Ultima oră
Știri
La Poiana Vadului
Au fost confiscaţi 260 de buşteni abandonaţi
     În urma unei acţiuni desfăşurate duminică, 4 noiembrie, de poliţiştii din Poiana Vadului în cooperare cu organele silvice, au fost descoperiţi 260 de buşteni retezaţi, de esenţă răşinoasă, abandonaţi în pădure. Masa lemnoasă, în valoare de 25 de milioane de lei, a fost ridicată de silvicultori în vederea confiscării. (N.T.)
Consemn general la Horea
Nu se taie nici un pom de iarnă
     Apelând la bunăvoinţa moţilor săi, primarul comunei Horea, Cornel Olar, a decis ca în acest an să nu se taie nici un pom de iarnă din pădurile zonei. "Am decis să ne apărăm pădurea şi să nu distrugem nici un molid. De ce să se usuce prin cine ştie ce locuri când pot creşte frumos în pădure. Sper să fiu ajutat şi de oameni", a mai spus Olar. (F.R.)
În relaţia cu S.C. Electrica SA
Clienţii pot opta pentru contractul cel mai avantajos
     Aflăm de la SD Alba că Electrica SA a lansat noi pagini WEB. Cei care vor accesa site-ul companiei vor găsi informaţii la zi privind tarifele, legislaţia, parteneri, evenimente etc. O noutate de larg interes public este faptul că pe adresa www.electri ca.ro, utilizatorul poate calcula în fiecare lună factura pentru furnizarea de energie electrică în funcţie de numărul de kW consumaţi. În cazul că varianta de contract pentru care a optat iniţial nu este cea mai avantajoasă, calculele pe care le poate face îi vor furniza varianta de contract cea mai convenabilă. (O.B.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Şi în judeţul Alba la fel ca în toată ţara
"Coma" sistemului de sănătate publică pleacă de la bani
     Reprezentanţii principalelor unităţi din sectorul de sănătate publică a judeţului Alba au fost invitaţi ieri de prefectul Ioan Rus pentru a dezbate gravele probleme care împiedică vizibil asigurarea unor servicii medicale cel puţin decente. Alături de prefectul Ioan Rus şi suprefectul Ioan Maier au fost prezenţi Mihai Babiţchi, Gheorghe Ştef din partea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Adrian Teodoru, directorul DSP Alba şi Mircea Barbonţa -directorul Spitalului Judeţean Alba Iulia. Diriguitorii CAS Alba au precizat de la început că în ciuda unor dificultăţi majore de ordin financiar, unitatea respectivă a încercat şi a reuşit să atingă obiectivele de primă necesitate cum ar fi plata la zi a principalilor creditori, în speţă a farmaciilor. De asemenea, în mare parte au fost achitate şi serviciile medicale prestate chiar dacă preţul real al acestora este cu mult mai ridicat. În schimb, însă, CAS Alba nu a reuşit mai nimic în privinţa recuperării sumelor datorate pe care le au agenţii economici. La acest punct al discuţiilor, prefectul Ioan Rus a intervenit în favoarea stabilirii unor noi reglementări pentru ca ulterior să se adopte măsuri de constrângere. Un exemplu în acest sens este SC. UPS Ocna Mureş, cu care deja s-a covenit pentru achitarea restanţelor într-o perioadă de trei ani cu un termen de graţie de trei luni.
     În ceea ce priveşte bugetele pe anul în curs ale unităţilor spitaliceşti ele au crescut cu 15 la sută faţă de anul trecut. Acestea sunt considerate total insuficiente, deoarece ele nu pot ţine pasul cu rata inflaţiei. Un alt aspect negativ cu repercusiuni grave asupra sistemului medical este şi lipsa medicamentelor din cadrul spitalelor, stocurile constituite neajungând mai mult de şase săptămâni, dar perioada impusă de lege este de minim 3 luni de zile.
     În final, prefectul Ioan Rus a propus ca astfel de întâlniri să aibă loc săptămânal atunci când vor fi analizate situaţiile recuperării de la datornici şi modul în care spitalele se descurcă pe perioada iernii care bate la uşă.
