Ultima oră
Știri
Şi în judeţul Alba
La staţiile Petrom combustibilii sunt mai scumpi cu 100 de lei
     Directorul general al Petrom Alba, ing. Mircea Ţogoe, ne-a informat că începând de ieri noapte şi în judeţul Alba preţul carburanţilor s-a modificat, creşterea fiind de 100 de lei/litru. Preţurile au fost majorate atât la benzină cât şi la motorină la toate staţiile din judeţ. (F.R.)
Stocuri pentru iarnă
     Ca în fiecare an, Petrom Alba asigură stocurile necesare pentru pregătirea de iarnă. Dacă în ceea ce priveşte asigurarea de combustibili lichizi pentru încălzirea apartamentelor pe timp de iarnă nu sunt probleme (majoritatea oraşelor beneficiind de gaz metan), stocurile pentru utilajele de deszăpezire trebuie pregătite din timp. Directorul general al Petrom Alba, ing. Mircea Ţogoe, ne-a informat că stocurile pentru utilajele drumarilor sunt asigurate şi că nu vor fi nici un fel de probleme din acest punct de vedere. (F.R.)
Accident cu fugă de la locul faptei
     Un accident de circulaţie extrem de grav s-a petrecut ieri dimineaţă, în jurul orei 4.00, pe raza comunei Şona. Victima, un bărbat a cărui identitate a rămas necunoscută, a fost dus în stare de comă profundă la o clinică din Sibiu (după ce iniţial se crezuse că acesta decedase). Nu se cunoaşte autorul accidentului care a fugit de la locul faptei. Se presupune că accidentul a fost produs de un autoturism de mare tonaj. Două echipaje de la Serviciul Poliţiei Rutiere Alba cercetează cazul. (N.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Pentru că dosarele sunt incomplete
Acţiunea de restituire a imobilelor bate pasul pe loc
Majoritatea dosarelor au fost trimise spre soluţionare altor factori abilitaţi
     Până în prezent, au fost depuse la sediul Prefecturii judeţului Alba un număr de 458 de dosare în vederea instituirii unor măsuri reparatorii pentru persoanele cărora le-au fost preluate imobilele în mod abuziv în perioada 6 martie 1948 - 22 decembrie 1989. Din totalul notificărilor depuse, Comisia judeţeană de aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 10/2001 constituită prin ordinul prefectului Ioan Rus, a analizat până la ora actuală 390 de dosare, constatând că nici unul nu este complet, lipsind documente din cele prevăzute la art. 22 din lege, respectiv nu conţin acte doveditoare ale dreptului de proprietate sau alte acte care să ateste calitatea de moştenitor. De asemenea, Comisia a mai constatat că nu în toate situaţiile au fost respectate prevederile art. 21 alin. 3 din lege, în sensul că notificările nu au fost concepute prin executorul judecătoresc de pe lângă judecătoria în a cărei circumscripţie teritorială se află imobilul solicitat sau în a căror circumscripţie îşi are sediul persoana juridică deţinătoare a imobilului.
     Astfel, ţinându-se cont de solicitările petenţilor şi de actele atestate, Comisia judeţeană pentru aplicarea Legii 10/2001 a decis următoarele: pentru notificările adresate direct Prefecturii, dar prin care se solicită restituirea în natură a imobilelor, dosarele urmează să fie trimise spre soluţionare deţinătorului imobilului; pentru notificările prin care se solicită despăgubiri băneşti, dar din analiza documentaţiei rezultă că încadrarea juridică este potrivit art. 9-12 din lege, urmând ca persoanele îndreptăţite să beneficieze de măsuri reparatorii în echivalent sub forma titlurilor de valoare nominală folosite exclusiv în procesul de privatizare, a acţiunilor la societăţile comerciale tranzacţionate pe piaţa de capital ori prin compensarea cu alte bunuri sau serviciu aferente în echivalent de deţinător, cu acordul persoanei îndreptăţite, dosarele vor fi trimise spre soluţionare deţinătorilor imobilului sau primăriei în a cărei zonă teritorială se află imobilul; pentru notificările care sunt de competenţa Prefecturii, se va solicita completarea documentaţiei de către solicitant precum şi documentarea şi punctul de vedere al primarului din raza teritorială în care se află imobilul.
