Ultima oră
Știri
Abonaţii TV sunt obligaţi să plătească abonament şi la poştă, nu numai la TV-cablu!
     Mai multe persoane din municipiul Alba Iulia şi-au exprimat în ultima vreme nedumerirea cu privire la faptul că plătesc abonament TV... de două ori! Nu este, însă, nimic ilegal aici, şi tocmai în această perioadă Poşta Română desfăşoară o campanie de informare a abonaţilor TV (prin factori şi agenţi poştali) cu privire la obligativitatea acestora, conform HG 517/1994, de a plăti abonament pentru serviciul public efectuat de Societatea Română de Televiziune, indiferent dacă abonaţii plătesc şi un abonament la societăţile de televiziune prin cablu. (I.H.)
Educaţie prin turism
     În week-end-ul care a trecut, 45 de elevi ai Şcolii generale "Ion Berciu" din Alba Iulia au făcut o excursie în Munţii Apuseni, pe traseul Zlatna - Roşia Montană - Abrud - Câmpeni, cu cazare la Arieşeni şi opriri de mai lungă durată la Albac şi Lupşa. După cum ne-a declarat d-na Maria Caraneaga, atât copiii cât şi profesorii au fost impresionaţi de minunile Apusenilor, aflate atât de "la îndemână" şi încă nedescoperite, dar mai ales de modul în care s-a prezentat Şcoala generală din Albac, revelator cu privire la grija, curăţenia, ordinea şi disciplina ce domnesc acolo. Din nefericire elevii albaiulieni nu s-au putut întâlni cu "puii de moţ", căci aceştia erau la lucru, sau cu vitele, aşa cum procedează ei de totdeauna. Şi poate că această "neîntâlnire" i-a pus pe gânduri atât pe cei mici, cât şi pe cei mari... pe cei foarte mari!. (I.H.)
Un bărbat din Meteş a intrat în comă după ce a căzut din căruţă
     La Serviciul de Urgenţe a Spitalului Judeţean Alba a fost adus în seara de marţi, 6 noiembrie, un bărbat din Meteş, în stare de inconştienţă. Medicii de la Urgenţe au declarat că bărbatul are probabil leziuni grave la colona cervicală şi prezintă multiple leziuni în zona capului. Ioan Marincaş (58 de ani) s-a dezechilibrat şi a căzut din căruţă, în timp ce încărca pănuşi de porumb. Tot marţi seara a fost adusă la spital o fetiţă de 10 ani, din Sebeş, rănită în urma impactului cu un biciclist. Andreea U. a fost internată în secţia de chirurgie maxilo-facială deoarece a suferit mai multe traumatisme în zona capului. (N.T.)
După cercetări scurte, dar aprofundate
Caii furaţi au fost găsiţi în dosul... şurii
     Poliţiştii din Jidvei au intrat în alertă marţi, 6 noiembrie, ora 22.30, după ce Ion Bunea, gospodar din satul Bălcaciu, a reclamat faptul că i-au fost furaţi cinci cai din bătătură. Potrivit reclamaţiei, au dispărut patru iepe şi un armăsar. Sosiţi rapid la faţa locului, poliţiştii l-au găsit pe Ion Bunea ospătându-se cu sluga sa, în bucătărie. Masa îmbleşugată stropită din plin cu licori bahice specifice locului nu i-a prea priit gospodarului care nu şi-a mai zărit, la un moment dat, murgii prin bătătură. După cercetări scurte dar aprofundate la faţa locului, poliţiştii au descoperit iepele care fugiseră cu armăsarul (sau viceversa) tocmai... în dosul şurii, prin grădina gospodarului. Cei cinci cai tatuaţi cu ION pe toate cele 10 fese, păşteau liniştiţi prin grădină, în momentul în care poliţiştii, intraţi în alertă, se pregăteau să ia urma răufăcătorilor. Animalele au fost recuperate şi închise în şură. (N.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Răspunzând acuzaţiilor aduse de liderul PD, preşedintele PSD Alba, av. Ioan Rus, a replicat:
"D-l Băsescu ar trebui să se uite mai întâi în ograda proprie şi apoi să facă valuri!"
