Ultima oră
Știri
Clădirea Dispensarului din Rimetea este revendicată de o familie de multimilionari
Pentru că nu li s-a restituit imobilul respectiv, multimilionarii intenţionează să acţioneze Primăria în instanţă
     Primarul comunei Rimetea, d-l Francisc Szocs, ne-a declarat recent că administraţia publică locală a primit până în prezent trei cereri de retrocedare în conformitate cu prevederile Legii nr. 10/2001. Una dintre aceste cereri vine din partea unei familii de etnie maghiară, o familie de multimilionari care deţine numai în Oradea vreo zece imobile şi se referă la clădirea în care funcţionează dispensarul uman din Rimetea. Deşi primarul le-a explicat solicitanţilor că legea nu permite retrocedarea unui astfel de imobil, ci doar acordarea unor despăgubiri, multimilionarii au ameninţat că vor acţiona Primăria în instanţă. Francisc Szocs este însă convins că respectivii nu vor avea câştig de cauză. (I.H.)
Seri duhovniceşti
     Intrăm miercuri în Marele Post al Crăciunului, o perioadă în care creştinii se pregătesc pentru întâmpinarea în curăţenie trupească şi spirituală a Naşterii Mântuitorului Iisus Christos. Aşa cum ne-a obişnuit deja în ultimii ani, Arhiepiscopia ortodoxă română de Alba Iulia organizează în această perioadă o serie de conferinţe reunite sub genericul "Seri duhovniceşti". Conferinţele vor avea loc în fiecare zi de joi, cu începere de la ora 17.00, la Casa de cultură a sindicatelor din Alba Iulia, după următorul program:*Joi 15 noiembrie - "Măreţia Ortodoxiei", conferenţiază părintele arhimandrit Ioan Iovan; *Joi, 22 noiembrie - "Ortodoxia şi viaţa", conferenţiază părintele arhimandrit Teofil Părăian; *Joi, 6 decembrie - "În aşteptarea Întrupării Domnului", conferenţiază părintele Rafael Noica; *Joi, 13 decembrie - "Poveţe duhovniceşti", conferenţiază PS Vasile Someşanul; *Joi, 20 decembrie - "Despre mântuirea sufletului în era post-industrială", conferenţiază pr. dr. Cristian Tia. (A.D.)
Amenzi pentru produse pirat puse în vânzare
     În perioada 31 octombrie - 6 noiembrie, echipe mixte de control, alcătuite din reprezentanţi ai DGAIA, DSV, OPC, Garda Financiară şi IP Alba, au descins în pieţele alimentare din Câmpeni şi Aiud. Ignorând prevederile legislaţiei în vigoare, mai mulţi comercianţi au fost sancţionaţi. AF Sălăgean a pus în vânzare maşini de uz casnic fără certificate de garanţie. I s-a aplicat o amendă de 1,5 milioane de lei. Cu aceeaşi sumă a fost sancţionată şi SC Adina Diana SRL care comercializa mici şi cârnaţi transportaţi în mijloace auto neautorizate. SC Diaremo SRL transporta mici şi cârnaţi în condiţii neigienice. Şi, lucrul cel mai grav, fără să posede certificat sanitar veterinar. Amenda a fost de 3,5 milioane de lei. Au fost întâlnite şi alte abateri de la regulile comerciale. Valoarea totală a amenzilor este de 7.500.000 de lei. (A.D.T.)
Impozitul pe venit - prognoza pe anul 2002
     Surse oficiale ne-au declarat că estimările privind impozitul pe venit în 2001, în judeţul Alba, sunt de 380 de miliarde de lei. Potrivit prognozei pe anul viitor, impozitul pe venit la nivel judeţean va fi de 440 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creştere de 21 la sută. Aceşti bani vor fi colectaţi după cum urmează: 160 de miliarde de lei (cota de 36,5 la sută), 70,4 miliarde de lei (cota de 16 la sută), 44 miliarde de lei (cota de 10 la sută), 165 miliarde de lei (cota de 37,5 la sută). (F.R.)
Mai mulţi bani la bugetele locale
     Preşedintele Consiliului judeţean Alba, Augustin Presecan, ne-a declarat că, în acest an, programul de venituri ale bugetelor locale a fost de 218,4 miliarde de lei. Pentru anul viitor, propunerile la acelaşi capitol sunt de 286 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creştere de peste 31 la sută. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Se caută soluţii pentru deblocarea crizei financiare din sistemul medical judeţean
     Ieri, la sediul Direcţiei Sanitare a Judeţului Alba, a avut loc o întâlnire oficială la care au participat toţi directorii de spitale din judeţ, conducerea DSP, reprezentanţi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate şi ai Prefecturii. Printr-un comunicat de presă semnat de purtătorul de cuvânt al DSP Alba, dr. Cristina Galoş, suntem informaţi că directorii spitalelor au prezentat problemele financiare cu care se confruntă unităţile sanitare, propunând şi soluţii pentru depăşirea crizei financiare prin care trece sistemul sanitar. "Acumularea datoriilor de către spitale are în principal următoarele cauze: subevaluarea valorii medii a zilei de spitalizare; neplata serviciilor medicale diferenţiat, în funcţie de complexitatea actului medical; plata datoriilor spitalelor pe anul 2000, din bugetul anului 2001; creşterea costului la medicamente, al altor materiale sanitare şi al utilităţilor; numărul relativ mic de servicii medicale contractate de unele spitale. La rectificarea bugetară s-au cerut sumele acoperitoare ale plăţilor curente şi ale datoriilor. Se vor organiza echipe comune, formate din reprezentanţi ai DSP şi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, care se vor deplasa în perioada imediat următoare la fiecare unitate sanitară pentru a identifica modalităţile prin care autorităţile locale se pot implica în soluţionarea problemelor specifice din teritoriu", se arată în comunicatul Direcţiei Sanitare Alba.