     Pe baza planului de lucru al Comisiei, se estimează că în cel mult 10 zile de la expirarea termenului de depunere a notificărilor (care este data de 15 noiembrie a.c.), să fie făcută o primă apreciere asupra aplicării Legii nr. 10/2001 în judeţul Alba.
Răzvan JURCĂ
Succes al Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog Alba Iulia
Poliţiştii au finalizat ancheta în cazul a doi studenţi care vindeau canabis
     Ancheta în cazul a doi studenţi din Sibiu, prinşi în timp ce încercau să vândă peste un sfert de kilogram de canabis, a fost finalizată miercuri, de către poliţiştii centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog Alba Iulia, informează Inspectoratul General al Poliţiei (IGP), preluat de Mediafax.
     La sfârşitul lunii septembrie a anului în curs, Andy Ciocan (21 de ani) şi Alexandru Răzvan Papara-Chiribuţă (26 de ani), ambii studenţi ai Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, au fost prinşi în flagrant de poliţişti când încercau să vândă 266,4 g de canabis pe o arteră din oraş. Organele de anchetă au stabilit că cei doi tineri au recoltat canabisul din curtea casei lui Ioan Mihai (48 de ani, din Sibiu). Acesta a spus poliţiştilor că plantele cultivate aveau drept scop hrănirea porumbeilor săi. Din curtea sibianului au mai fost recoltate încă 8 kilograme şi jumătate de canabis (inflorescenţă şi frunze uscate), care împreună cu cele peste 250 de grame confiscate de la cei doi studenţi au fost depozitate în camera de corpuri delicte şi droguri a Inspectoratului General de Poliţie. Ciocan şi Papară-Chiribuţă sunt cercetaţi în stare de libertate pentru operaţiuni privind drogurile de mare risc şi consum de droguri iar Mihai Ioan este cercetat de poliţişti şi într-un alt dosar pentru că a cultivat canabis fără autorizaţie. (N.T., F.R.)
Ieri, la sediul Oficiului Prefectural Câmpeni
Primarii din Munţii Apuseni au stabilit strategia de luptă împotriva iernii
     Directorul Oficiului Prefectural Câmpeni, d-l Nicolae Puiuleţ, a convocat ieri, la sediul instituţiei, o întâlnire de gradul zero privind pregătirile campaniei de iarnă în Munţii Apuseni, participând toţi primarii din zonă, precum şi şefii ocoalelor silvice. Au fost prezenţi, de asemenea, şi comandantul Poliţiei oraşului Câmpeni, Valer Guţiu, precum şi administratorul SC Selina, filiala Baia de Arieş, Cezar Rusu, firmă ce se pare, va avea un mare rol în asigurarea unor condiţii de trafic normal a drumurilor pe perioada iernii. Referitor la modul în care vor decurge operaţiunile de deszăpezire, participanţii au căzut de acord asupra a două variante. Prima are în vedere faptul că secţia Câmpeni a SC DPL Alba, nu dispune de o dotare suficientă pentru a deservi toate drumurile judeţene din zonă, astfel că s-a propus ca o parte dintre acestea să fie cedate firmei SC Selina care are toate mijloacele necesare pentru a le întreţine. Dacă această alternativă îmbrăţişată în special de primarii din Câmpeni, Abrud, Albac şi Roşia Montană va fi pusă în practică, ulterior între societatea respectivă şi consiliile locale vor fi încheiate contracte ferme privind efectuarea lucrărilor de deszăpezire pe drumurile situate pe raza administrativ-teritorială proprie. O altă variantă se referă la faptul că SC DPL Alba să cedeze banii folosiţi pentru aceste operaţiuni primăriilor din zonă, pentru ca edilii locali, la rândul lor, să găsească pe cont propriu firme cu care să colaboreze. De asemenea, un alt capitol al discuţiilor a fost şi cel referitor la asigurarea cu lemne de foc pentru populaţie şi unităţile şcolare din zonă, aspect care nu ridică probleme deosebite cu excepţia comunei Ciuruleasa, şeful Ocolului silvic Câmpeni promiţând că şi în această localitate lucrurile se vor rezolva în scurt timp.
