Ultima oră
Știri
În anul 2001
Finanţarea asistenţei persoanelor cu handicap din judeţ dominată de austeritate
     De la începutul anului 2001 şi până în prezent, ISTPH Alba a avut alocată suma de 36 de miliarde de lei, necesară finanţării asistenţei persoanelor cu handicap; 642,5 milioane de lei au fost folosiţi pentru subvenţionarea transportului urban al acestor persoane, 23,8 miliarde de lei au avut ca destinaţie plata asistenţilor personali iar 12,3 miliarde de lei au fost direcţionaţi către centrele de îngrijire şi asistenţă din judeţ. Această sumă este considerată totuşi mai mult decât insuficientă, necesarul real fiind de aproximativ 90 miliarde de lei pe an. (R.J.)
Pentru recensământul populaţiei din judeţul Alba
Se vor aloca 15 miliarde de lei
     Pentru realizarea recensământului populaţiei din judeţul Alba, de la bugetul de stat vor fi alocaţi 15 miliarde de lei. Precizăm că ultimul recensământ al populaţiei din România a fost realizat în anul 1992, iar pentru actualizarea datelor statistice referitoare la locuitorii ţării noastre a fost aleasă data de 18 martie 2002, perioada acordată realizării recensământului fiind de 10 zile. Chestionarul va cuprinde 40 de întrebări, timpul în care urmează să fie completat acest chestionar fiind de 30 de minute. Fiecare recenzor va avea de interogat 80 de familii, plata recenzorilor fiind de 200.000 lei/zi. Cei care vor refuza să răspundă la întrebări vor fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 5-10 milioane de lei. Ca un element de noutate, recensământul va evidenţia şi numărul copiilor instituţionalizaţi şi al persoanelor străine care îşi au rezidenţa pe teritoriul judeţului Alba. (D.M.)
Cum va fi folosită cota din impozitul pe venit aflată la dispoziţia CJ Alba?
     Aşa cum se ştie deja, CJ Alba beneficiază de o cotă de 16 la sută din impozitul pe venit, pentru echilibrarea bugetelor locale şi a bugetului propriu. Pentru anul viitor, la acest capitol s-a prevăzut suma de 70,4 miliarde de lei. Aceşti bani vor fi redistribuiţi, potrivit preşedintelui CJ Alba, Augustin Presecan, după cum urmează: * echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor - 26,4 miliarde de lei; reţeaua de asistenţi sociali din comune, oraşe şi municipii (15 asistenţi şi 10 propuşi pentru 2002) - 1 miliard de lei; * echilibrarea bugetului propriu al judeţului Alba - 44 miliarde de lei, din care: 40 miliarde de lei pentru susţinerea sistemului de protecţie a copilului şi 4 miliarde de lei la Muzeul Naţional al Unirii. (F.R.)
Sistări temporare la furnizarea apei potabile
     Întrucât SC Apă Canal SA Alba Iulia a constatat că asociaţiile de proprietari din municipiu nu respectă graficele de reeşalonare întocmite, s-a ajuns la concluzia că trebuie luate din nou măsuri de restricţionare. Astfel, potrivit directorului tehnic al SC Apă Canal SA Alba Iulia, Dumitru Dăianu, au fost trimise adrese de atenţionare către asociaţiile rău platnice. Cei care nu se vor conforma vor rămâne din nou fără apă la robinete. Măsurile de restricţionare temporară vor începe de marţi, 20 noiembrie a.c. (F.R.)
În fiecare localitate din judeţul Alba
Manifestări dedicate Zilei Naţionale a României
     Prefectul judeţului Alba - Ioan Rus, le-a a cerut ieri tuturor primarilor reuniţi la Alba Iulia, la şedinţa Comisiei administrative, ca Ziua Naţională a României să fie sărbătorită în fiecare localitate. Care vor fi acţiunile organizate rămâne ca fiecare primărie să decidă în funcţie de posibilităţile existente. De asemenea, fiecare instituţie publică va arbora drapelul naţional, aceste măsuri urmărind transformarea zilei de 1 Decembrie într-o zi de sărbătoare pentru fiecare român, chiar dacă centrul de greutate al manifestărilor aniversare va fi la Alba Iulia şi Bucureşti. (A.D.)
