Curier județean
Rugăciunea de azi
      Fie, Doamne, mila Ta spre noi, precum am nădăjduit întru Tine. Bine eşti cuvântat, Doamne, învaţă-mă îndreptările Tale. Bine eşti cuvântat, Stăpâne, înţelepţeşte-mă cu îndreptările Tale. Bine eşti cuvântat, Sfinte, luminează-mă cu îndreptările Tale. Doamne, mila Ta este în veac, lucrurile mâinilor Tale nu le trece cu vederea. Ţie se cuvine laudă, Ţie se cuvine cântare, Ţie slavă se cuvine: Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Ioan Gură de Aur, Patriarhul Constantinopolului; Cuv. Damaschin
Catolic: Sf. Stanislav Kostka

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Control la societăţile particulare specializate de pază din judeţ
     La îndemnul premierului Adrian Năstase în aceste zile Prefectura judeţului Alba, în colaborare cu Inspectoratul judeţean de Poliţie, Direcţia Generală a Finanţelor Publice şi Oficiul Registrului Comerţului, analizează activitatea desfăşurată de societăţile private specializate de pază din judeţ. Din informaţiile noastre, la nivelul judeţului Alba, există două asemenea societăţi de protecţie şi pază, o a treia fiind în curs de constituire. Se vor urmări în principal datele tehnice (mărirea capitalului social, sediul social, acţionari principali, existenţa avizelor de funcţionare conform legii etc.), stadiul achitării obligaţiilor fiscale şi, nu în ultimul rând, modul în care este realizată paza instituţiilor publice şi a obiectivelor de importanţă strategică din judeţ de către aceste societăţi. (R.J.)
320 de producători agricoli s-au calificat în diverse meserii
     Dorind să vină în întâmpinarea solicitărilor şi dorinţei de informare şi cunoaştere a producătorilor agricoli, OJCA Alba a organizat anul acesta 11 cursuri de instruire la care au luat parte 320 de producători agricoli şi lucrători din industria alimentară. Cu deosebit interes au fost primite cursurile în meseria de agricultor, crescător de animale, tractorist, brutar, patiser, carmangier. Calitatea cursurilor este asigurată de specialiştii OJCA Alba şi cadrele didactice de la grupurile şcolare agricole din Ciumbrud şi Blaj, care au dovedit multă receptivitate şi înţelegere în organizarea acestor cursuri. (S.T.)

Bugetul judeţului Alba pentru 2002 aşteaptă să fie aprobat
Pentru prima dată în ultimii 11 ani, bugetul este finalizat în timp util
     Adept al sloganului "Omul gospodar îşi face iarna car şi vara sanie", preşedintele Consiliului judeţean Alba, Augustin Presecan, a declarat pentru ziarul "Unirea" că pentru prima dată în ultimii ani, bugetul judeţului este aproape finalizat. Potrivit informaţiilor noastre, bugetul pe anul viitor va fi mult mai mare decât cel din acest an, mai ales că o serie de activităţi vor fi finanţate de la nivel judeţean din 2002. Astfel, au fost prognozate 196 miliarde de lei, reprezentând sume defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale. Aceşti bani vor fi distribuiţi după cum urmează: *86 miliarde de lei (echilibrarea propriu-zisă), 21,5 miliarde de lei - bugetul propriu al judeţului Alba şi 64,7 miliarde de lei - bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor *23,3 miliarde de lei pentru cultură şi culte din care 19,9 miliarde de lei, contribuţii pentru personal neclerical şi 3,5 miliarde de lei pentru instituţii de cultură preluate de autorităţile locale *86,2 miliarde de lei pentru asigurarea ajutorului social şi ajutorului pentru încălzirea locuinţei (Legea nr. 46/2001 privind venitul minim garantat). La capitolul sume defalcate din impozitul pe venit pentru subvenţionarea energiei termice livrate populaţiei în 2001 s-a prevăzut suma de 10,7 miliarde de lei, un procent de 55 la sută urmând să fie suportat de autorităţile locale.
     Cei mai mulţi bani - 621, 2 miliarde de lei - reprezintă sume defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor instituţiilor de învăţământ preuniversitar de stat, a creşelor, centrelor judeţene şi locale de consultanţă agricolă, susţinerea sistemului de protecţie a copilului şi a persoanelor cu handicap. Aceşti bani vor fi împărţiţi după cum urmează: *530 miliarde de lei pentru învăţământul preuniversitar de stat (15,3 miliarde de lei - învăţământul special şi 515 miliarde de lei pentru bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor) *867 milioane de lei pentru creşe *3,69 miliarde de lei pentru Centre judeţene şi locale de consultanţă agricolă *34,3 miliarde de lei pentru susţinerea sistemului de protecţie a copilului şi 51,4 miliarde de lei pentru susţinerea sistemului de protecţie a persoanelor cu handicap. Aceste sume pot suferi mici ajustări însă, în mare parte, aşa va arăta bugetul judeţului Alba pe anul viitor.
     Dacă este mult sau puţin vom vedea, îmbucurător este însă faptul că vom intra în noul an cu un buget aprobat, ceea ce reprezintă, aşa cum am mai spus, o performanţă.
Florin ROMAN
Întâlnire de lucru la Oficiul Prefectural Câmpeni
Şefii posturilor de poliţie din Câmpeni, Abrud şi Baia de Arieş vor să facă ordine în zonă sub aspect infracţional
     La sfârşitul săptămânii trecute, directorul Oficiului Prefectural din Câmpeni, d-l Nicolae Puiuleţ, a avut o întâlnire cu şefii posturilor de poliţie orăşeneşti din Câmpeni, Abrud şi Baia de Arieş. Cu acest prilej au fost discutate concret unele măsuri ferme privind depistarea şi combaterea eventualelor cazuri de corupţie, o atenţie deosebită urmând să se acorde în acest sens combaterii traficului ilegal cu brazi de Crăciun. Apoi, a fost efectuată o analiză a fenomenului infracţional din zonă, constatându-se o tendinţă de scădere a acestuia comparativ cu anul trecut, semn că poliţiştii s-au implicat mai eficient în stoparea evenimentelor negative. De asemenea, a fost subliniată buna colaborare dintre Oficiul Prefectural Câmpeni şi cei numiţi să vegheze la respectarea legii, materializată printre altele prin dotarea Postului de Poliţie Baia de Arieş cu un autoturism, d-l Puiuleţ având promisiuni din partea conducerii IPJ Alba ca în curând şi Poliţia din Câmpeni să fie dotată cu o maşină mai performantă.
     Pentru a nu lăsa loc de interpretări, directorul Oficiului Prefectural Câmpeni ne-a precizat că această întâlnire se înscrie practic pe linia atribuţiilor sale, adică aceea de a colabora cu şefii instituţiilor publice din zonă în diverse probleme care privesc Munţii Apuseni.
Răzvan JURCĂ

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.