Ultima oră
Știri
Succes firmei SC Jidvei!
     În ultima perioadă, fiind grav bolnav, am efectuat un tratament complex ce a necesitat internarea mea în spital. Aici, discutând cu mulţi pacienţi din împrejurimea Jidveiului, am auzit numai cuvinte frumoase despre noii patroni ai firmei SC Jidvei, Liviu şi Claudiu Necşulescu. Ei au avut curajul să investească în plantaţiile de viţă de vie şi în livezile de pomi fructiferi. Rezultatele sunt deosebite şi cred că valoarea incontestabilă a firmei Jidvei va fi recunoscută în întreaga ţară. Altfel, fără dânşii, plantaţiile s-ar fi pierdut în câţiva ani de zile. Urez succes în continuare, noilor patroni ai firmei Jidvei, Liviu şi Claudiu Necşulescu. (Bojtor Lajos, Blaj)
Scăderea bruscă a presiunii atmosferice îi afectează pe cardiaci
     Variaţiile bruşte ale valorilor parametrilor atmosferici i-au afectat pe cei care suferă de boli cardio-vasculare. Astfel, pe fondul scăderii presiunii atmosferice (de la 734 mm col. HG, la 731,7 mm col HG în 12 ore), în ultimele ore s-au înregistrat la Spitalul Judeţean Alba, 6 cazuri de infarct miocardic şi accidente vasculare, consemnându-se în ultima perioadă şi un caz de deces ca urmare a unui atac de cord. Medicii îi sfătuiesc pe cei suferinzi de afecţiuni cardiovasculare să respecte medicamentaţia şi tratamentele stabilite de specialişti şi să se expună cât mai puţin variaţiilor atmosferice. (D.M.)
La Cetatea de Baltă
Un bărbat şi-a pierdut viaţa căzând din greşeală într-un şanţ
     Postul de Poliţie Cetatea de Baltă a fost sesizat joi, 8 noiembrie, ora 7.30, de Maria Ignat din localitate despre faptul că într-un şanţ de pe strada Tudor Vladimirescu, în apropierea locuinţei sale, a găsit un bărbat decedat. Bărbatul, Cornel Silean (31 de ani, din Cetatea de Baltă) se îndrepta în noaptea de 7/8 noiembrie spre casă şi, neobservând un şanţ săpat în şosea de o firmă de construcţii din Timişoara, a căzut în el. Medicul din Cetatea de Baltă a constatat că bărbatul a murit din cauză că şi-a fracturat coloana vertebrală. Poliţia cercetează împrejurările care au favorizat această tragedie. (N.T.)
Prefectul Ioan Rus a dispus
O analiză a situaţiei financiare a spitalelor din judeţ
     Haosul care domneşte în sistemul sanitar a fost reliefat şi de premierul Adrian Năstase în cadrul teleconferinţei de ieri cu prefecţii. Primul-ministru a recunoscut că, deocamdată, fondurile băneşti sunt insuficiente pentru a se face cu adevărat reformă în acest domeniu, dar a mai precizat faptul că banii care există au fost şi sunt cheltuiţi cu precădere pentru alte obiective mai puţin prioritare în această perioadă de criză. Domnia sa a dat ca exemplu procentul ridicat al cheltuielilor salariale, convorbirile telefonice exagerate şi altele, iar pentru achiziţionarea de medicamente mai rămâne doar o sumă neînsemnată din buget. În acest sens, prefectul Ioan Rus a dispus constituirea unei echipe mixte formate din reprezentanţi ai Prefecturii, DSP, Direcţia de Finanţe Publice şi Casa de Asigurări de Sănătate, care să verifice la sânge modul în care au fost cheltuite bugetele unităţilor spitaliceşti din judeţul Alba. Acţiunea va demara chiar de la finele acestei săptămâni urmând ca rezultatele să fie comunicate de prefectul Ioan Rus la Bucureşti în cursul zilei de marţi, 13 noiembrie a.c. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
O veste bună pentru locatarii blocurilor
Problema încălzirii centralizate a fost ameliorată
     Prefectul Ioan Rus a comunicat în cadrul teleconferinţei de ieri, o veste îmbucurătoare pentru locuitorii din municipiile şi oraşele judeţului Alba, care primesc căldură în apartamente în sistem centralizat. Astfel, din spusele şefului administraţiei publice judeţene, se pare că problema furnizării gazului metan către centralele termice a fost rezolvată, astfel că sunt premise favorabile ca această iarnă, cel puţin din punct de vedere al căldurii, să fie depăşită cu bine. O mică problemă se va ivi însă în cazul unor apartamente, câte unul sau două pe o scară de bloc, care nu au instalate centrale termice proprii şi pentru care costurile furnizării energiei termice ar fi mult prea ridicate. Acestor oameni nu le rămâne decât soluţia reşourilor, radiatoarelor sau aragazelor de bucătărie. De asemenea, prefectul Ioan Rus a dat asigurări că în nici o unitate de învăţământ din judeţ nu vor exista probleme cu încălzirea. (R.J.)
