Prima pagină Ediția din: 1.11.2001
Știri
Cererile pentru venitul minim garantat se depun la primării
     După cum se cunoaşte, la data de 1 ianuarie 2002 va intra în vigoare legea venitului minim garantat, care stabileşte plafoanele de la care se vor acorda ajutoare familiilor sărace. Membrii acestora vor putea depune cereri pentru a primi venitul minim garantat începând cu luna decembrie a.c., la primăriile de pe raza administrativ-teritorială unde domiciliază şi nu la Direcţia Muncii şi Solidarităţii Sociale. Tot de la sediile primăriilor se vor ridica şi banii cuveniţi. (R.J.)
La Cugir
Un fost poştaş a fost arestat 30 de zile pentru delapidare
     Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a emis ieri un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Romeo Chelaru, fost angajat al Oficiului Poştal Cugir. Romeo Chelaru va fi cercetat în stare de arest preventiv pentru comiterea infracţiunilor de delapidare, fals în înscrisuri şi uz de fals. În primăvara acestui an, lui Chelaru i-a fost desfăcut contractul de muncă după ce pe numele său au fost primite mai multe reclamaţii. Potrivit probelor administrate de poliţiştii din Cugir, Romeo Chelaru a falsificat mai multe cupoane de pensie şi abonamente TV, prejudiciul fiind estimat la circa 25 de milioane de lei. (N.T.)
În anul 2001
IPJ Alba a sancţionat disciplinar 65 de subordonaţi
     La Inspectoratul de Poliţie al judeţului Alba s-au înregistrat în primele 9 luni ale anului în curs 65 de abateri disciplinare ale cadrelor. Împotriva celor în cauză au fost luate măsuri disciplinare - avertismente, mustrări scrise, consemnuri, retrogradări din funcţie, iar unii dintre ei au fost judecaţi de Consiliul de Judecată al IPJ Alba. Au fost trecuţi în rezervă 3 subofiţeri, faţă de care s-a luat măsura condamnării la pedeapsa cu închisoarea pentru infracţiuni comise în anii anteriori. (N.T.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
O oportunitate pentru investitori
Programul special de dezvoltare a judeţului Alba
Interviu cu d-l ing. Simion Creţu, directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională "Centru"
     Cretu- D-le director Simion Creţu, în această perioadă Agenţia pentru Dezvoltare Regională "CENTRU" implementează un program special pentru dezvoltarea judeţului Alba. Cum s-a ajuns la alegerea acestei soluţii?
     - Efectele politicilor de restructurare economică din ultimii ani au produs dezechilibre economice şi sociale în unele judeţe, efecte care se caracterizează printr-un pronunţat declin al industriei, prin pierderea personalului calificat şi prin deteriorarea echipamentelor şi utilităţilor. Pentru crearea de măsuri active şi alternative care să asigure atenuarea efectelor negative ale procesului de restructurare economică a fost adoptată Hotărârea Guvernului nr. 759/2001, prin care se experimentează de Ministerul Dezvoltării şi Prognozei un instrument de sprijinire economică a unor judeţe, printre care şi judeţul Alba. Acest instrument este Programul "Dezvoltarea judeţului Alba" şi acoperă un spectru larg de obiective şi activităţi care se adresează societăţilor comerciale cu capital privat, integral românesc.
     - Concret, care sunt obiectivele programului?
     - Acest program vine în completarea altora finanţate de Guvernul României, Uniunea Europeană, Banca Mondială etc. şi urmăreşte identificarea şi dezvoltarea unor activităţi economice şi implicit crearea de noi locuri de muncă. Mai concret, programul vizează atingerea următoarelor obiective: * dezvoltarea activităţilor economice * creşterea volumului investiţiilor private * crearea de bunuri şi servicii de calitate superioară şi cu o valoare adăugată ridicată, competitive pe pieţele externe * crearea de noi locuri de muncă şi noi profesii în concordanţă cu evoluţiile de pe pieţele autohtone şi internaţionale * sprijinirea dezvoltării societăţilor comerciale cu capital privat, integral românesc.
     - Care sunt avantajele acestui program special?
     - Programul prezintă numeroase avantaje deoarece răspunde necesităţilor agenţilor economici, privind resursele financiare, rezultatele vor fi vizibile în termen scurt iar implementarea este transparentă şi se realizează pe baza procedurilor prestabilite. Apoi el este un ajutor nerambursabil iar sumele disponibile sunt consistente, 20 de miliarde pentru anul 2001 şi 80 de miliarde pentru 2002. Schemele de ajutor financiar nerambursabil pentru un proiect au valori cuprinse între 500 milioane de lei şi 5 miliarde de lei şi se limitează exclusiv la achiziţionarea de maşini, utilaje, instalaţii sau echipamente, cu excepţia autovehiculelor.
     - Solicitanţii trebuie să includă o contribuţie financiară proprie în proiect?
     - Într-adevăr pentru a le fi acceptate proiectele la finanţare, solicitanţii trebuie să includă o contribuţie financiară de minim 50% din costul maşinilor, utilajelor sau echipamentelor pe care doresc să le achiziţioneze. Totodată trebuie precizat că, indiferent de costul total al proiectului, solicitarea de ajutor financiar nerambursabil trebuie să respecte valoarea minimă şi maximă prevăzută.
