Curier județean
Rugăciunea de azi
      Doamne, Doamne, Cel ce ne-ai izbăvit de toată săgeata ce zboară în zi, izbăveşte-ne de tot lucrul ce umblă întru întuneric. Primeşte jertfa cea de seară, ridicarea mâinilor noastre şi ne învredniceşte şi măsura nopţii fără de prihană a o trece, neispitiţi de rele şi ne izbăveşte de toată tulburarea şi îngrozirea care ne vine de la diavolul. Dăruieşte sufletelor noastre umilinţă şi gândurilor noastre grijă de întrebarea ce va să fie la înfricoşata şi dreapta Ta Judecată. Pătrunde cu frica Ta trupurile noastre şi omoară mădularele noastre pământeşti, ca şi întru liniştea somnului să ne luminăm cu privirea la judecăţile Tale. Întoarce de la noi toată nălucirea necuvioasă şi pofta cea vătămătoare şi ne ridică în vreme de rugăciune, întăriţi în credinţă şi sporind întru poruncile Tale, cu bună vrerea şi bunătatea Unuia Născut Fiului Tău, cu Care eşti binecuvântat, împreună cu Preasfântul şi Bunul şi de viaţă Făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. 33 de Mucenici din Melitina; Cuv. Lazăr
Catolic: Sf. Carina

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Primăria Alba Iulia a alocat anul acesta 360 de milioane de lei Şcolii generale "Ion Berciu"
     Anul acesta Şcoala generală "Ion Berciu" din municipiul nostru a primit un sprijin material substanţial din partea Primăriei. După cum ne-au declarat mai mulţi profesori din şcoală, au fost refăcute laboratoarele de fizică şi chimie, s-au adus mobilier şi alte dotări (valoarea lucrărilor şi a bunurilor ridicându-se la peste 400 de milioane de lei, din care Primăria a achitat deja 300 de milioane lei). Lucrările de renovare includ schimbarea geamurilor, a uşilor de la sălile de clasă şi ale toaletelor etc.
     De asemenea, grădiniţa care funcţionează pe lângă Şcoala "Ion Berciu" a primit 60 de milioane de lei pentru rezolvarea problemelor de încălzire. Tot din partea Primăriei Alba Iulia, desigur. (I.H.)
Simpozion sanitar-veterinar la Alba Iulia
     În cursul acestei zile, de la ora 10.00, în sala de festivităţi a Hotelului "Cetate" din Alba Iulia va avea loc un simpozion organizat de SC Fermavet SA Bucureşti în colaborare cu DSV Alba şi Colegiul Medicilor Veterinari din judeţ. Cu această ocazie vor fi prezentate cele mai noi medicamente din domeniu.
Florin ROMAN
La iniţiativa directorului Oficiului Prefectural Câmpeni
Se va înfiinţa Asociaţia Agroturistică "Arieşul Mic"      Unul dintre obiectivele autoimpuse, încă de la instalare, ale şefului Oficiului Prefectural Câmpeni, Nicolae Puiuleţ, este relansarea zonei Munţilor Apuseni şi sub aspect turistic. În acest sens, domnia sa ne-a declarat în cursul zilei de ieri că, împreună cu specialişti din cadrul DGAIA Alba, în urma unor analize temeinice, au decis să înfiinţeze până la finele acestui an Asociaţia Agroturistică "Arieşul Mic". Această asociaţie va cuprinde, în principal, gospodăriile din comunele şi satele Ţării Moţilor care practică agroturismul, în zilele următoare urmând să se treacă la identificarea concretă a acestora. Apartenenţa la acest organism nu este obligatorie, decizia finală rămânând la latitudinea celor direct implicaţi. Unul dintre avantajele calităţii de membru ar consta într-o reclamă cu impact major în rândul potenţialilor turişti, întrucât asociaţia intenţionează să editeze o serie de materiale promoţionale ce vor fi distribuite în toată ţara. D-l Puiuleţ ne-a mai comunicat că această iniţiativă se bucură şi de sprijinul prefectului Ioan Rus. (R.J.)

Şcoala Superioară de Afaceri a primit undă verde
     Recent o echipă de evaluatori ai Consiliului Naţional de Evaluare Academică şi Acreditare (CNEAA) şi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi Cercetării au fost prezenţi la Alba Iulia unde au făcut o verificare amănunţită la Şcoala Superioară de Afaceri din municipiul Alba Iulia. S-a urmărit modul în care sunt respectate normele legale şi standardele de calitate cerute în procesul de autorizare şi acreditare academică. Echipa CNEAA a constatat respectarea integrală a normelor legale precum şi faptul că procesul de învăţământ se desfăşoară în conformitate cu standardele stabilite la nivel naţional atât în ceea ce priveşte planurile de învăţământ cât şi încadrarea şi structura personalului didactic. Actul de control consemnează de asemenea o bogată activitate ştiinţifică materializată prin numeroase publicaţii, sesiuni ştiinţifice, contracte şi activităţi de consultanţă. Sub aspectul dotării materiale s-a reliefat oportunitatea continuării eforturilor în direcţia creşterii şi diversificării acesteia în perspectiva depunerii dosarelor pentru obţinerea acreditării definitive. Urmare a acestui control, CNEAA a dat undă verde funcţionării în continuare a Facultăţii de Studii Comerciale şi Financiar Bancare şi a Facultăţii de Economie şi Sociologie Rurală. Din considerente legate strict de numărul de studenţi, CNEAA a decis intrarea în lichidare a Colegiului de Administrarea Afacerilor - învăţământ de scurtă durată.
Anca DINICĂ
Azi, corul "Codex Apulum" pleacă la Paris
Acesta va susţine un concert cu prilejul ridicării la rang de arhiepiscopie a Episcopiei ortodoxe din Paris
     De câteva săptămâni, componenţii corului albaiulian "Codex Apulum" au intrat într-un program de repetiţii foarte dur, sub bagheta severului lor dirijor, profesorul Iosif Fiţ (de fapt cel ce a înfiinţat corul în urmă cu 20 de ani). Motivul acestui program de repetiţii este un eveniment deosebit: în perioada 7-17 noiembrie a.c. "Codex Apulum" se va afla în Franţa, pentru a susţine un concert cu prilejul ridicării la rang de arhiepiscopie a Episcopiei ortodoxe din Paris. Corul albaiulian, după cum ne-a declarat dl. Fiţ, a participat şi în urmă cu cinci ani la un program artistic dedicat înfiinţării Episcopiei ortodoxe pentru Europa Occidentală şi Meridională (Episcopia românilor din diaspora occidentală), unde păstoreşte P.S Iosif, fost profesor de teologie ...la Alba Iulia. În programul spectacolului (organizat după o liturghie pluri-arhierească), se află mari artişti din diaspora română: Elena Cotrubaş, Cleopatra Melidoneanu etc.. "Codex Apulum" va participa, de asemenea, la o seară românească unde va interpreta muzică de inspiraţie folclorică şi va susţine o serie de concerte pentru românii din vecinătatea Parisului. Demn de menţionat este faptul că din costul total al deplasării delegaţiei artistice albaiuliene, de 7500 DM, Episcopia din Paris suportă 3000 DM, restul fiind acoperit din diferite sponsorizări. (Prefectura Alba a contribuit la acest act cultural şi spiritual cu 5 milioane de lei, iar cu 50 de milioane de lei a contribuit un sponsor...anonim!) Cazarea şi masa artiştilor sunt asigurate, de asemenea, de Episcopia pariziană, coriştii plătindu-şi doar cheltuielile de viză, asigurare medicală etc., valorând cam 1,5 milioane de lei pentru fiecare. (I.H.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.