Răzvan JURCĂ
Pe cerul Astrei a apărut o nouă stea
Cercul "Aron Cotruş" Cergău Mare
     Pentru locuitorii din comuna Cergău Mare, ziua de duminică 4 noiembrie a.c. a fost o zi plină de bucurii şi de amintiri. Sala căminului cultural, frumos împodobită şi care face cinste comunei, s-a dovedit neîncăpătoare pentru locuitorii din Cergău Mare şi pentru deosebitele personalităţi care au participat: dl. subprefect de Alba, Ioan Maier, scriitorul Ion Mărgineanu, director DCC Alba, consilierul cultural al Arhiepiscopiei părintele Iosif Zoica, dl. primar al municipiului Blaj -Ioan Şolea cu soţia, dl. director al Spitalului Blaj - Mircea Frenţiu cu soţia, d-nii primari din Valea Lungă, Cenade, onor fam. Nicolae şi Elena Lincă etc, membri ai despărţământului Timotei Cipariu în frunte cu d-na preşedintă prof. Silvia Pop, care printr-o alocuţiune vibrantă a elogiat Asociaţia Astra.
     În cadrul acestui cerc s-au întâlnit strămoşii şi bunicii celor prezenţi în sală, cu marii savanţi şi personalităţi din despărţământul Blaj şi Cluj; prin sfatul lor au învăţat multe lucruri folositoare şi i-a îndemnat stăruitor să-şi trimită copiii la şcoală. Datorită lor din sânul acestor comune s-au ridicat oameni de valoare răspândiţi pe tot cuprinsul ţării. Un exemplu viu, de faţă este dl. Nicolae Linca, campion mondial la box şi căruia dl. primar i-a acordat în acest cadru festiv - diploma de cetăţean de onoare al comunei Cergău - Mare, împreună cu sentimentele de dragoste şi mândrie ale tuturor locuitorilor din comuna unde a văzut lumina zilei. Deosebit de emoţionat, dl. Linca privea cu ochii plini de lacrimi la cei mici şi la cei bătrâni născuţi pe acest pământ. A fost o clipă de neuitat atât pentru dl. Linca înconjurat de flori şi de-o poezie scrisă de educatoarea Ana Benchea cât şi pentru cei prezenţi. În cadrul manifestărilor consacrate Astrei, preşedinta Astrei Blăjene a evocat activitatea asociaţiunii de-a lungul celor 140 de ani de existenţă.
     Adunarea de reînfiinţare a cercului Astra la Cergău Mare s-a bucurat de mare interes din partea intelectualilor şi sătenilor din comună. Membrii înscrişi au fost validaţi iar Comitetul de conducere în frunte cu Nicolae Mărgineanu, preşedinte, pr. Viorel Greab - vicepreşedinte, este hotărât să ducă pe mai departe tradiţiile şi obiceiurile frumoase din sat.
     Din partea Astra - tineret filiala Blaj a fost adus un omagiu prin studentul de la Academia de teologie Buna Vestire Blaj - Florin Gheorghiu.
     Manifestările s-au încheiat cu un bogat program artistic susţinut de grupurile folclorice din Roşia de Secaş, conduse de Cristina Burnete, Bucerdea Grânoasă -instructori - Toader şi Mihai Rad, iar solista de muzică populară, cu vocea sa melodioasă a încântat publicul prezent în sală.
     Dorim cercului Astra "Aron Cotruş" din Cergău Mare succes şi viaţă lungă.
Elena MOLDOVAN
Co-preşedintele CDR "Centru", Augustin Presecan, propune
Iniţierea şi crearea unei reţele de facilitatori comunitari
     Preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan, co-preşedinte al CDR "Centru", ne-a informat că proiectul mai sus menţionat este localizat în patru dintre judeţele Regiunii 7-Centru: Alba, Mureş, Harghita şi Covasna. El va fi implementat cu precădere în spaţiul rural, având în vedere faptul că în următorii ani se va derula programul SAPARD. Nici spaţiul urban nu va fi lăsat la o parte, câteva persoane din acest grup de facilitatori comunitari fiind aleşi din oraşele mici ale celor patru judeţe. Obiectivele principale ale proiectului se referă la: * crearea la nivelul celor patru judeţe din Regiunea 7-Centru, facilitatori comunitari în mediul urban şi rural, agenţi de dezvoltare locale care cunosc atât posibilele surse de finanţare sau unde să găsească informaţiile despre acestea cât şi metodologia de scriere a proiectelor în scopul atragerii acestor fonduri pentru localităţile din care provin; * constituirea unei reţele formate din aceşti facilitatori comunitari, între care schimbul de informaţii să fie unul eficient.