     Directorul Oficiului Prefectural Câmpeni, Nicolae Puiuleţ, l-a informat telefonic şi pe prefectul Ioan Rus de cele discutate ieri, urmând ca cel puţin în prima situaţie, cea cu asigurarea deszăpezirii drumurilor, şeful administraţiei publice judeţene să decidă varianta cea mai oportună. De precizat că prefectul Ioan Rus va acorda audienţe la Câmpeni săptămâna viitoare, în ziua de joi, 8 noiembrie, a.c.
Răzvan JURCĂ
La 402 ani de la intrarea în Alba Iulia
Mihai Viteazul - omagiat în prima capitală de suflet a tuturor românilor
     Mihai Voievod Viteazul - întâiul întregitor al neamului românesc a fost omagiat ieri la Alba Iulia cu prilejul aniversării a 402 ani de la intrarea sa triumfală în Cetatea Bălgradului, cea care avea să fie prima capitală a statului unitar român. Începută cu un moment de suflet la Bisericuţa memorială ridicată pe locul Mitropoliei Ardealului de el ctitorită, manifestarea a prilejuit participanţilor momente de rememorare, dar şi de învăţătură, dacă ne gândim că elevi din municipiu au participat la manifestare. În fiecare an, omagierea lui Mihai Viteazul la 1 noiembrie la Alba Iulia se transformă într-o adevărată sărbătoare, prevestind, aşa cum Unirea de la 1600 a vestit Marea Unire, amplele acţiuni dedicate sărbătoririi Zilei Naţionale a României - 1 Decembrie.
     Alături de evocarea faptelor voievodului, de ceremonia de depunere de coroane de flori la statuia sa, operă a lui Oscar Han, un loc aparte în cadrul manifestărilor îl are programul dedicat sărbătoririi zilei Colegiului Liceal Militar "Mihai Viteazul" din Alba Iulia. Organizată ca în fiecare an impecabil, sărbătoarea acestei prestigioase unităţi de învăţământ a avut în acest an valenţe spirituale superioare prin sfinţirea capelei colegiului, oficiată de ÎPS Andrei, arhiepiscop de Alba Iulia şi preotul militar al Garnizoanei Alba Iulia, lt. col. Ioan Cărpinişan. Capela, prima într-o unitate de învăţămât din judeţul Alba şi prima într-o unitate de învăţământ militar liceal din întreaga ţară, are firesc hramul Sfântul Arhanghel Mihail, pornind de la ideea - spunea col. Voicu Cioară, comandantul colegiului- că Mihai Viteazul este patronul spiritual al colegiului dar şi pentru că la 8 noiembrie va fi sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril. Tot ieri, a avut loc emoţionanta întâlnire de 55 de ani de la absolvirea Colegiului militar "Mihai Viteazul" de către elevii promoţiei 1946. În zilele premergătoare acestei sărbători au avut loc lucrările a două sesiuni de comunicări, una pentru cadrele didactice şi alta pentru elevii colegiului. La manifestările prilejuite de acest eveniment au participat reprezentanţii de frunte ai autorităţilor publice şi ai serviciilor descentralizate. Părintele Cărpinişan ne-a informat cu această ocazie că a primit promisiunea de sprijin din partea prefectului Ioan Rus şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Alba - Augustin Presecan pentru construirea unei biserici de garnizoană. Dacă aceste promisiuni se vor concretiza, acest lăcaş va fi printre primele de acest fel din ţară.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.