Prima pagină Ediția din: 15.11.2001
Știri
Un clujean a ţepuit cu 210,6 milioane de lei o firmă din Alba Iulia
     Constantin Găboan (42 de ani, din Bistriţa Năsăud) a fost arestat preventiv 30 de zile pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune pe baza unui mandat emis de procurorii albaiulieni. În decembrie 2000, Găboan a ridicat, de la SC Devi Plus SRL Alba Iulia, marfă în valoare de 210,6 milioane de lei, achitând cu două file CEC fără acoperire în cont. În acelaşi dosar sunt cercetaţi, în stare de arest preventiv, Pascu Paţa (49 de ani, din Horea) şi Ioan Lăcătuş (45 de ani, din Cluj-Napoca). Cei trei sunt cercetaţi şi în alte cauze privind înşelăciuni comise pe raza oraşelor Cluj-Napoca, Reşiţa şi Sebeş. Ieri au fost ridicaţi şi conduşi sub escortă la poliţia municipiului Cluj-Napoca. (N.T.)
La Abrud
Acţiune pentru prevenirea tăierilor ilegale de arbori
     Poliţiştii din Abrud, în colaborare cu reprezentanţii Ocolului Silvic Câmpeni, au efectuat în perioada 9-13 noiembrie a.c. o acţiune pe linia combaterii tăierii şi traficului ilegal cu material lemnos. A fost identificat Avram Cioară (36 de ani, din satul Bogleşti) care a tăiat dintr-o pădure privată 19 molizi verzi. Avram Cioară este cercetat de poliţie pentru tăiere ilegală de arbori. (N.T.)
Au căzut primele ninsori în judeţul Alba
     Prognoza meteo indică faptul că în zilele următoare, atât în judeţul Alba, cât şi la nivelul întregii ţări, vremea se va răci accentuat iar ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare. În acest sens, prefectul Ioan Rus, care este şi preşedintele Comisiei judeţene de apărare împotriva dezastrelor, atenţionează primăriile din teritoriu cu privire la măsurile ce trebuie adoptate pentru a se preîntâmpina eventualele evenimente negative. De fapt, primele ninsori şi-au făcut deja apariţia, pe teritoriul judeţului fiind semnalate pe Valea Sebeşului şi la Roşia Montană. (R.J.)
Audienţe prefecturale la Câmpeni
     Din motive obiective, prefectul Ioan Rus nu se va mai putea deplasa astăzi la Câmpeni pentru a acorda audienţe, acestea amânându-se cu o zi, adică vineri, 16 noiembrie a.c. Audienţele se vor ţine la sediul Oficiului Prefectural Câmpeni, începând cu ora 11.00. (R.J.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Chiar dacă sunt aspru sancţionate de lege
Farsele cu "antrax în plic" se ţin lanţ în judeţul Alba
Ţinta unui nou "atac terorist" - directoarea unei şcoli generale din Blaj
     După ce la sfârşitul săptămânii trecute relatam cazul a doi tineri din Aiud care s-au lăsat prinşi în febra farselor cu "antrax la plic", ieri s-a consemnat un nou caz de acelaşi tip, ţinta "atacului terorist" fiind de această dată directoarea Şcolii generale "Petru Pavel Aron" din municipiul Blaj. Plicul a fost descoperit ieri dimineaţă de femeia de serviciu de la unitatea de învăţământ blăjeană. Cu toate că pe plic scria: "Pentru doamna directoare a şcolii generale" iar sub destinatar cuvântul "ANTRAX", aceasta l-a introdus în şcoală, aruncându-l apoi în faţa cancelariei. Plicul "terorist" a fost recuperat ulterior chiar de directoare, care a anunţat, în jurul orei 9,20, Inspectoratul de Protecţie Civilă Alba. La faţa locului s-a deplasat o comisie formată din specialişti de la instituţiile de sănătate publică, poliţie şi administraţie publică din Blaj şi cei de la protecţia civilă. Plicul suspect a fost predat Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Alba iar de aici va fi trimis Institutului Cantacuzino din Capitală, pentru continuarea cercetării conţinutului şi determinarea acestuia. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Protecţie Civilă Alba - căpitanul Cornel Oprişa - ne-a declarat că plicul, care avea ca expeditor "o familie din Pakistan", conţine o pudră galbenă - probabil făină de mălai. Plicul era lipit cu o bandă adezivă neagră, iar scrisul, cu greşeli de ortografie. Caracterul literelor indică scrisul unui copil, probabil elev în ciclul II (clasele 5-8). "Atragem atenţia asupra faptului că informaţiile false privind acţiunile cu arme biologice implică intervenţia unui număr mare de persoane aparţinând tuturor factorilor de răspundere la nivel judeţean şi nu numai, cu costuri materiale deosebite şi constituie în acelaşi timp o infracţiune care se sancţionează de legislaţia în vigoare" - se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului de Protecţie Civilă Alba.
Dana MOTREANU
De anul viitor
Agricultorii care deţin peste 10 ha de teren agricol vor plăti impozit
     Conform legii, persoanele fizice care deţin în proprietate terenuri agricole cu suprafaţa de peste 10 hectare datorează pentru acestea impozit statului. Este vorba despre: a) persoanele care deţin în proprietate teren agricol; b) persoanele care beneficiază de prevederile Legii fondului funciar, republicată, cărora li s-a reconstituit (sau li s-a constituit) dreptul de proprietate, au terenul atribuit pe bază de adeverinţă provizorie sau proces verbal de punere în posesie. Prin teren agricol se înţelege terenul cu destinaţie agricolă, forestieră, precum şi toate terenurile, indiferent de categoria de folosinţă, pe care nu sunt amplasate construcţii sau alte anexe. Impozitul pe terenul agricol este anual şi se stabileşte prin aplicarea cotei de 15 la sută asupra normelor de venit stabilite pentru suprafaţa de teren arabil sau în echivalent arabil de către consiliile locale, în mod diferenţiat în funcţie de zona de fertilitate a acestora. Impozitul sau diferenţa de impozit se plăteşte în termen de 30 de zile de la data comunicării. Vor fi acordate reduceri de 50 la sută în cazul invalizilor de gradul I sau II, persoanelor cu handicap, persoanelor fizice în vârstă de peste 65 de ani. Sunt scutiţi de plata impozitului: veteranii de război, văduvele de război necăsătorite şi văduvele recăsătorite ale veteranilor de război. Scutirea sau reducerea de impozit se va acorda din luna următoare celei în care persoanele în cauză prezintă actele doveditoare prin care se atestă situaţia respectivă. (A.D.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.