Curier județean
Rugăciunea de azi
      Doamne, Dumnezeul meu! Osândit stau înaintea Feţei Tale celei Sfinte, şi-mi mărturisesc nevrednicia, neputinţa şi sărăcia mea cea mare. Pentru aceasta mă rog Ţie, o, Izvor dulce şi noianul îndurării, deschide stavilele cerului şi plouă asupra mea bunătăţile îndurării Tale, pentru ca să pot scoate lacrimi, să plângă, să spăl şi să curăţesc sufletul meu de întinăciunea păcatelor, cu căinţă tare şi adevărată. Şi ca să-mi dai acest Dar, Stăpâne, pun mijlocitor pe Înaintemergătorul Ioan, către care zic: O, Învăţătorule al căinţei şi mărite Prorocule, care eşti mai mare decât toţi proorocii, precum însuşi Fiul lui Dumnezeu te-a numit în Sfânta Evanghelie, tu care ai arătat poporului pe Stăpânul Hristos, tu care L-ai botezat în Iordan şi ai văzut cerurile deschizându-se, tu care ai auzit glasul Părintelui Ceresc şi ai văzut pe Duhul Sfânt ca un porumb pogorându-se peste El. Rogu-te, ajută-mi cu mijlocirea ta, tu care stai în cer înaintea Judecătorului veşnic şi fă să se îndure de mine, căci ai multă îndrăzneală la iubirea Lui.
     Întinde mâna aceea, cu care L-ai botezat, şi strică cugetele mele cele rele şi mă întăreşte să-mi petrec viaţa pe calea cea bună a lui Dumnezeu.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian
Catolic: Solemnitatea tuturor Sfinţilor

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Pentru un buget de 1,66 de milioane de dolari
87 de proiecte depuse pentru componenta dezvoltării resurselor umane
     La începutul acestei săptămâni a expirat termenul de depunere a cererilor de finanţare pentru Programul PHARE 2000 - Coeziune Economică şi Socială - Componenta dezvoltării resurselor umane. Directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională "Centru", Simion Creţu, ne-a declarat că în cele 6 judeţe membre ale regiunii (Alba, Sibiu, Braşov, Mureş, Harghita şi Covasna) au fost depuse 87 de proiecte. Reamintim că bugetul total al proiectului este de 24,650 milioane de dolari, din care Regiunea Centru a primit 1,66 milioane de dolari. Simion Creţu a mai precizat că, în cazul în care cererile sau proiectele depuse nu vor acoperi întreaga sumă, există posibilitatea depunerii de noi cereri de finanţare pentru această componentă a resurselor umane, termenul următor fiind de 22 februarie 2002. (D.M.)
Pentru că oamenii sunt săraci
La Alba Iulia impozitele pe 2002 vor avea aceeaşi valoare ca cele din 2001
     Consiliul local al municipiului Alba Iulia a decis ieri o reducere cu 20 % a impozitelor pe clădiri datorate de persoanele fizice în anul 2002. Dar aceasta nu înseamnă că vom plăti mai puţin, cuantumul acestora rămânând aproape neschimbat faţă de anul în curs. Aceasta pentru că în şedinţa viitoare de consiliu local se va prezenta un proiect de indexare a taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei preconizată pentru acest an la 31%. Chiar dacă în termeni reali bugetul municipiului Alba Iulia nu va creşte anul viitor, sau oricum nu din această sursă, primarul Mircea Hava le-a explicat consilierilor că executivul a venit cu această propunere considerând că, în condiţiile sărăcirii continue şi accentuate a populaţiei, este de preferat să se facă încasări decât să se stabilească impozite mari care să nu poată fi colectate. Această concluzie s-a impus urmare a modului în care s-a derulat colectarea impozitelor şi taxelor în acest an, când, până în luna august lucrurile au mers foarte bine, colectarea fiind mai bună decât s-a preconizat, iar în perioada următoare ea a scăzut drastic.
Anca DINICĂ
Audienţe prin telefon la CJ Alba
     În timpul celor două ore de audienţe prin telefon, preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan, prin intermediul consilieruluui său, a răspuns diverselor probleme ridicate de cetăţenii judeţului. Şi de această dată, cei mai numeroşi au fost cei care au cerut urgentarea plăţilor pentru asistenţii personali ai persoanelor cu handicap. Directoarea Grupului şcolar "HCC" din Abrud, d-na Eleonora Chira, a semnalat că instituţia de învăţământ pe care o conduce mai are combustibil pentru asigurarea agentului termic doar 2 săptămâni, solicitând sprijinul "judeţului" în acest sens. O altă femeie, d-na Maria Mârza, care are în îngrijire pe mama sa de 85 de ani şi 2 fete, s-a plâns de plata facturii la electricitate. Dânsa are o restanţă de plată de 5 milioane de lei, la care se adaugă penalităţi de 2 milioane de lei. Femeia a apelat la înţelegerea tuturor pentru a nu mai fi obligată la plata penalităţilor. (F.R.)