     După cum se poate observa din cele de mai sus există două nivele la care se constituie grupurile-ţintă. Primul nivel este cel al localităţilor şi comunităţilor din care se vor alege aceşti facilitatori comunitari. Acestea sunt comune rurale cu potenţiale de dezvoltare diferite şi localităţi urbane mici. Modalitatea de alegere a acestor localităţi va fi una echitabilă atât în profil teritorial cât şi din punctul de vedere al nivelului de dezvoltare socio-economică şi va fi prezentată în capitolul referitor la implementarea proiectului.
     Al doilea nivel este cel individual. Principalii beneficiari ai acestui proiect vor fi tinerii absolvenţi de instituţii de învăţământ superior care sunt în căutarea de locuri de muncă şi şomeri cu studii superioare. Principalele activităţi identificate la nivelul proiectului sunt: * identificarea potenţialilor facilitatori comunitari în rândul tinerilor absolvenţi de instituţii de învăţământ superior, al celor în căutare de locuri de muncă; * instruirea facilitatorilor comunitari (cursuri, seminarii, alfabetizare în utilizarea PC-urilor etc.); * simularea unor proiecte la nivelul comunităţilor din care provin membrii reţelei de facilitatori comunitari.
     Rezultatele aşteptate în urma implementării proiectului se referă la apariţia de facilitatori calificaţi în atragerea de noi fonduri nerambursabile, prin derularea altor proiecte în cadrul comunităţii, facilitarea colaborării interetnice, crearea unor noi locuri de muncă etc.
     Efectele multiplicatoare constau în continuitatea proiectului tocmai prin dezvoltarea şi diversificarea reţelei de facilitatori comunitari la nivelul altor localităţi ale judeţelor menţionate şi chiar la nivel naţional.
Florin ROMAN
Strategia guvernului asigură
Şanse egale pentru un standard decent de viaţă al romilor
     Petru Ilie, consilier cu problemele romilor din cadrul Prefecturii Alba ne-a declarat că rezolvarea situaţiei romilor este un obiectiv fundamental pentru politica României. Programul de guvernare cuprinde un capitol special destinat îmbunătăţirii situaţie romilor, iar principalele direcţii de acţiune s-au concretizat în "Strategia Guvernului României de îmbunătăţire a situaţiei romilor", adoptat prin HG nr. 430 din luna aprilie a acestui an. "Sunt câteva obiective foarte clare precum prevenirea şi combaterea discriminării instituţionale şi sociale, păstrarea identităţii etniei romilor, asigurarea şanselor egale pentru atingerea unui standard decent de viaţă", ne-a declarat P. Ilie. Astfel, în mai 2001, au fost constituite cele 14 comisii ministeriale pentru romi, ce cuprind câte un secretar de stat, experţi din fiecare minister şi un reprezentant desemnat al etniei romilor din cadrul Partidei Romilor Social-Democrată. Ulterior au fost înfiinţate birourile judeţene pentru romi şi au fost numiţi experţi romi în cadrul Prefecturii, pentru a coordona evaluarea situaţiei romilor în teritoriu şi implementarea programelor locale de dezvoltare comunitară.
     PRSD s-a implicat pentru efectuarea evaluării financiare a Strategiei Guvernului privind îmbunătăţirea situaţiei romilor. Bugetul estimat are o valoare de 104.598.000 Euro. Din costurile de implementare a Strategiei pentru anul 2002 se estimează o finanţare de la buget în valoare de peste 33.000 Euro, urmând ca 71.588.759 Euro, reprezentând 68,44% din costul total să fie asigurat prin solicitarea de finanţare externă. Totodată, Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă asigură servicii de consultanţă profesională pentru romi nemigranţi în România, iniţiindu-se programe de muncă care să încurajeze practicarea de către romi a meseriilor tradiţionale, fiind adoptate facilităţi fiscale pentru angajatorii care încadrează şomeri din categoriile cele mai defavorizate. Există un sistem de consultare periodică între şefii poliţiei şi liderii locali ai comunităţilor de romi. Ministerul Sănătăţii şi Familiei a iniţiat o serie de acţiuni de consultanţă medicală şi vaccinare, în special în rândul copiilor, iar Ministerul Educaţiei şi Cercetării va sprijini educaţia în limba maternă a copiilor romi.
Răzvan JURCĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.