     - Care sunt criteriile de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinească un solicitant pentru a putea accede la o asemenea finanţare?
     - Pentru a fi luaţi în considerare în vederea finanţării, solicitanţii trebuie să fie societăţi comerciale cu capital privat integral românesc care doresc să demareze sau să dezvolte o activitate economică în judeţul Alba; să solicite achiziţionarea de maşini, utilaje, instalaţii sau echipamente care să ducă la dezvoltarea sau iniţierea de afaceri în judeţul nostru; activităţile avute în vedere de proiect trebuie incluse în obiectul de activitate înscris în statutul solicitantului; să prevadă o contribuţie financiară de minim 50% din costul echipamentelor solicitate prin proiect (acestea nu pot proveni din ajutoare financiare de la bugetul statului sau fonduri ale Comisiei Europene); activitatea economică realizată în urma finalizării investiţiei descrise în proiect trebuie să se încadreze în activităţile clasificate conform CAEN, (prevăzute în Anexa nr. 3) şi foarte important este ca solicitanţii să nu aibă pierderi financiare sau datorii restante, la sfârşitul celei mai recente perioade de raportare (31 decembrie 2000 şi 30 iunie 2001).
     - Care sunt criteriile principale de selecţie?
     - Evident că vor fi o serie de criterii şi principii care vor prima în evaluarea şi selecţia proiectului, pornind de la calitatea documentaţiei prezentate (plan de acţiune coerent, activităţi logice, programare în timp a activităţilor etc.) şi continuând cu numărul de locuri de muncă create direct în judeţul Alba, gradul în care proiectul se poate autosusţine pe o perioadă cât mai mare, după finanţarea de la bugetul de stat şi nu în ultimul rând realizarea de prelucrări superioare, cu valoare adăugată mare şi posibilităţile de export al produselor realizate.
     - Care este termenul limită de depunere a proiectelor?
     - Aş concluziona prin a spune că acest proiect este o oportunitate pentru investitorii din judeţul nostru. Este o şansă de care trebuie să profite cât mai mulţi şi de aceea îi îndemn pe investitori să acceseze acest program. Aş aminti că termenul final pentru depunerea proiectelor este 10 noiembrie 2001, la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională "Centru" din Alba Iulia.
Dana MOTREANU
Prezent la Alba Iulia, preşedintele OADO, Florentin Scaleţchi, declară:
În România se încalcă flagrant chiar dreptul la viaţă al omului
     Preşedintele Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului din România, Florentin Scaleţchi, a susţinut ieri, la Prefectura Alba, o conferinţă de presă în cadrul căreia a prezentat un plan de acţiune pentru următoarele zile, anunţând că va monitoriza activitatea principalelor instituţii ale statului şi va raporta forurilor interne şi internaţionale eventualele cazuri de încălcare a drepturilor omului. OADO are ca scop promovarea şi apărarea drepturilor fundamentale ale omului, aşa cum sunt ele stipulate în "Declaraţia Universală a Drepturilor Omului" şi în Carta ONU, ca o condiţie esenţială a realizării şi consolidării societăţii civile în România. Vizita OADO în judeţul Alba face parte din programul UE derulat pe 10 ani, de monitorizare, informare şi control al instituţiilor statului, conform proiectului "Iniţiativa pentru dezvoltare şi drepturile omului". Alba este cel de-al 25-lea judeţ monitorizat de OADO, preşedintele Scaleţchi concluzionând că: "În România se încalcă flagrant drepturile omului, începând chiar cu dreptul la viaţă exemple fiind cei 6 milioane de pensionari, 1,5 milioane de şomeri, alte milioane de români care trăiesc la limita sărăciei. De 12 ani nu mai ajungem să vedem luminiţa de la capătul tunelului". Florentin Scaleţchi a declarat că şi din judeţul Alba are o serie de sesizări, majoritatea încadrându-se în cele trei tendinţe generale: abuzuri legate de Legea 112 (casele naţionalizate), de Legea 18 (fond funciar) şi cele legate de păgubiţii Fondurilor de investiţii. Preşedintele OADO a ţinut să sublinieze că justiţia în România este încă cenzitară, magistraţii judecând după coduri de procedură datând din anul 1960. Până în prezent a fost monitorizat Penitenciarul Aiud, unde preşedintele OADO, Florentin Scaleţchi, a fost deţinut politic înainte de 1989. Populaţia civilă poate depune reclamaţii scrise la recepţia Hotelului "Cetate", unitate unde delegaţia OADO va poposi câteva zile. După vizitele în diversele instituţii ale statului din judeţul Alba, OADO va organiza o nouă conferinţă de presă unde va da publicităţii abuzurile constatate. La întâlnirea cu delegaţia OADO de ieri au participat şefi sau reprezentanţi ai instituţiilor militare şi civile din judeţul Alba care urmează să fie monitorizate.
Nicoleta TOMUŢA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.