Ultima oră
Știri
Finanţare externă pentru dezvoltarea rurală a Munţilor Apuseni
     Fondul Internaţional de Dezvoltare Agricolă (FIDA) cuprinde un proiect de dezvoltare rurală a Munţilor Apuseni acesta reprezentând un program de creditare pentru 6 judeţe din regiune, între ele aflându-se şi Alba. Scopul acestui program constă în îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale populaţiei din zonele defavorizate ale judeţului. Împrumuturile se derulează prin BCR şi nu pot depăşi valoarea de 7.000 USD. Pentru ca acest proiect să fie pus în practică, locuitorii Munţilor Apuseni trebuie sprijiniţi atât la întocmirea documentaţiilor şi cererilor de finanţare dar, mai ales, trebuie convinşi că merită să aibă încredere în acest program de dezvoltare rurală. (A.D.T.)
233 de miliarde de lei deficit la Casa Judeţeană de Pensii Alba
     La data de 30 septembrie, deficitul bugetar al Casei Judeţene de Pensii Alba era de 233 de miliarde de lei. În atari condiţii, d-na Camelia Coclici, directorul instituţiei mai sus menţionate, intenţionează să facă uz de toate mijloacele legale pentru a-i determina pe rău-platnici să-şi achite datoriile. Măsurile au fost concretizate prin aplicarea a peste 100 de contravenţii, prevăzute la art. 147 din Legea 19/2000, cuantumul amenzilor fiind de peste 900 de milioane de lei. Sancţiunile vizate au valori cuprinse între 3 şi 150 de milioane, urmărindu-se în special stabilirea corectă a cuantumului sumelor datorate, plata indemnizaţiilor pentru concedii medicale sau achitarea la termen a CAS-ului. Până în prezent s-au pus sub sechestru bunuri mobile în valoare de 26,8 miliarde de lei şi bunuri imobile în valoare de 1,14 miliarde de lei, iar în anumite cazuri, se va trece la executări silite. Ieri, executorii Casei Judeţene de Pensii operau deja la Zlatna şi Abrud. "Neavând bani la buget nici recorelarea pensiilor nu poate fi posibilă", a conchis Camelia Coclici. (R.J.)
Găsit mort în sala de aşteptare
     Ieri dimineaţă, în sala de aşteptare a haltei CFR din Şibot, a fost găsit decedat un rrom, cu aspect neîngrijit. La faţa locului au sosit poliţiştii care au demarat cercetările, însă, până la închiderea ediţiei, identificarea cadavrului nu a putut fi făcută. Decedatul a fost transportat la Laboratorul de medicină legală, unde urmează să fie stabilită cauza morţii, în urma autopsiei. (F.R.)
Campania de vaccinare antirabică continuă
     Aşa cum bine se ştie, în acest an, judeţul Alba s-a confruntat cu o avalanşă de cazuri de rabie la vulpe, nu mai puţin de 34 de localităţi fiind declarate în carantină la un moment dat. După ce Direcţia Sanitar Veterinară Alba a declanşat în primăvară o amplă campanie de vaccinare antirabică, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Alba, incidenţa acestor cazuri a scăzut. Cu toate acestea au mai fost semnalate unele cazuri izolate. Directorul DSV Alba, dr. Ioan Dârzu, ne-a declarat că această campanie va fi reluată în aceste zile, fiind necesare circa 11.000 de momeli. Preţul acestora variază în jurul sumei de 45.000 de lei/bucată. (F.R.)
Audienţe senatoriale la Blaj
     Sâmbătă, 3 noiembrie a.c., începând cu ora 11.00, senatorul PSD de Alba, d-l Cornel Filipescu, va acorda audienţe la Blaj. Acestea se vor ţine în incinta Casei de Cultură din localitate, unde se află Biroul Parlamentar. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Dat în urmărire generală
Patronul SC ECO NET SRL Alba Iulia a fost reţinut de poliţie
     Poliţiştii din cadrul Biroului Poliţiei Judiciare, Poliţia municipiului Alba Iulia l-au reţinut pe patronul SC ECO NET SRL Alba Iulia, Cîmpean Popescu Mircea Nicodim (43 de ani, din Vinerea - Cugir). La solicitarea Poliţiei Sebeş, Cîmpean a fost dat în urmărire generală şi consemn la frontieră, în 2 octombrie a.c., deoarece se sustrăgea urmăririi penale. Cel în cauză este cercetat de poliţie pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune, în dauna părţii vătămate SC Obrex P&D Lancrăm, pe care a prejudiciat-o cu aproximativ 500 de milioane de lei. După introducerea sa în arestul IPJ Alba, Inspectoratele de Poliţie Hunedoara, Brad şi Constanţa au solicitat audierea lui Cîmpean Popescu Mircea Nicodim, deoarece au reclamaţii împotriva acestuia din partea unor parteneri de afaceri nemulţumiţi. Cel în cauză urmează să fie prezentat Parchetului Sebeş pentru audieri în vederea emiterii unui eventual mandat de arestare preventivă. (N.T.)
