Ultima oră
Știri
La Alba Iulia
Seminar organizat de Delegaţia Comisiei Europene
     În perioada 1-3 noiembrie 2001, Delegaţia Comisiei Europene în România organizează la Alba Iulia, pentru Regiunea "Centru", un seminar de pregătire. Seminarul se referă la întocmirea Ghidului Practic Phare, ISPA şi SAPARD care asigură procedurile de accesare, contractare şi achiziţie a serviciilor, bunurilor şi lucrărilor aplicate contractelor de ajutor extern ale Comisiei Europene. "Seminarul este organizat de Agenţia de Dezvoltare Regională Centru şi de Delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti şi se adresează instituţiilor care folosesc instrumentele financiare de preaderare finanţate de Comunitatea Europeană. Lucrările se vor ţine la sediul Fundaţiei PAEM din Alba Iulia", a precizat directorul ADR Centru - Simion Creţu. (D.M.)
Omagiu lui Ovidiu Hulea
     La împlinirea a 49 de ani de la moartea cărturarului Ovidiu Hulea, patronul spiritual al "astriştilor" aiudeni, recent a avut loc la Colegiul naţional "Titu Maiorescu" din Aiud o manifestare culturală evocatoare dedicată acestuia. Ea a fost organizată de recent înfiinţatul Despărţământ ASTRA "Ovidiu Hulea" din municipiul de pe Mureş. Cu acest prilej s-a decis ca data de 24 octombrie să fie sărbătorită în fiecare an ca ziua acestui despărţământ. Pentru elevi a fost organizat şi un concurs tematic "ASTRA - istorie şi spiritualitate" menit să-i atragă pe tineri în rândurile astriştilor şi le-au fost reamintite evenimentele istorice importante la care ASTRA a contribuit precum şi aspecte din activitatea trecută a despărţământului aiudean. Manifestarea s-a încheiat cu o slujbă de pomenire la mormântul lui Ovidiu Hulea. Pe această cale organizatorii mulţumesc tuturor participanţilor precum şi celor care i-au sprijinit în această primă importantă acţiune de la reînfiinţarea despărţământului. (A.D.)
În week-end se anunţă vreme rece
     Potrivit unei atenţionări meteo, astăzi şi mâine vremea se va menţine relativ caldă pentru această perioadă a anului, cu temperaturi maxime cuprinse între 12-17 grade C şi minime între 3-8 grade C. În schimb, la sfârşitul săptămânii vremea se va răci accentuat, minimele încadrându-se între minus 10 şi minus 4 grade C. La munte, izolat, va ninge. (F.R.)
Poliţiştii au prins un urmărit general
     Poliţiştii Biroului Poliţiei Judiciare din cadrul Poliţiei municipiului Alba Iulia l-au identificat şi reţinut pe George Adrian Bogdan (23 de ani) care avea un mandat de executare a pedepsei de 5 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie. Mandatul a fost emis de Judecătoria Alba Iulia în 27 ianuarie 2000. Adrian G. Bogdan a fost introdus în arestul IPJ Alba. (N.T.)
Ciocnire 70 per 81 soldată cu traumatisme grave
     Luni, 29 octombrie, ora 17.30, pe DJ 704, în Pianu de Sus s-a produs un accident rutier mai puţin obişnuit. Încercând să traverseze strada fără să se asigure, Maria Pădean (70 de ani, din Pianu de Sus) a fost susprinsă şi accidentată de atelajul tras de un cal, mânat de Nicolae Sinea (81 de ani, din Pianu de Sus). Femeia a fost transportată de urgenţă la Spitalul din Sebeş unde a fost diagnosticată cu traumatism cranio-cerebral acut deschis şi traumatism toracic. (N.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Flagelul infracţiunii economico-financiare în judeţele Alba, Sibiu şi Hunedoara
O nouă clasă criminală - Mafia "Gulerelor albe"
     procurorRecent, procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Alba Iulia, Augustin Lazăr, a prezentat un studiu criminologic privind cauzele din domeniul economico-financiar soluţionate anul trecut în cele trei judeţe (Alba, Hunedoara şi Sibiu) subordonate teritorial. Investigaţiile efectuate de organele judiciare relevă o nouă clasă criminală, profesioniştii din domeniul economic-financiar-bancar, care săvârşesc infracţiuni specifice "gulerelor albe", desfăşoară activităţi de complicitate, tăinuire, spălare de bani pentru criminalii din lumea interlopă. Ei sunt economişti, contabili, agenţi de bursă, experţi financiari, reprezentanţi ai altor profesiuni cu multiple oportunităţi oferite de economia de piaţă. Evoluţia ascendentă a criminalităţii economico-financiare din ultimii 10 ani în România este consecinţa unei puternice tendinţe de acumulare rapidă, cu orice risc, a capitalului spre a accede la putere şi a dispune de aceasta în vederea obţinerii unui nou profit", ne-a declarat procurorul Augustin Lazăr.