Fiecărui conjudeţean 51 kg de struguri
     Cu toate că suprafaţa viticolă a judeţului s-a diminuat din '90 încoace cu peste 1000 de hectare, patrimoniul viticol mai deţine o suprafaţă de 4191 ha. Aproape 30 la sută din această suprafaţă se regăseşte la SC Jidvei SRL, unde anul acesta s-a obţinut o producţie record de struguri. În unele ferme producţia realizată a depăşit 15.000 kg/ha. La nivelul judeţului s-a obţinut o producţie totală de 21.018 tone de struguri. Un calcul sumar ne spune că fiecărui conjudeţean îi revin în medie peste 50 kg de struguri. Producătorii privaţi şi-au reţinut pentru vinificaţie şi comercializare 9710 tone de struguri, iar aproape 13.000 de tone au luat drumul industrializării. Pace şi linişte să fie, că la anul vom avea suficient vin să ne înfruptăm din miraculosul nectar de viaţă lungă. (S.T.)
Audienţe senatoriale
     Sâmbătă, 17 noiembrie a.c., senatorul PSD de Alba, Cornel Filipescu, va acorda audienţe la Teiuş, la sediul partidului din localitate. Sunt aşteptaţi de asemenea şi cetăţenii din comunele Mihalţ, Galda, Întregalde, Stremţ şi Cricău. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
10 ani de activitate a reţelei europene de acţiune socială
Asociaţia "Sprijiniţi copiii" invitată la festivitatea de la Bruxelles
     În urmă cu 10 ani, mai multe organizaţii voluntare au căzut de acord să înfiinţeze o asociaţie internaţională de acţiune în domeniul social, cunoscută sub acronimul ESAN. Sediul ei se află în Belgia, la Bruxelles şi are membri din majoritatea statelor europene. Principalele sale obiective sunt filantropice şi ştiinţifice, de stimularea concepţiei şi realizarea unei politici sociale coerente în Europa.
     În perioada 15-16 XI 2001 la Bruxelles va avea loc festivitatea de aniversare a 10 ani de activitate a reţelei care va fi celebrată printr-o Conferinţă europeană cu tema "Europa este problema tuturor - Europa va fi ceea ce dorim să fie". Vor avea loc mai multe sesiuni de dezbateri care se bazează pe exersarea drepturilor cetăţenilor de a participa la luarea deciziilor în spaţiul european, precum şi a modului în care se poate adapta decizia politică la nevoile cetăţeanului. În strânsă legătură cu temele dezbaterilor din conferinţă, se vor prezenta rezultatele finale ale proiectului european intitulat "Caietele 2000", coordonat de ESAN.
     La proiect a participat şi asociaţia "Sprijiniţi copiii" alături de alte ONG din România, Franţa, Marea Britanie, Irlanda, Portugalia, Finlanda, Olanda, Danemarca, Grecia, Rusia şi Italia.