Consiliul local Alba Iulia spune "nu" construirii unei noi staţii de benzină
     Sub deviza "Nici un colţ fără o staţie de benzină", în ultima vreme numărul cererilor de aprobare pentru amplasarea unor astfel de construcţii în municipiul Alba Iulia a crescut foarte mult. Şi toate au fost până acum aprobate de Consiliul local municipal, în ale cărui decizii a cântărit foarte mult ideea de a nu pune piedici investitorilor, creării unor noi locuri de muncă şi desigur atragerii de venituri la bugetul local. Aşa se face că aproape fiecare intersecţie mai importantă a fost înzestrată cu propria staţie de distribuţie a carburanţilor, ceea ce printre multe beneficii aduce şi un mare neajuns, spun şoferii - încetineşte foarte mult traficul. La ultima şedinţă a CLM Alba Iulia am avut însă parte de o mare şi plăcută surpriză: Planul Urbanistic de Detaliu pentru construirea unei staţii de carburanţi la intersecţia Bulevardului Horea cu Calea Moţilor a fost respins tocmai din aceste considerente. De precizat că pe Bulevardul Horea, la circa 300 de metri depărtare, este staţia Euroil, pe Calea Moţilor la intersecţia cu Doinei se construieşte o staţie aparţinând SC Europa, iar în zona stadion staţia OMV în care primăria albaiuliană este asociată. O altă obiecţie, minoră faţă de acestea, este cea referitoare la capacitatea SC Florea Oil - solicitanta PUD-ului - de a construi o staţie la fel de aspectuoasă cu cea a Euroil sau OMV.
Anca DINICĂ
Începând de astăzi
Investitorii FNI vor putea ridica până la 10 milioane de lei
Plăţile se vor face la ghişeele BCR
     AVAB anunţă că, începând de astăzi, 1 noiembrie, investitorii FNI îndreptăţiţi îşi vor putea ridica, de la unităţile BCR unde şi-au depus cererile, ajutorul financiar acordat de guvern, în valoare de până la 10 milioane de lei. Listele nominale vor fi afişate la unităţile BCR, plata urmând a se efectua în ordinea depunerii cererilor. AVAB îi avertizează pe investitorii care nu se încadrează în condiţiile prevăzute de Legea 333/2001 să nu ridice ajutorul financiar, deoarece, potrivit legii, vor fi cercetaţi penal. Până în prezent, din totalul celor 40.660 de persoane care au depus cereri pentru ajutor financiar, AVAB a depistat un număr de 60 care nu îndeplineau condiţiile legii, deoarece au răscumpărat diverse sume de la FNI.
     La biroul relaţii cu publicul din cadrul BCR Alba se cunoştea ieri doar numărul persoanelor care-şi vor primi banii de la această unitate, aproape 90. Rămâne de văzut câte dintre cererile păgubiţilor FNI au fost justificate şi vor fi deci onorate.(A.D.T.)
Un experiment de succes - autocitirea contoarelor pentru energie electrică
     Electrica SA - Exploatarea Alba - a demarat, începând din aprilie 2001 un program de modificare a sistemului de facturare-încasare a energiei electrice consumate de abonaţii casnici în mediul urban. Acest sistem constă în facturarea lunară, pe baza indexului contorului comunicat de abonat. Abonatul se poate prezenta la casierie pentru plata pe loc a facturii emise în baza indexului comunicat de client sau, în cazul în care abonatul are deschis cont la CEC sau bancă, se poate comunica telefonic indexul contorului, factura fiind depusă la CEC sau bancă, urmând ca plata să se facă din cont.
     Acest sistem de autocitire are multe avantaje pentru consumatori, în contextul în care abonatul îşi poate controla mai bine banii pe care îi cheltuieşte pentru plata consumului de energie electrică şi există un dialog permanent între consumator şi furnizor privind eventualele probleme ce apar referitor la măsurarea şi facturarea energiei electrice.