     Consecinţele criminalităţii economico-financiare sunt vizibile în plan social, politic şi juridic, constituie adevărate "bombe sociale cu efect întârziat" şi sunt concretizate într-o stare de dependenţă social-economică modernă cu efecte demoralizatoare pentru populaţie şi de subminare a încrederii în instituţiile statului.
     Aruncând o privire asupra datelor statistice privind cauzele soluţionate anul trecut, având ca obiect infracţiunile economico-financiare, am reţinut că prejudiciile reţinute în rechizitorii au însumat 30,4 miliarde de lei (19 miliarde în judeţul Sibiu, 6,7 miliarde în Hunedoara şi 4,7 miliarde în Alba). Ponderea cea mai mare a infracţiunilor economico-financiare o deţin cele de înşelăciune (52,04%). "S-a constatat că în derularea operaţiunilor comerciale făptuitorii recurg, pentru obţinerea de foloase ilicite, la metodele emiterii de cecuri, bilete la ordin sau ordine de plată, pentru sume de bani care nu există în contul de disponibil bancar al emitenţilor. Furnizorii de mărfuri sau prestatorii de servicii constată, în momentul introducerii la plată a acestor instrumente bancare, că sunt fără acoperire şi nu au posibilitatea recuperării creanţelor, debitorii fiind insolvabili", a precizat procurorul Augustin Lazăr referindu-se la acest gen de infracţiuni.
     Despre evaziunile fiscale săvârşite în anul 2000 în cele trei judeţe subordonate Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Alba Iulia, procurorul Lazăr a citat un studiu estimativ al Trezoreriei Americane efectuat asupra economiei subterane româneşti (în perioada 1993 - 1998). "Activitatea economică subterană în 1998 a reprezentat 49,08% din Produsul Intern Brut. În aceeaşi perioadă, rata de creştere a economiei oficiale a fost de 3,6%, în timp ce economia ilegală este reprezentată în principal de contrabandă, jocurile de noroc ilegale, munca "la negru" sau concomitent cu încasarea ajutorului social de şomaj, traficul ilegal de droguri, arme şi alcool, prostituţie etc.
     Referindu-se la privatizările frauduloase, procurorul Augustin Lazăr a spus că cercetarea acestor infracţiuni reprezintă una din marile sfidări apărute în faţa autorităţilor judiciare din ţările est-europene în cursul tranziţiei spre economia de piaţă. "Acestea se confruntă cu lipsa unei legislaţii penale de ripostă, adecvată procesului de tranziţie, lipsa structurilor investigative şi a experienţei necesare pentru cercetarea infracţiunilor economice specifice perioadei. De regulă, dispoziţiile legale care reglementează anumite activităţi economico-financiare şi sancţionează penal unele fapte socialmente periculoase au fost emise după apariţia valului de fapte economico-financiare iar structurile investigative specializate au fost înfiinţate şi dotate logistic, treptat, din cauza inerţiilor şi a lipsei disponibilităţilor materiale. În cazul României întârzierea a fost mai accentuată. Cel mai elocvent exemplu îl reprezintă adoptarea Legii pentru prevenirea, descoperirea şi soluţionarea faptelor din corupţie (Legea 78/8 mai 2000), care a incriminat fapte specifice privatizării şi a înfiinţat structuri investigative abia după 10 ani de tranziţie economică", a mai declarat procurorul Augustin Lazăr.