În cazul valutistului de la Cugir
Se confirmă ipoteza potrivit căreia Cornel Picu a fost ucis şi tranşat în bucăţi
     O spectaculoasă răsturnare de situaţie s-a inregistrat ieri în cazul valutistului Cornel Picu (45 ani), dispărut în mod misterios în dimineaţa de 10 iulie, din Cugir. Potrivit cercetărilor efectuate la acea dată de poliţie, Cornel Picu a fost văzut ultima dată de colegii săi valutişti în dimineaţa zilei de marţi, 10 iulie, când a primit un telefon de la un bărbat din localitate - Romeo Chelaru - care l-a solicitat să se deplaseze la domiciliul său pentru un schimb valutar (5000 DM). Vecinii lui Romeo Chelaru, interogaţi de poliţie, au declarat că au auzit o ceartă în apartamentul acestuia după care a urmat un interval de linişte. Ulterior, Romeo Chelaru a fost văzut îndesând în portbagajul maşinii câţiva saci de plastic şi plecând de acasă. Dispariţia lui Picu a devenit suspectă abia după două zile când, prietena sa a intrat în alertă. Poliţia a descoperit-o la domiciliul lui Picu pe mama acestuia, imobilizată la pat din cauza unei paralizii mai vechi, flămândă şi neschimbată de două zile. Suspiciunile negre cu privire la dispariţia lui Picu au fost accentuate de faptul că acesta îşi iubea nespus mama pe care o îngrijea de 7 ani, de când aceasta paralizase, şi era de neconceput ca sa treacă măcar o jumătate de zi să nu o vadă, să o schimbe sau să-i dea de mâncare. Anchetat de poliţie, Romeo Chelaru a negat vehement că ar fi avut vreo implicare în dispariţia lui Picu. Odată cu valutistul a dispărut şi carneţelul în care acesta îşi notase datornicii, deoarece Picu oferea şi bani cu împrumut. De-a lungul acestei veri, poliţiştii din Cugir au strâns probe care au demonstrat implicarea lui Chelaru într-o altă infracţiune, de delapidare, comisă în perioada în care acesta era angajat al Poştei din Cugir. Chelaru a delapidat aproximativ 25 milioane lei de pe cupoanele de pensie, faptă pentru care a primit deocamdată 30 zile de arest preventiv.
     În urma unei informaţii de ultimă oră primită de procurori şi poliţişti, se pare că aceştia sunt la un pas de a-l pune pe Chelaru din nou sub acuzare, de aceată dată pentru o infracţiune mult mai gravă. Informaţiile şi mărturiile de ultimă oră vin să confirme ipoteza anchetatorilor potrivit căreia Cornel Picu a fost ucis, tranşat pe bucăţi şi apoi distrus prin incendiere. Vom reveni cu amănunte.
Nicoleta TOMUŢA
"Moartea albă" este ţinută departe de liceenii din Cugir
     Ieri, în amfiteatrele Colegiului Naţional "David Prodan" din Cugir s-a desfăşurat o acţiune de prevenire şi combatere a consumului de droguri în rândul liceenilor. Acţiunea, derulată sub genericul "Moartea albă" se înscrie în programul iniţiat de ISJ Alba şi DSP Alba, pe linia de prevenire a consumului de droguri. Au fost invitate la discuţii dr. Ivone Pop şi dr. Julieta Isarie. De asemenea, a participat la discuţii un reprezentant al poliţiei Cugir. Potrivit informaţiilor furnizate de directorul Colegiului, prof. Ionică Dâncan, la acţiune au participat elevii claselor a X-a şi a XI-a. Directorul Dâncan ne-a declarat că în colegiu s-a realizat un sondaj de opinie, înaintea acţiunii, pentru a se afla starea de spirit a elevilor. "Avem semnale potrivit cărora până în prezent au existat tentative de corupere a elevilor colegiului nostru, indivizi dubioşi oferind copiilor ţigări cu drog spre consum. Din fericire, până acum nu am avut probleme legate de consumul drogurilor cu propriii noştri elevi", ne-a declarat directorul Dâncan.
Nicoleta TOMUŢA
Consilierul judeţean PD Alba, Ion Dumitrel, face aprecieri jignitoare la adresa Prefecturii
Comunicat de presă
     În articolul "Cine conduce Consiliul judeţean" publicat în cotidianul "Unirea" în data de vineri, 9 noiembrie a.c., se fac cunoscute o serie de aprecieri jignitoare făcute la adresa Prefecturii Alba de către d-l Ion Dumitrel, consilier judeţean şi vice-preşedinte pe probleme organizatorice al PD Alba.
     Referitor la aceste acuzaţii facem următoarele precizări:
     În calitate de şef al protecţiei civile în judeţ şi preşedinte al Comisiei judeţene de apărare împotriva dezastrelor, prefectul are o serie de atribuţii, inclusiv asigurarea unei circulaţii fluente pe drumurile publice, în special în cazuri extraordinare cum ar fi calamităţi naturale sau în perioada anotimpului rece. În acest scop a fost elaborat, în baza programului de iarnă aprobat de Guvernul României, programul judeţean de iarnă, în cadrul căruia sunt prevăzute acţiuni de pregătire şi intervenţie în cazul unor situaţii dificile, care pot apărea în perioada de iarnă. În cazul în care fondurile alocate refacerii drumurilor nu sunt suficiente s-a încercat şi o atragere a unor firme private care să efectueze anumite servicii, fără achitarea contravalorii lucrărilor efectuate. Toate aceste măsuri au fost luate în fond pentru binele populaţiei judeţului, pentru ca cetăţenii să se confrunte cu cât mai puţine probleme, iar condiţiile vitrege ale anotimpului rece să nu afecteze prea tare circulaţia pe drumurile judeţului.
     Prin Hotărârea de Guvern nr. 491/2001, Prefectura are ca sarcină şi verificarea modului de utilizare a fondurilor alocate de Guvern pentru refacerea unor lucrări afectate de calamităţi, deci inclusiv a drumurilor. Precizăm că în toate aceste situaţii a existat o colaborare foarte bună între reprezentanţii Prefecturii şi ai Consiliului judeţean, scopul comun al celor două instituţii publice fiind binele şi siguranţa cetăţeanului.
     Aşa fiind, Prefectura nu se substituie şi nu subordonează Consiliul Judeţean, cum cu rea credinţă sau din ignoranţă legislativă susţine d-l consilier PD, Ion Dumitrel.
Prefect, av. Ioan RUS

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.