Curier județean
Rugăciunea de azi
      Lumină lină a Sfintei Slave a Tatălui ceresc, Celui fără de moarte, a Sfântului Fericitului, Iisuse Hristoase, venind la apusul soarelui, văzând lumina cea de seară, lăudăm pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh, Dumnezeu; vrednic eşti în toată vremea a fi lăudat de glasuri cuvioase, Fiul lui Dumnezeu, Cel ce dai viaţă, pentru aceasta lumea Te măreşte.
Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil
     Îngerii sunt spiritele Nevăzutului Divin, pe care Dumnezeu i-a creat în vederea unei intermedieri între El şi creaţie. Deşi nevăzuţi, noi le simţim puterea, le cerem ajutorul, ne bucurăm de mângâierea ce ne-o oferă atunci când suntem singuri. Aidoma lui Hristos în Grădina Ghetsimani, îngerii stau lângă noi la rugăciune, ducând cererile noastre la Tronul cel ceresc. Dar dintre miliardele de îngeri, doi sunt aproape de sufletul nostru: Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.
     Două prototipuri: unul al puterii, celălalt al tandreţei. Mihail cu sabia de foc în mână este simbolul vitejiei în lupta cu demonicul. Este forţa de a rezista în acest permanent conflict cu răul. El ne învaţă că în faţa păcatului trebuie să fii tranşant. Nu poţi face compromisuri. Sufletul tău trebuie să fie ca stânca, de neclintit. Sfântul Apostol Pavel vorbeşte chiar de armele duhovniceşti, pe care trebuie să le purtăm în această luptă: platoşa dreptăţii, coiful mântuirii, sabia Duhului.
     Pe de altă parte, Gavriil este chipul emoţiei sacre în faţa Divinului. Cu o teamă sfântă se apropie de Maica Domnului şi îi spune: "Bucură-te!" (Îngerul are emoţie în faţa Mariei, iar "pocăitul" ba). El simbolizează vibraţia păcii divine în lira sufletului. Icoana, chiar dacă nu are o bază biblică, îl reprezintă cu un crin în mână în faţa Maicii Domnului, simbolizând astfel puritatea angelică a Mariei şi a lui Gavriil.
Iubite cititorule,
     Doi arhangheli să intre astăzi în sufletul tău: unul al luptei cu păcatul, al bărbăţiei de a sta vertical în faţa răului, a minciunii şi a corupţiei (tenie naţională); altul al emoţiei în faţa lui Dumnezeu, a icoanei, a altarului, a frumosului şi a cuminţeniei românului curat. Să fim buni, dar fermi. Să nu facem compromisuri cu viaţa noastră, cu religia noastră, cu etosul nostru românesc.
     La mulţi ani celor care purtaţi numele arhanghelilor Mihail şi Gavriil! pr. Emil JURCAN
Calendar religios
Ortodox: Soborul Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil
Catolic: Fer. Elisabeta a Sfintei Treimi

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Relansarea oraşului nu se poate face decât prin implicarea cinstită şi responsabilă a tuturor cugirenilor
     Ca urmare a scrisorii deschise apărute în cotidianul "Unirea", din data de 3.11.2001, intitulată "Oraşul Cugir are nevoie urgentă de un zeu al managementului" şi în virtutea dreptului la replică, vă rog să aveţi amabilitatea de a publica răspunsul meu. "Stimate d-le Paul Istrate, vă mulţumesc! După ce v-am citit scrisoarea, credinţa mea că Întreprinderea cugireană poate fi salvată şi relansată s-a întărit. Consider că apelul dvs. nu mi se adresează exclusiv, ci, în egală măsură, tuturor oamenilor cinstiţi din Cugir. Nu am pretenţia de a fi un "zeu al managementului" însă ştiu bine că fenomenul managerial la care faceţi referire nu se poate produce dacă cugirenii se postează în afara lui, în ipostaza de spectatori critici care visează la minuni.
     A venit vremea ca aceştia să construiască pentru ei înşişi, prin implicare cinstită şi responsabilă, ca să putem compara cândva Cugirul cu un "Olimp al managementului".
Cu stimă,
ing. Alexandru P. Frătean, director general
Proiect de lege pentru protecţia... inginerilor
     Filiala Alba a "Asociaţiei Inginerilor Români" funcţionează de aproximativ 7 ani de zile, având sediul la Cugir. În calitate de vicepreşedinte al acesteia, primarul din Sebeş, d-l Mugurel Sârbu ne-a declarat că, având în vedere transformările societăţii româneşti din punct de vedere economico-social (care afectează această categorie socio-profesională), PSD intenţionează să înainteze spre dezbatere la nivelul Parlamentului un proiect de lege privind protecţia inginerilor. (I.H.)