     "Caietele anului 2000" au fost un preambul la o lecţie de solidaritate umană şi au fost concepute pentru a propune un spaţiu privilegiat de exprimare a reacţiilor, opiniilor şi sentimentelor acelor grupuri sociale excluse care sunt ignorate şi a căror voce nu poate fi auzită de către oamenii politici, decidenţii, mass-media şi opinia publică. Caietul a fost construit în jurul câtorva teme, fiecărei teme corespunzându-i 2 pagini, una pentru text şi alta pentru colaje, desene, picturi, fotografii etc. Temele au fost următoarele: Aceasta este viaţa mea; îmi lipseşte...; ce mă face fericit; ce mă întristează; ce mă înfurie; mă întreb de ce; sper că...; uneori visez...; viitorul...; am idei, vreau să fac ceva...; nu mai vreau să...;
     Asociaţia noastră a administrat completarea în judeţul Alba a 2000 de caiete, iar modul responsabil în care s-a desfăşurat acţiunea a condus la nominalizarea noastră în delegaţia care reprezintă România la Bruxelles. Facem precizarea că aceasta este formată din 12 copii şi 3 leaderi regionali, dintre aceştia 4 reprezintă asociaţia "Sprijiniţi copiii", respectiv 1 student şi 3 elevi.
     Prezentăm câteva dintre datele statistice finale ale completării Caietelor 2000 în judeţul Alba: * "Îmi lipseşte..." - 54% o situaţie economică care să-mi permită să trăiesc decent *"Ce mă face fericit" - 55% cei dragi, 21% munca, 24% amintirile plăcute *"Ce mă înfurie" - 87% sărăcia, 13% alte situaţii *"Sper" - un viitor mai bun 65%, 25% România să evolueze, 10% sănătate.
     Mesajul delegaţiei judeţului Alba la Bruxelles este un apel la redescoperirea solidarităţii umane şi a acţiunii unite pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.
Manager de proiecte sociolog Maria ILEA
Terenul de lângă Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia este revendicat de proprietar
     La audienţele acordate prin telefon (985) de preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan, prin intermediul consilierului său, au apelat ieri un număr mare de persoane care solicitau lămuriri în legătură cu banii cuveniţi asistenţilor personali. Un telefon aparte a fost acela al d-lui Cioban Pană, din Alba Iulia, reprezentant al d-nei Victoria Stănilă, din Oradea, care revendică, conform dosarului nr. 238/14.08.2001, 400 mp de teren din apropierea Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. S-a dispus verificarea urgentă a dosarului în cauză.
     Maria Cârcoană din Sebeş a sunat la 985 pentru a se interesa când va pune în posesie Primăria Şugag oamenii care au dreptul la pădure. S-a dispus, în cauză, contactarea primarului comunei Şugag. (N.T.)
Timp de un an de zile
Primarul din Roşia Montană a fost furat sistematic
     Gheorghe Marius Danciu (32 de ani, din Roşia Montană, miner, fără antecedente penale) şi Daniel Păcurar (17 ani, din Roşia Montană, fără ocupaţie, fără antecedente penale) au fost identificaţi ca fiind autorii unui furt comis din gospodăria primarului comunei Roşia Montană, d-l Virgil Nariţa. Luni, 12 noiembrie, în amiaza mare, Danciu a intrat în curtea primarului, apoi în şură, de unde a furat 4 anvelope de Dacia în valoare de 2,5 milioane de lei. Anvelopele le-a aruncat peste gard lui Păcurar şi apoi le-au depozitat la o femeie din comună. Ulterior anvelopele au fost vândute lui Constantin Sicoe contra sumei de 700.000 de lei. Extinzând cercetările, poliţiştii din Roşia Montană au descoperit că Danciu este autorul mai multor furturi comise din gospodăria primarului, în perioada septembrie 2000 - noiembrie 2001. În mod repetat, Danciu a pătruns în gospodăria primarului de unde a furat două roţi de Dacia, un motor electric, un motor de frigider, mai multe bucăţi de gresie. Obiectele le-a vândut lui Alexandru Râşteiu, din Roşia Montană, pentru bani puţini şi diverse cantităţi de alcool. Ulterior a mai furat o moară de măcinat cereale şi faianţă, bunuri pe care le-a vândut lui Virgil Bar, din Roşia Montană, pentru aceleaşi mărunte "avantaje". Danciu şi Păcurar sunt cercetaţi penal pentru comiterea infracţiunii de furt calificat. Ancheta poliţiei continuă pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a celor doi.