     Începând cu data de 5 noiembrie 2001, în municipiul Alba Iulia vor trece la acest sistem de facturare şi încasare a energiei electrice abonaţii de pe străzile Plevnei, Iaşilor, Siretului, Crângului, Republicii, Partizanilor, Moldovei, Dobrogei, Ceferiştilor, Viilor, Fabricii, Proletarilor, parţial străzile Traian, Progresului, Dobrogeanu Gherea, 1 Decembrie şi cartierele Partoş, Pâclişa, Oarda de Jos, Oarda de Sus. Aceşti consumatori sunt arondaţi casieriei din B-dul Ferdinand (Republicii) nr. 83. Din data de 1 noiembrie 2001 consumatorii din oraşul Ocna Mureş vor beneficia de avantajele sistemului de autocitire. "În funcţie de posibilitatea amenajării spaţiilor necesare pentru casierii şi a dotării cu calculatoare, conducerea EDFEE Alba şi-a propus ca, până la sfârşitul trimestrului I 2002, oraşele Sebeş, Cugir, Blaj, Câmpeni să fie cuprinse în sistemul de autocitire", ne-a informat responsabilul cu relaţii publice, ing. Mihaela Buda.
Florin ROMAN
Facerea de bine este... o amendă la Decretul 328
     Într-unul dintre cele trei ceasuri rele ale zilei de marţi, 30 octombrie, pe DN 74, la km 85, în zona comunei Meteş s-a produs un accident rutier mai puţin obişnuit. Îndreptându-se cu autoturismul BMW spre Alba Iulia, în jurul orei 7.30, ajutorul şefului de post din Ciuruleasa a oprit la kilometrul menţionat mai sus, din varii motive. Între timp, pe lângă autoturismul staţionat a trecut Dacia 1310 condusă de Nicolae Constantin David, din Roşia Montană. Observându-l pe ajutorul şefului de post din Ciuruleasa că staţionează-n drum cu BMW-ul, David a presupus că este vorba de ceva probleme tehnice, probabil o pană de cauciuc. În consecinţă, David a frânat şi a manevrat Dacia 1310 în spate. Dar, pentru că întotdeauna există, din nefericire, un dar, din cauză că Dacia avea luneta murdară, David n-a apreciat corect distanţa faţă de BMW-ul poliţistului şi s-a oprit exact după ce a auzit un pocnet suspect. Firesc, în momentul în care poliţistul a fost întrebat dacă are probleme cu maşina, acesta a răspuns: "Acum am!". De altfel, ambele autoturisme au fost avariate. David a fost amendat conform art. 34 din Decretul 328. Şi asta nu doar pentru a-i reaminti că facerea de bine este... (N.T.)
Prin ordin al prefectului Ioan Rus, în decurs de două săptămâni
Toate unităţile de învăţământ particular vor fi supuse verificării
     Unul dintre obiectivele trasate de premierul Adrian Năstase prefecţilor cu ocazia ultimei teleconferinţe a fost legat de verificarea legalităţii funcţionării tuturor unităţilor şi fundaţiilor care desfăşoară activităţi de învăţământ particular. În acest sens, prefectul Ioan Rus a remis un ordin prin care s-a constituit o comisie mixtă ce va avea această responsabilitate, rezultatele anchetei urmând să fie făcute publice în decurs de două săptămâni. De precizat faptul că centrele de învăţământ particular preuniversitar din judeţul Alba se împart în două categorii. În prima intră cele care au deocamdată doar autorizaţie de încredere, cu alte cuvinte actul de înfiinţare a societăţii şi anume Grupul Şcolar de Cooperaţie Alba Iulia şi profilele economic şi administrativ din cadrul Şcolii Române de Afaceri, de asemenea, din Alba Iulia. Din cea de-a doua categorie fac parte unităţile cu aviz provizoriu de organizare şi funcţionare, aici fiind vorba despre Centrul de Studii "Ştefan cel Mare şi Sfânt" din Sebeş cu profilul economic - agent vamal şi servicii - operator birotică, Şcoala Română de Afaceri cu profilul de asistent de farmacie şi şcoală primară "Congregaţia Sf. Iosif" din Alba Iulia. Tot la acest capitol se mai adaugă şi 5 grădiniţe ce aparţin diverselor confesiuni şi anume "Surâsul copiilor" Blaj, "Sf. Maria", "Sf. Iosif", "Caritas" şi "Emanuel", toate din Alba Iulia. (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.