Curier județean
Rugăciunea de azi
      Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, care ai luat Cina cea de pe urmă, cu ucenicii Tăi, şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut! Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit, zicând: "Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, pentru ca să se ierte păcatele voastre". Cel ce Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu Tatăl să împărăţeşti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te, deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi şi cele ale Sfântului Nicolae, iartă păcatele noastre, ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Pavel Mărturisitorul; Cuv. Luca
Catolic: Sf. Leonard, pustnic

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Proiectul "TOURNET"
     După cum aţi putut afla din paginile ziarului nostru, Colegiul economic "Dionisie Pop Marţian" din Alba Iulia a participat la un proiect în domeniul turismului, finanţat de Ministerul Afacerilor Externe din Austria, proiect care s-a încheiat anul acesta cu o conferinţă organizată la Viena şi găzduită de unul dintre cele mai somptuoase hoteluri: "Kronplatz". Potrivit unui cod de practică obişnuit al finanţatorilor occidentali, la încheierea unui proiect se procedează la o evaluare şi, dacă rezultatele acestuia sunt satisfăcătoare, va fi continuat sau ideea va fi dusă mai departe sub forma unui alt proiect. Aceasta este, probabil, explicaţia iniţierii unui nou proiect finanţat de Ministerul Afacerilor Externe din Austria a cărui lansare oficială a avut loc în luna octombrie a acestui an, la Ploieşti. Noul proiect, intitulat "TOURNET" se va desfăşura pe perioada octombrie 2001 - februarie 2003 şi va avea ca obiectiv principal interconectarea într-o reţea a şcolilor de turism şi dezvoltarea turismului în ţările din Sud-estul Europei. Ca participante, alături de şcolile româneşti vor fi cele din Albania şi Bulgaria. (I.H.)
"Multimiliardarul în adidaşi" a donat Leagănului pentru copii din Alba Iulia 10 milioane de lei!
     La sfârşitul săptămânii trecute, reprezentanţii unui grup confesional creştin din Germania au vizitat Leagănul pentru copii din Alba Iulia. Printre oaspeţi s-a aflat şi un bărbat cu aspect modest, îmbrăcat în blugi şi cu adidaşi în picioare, care s-a recomandat simplu: Karl Reinhard Braun, din Kreilsheim. După ce au vizitat instituţia de ocrotire, d-l Braun s-a arătat plăcut surprins de faptul că realitatea percepută la faţa locului şi modul de gândire al specialiştilor români sunt cu totul altfel decât cele descrise, de regulă, în presa occidentală. Dânsul a declarat că această vizită efectuată discret este doar una de "orientare", deoarece în Germania există un grup hotărât să susţină eforturile specialiştilor români în procesul de reformă a sistemului de protecţie a copilului. Şi, pentru a ne convinge de seriozitatea intenţiilor prietenilor germani, d-l Braun a făcut pe loc o donaţie de 10 milioane de lei Leagănului albaiulian (Bineînţeles, după încheierea contractului de donaţie cu reprezentanta ordonatorului superior de credite: d-na Mariana Hurbean, şefa Comisiei PDC şi secretar al Consiliului judeţean).
     Abia după plecarea oaspeţilor s-a aflat despre "modestul" domn Braun că are în Germania o firmă în domeniul electronicii cu 400 de angajaţi şi este multimiliardar. Demn de menţionat este faptul că prietenii germani au sosit la Alba Iulia şi la Leagănul pentru copii "îndreptaţi" în această direcţie de familia Ludwig, o familie plecată în Germania încă din 1990. (I.H.)

Centru judeţean de informare şi instruire
Proiectul vizează pregătirea populaţiei pentru aderare şi posibilitatea de a accesa fonduri ale UE
     Proiectul are drept scop crearea unui cadru instituţional de răspuns la problemele legate de integrarea României în Uniunea Europeană care să ducă la conştientizarea populaţiei asupra acestui proces şi de mărirea capacităţii de accesare a fondurilor comunitare de tip structural, în principal de către unităţile administrativ teritoriale. Grupurile ţintă sunt constituite din salariaţi din administraţia publică locală, din unităţile administrative ale judeţului Alba, reprezentanţii unor organizaţii neguvernamentale, ai altor instituţii sau ai unor societăţi comerciale. Activităţile principale derulate prin proiect urmăresc, în principal, înfiinţarea unui centru de informare şi instruire legat de problemele pe care le implică integrarea României în Uniunea Europeană, prin intermediul căreia să poată fi furnizate administraţiei publice locale informaţii legate de procesul de integrare, cu precădere informaţii legate de fondurile de finanţare şi în special modalităţile de accesare a acestora. Proiectul cuprinde patru componente: dezvoltarea instituţională, instruire, asistenţă tehnică şi promovare. Preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan, ne-a declarat că 30.417 EURO au fost solicitaţi de la autoritatea contractantă ceea ce reprezintă circa 60 la sută din valoarea proiectului
     "Obiectivul strategic îl reprezintă crearea unei capacităţi judeţene unitare şi coordonate de informare şi instruire asupra problemelor specifice accesării fondurilor europene de către unităţile administrativ-teritoriale ONG-uri, societăţi comerciale şi alte instituţii din judeţul Alba. De asemenea se urmăreşte formarea şi instruirea salariaţilor din administraţia publică locală, reprezentanţii unor organizaţii neguvernamentale, ai altor instituţii sau societăţi comerciale cu privire la: * posibilităţile de finanţare a unor proiecte locale prin accesarea unor fonduri de la Uniunea Europeană sau de la alte instituţii româneşti sau străine; * întocmirea şi implementarea unor proiecte de finanţare din surse externe; * elaborarea unor strategii de dezvoltare a localităţilor", a declarat preşedintele Augustin Presecan.
Florin ROMAN
Reeşalonarea datoriilor către Distrigaz Nord
Singura soluţie pentru ca locuitorii judeţului Alba să primească căldură în apartamente
     Majoritatea primarilor principalelor municipii şi oraşe ale judeţului Alba s-au întâlnit, ieri, la sediul Prefecturii pentru a găsi soluţia salvatoare cu privire la asigurarea căldurii pe timp de iarnă în apartamente. În prezent, nici o familie din Aiud, Blaj, Ocna Mureş, Zlatna, Cugir şi Sebeş, care a rămas racordată la sitemul centralizat de termoficare, nu primeşte căldură din cauza datoriilor cumulate la peste 50 miliarde de lei către societatea de distribuire a gazelor naturale. Soluţia propusă de prefectul Ioan Rus şi îmbrăţişată de toţi cei prezenţi a fost reeşalonarea datoriilor, astfel ca începând din data de 7 noiembrie vor avea loc întâlniri între reprezentanţii Asociaţiilor de Proprietari cu Primăriile şi cu Distrigaz Nord pentru stabilirea graficelor de eşalonare a restanţelor. De asemenea, la Câmpeni, s-a convenit ca SC Electrica să reia furnizarea energiei electrice către SC Goterm care de câteva săptămâni se află în pană de curent. Paradoxal, deşi se afla în centrul atenţiei, nici un reprezentant al Regionalei Distrigaz Nord nu a fost prezent la discuţii fapt ce l-a nemulţumit atât pe prefectul Ioan Rus ca de altfel întreaga asistenţă. (R.J.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.