Dana MOTREANU
La o singură... recoltă
Poliţiştii au capturat canabis în valoare de... 200 de milioane de lei
Planta psihotropă era cultivată, gospodăreşte, pe un teren agricol de lângă Mediaş
     Lucrătorii Centrului Zonal Alba Iulia din cadrul Direcţiei Generale de Combatere a Crimei Organizate şi antidrog Bucureşti, în colaborare cu ofiţeri ai Poliţiei municipiului Mediaş, judeţul Sibiu, au finalizat cercetările în dosarul de urmărire penală privind pe învinuiţii: Ioan Octavian Trîmbiţaş (22 de ani), Aurel Robert Anghel (25 de ani) şi Gheorghe Moldovan (30 de ani), toţi trei recidivişti din Mediaş, Sibiu. Ioan Octavian Trîmbiţaş a fost condamnat anterior, în anii 1996 şi 1998, pentru trafic de droguri.
     Cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare s-a descoperit cantitatea totală de 2,779 kg canabis care, dacă ar fi fost pusă în vânzare, ar fi valorat peste 200 de milioane de lei. Aceştia sunt cercetaţi, în stare de arest preventiv, pentru încălcarea legislaţiei privind traficul şi consumul ilicit de droguri, riscând astfel o pedeapsă de până la 15 ani închisoare. Din cercetări s-a stabilit faptul că plantele provin de pe o parcelă de teren din apropierea municipiului Mediaş, judeţul Sibiu. Din acest motiv, avertizăm producătorii agricoli că pentru cultivarea plantelor cu conţinut stupefiant sau psihotrop (cânepă, mac ş.a.) au obligaţia de a obţine autorizaţia necesară de la Direcţia de Sănătate Publică a judeţului pe raza căruia există astfel de culturi, în caz contrar fiind pasibili de pedepse prevăzute de Legea nr. 143/2000 privind traficul şi consumul ilicit de droguri. Din cauza lipsei de informare, cetăţenii continuă să cultive asemenea plante, neştiind că sunt pasibili de pedeapsă. Mai mult, de la DSP Alba nu a fost solicitată până în prezent nici o astfel de autorizaţie.
Un bosniac este cercetat pentru deţinere ilegală de droguri
     Lucrătorii Centrului Zonal Alba Iulia, din cadrul Direcţiei Generale de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog Bucureşti, în colaborare cu ofiţeri ai Poliţiei municipiului Mediaş, judeţul Sibiu, au finalizat cercetările în dosarul de urmărire penală privind pe învinuitul Delalic Damir (23 ani, cetăţean al Republicii Bosnia-Herţegovina) care a intrat pe teritoriul României, la data de 5.11.2001, ca turist.
     Astfel, la data de 06.11.2001, s-a descoperit, în camera Hotelului Flora, din municipiul Mediaş, pe care o ocupa, precum şi în autoturismul acestuia, marca BMW, înmatriculat în Germania, cantitatea totală de 2,63 grame canabis, droguri pe care le-a adus din Bosnia-Herţegovina, la data de 05.11. 2001, pentru consum propriu. Drogul era pregătit pentru consumarea sub formă de ţigaretă. Susnumitul este cercetat, în stare de libertate, pentru comiterea infracţiunilor de contrabandă calificată şi deţinere, pentru consum propriu, de droguri de risc (canabis), pentru care legea prevede pedeapsa cu închisoarea de până la 12 ani.
Nicoleta TOMUŢA
La Crăciunelul de Jos
Doi romi din Blaj au supus la perversiuni sexuale o familie de septuagenari
Bătrânii au fost bătuţi şi tâlhăriţi în propria lor casă
     Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a emis mandate de arestare preventivă pe 30 de zile pe numele lui Ilie Liviu Stângaciu (29 de ani, rom din Blaj) şi al lui Gheorghe Boţan (27 de ani, rom din Blaj) pentru comiterea infracţiunilor de tâlhărie, viol şi furt. În noaptea de 2/3 noiembrie a.c., cei doi au pătruns în locuinţa unei familii de septuagenari din Crăciunelul de Jos şi după ce i-au bătut, i-au supus unor perversiuni sexuale şi le-au furat mai multe bunuri. Stângaciu şi Boţan se înţeleseseră iniţial să fure mai mulţi... porumbei dintr-o gospodărie situată într-un loc izolat, din comuna Crăciunelul. Deoarece casa bătrânilor le era în drum, cei doi au intrat peste ei în puterea nopţii şi i-au luat la bătaie. Femeia, în vârstă de 72 de ani, a fost violată cu bestialitate. Cei doi tâlhari, aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice, au încercat să-l supună la perversiuni sexuale şi pe bătrânul în vârstă de 76 de ani însă se pare că n-au prea reuşit. Au luat bunuri şi bani din locuinţă şi au dispărut în noapte. Pentru a părăsi mai rapid locul faptei, Stângaciu şi Boţan au furat şi două biciclete, lăsate de proprietari în faţa unui local. Liviu Ilie Stângaciu este recidivist, el ieşind în ianuarie acest an din închisoare, unde a ispăşit o pedeapsă pentru furt. El este, de asemenea, autorul a încă opt furturi comise pe raza municipiului Blaj, de la liberarea din închisoare. Gheorghe Boţan este recidivist, el având la activ încă o condamnare pentru tâlhărie. Cei doi au fost introduşi în arestul IPJ Alba, fiind anchetaţi pentru faptele comise.
Nicoleta TOMUŢA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.