Elevii din judeţul Alba nu sunt periclitaţi de "Salmonella"
Totuşi, cei 19 agenţi economici care comercializează produse în incinta unităţilor şcolare sunt la limita legalităţii
     Aşa după cum vă prezentam recent, Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba a efectuat în regim de urgenţă acţiuni de control asupra produselor alimentare şi preparatelor culinare oferite elevilor în cadrul unităţilor şcolare din judeţul Alba. Prima etapă a acestei acţiuni s-a derulat în perioada 25-30 octombrie a.c. De precizat mai întâi că, în judeţul Alba, există în prezent 705 unităţi şcolare, din care 47 în Alba Iulia. În incinta a 27 dintre acestea mai mulţi agenţi economici au închiriat diverse spaţii sau suprafeţe pentru a presta activităţi comerciale. La ora actuală, doar 19 spaţii comerciale mai funcţionează, restul fiind închise din diverse motive. Acţiunile de control au vizat aceste 19 unităţi din Alba Iulia, Blaj, Câmpeni, Sebeş, Aiud şi comuna Albac. Deşi inspectorii OJPC, în acţiunile lor, nu s-au confruntat cu aspecte ieşite din comun, gen Botoşani sau Focşani, totuşi au fost remarcate unele deficienţe care, perpetuate, ar putea reprezenta într-un viitor mai apropiat sau îndepărtat un potenţial pericol pentru sănătatea elevilor consumatori. Astfel, în majoritatea cazurilor, produsele supuse verificării prezentau termene de valabilitate expirate ca de exemplu caşcavalul, untul de masă, praful de cacao, cabanosul şi sucurile. De asemenea, produsele de patiserie şi sandviciurile nu erau însoţite de documente de conformitate, iar unele ingrediente folosite la prepararea produselor fast-food erau foarte vechi şi mai ales alterate. Un alt aspect negativ, semnalat la o unitate şcolară situată la periferia municipiului Alba Iulia, a fost acela că agentul economic respectiv nu avea nici măcar vizată autorizaţia sanitară pe anul în curs. În sfârşit, la unităţile de învăţământ din Câmpeni s-a descoperit faptul că aceste produse erau depozitate în condiţii total improprii, adică în încăperi pline de igrasie şi mucegai.
     Amenzile acordate pentru aceste nereguli nu au depăşit suma de 9 milioane de lei, OJPC Alba acordându-le deocamdată comercianţilor circumstanţe atenuante, însă, peste două săptămâni, când vor fi reluate aceste acţiuni, sancţiunile aplicate vor fi mult mai aspre. La rândul său, pentru a întări cele relatate mai sus, şeful OJPC Alba, d-l Ioan Pleşa, ne-a precizat că se aşteaptă apariţia în scurt timp a unei hotărâri de Guvern prin care instituţia respectivă ar avea dreptul să decidă chiar suspendarea activităţii acestor firme ce funcţionează în incinta unităţilor şcolare.
Răzvan JURCĂ
Primarul Aiudului, Liviu Octavian Rusu, rezolvă problema încălzirii apartamentelor în sezonul rece
Rău-platnicii vor fi executaţi silit
     Aşa cum v-am mai informat, în municipiul Aiud problema încălzirii apartamentelor pe timp de iarnă este una extrem de dificilă, mai ales că datoriile populaţiei către Distrigaz Nord sunt destul de mari. Nici apă caldă nu au mai văzut aiudenii încă din luna aprilie. Situaţia de la Aiud a fost discutată în cadrul Comisiilor consultative, unde prefectul Ioan Rus şi preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Augustin Presecan, au promis că vor interveni pe lângă conducerea Distrigaz Nord în vederea asigurării agentului termic pentru populaţie încă din această săptămână. Pe de altă parte şi primarul Liviu Octavian Rusu a declarat că Primăria Aiud îşi va plăti o parte din datoriile către Edil Trans. Primarul ne-a mai informat că toate şcolile din municipiu au căldură, centralele termice care alimentează aceste instituţii funcţionând normal.
     Mai trebuie precizat că pentru recuperarea datoriilor de la populaţie, primăria şi Edil Trans vor începe la asociaţiile de proprietari procedurile de executare silită a rău-platnicilor. (F.R.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.