme. Sigur, miza e mare. Iar lupta pentru putere nu e deloc nouă, nici originală, pe plaiul mioritic. Luptele acestea pledează însă, în gândul meu, pentru ceva: acel ceva din gândul meu - anume, că nu se poate pune în practică ideea îngrijorătoare lansată şi de Opoziţie şi de GDS şi de alte societăţi civile sau cercuri de intelectuali, aceea a partidului Unic! Căci parafrazând un citat biblic valabil chiar şi pentru PSD-ul de azi: dacă opoziţie nu e, nimic nu e!
George STANCA
Comisia judeţeană de apărare împotriva dezastrelor a alocat
20,6 miliarde de lei pentru refacerea unor obiective afectate de calamităţi
     Întrunită în cursul zilei de ieri, Comisia judeţeană de apărare împotriva dezastrelor prezidată de prefectul Ioan Rus, a analizat situaţia pagubelor produse în judeţul Alba de calamităţile naturale din 5-27 septembrie 2001. Concret, în acea perioadă au fost avariate 44 de case, 25 de anexe gospodăreşti, 5 obiective socio-economice, 8 poduri, 1 drum naţional, 4 drumuri judeţene, 2,5 ha terenuri agricole şi o construcţie hidrotehnică. Cele mai mari pagube s-au înregistrat în zona municipiului Blaj, oraşului Zlatna şi comunei Ighiu, iar cele mai afectate au fost drumurile. Valoric, pagubele s-au ridicat la suma de 7,9 miliarde de lei. De asemenea, Comisia judeţeană de apărare împotriva dezastrelor a decis şi repartizarea sumei de 20,6 miliarde pentru refacerea unor obiective afectate de inundaţiile din 3-6 martie 2001 după cum urmează: DJ 762 - 8,1 miliarde lei; DJ 750A - 2 miliarde lei; DJ 108 - 3,2 miliarde lei; DC 91 - 2 miliarde lei; DC 95 - 378 milioane lei; DC 97 - 284 milioane lei; pod peste râul Arieş, în satul Muncel, Baia de Arieş - 2,1 miliarde lei, pod peste râul Arieş, în satul Brăzeşti, Baia de Arieş - 925 milioane lei, pod peste râul Arieş în localitatea Lupşa - 1,6 miliarde lei.
     Tot cu acest prilej, d-l Traian Matiş, şeful Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba a prezentat programul de lucrări întocmit pentru anul 2002 care cuprinde atât obiective noi, cât şi continuarea celor aflate în curs de execuţie, precum şi sumele necesare acestor activităţi. Astfel în ceea ce priveşte primul capitol sunt preconizate lucrări de regularizare la Stâna de Mureş - 32 miliarde de lei, pe Ampoi în aval de Zlatna - 20 de miliarde de lei, în localitatea Pianu - 13,3 miliarde de lei, pe râul Târnava Mică - 20,5 miliarde lei şi pe râul Arieş - 6,5 miliarde de lei. Apoi, se preconizează continuarea lucrărilor de amenajare pe râul Sebeş - 52 miliarde lei, râul Arieş - 31 miliarde lei, în zonele: Cugir - 20 miliarde lei; Vinţu de Jos - 18 miliarde lei şi Şibot - 6,2 miliarde lei. Pentru a se verifica la faţa locului stadiul acestor lucrări, prefectul Ioan Rus a solicitat constituirea unei echipe mixte compusă din reprezentanţi ai Prefecturii, Consiliului judeţean, Societatea de Drumuri, Inspecţia în Construcţii şi Sistemul de Gospodărire a Apelor care să se deplaseze pe teren pentru a culege date exacte cu privire la aceste obiective de mare importanţă pentru judeţ.
Răzvan JURCĂ
Prefectul Ioan Rus apreciază că
Poliţia trebuie să se implice mai activ în supravegherea circulaţiei rutiere
     Prefectul Ioan Rus a apreciat în cadrul teleconferinţei de ieri, faptul că fenomenul infracţional de la nivelul judeţului Alba se afla în general sub control, cu excepţia înmulţirii alarmante a numărului de accidente rutiere soldate cu victime omeneşti. "Degeaba îi atenţionăm, îi amendăm sau le aplicăm alte constrângeri, pentru că unii şoferi continuă cu o şi mai mare înverşunare în fărădelege. Poliţia trebuie să acţioneze mult mai eficient şi acolo unde este cazul, în anumite localităţi vor trebui aplicate sancţiuni şi şefilor de post care nu manifestă suficientă implicare", a precizat şeful administraţiei publice judeţene. De asemenea, domnia-sa a cerut conducerii Inspectoratului de Poliţie al judeţului să acţioneze energic şi în privinţa eventualelor cazuri de combatere a traficului de droguri. (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.