Prima pagină Ediția din: 8.11.2001
Știri
La Alba Iulia
Plata asistenţilor personali
     Primăria municipiului Alba Iulia anunţă pe toţi asistenţii personali ai persoanelor cu handicap că plata salariilor pe luna iulie şi august 2001 se va face în perioada 8-15 noiembrie 2001 în cadrul cantinei de ajutor social Alba, str. Mărăşti nr. 9.
     Asistenţii personali vor trebui să aibe asupra lor buletinul de identitate.
Prefectul la Bucureşti
     Astăzi, la Sala Polivalentă a Hotelului Bucureşti, va avea loc Conferinţa "Reforma în administraţia publică din România". Desfăşurată în cadrul proiectului PHARE - "Suport pentru ANFP în vederea proiectării şi implementării reformei funcţiei publice în România", conferinţa va fi onorată de prezenţa a peste 200 de invitaţi din ţară şi străinătate. Din partea judeţului Alba va participa prefectul Ioan Rus. (R.J.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Centenar la Vinţu de Jos
Traian Cristea s-a născut odată cu veacul
     Traian Cristea din Vinţu de Jos împlineşte azi 100 de ani. Mulţi? Puţini? Să încercăm doar să numărăm până la 100, din an în an, nu de la 12 luni la 24 şi mai departe, nu din 365 de zile la 730 sau să ne pierdem în ore, secunde sau alte unităţi de măsurat un timp ireversibil. Pe lângă impresionanta dimensiune temporală pe care Traian Cristea şi-o poartă încă cu semeţie, regăsim în biografia sărbătoritului o întreagă istorie - un veac de întâmplări, fapte, oameni şi locuri asupra cărora acesta şi-a lăsat amprenta. Traian Cristea a trecut prin cele două războaie mondiale şi le-a supravieţuit. Deşi şi-a pierdut soţia acum 60 de ani - când aceasta avea doar 40 de ani - Traian Cristea nu s-a mai recăsătorit. A cunoscut şi tristeţea insuportabilă pentru un părinte, asistând la înmormântarea a doi dintre cei trei copii ai săi. Deşi de la vârsta de 80 de ani nu mai vede aproape deloc, Traian Cristea a încercat să nu fie o povară pentru întreţinătorii săi, lucrând prin gospodărie, atât cât mai putea. De la o vreme l-a lăsat şi auzul, însă "se poartă" încă bine, nefiind bolnăvicios din fire. Odată cu schimbarea prefixului, Traian Cristea îşi va schimba azi şi domiciliul, mutându-se la Pianu de Jos. Rudele sale din Vinţu de Jos care îl întreţineau au plecat în Israel, ducând cu ele şi dorinţa fierbinte a centenarului de a mulţumi Domnului, la locurile sfinte, că i-a dăruit atâtea zile cu sănătate şi putere de a trece peste toate. La mulţi ani!
Nicoleta TOMUŢA
După privatizarea fostului IAS
Bugetul a câştigat de la firma Jidvei peste 4 milioane de dolari
În timp ce fostele IAS-uri din judeţ se chinuie să-şi lichideze activele, sau mai bine zis ruinele ce au rămas din ferme, crame şi grajduri, firma Jidvei a plătit în cei aproape trei ani care au trecut de la privatizare, peste 4 milioane de dolari, adică mai mult decât a plătit SC Perla Târnavei (fostul IAS) în 8 ani!
     Privatizarea fostului IAS, devenit după 1991 SC Perla Târnavei SA, a însemnat nu numai relansarea podgoriei de pe Târnave şi a vinurilor de aici printr-un amplu program de investiţii făcut de noii patroni, domnii Liviu şi Claudiu Necşulescu ci şi revitalizarea financiară a firmei, care a devenit o vacă bună de muls pentru bugetul statului. Noii stăpâni ai firmei şi-au făcut o datorie de onoare şi din achitarea obligaţiilor către bugetul de stat, a asigurărilor sociale şi de sănătate, deşi, este ştiut, fiscalitatea este mare, plasându-se pe un nedorit loc fruntaş în lumea civilizată. Dar, fair-play-ul, buna credinţă şi responsabilitatea au făcut ca, în numai trei ani, firma Jidvei să plătească la buget patru milioane de dolari, faţă de circa 3,8 milioane de dolari pe care i-a plătit, în 8 ani (1991-1998) fostul IAS, sau mai bine zis Perla Târnavei).
     Firma Jidvei a ajuns astfel unul din cei mai mari şi mai buni platnici la bugetul de stat, respectarea legalităţii şi a fiscalităţii fiind cuvântul de ordine şi acţiune practică pentru cei doi oameni de afaceri, domnii Liviu şi Claudiu Necşulescu. Statul şi bugetul ar avea şi mai mult de câştigat dacă la Jidvei s-ar mai împuţina controalele şi anchetele post-privatizare iar cei doi oameni de afaceri ar fi lăsaţi să-şi vadă de treburi pentru că în spatele lor nu sunt nici partidele, nici serviciile secrete, nici ruşii sau americanii ci doar... spătarul scaunului! Un scaun deloc comod când ai de plătit salarii la 2000 de angajaţi şi îţi onorezi exemplar şi datoriile imense către fisc. Ca să nu mai vorbim de sponsorizări. (G.C.)
Scade numărul turiştilor străini care ne vizitează judeţul
     Capacitatea de cazare a unităţilor turistice totalizează 1595 de locuri, din acestea un număr de 375 fiind sezoniere. De la începutul anului numărul turiştilor cazaţi în unităţile turistice din judeţ este de aproape 5000, 4000 dintre aceştia fiind turişti străini; numărul înnoptărilor a fost de peste 77.000, aproape 10.000 din acestea aparţinând turiştilor străini. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut numărul turiştilor care au fost cazaţi în acest an a crescut cu mai bine de 20 de procente, însă turiştii străini au fost mai puţini cu 6 la sută. În timp ce numărul înnoptărilor a crescut cu peste 16 la sută, turiştii străini care au înnoptat în unităţile turistice ale judeţului s-au redus cu 6 la sută. (A.D.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.