Prima pagină Ediția din: 13.11.2001
Știri
Alba Iulia va fi gazda Congresului Cooperaţiei de Consum din România
     Joi, 15 noiembrie a.c., Alba Iulia va fi gazda unui eveniment important: Congresul Cooperaţiei de Consum din România. Cu această ocazie se aşteaptă ca participanţii să imprime un nou suflu pentru eficientizarea activităţii cooperaţiei de la noi din ţară. Lucrările congresului vor avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. (F.R.)
După ce a căzut un copac peste el
Ioan Chinceş din Unirea a murit la spital
     Ioan Chinceş, de 41 de ani, din satul Măhăceni, comuna Unirea, a decedat la sfârşitul săptămânii trecute la Spitalul Judeţean Alba. Medicii legişti care au efectuat autopsia au concluzionat că decesul a intervenit ca urmare a unor cauze traumatice (coaste rupte şi hemoragie internă) pe fondul unei ciroze hepatice. Victima a fost adusă la spital după ce a suferit mai multe leziuni în urma căderii unui copac peste trupul său. (F.R.)
La Floreşti - Râmeţ
Un bărbat s-a spânzurat în şură
     Postul de Poliţie Râmeţ a fost sesizat de Dorin S. din satul Floreşti despre faptul că în şura lui Simion Florea a fost găsit un bărbat spânzurat. În urma cercetărilor efectuate la faţa locului, poliţiştii au identificat bărbatul ca fiind Constantin Goarnă (50 de ani, din Valea-Poienii), muncitor zilier în zonă. (N.T.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
New York-ul din nou sub teroare
Ieri, la ora 9.15 (ora Americii), un avion Airbus cu 255 de oameni la bord s-a prăbuşit în cartierul Queens *O întrebare bulversează opinia publică: a fost un nou atac terorist sau o defecţiune tehnică?
     Statele Unite ale Americii au avut parte ieri de o nouă tragedie care a şocat opinia publică aflată încă sub psihoza atentatelor teroriste din 11 septembrie. Ieri, la ora 9.15 (ora Americii) o aeronavă Airbus A-300, aparţinând companiei American Airlines, ce a decolat de pe aeroportul "John F. Kennedy" din New York spre Republica Dominicană s-a prăbuşit la mai puţin de un minut după ridicarea de la sol. Aparatul aviatic a căzut în suburbia Rockaways din cartierul Queens, Long Island, la aproximativ 15 kilometri de aeroportul "JFK", într-o zonă extrem de populată, preponderent comercială. În urma acestui nefericit eveniment peste 20 de clădiri au fost cuprinse de flăcări, autorităţile mobilizând 200 de pompieri şi 40 de autovehicule specializate în stingerea incendiilor. Aeronava a decolat la ora 9.15, dispărând în circa 45 de secunde de pe radare, patrulele militare de rutină neoferind nici un indiciu legat de eventualele probleme ale aparatului, care decolase cu 75 minute întârziere.
     Martorii oculari susţin însă că, înaintea căderii, în aer s-au făcut auzite explozii puternice, localizate la motorul de pe aripa dreaptă, diferite piese ale aeronavei desprinzându-se. La bord se aflau 255 de persoane, între care 9 membri ai echipajului. Imediat, primarul metropolei newyorkeze, Rudolf Giuliani a instaurat stare de alertă de gradul I, autorităţile închizând metroul, toate tunelurile şi podurile spre New York, redeschise peste câteva ore. În urma dramaticului incident bursele americane au scăzut considerabil.
     Date fiind evenimentele din America, premierul Adrian Năstase a părăsit şedinţa Camerelor reunite ale Parlamentului pentru a se interesa de noua tragedie. Oficialii americani au evitat să facă vreo legătură concretă cu atacurile de la World Trade Center şi Pentagon, specialiştii afirmând că toate indiciile converg spre o defecţiune tehnică. Însă orice întâmplare de acest gen e de natură să provoace teamă în rândurile populaţiei americane, încă şocată de cele petrecute acum două luni, atunci când mii de oameni şi-au pierdut viaţa în urma atacurilor teroriste din septembrie.