Dana MOTREANU
Consulul onorific al României la Mainz
Cetăţean de onoare al Oraşului Marii Uniri
     Spre deosebire de alte localităţi, autorităţile locale ale municipiului Alba Iulia nu au fost prea generoase cu titlul de "Cetăţean de onoare". Aşa se face că acum are cu adevărat greutate. După Nicolae Linca, căruia i-a fost conferit acest titlu în urmă cu apropape doi ani, următorul lui deţinător ar putea fi un cetăţean german. Este vorba despre consulul onorific al României din Mainz - dl. Alex Jacob, cel cu al cărui sprijin inventarul mobilierului urban din municipiul reşedinţă de judeţ se va îmbogăţi cu un parc de joacă pentru copii în valoare de peste 100.000 DM. Primarul municipiului Alba Iulia ne-a declarat, de asemenea, că în câteva zile o echipă a primăriei va pleca la Bad Kreuzenach (la circa 40 KM de Mainz) pentru a supraveghea operaţiunile de demontare şi încărcare a obiectelor, care se speră să ajungă la Alba Iulia în cursul lunii noiembrie. Dincolo de valoarea în bani este de apreciat calitatea acestui parc de joacă realizat în 1999 din pin canadian pentru un loc de campare al militarilor americani în Germania. Mai rămâne de stabilit unde anume în Alba Iulia va fi amplasată această "adevărată bijuterie".
Anca DINICĂ
Pentru finalizarea unor investiţii comunitare 18 consilii locale şi CJ Alba au hotărât să se asocieze
     Aşa cum v-am mai informat, la iniţiativa preşedintelui Consiliului judeţean Alba, Augustin Presecan, mai multe unităţi ale administraţiei publice şi judeţene, agenţi economici au decis să se asocieze pentru finalizarea unor lucrări de distribuţie sau alimentări neterminate.
     În cursul zilei de ieri, 18 consilii locale reprezentate de primari şi CJ Alba, împreună cu 5 agenţi economici, au stabilit modalităţile concrete de colaborare. Deja, 7 primari au prezentat hotărârile de consiliu local aprobate, urmând ca şi restul să treacă prin "filtrul" consilierilor aceste documente. Asociaţii se angajează să asigure resursele financiare pentru lucrările de distribuţie gaze naturale, alimentări cu apă potabilă, care trenează din cauza lipsei de fonduri. Nici chiar contribuţia cetăţenilor (în unele zone) nu a fost suficientă. Banii investiţi vor fi recuperaţi de la clienţi prin includerea unei rate lunare sau a unui procent în factura de consum. Autorităţile locale şi judeţene au decis că este mai bine să recurgă la această asociere şi să ducă la bun sfârşit lucrările începute, decât să stea tot timpul cu mâna întinsă la... buget.
Florin ROMAN
Prefectul cheamă la ordine (de plată) marii datornici la buget
Neachitarea datoriilor către CAS... o afacere profitabilă pentru mulţi agenţi economici din judeţ
     Indolenţa, ca să nu spunem chiar reaua voinţă a unor mari agenţi economici care se mai consideră şi superprofitabili, manifestată în neonorarea prelungită a datoriilor către stat, a determinat oficialităţile judeţului Alba şi instituţiile abilitate să adopte o poziţie fermă, însuşi prefectul Ioan Rus declarând în ultima teleconferinţă că se impun acum, mai mult ca niciodată, măsuri drastice de pedepsire a rău-platnicilor. O primă fază a luptei s-a consumat ieri, la Prefectură, unde au fost convocaţi primii opt clasaţi în topul marilor datornici la contribuţia individuală de 11,67 la sută la bugetul asigurărilor sociale de stat. Este vorba despre EM Zlatna, care are o datorie de 1,036 miliarde de lei, întreprindere ce nu şi-a asumat nici un angajament cu privire la onorarea datoriei, motivând că depinde foarte mult de acordarea subvenţiilor. SC UTEPS SA Alba Iulia are de vărsat la buget 901 milioane de lei, reprezentanţii întreprinderii promiţând plătirea restanţelor în termen de 45 de zile. SC Ampelum Zlatna situată pe prima poziţie cu 1,214 miliarde de lei s-a angajat că va plăti până la data de 5 noiembrie 2001. SC Resial SA Alba Iulia, cu o datorie de aproape 885 milioane de lei, nu şi-a plătit pe nici o lună aceste contribuţii şi nici nu şi-a asumat vreun angajament.
     Pe de altă parte SC PVV Blaj şi SC Perla Târnavei Jidvei n-au achitat nimic, neştiindu-se în cazul acestora nici măcar cuantumul contribuţiei întrucât nu au depus declaraţiile aferente la Casa judeţeană de pensii cu privire la evidenţa nominală a asiguraţilor şi a datoriilor către Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat. Se cunoaşte însă că la finele anului trecut Perla Târnavei datora statului în total 62,7 miliarde de lei, iar firma din Blaj 31,5 miliarde lei. Deşi face parte din "topul ruşinii", EM Baia de Arieş nici n-a catadicsit să-şi trimită vreun reprezentant la Prefectură.
Răzvan JURCĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.