Nicoleta TOMUŢA
Licitaţia de masă lemnoasă a adus bani frumoşi în conturile Direcţiei Silvice Alba
     Luni după-masa, Direcţia Silvică Alba a organizat o importantă licitaţie pentru vânzarea de masă lemnoasă, miza reprezentând-o ultimele cantităţi din cota acestui an precum şi un procentaj de 40% din cota pe anul 2002. Organizatorii au schimbat, în premieră, metodologia de desfăşurare a licitaţiilor, apelând la metoda ofertei în plicuri închise, renunţând la varianta cu strigare care lasă loc unor interpretări şi chiar aranjamente între cumpărători. Astfel, au fost vânduţi cu acest prilej 15.000 mc material lemnos, cota pentru acest an, şi aproximativ 30.000 mc, ceea ce reprezintă 15% din cota anului viitor. Şeful Direcţiei Silvice, d-l Ioan Paşca, s-a arătat mulţumit de preţurile obţinute, care au fost cu 20-25% mai mari faţă de licitaţiile anterioare. Spre exemplu, în zona Blaj, metrul cub de material lemnos pe picior s-a vândut cu 350.000 lei. În zona Apuseni, în schimb, s-a obţinut un preţ mult mai ridicat. Pe teritoriul Ocolului Silvic Valea Arieşului răşinoasele au fost cumpărate cu 681.000 lei/mc, iar în zona Alba Iulia stejarul s-a vândut cu 776.000 lei/mc. Printre principalii cumpărători se pare că a fost şi societatea "Romanel", unde unul dintre acţionari ar fi Petre Roman. (R.J.)
Liga studenţilor de la Universitatea "1 Decembrie 1918" învaţă să obţină bani!
     În perioada 9-11 noiembrie a.c., "Moara Verde" de la Rimetea, proprietate a CETM "Albamont", a găzduit un grup de 11 studenţi de la Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia. Scopul acestei "excursii" a reprezentanţilor Ligii Studenţilor în localitatea de la poalele Colţilor Trascăului a fost organizarea unui seminar având ca temă scrierea unei propuneri de finanţare, elaborarea şi derularea proiectelor în cadrul programelor susţinute de diferiţi finanţatori din ţară şi din străinătate. Propunerea pentru organizarea acestui seminar a venit din partea studenţilor albaiulieni către CETM "Albamont", tinerii apelând la membrii vechiului ONG, recunoscuţi ca având o vastă experienţă în scrierea şi derularea proiectelor de finanţare. (Lectorul acestui seminar a fost preşedinta CETM "Albamont", d-ra Mărioara Puşcaş). Pe lângă albamontişti, la susţinerea activităţii au contribuit Primăria Rimetea şi Şcoala generală din localitate.
     Demn de menţionat este faptul că tinerii reprezentanţi ai Ligii Studenţilor s-au deplasat la Rimetea pe propria cheltuială, multiplicarea suportului de curs pus la dispoziţie de "Albamont" fiind realizată tot de ei, cu ajutorul viceprimarului albaiulian Radu Coclici. La încheierea lucrărilor seminarului, liderul desemnat "ad hoc" al grupului, Lucian Agafiţei, ne-a declarat: "Consider acest seminar o reuşită şi un pas înainte făcut de Liga Studenţilor. Noi aveam o idee vagă despre modalitatea de scriere şi derulare a unui proiect de finanţare, dar cu această ocazie am primit date şi repere concrete în acest scop. Cu alte cuvinte, ştiam că în afară de finanţatorii din ţară (cum ar fi DJTS, respectiv MTS) există programe internaţionale ale unor finanţatori puternici, dar nu ştiam exact cum pot fi accesate programele susţinute de aceştia. Ştiam, deci, că există un "sertar cu bani" undeva, dar n-aveam "cheia" pentru a-l deschide şi nici nu ştiam cum s-o folosim..." (I.H.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.