     Deşi în plan local se află de aceeaşi parte a baricadei, raporturile PSD - PD tind din nou să se răcească, "vinovat" de toate acestea fiind, în opinia liderilor organizaţiei locale a partidului de guvernământ, Traian Băsescu, cel care, cu ocazia prezenţei la Alba Iulia a afirmat că judeţul Alba este unul dintre polurile corupţiei. Dacă ulterior acest "război rece" s-a purtat prin comunicate, în cursul zilei de ieri, preşedintele PSD Alba, Ioan Rus, a ţinut o conferinţă de presă, ca un răspuns oficial faţă de acuzaţiile aduse: "Am considerat şi cred în continuare că raporturile noastre cu PD, cel puţin în plan judeţean sunt bune, în ciuda anumitor dificultăţi. Este şi normal să fie aşa, deoarece ne tragem practic din aceeaşi tulpină, avem programe asemănătoare, de nuanţă social-democrată. Am participat chiar personal la Consiliul de coordonare judeţean al PD unde mesajul transmis a fost bine primit de asistenţă dar apoi a intervenit d-l Traian Băsescu, afirmând că în Alba corupţia este la loc de cinste şi că eu şi familia mea controlăm afacerile cu alcool la nivelul judeţului. Toate aceste atacuri la adresa PSD sunt evident nişte minciuni gogonate. Aş da ca exemplu faptul că în judeţul Alba sunt pe rol mai multe anchete în legătură cu unele privatizări frauduloase de care se ocupă organele abilitate ale statului. Apoi, pentru a nu mai da prilejul nici unei interpretări am cerut soţiei mele ca firma Gelafarm să sisteze orice tranzacţii comerciale având ca obiect alcoolul sanitar. Orice speculaţii pe această temă le voi considera de acum înainte calomnie şi voi proceda în consecinţă. Probabil că d-l Băsescu a fost greşit informat, dar dacă va continua să susţină aceste idei îl voi acţiona în judecată. În privinţa corupţiei, ar trebui ca d-l Băsescu să se uite mai întâi în propria ogradă şi apoi să facă valuri. Să ne spună mai întâi preşedintele PD care este adevăratul motiv al falimentului flotei româneşti şi mai ales ce se întâmplă la primăria generală a Capitalei unde de curând premierul Adrian Năstase a dispus un control amănunţit. PSD nu doreşte să se războiască cu nici un partid, fie el şi din opoziţie, dar dacă suntem atacaţi, mai ales nefondat, trebuie să ripostăm pe măsură", a declarat liderul PSD Alba.
     Preşedintele Ioan Rus a mai precizat că în zile următoare o delegaţie a PSD Alba se va întâlni cu cei de la PD, pentru a dezbate punctual problemele apărute şi de a găsi în comun soluţiile pentru ieşirea din acest impas. Astfel de întâlniri vor avea loc cu toate partidele care au reprezentanţă în judeţul Alba pentru că, după cum a mai afirmat d-l Rus, "noi nu neglijăm nici un punct de vedere".
Răzvan JURCĂ
Firmele cu capital de stat au realizat peste jumătate din investiţiile judeţului
     Investiţiile realizate de un număr de 408 unităţi din judeţ însumează în acest an aproape 1300 miliarde de lei, din eşantion fiind excluse companiile naţionale. În structura investiţiilor se remarcă preponderenţa utilajelor (peste 75 la sută), urmate de lucrările de construcţii (peste 12 procente). Societăţile cu capital integral de stat au realizat peste jumătate din totalul investiţiilor - 52,2 la sută. Principala sursă de finanţare a investiţiilor o constituie creditele bancare, acestea reprezentând aproape 60 la sută. Utilajele şi mijloacele de transport din import acoperă trei sferturi din totalul investiţiilor. Îngrijorător este faptul că ponderea investiţiilor în cazul societăţilor cu capital străin, este de doar 1,6 la sută din totalul acestora. De asemenea, investiţiile realizate de firmele cu capital integral privat reprezintă 37 la sută. (A.D.T.)
SC "MA Import-Export" sfidează instituţiile statului
     În urma unui control efectuat de către angajaţii Inspecţiei în Construcţii a judeţului Alba s-a constatat că în piaţa Ampoi III din Alba Iulia se execută o lucrare de către "MA Import-Export" SRL, administrator Marcel Avram, care nu posedă autorizaţie de construire, nici proiect tehnic. În plus nu are nici responsabil tehnic şi nici diriginte de specialitate atestat. Toate aceste aspecte negative ar putea conduce la realizarea unei construcţii care ar putea reprezenta un potenţial pericol în ceea ce priveşte rezistenţa, stabilitatea şi siguranţa în exploatare.
     La intervenţia ICJ Alba, Primăria municipiului Alba Iulia a aplicat o amendă în valoare de 10 milioane de lei pentru lipsa autorizaţiei de construire. La rândul său, Inspectoratul în Construcţii a dictat sancţiuni financiare mult mai drastice, în sumă totală de 154 de milioane de lei. Referitor la acest caz cu totul aparte, şeful ICJ Alba, Gheorghe Ignea ne-a mai precizat că administratorul Marcel Avram a refuzat să semneze procesul verbal în care au fost precizate contravenţiile şi nu a mai recunoscut nici faptul că l-ar fi semnat pe cel anterior, adică procesul verbal de inspecţie. "Am dispus sistarea imediată a lucrărilor până la intrarea în legalitate, dar administratorul societăţii nici nu ne-a băgat în seamă, sfidând practic cu bună ştiinţă instituţia noastră. L-am chemat de nenumărate ori la sediul Inspectoratului pentru a-l determina să respecte legea, însă fără nici un rezultat. Oricum, până la urmă dreptatea va triumfa şi în această situaţie", ne-a declarat în exclusivitate inspectorul şef, d-l Ignea.
Răzvan JURCĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.