Sediul Policlinicii din Sebeş este revendicat de urmaşii marelui "unionist" Alexandru Vaida Voievod
     După cum ştiţi, probabil, data de 14 noiembrie 2001 este termenul limită de depunere a notificărilor în conformitate cu Legea nr. 10/2001. (Este vorba de cererile de retrocedare a imobilelor confiscate în timpul regimului comunist). În municipiul Sebeş, după cum ne-a declarat primarul Mugurel Sârbu, până în prezent au fost depuse 80 de notificări, dintre care 26 au fost înaintate Prefecturii judeţului, deoarece se solicitau depăgubiri încă de la început în schimbul imobilelor ce fac obiectul revendicării. Printre imobilele revendicate se află o moară aparţinând "Albapam", secţia de oftalmologie a Spitalului municipal şi sediul Policlinicii din Sebeş. Interesant este faptul că Policlinica funcţionează într-o clădire ce a aparţinut marelui "unionist" Alexandru Vaida Voievod (personalitate politică de primă mărime, unul dintre conducătorii Partidului Naţional Român din Transilvania şi ai Partidului Naţional Ţărănesc, membru al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, de mai multe ori ministru şi prim-ministru etc.) Nu ni s-a precizat care anume dintre urmaşii acestuia au făcut demersurile pentru retrocedare, dar se pare că nu este vorba despre omul politic Mircea Vaida Voievod.
     Demn de menţionat este faptul că trei dintre dosarele depuse au fost soluţionate în cursul acestei săptămâni, deoarece se revendică imobile închiriate sau aflate actualmente în proprietatea statului. (I.H.)
Pe adresa CJ Alba
Asociaţia creştină "Viaţa Nouă" cere sprijin pentru amenajarea unei case de tip familial
     Exemplul dat de marile culte recunoscute în România în privinţa protecţiei minorilor este acum urmat şi de alte asociaţii creştine. Astfel după ce de curând Arhiepiscopia ortodoxă română de Alba Iulia a obţinut sprijinul Consiliului judeţean Alba pentru amenajarea unor case de ocrotire de tip familial, o nouă solicitare de acest gen a venit prin intermediul "Telefonului Cetăţeanului" recent pus în funcţiune la CJ Alba. Ea vine din partea preşedintelui Asociaţiei creştine "Viaţa Nouă" din Alba Iulia. Asociaţia are deja în îngrijire 4 copii luaţi în plasament familial. Propunerea supusă atenţiei CJ Alba este ca asociaţia să ofere în cadrul asocierii casa, iar CJ Alba să ofere toate cele necesare pentru dotarea ei corespunzătoare: mobilierul şi toate obiectele de uz casnic. În oferta adresată domnului Augustin Presecan, preşedintele CJ Alba, se arată că asociaţia s-a gândit să mai ia în îngrijire încă trei copii astfel încât casa să fie dimensionată corespunzător. Printre alte numeroase cereri de ajutor pentru rezolvarea unor probleme strict personale, ce se înregistrează la CJ Alba (desigur şi acestea toate strigăte de disperare venite din partea unor oameni care au epuizat celelalte căi) oferta Asociaţiei creştine "Viaţa Nouă" primeşte mult mai multă greutate. De aceea ea va fi analizată cu maximă seriozitate de factorii responsabili.
Anca DINICĂ

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.