Dan Henegar
La Jidvei, eveniment cultural de referinţă pentru folclorul românesc
"Strugurele de Aur" a fost şi bogat şi veselos
     dansCând mustul fierbe bogat prevestind savoarea vinului ce va face deliciul gurmanzilor şi gurmeţilor, dar şi obţinerea unor viitoare recunoaşteri naţionale sau internaţionale a calităţii vinurilor din podgoria Târnavei, la Jidvei s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute prima ediţie a Festivalului-concurs de folclor "Strugurele de Aur". Pornit dintr-o iniţiativă privată, cea a patronilor SC Jidvei SRL - Liviu şi Claudiu Necşulescu - festivalul vine să umple un gol cultural pentru că bogata zonă etnofolclorică a Târnavelor de unde s-au impus în lumea artistică nume ca Veta Biriş sau ansamblul "Fetele de la Căpâlna" - prezente de altfel pe eticheta unuia dintre cele mai populare sortimente de vin de Jidvei - nu avea un festival care să funcţioneze ca o rampă de lansare pentru tinerii interpreţi din zonă, dar şi pentru cei veniţi din toată ţara. Cu sprijinul primit de la Centrul judeţean al creaţiei populare Alba, iniţiatorii festivalului au reuşit să organizeze o manifestare de înaltă ţinută, fapt dovedit de numărul mare al concurenţilor, de prezenţa numeroasă a publicului care în ciuda frigului a umplut piaţa Primăriei Jidvei, fapt recunoscut şi evidenţiat chiar de cunoscuta realizatoare de emisiuni de folclor a postului Radio România Actualităţi - Eugenia Florea.
     Pentru valoroasele premii puse în joc s-au înscris în concurs peste 50 de interpreţi, dar, în urma unei dure preselecţii, au ajuns la Jidvei 22. Spectacolul-concurs care a avut loc sâmbătă, 10 noiembrie, a dat destul de furcă juriului condus de doamna Eugenia Florea, datorită valorii concurenţilor. Şi totuşi cineva trebuia să câştige. Cel mai bun s-a dovedit a fi Nicolae Cioancă din Bistriţa, cel care a câştigat Marele Premiu al festivalului "Strugurele de Aur". Premiul I i-a revenit lui Adrian Ţiboc din Alba Iulia, Premiul II - Veronica Macarie - Sălaj şi Dorica Raţiu - Târnăveni; Premiul III - Robert Târnoveanu, Sibiu; Premiul organizatorilor - Rodica Comăniciu, Sibiu Premiul special al juriului - Vlad Postolea, Braşov şi Petruţa Dorca, Sibiu; Premiul oferit de dirijorul orchestrelor - Silviu Nicolae Raţiu, Sibiu; Premiul de popularitate - Adriana Ursu, Alba Iulia, Premiul pentru valoarea repertoriului - Daniel Rusalim, Sibiu; Premiul pentru interpretare autentică - Cristian Fodor, Alba Iulia, Premiul special pentru instrumentişti - fraţii Alin şi Adrian Grecu, Sibiu, Menţiuni: Maria Pol - Mureş, Ioan Fântână - Hunedoara, Flaviu Cristea - Cetea, Florea Florin - Alba Iulia şi Cristina Marinescu - Sibiu. Premiaţii, răsplătiţi cu trofee, diplome şi bani, au avut şi bucuria de a cânta duminică în cadrul Galei laureaţilor pe aceeaşi scenă cu artişti consacraţi: Ioan Bocşa, Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriş, Sergiu Cipariu, Drăgan Muntean, Reta Rus şi micuţul dar deja celebrul Traian Stoiţă din Orlat ca şi micuţa dar valoroasa Ana Necşulescu. De asemenea, în spectacol au evoluat şi valoroasele ansambluri folclorice "Căluşarul" de la Orlat, "Junii Sibiului", "Cindrelul" şi "Doina Mureşului" din Aiud precum şi orchestra Crai Nou.
     Şi pentru că sărbătoarea a marcat şi încheierea unui ciclu agricol, SC Jidvei a oferit gratuit tuturor spectatorilor 15.000 de mititei, 3000 de litri de vin şi pastramă pentru că o sărbătoare a recoltei trebuie să fie şi veselă, dar mai ales bogată. A fost spre bucuria tuturor, participanţi sau organizatori! Succesul acestei prime ediţii ne îndreptăţeşte să credem că festivalul "Strugurele de Aur" va deveni una dintre manifestările folclorice importante ale judeţului nostru şi de ce nu a întregii Transilvanii.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.