Prima pagină Ediția din: 16.11.2001
Știri
Mecanicii de locomotivă vor grevă
     Mecanicii de locomotivă din toată ţara au ameninţat că vor intra în grevă dacă nu li se vor mări salariile. Liderul mecanicilor de locomotivă din Alba, d-l Dorel Lung, ne-a informat că în prezent au loc negocieri intense între sindicatele ceferiştilor şi reprezentanţii primului ministru. Astăzi, la Braşov, va avea loc reuniunea Consiliului Consultativ Regional al Sindicatului Mecanicilor de Locomotivă care va stabili dacă se va declanşa sau nu greva. (F.R.)
Avalanşă de scumpiri
     După majorarea tarifelor la energia electrică, gaze naturale şi carburanţi a urmat bineînţeles o creştere a preţurilor la alimentele de bază. Astfel, Albalact SA Alba Iulia a majorat în această lună preţurile în medie de 6-7 la sută şi se aşteaptă o nouă creştere înainte de sărbători. Carnea şi produsele din carne încă nu s-au scumpit, mai ales că am intrat în Postul Crăciunului, dar în mod cert, majorările vor interveni şi în acest sector înainte de sărbători. (F.R.)
Toţi ochii aţintiţi pe pomii de iarnă
     Directorul Direcţiei Silvice Alba, d-l Ioan Paşca, ne-a informat că în această perioadă şi până în 18 ianuarie 2002 se vor intensifica controalele în vederea depistării celor care fură pomi de iarnă. "Am organizat bariere, puncte fixe şi patrule de control pentru a combate acest fenomen", a spus d-l Paşca. Preţul unui pom de iarnă va fi cuprins, în acest an, de la 50.000 la 80.000 per bucată. (F.R.)
Audienţe senatoriale
     Sâmbătă, 17 noiembrie, de la ora 14.00, senatorul PSD de Alba, Cornel Filipescu, va acorda audienţe la Teiuş, la sediul partidului din localitate. Sunt aşteptaţi de asemenea şi cetăţenii din comunele Mihalţ, Galda, Întregalde, Stremţ şi Cricău. (R.J.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Necesitatea igienizării morale a bisericii
Homosexualitatea - un păcat care aduce pedeapsa lui Dumnezeu asupra lumii
     Ziua de 6 noiembrie a.c. se constituie într-o zi ruşinoasă pentru Biserica Ortodoxă. A fost ziua când întreaga presă scrisă, iar apoi pe toate canalele de televiziune, la o oră de maximă audienţă a fost prezentat cazul unui stareţ imoral, a unui stareţ diavol - Clement Popescu - stareţul Mănăstirii Cernica, uns în demnităţi bisericeşti şi administrative - stareţ de mănăstire la Cernica şi director al Seminarului Monahal - şi pretendent la ocuparea scaunului episcopal al viitoarei Episcopii a Giurgiului.
     Spun stareţ - diavol fiindcă diavolul apare nu de puţine ori sub formă de înger de lumină. Or, monahul autentic ar trebui să fie un înger de lumină în trup. Şi Clement Popescu, diavol cu funcţie de stareţ, purta camilafcă, simbol al zborului îngeresc spre înalturi, şi el purta rasă monahală - simbol al doliului după Hristos, şi el a pus jurământ de castitate, sărăcie şi ascultare; şi el era de fapt un impostor, un homosexual notoriu, un călugăr poftitor la trupul confraţilor, "un adept al iubirii pe dindărăt", cum spunea un remarcabil ziarist.
     Noi ştim că nimic nu se-ntâmplă fără voia lui Dumnezeu, deci cu voia lui Dumnezeu s-a descoperit această nelegiuire, acest dezmăţ, fiindcă, spune Scriptura Sfântă, "Dumnezeu nu se lasă batjocorit".
     A fost voia lui Dumnezeu ca acum, cu acest caz, să înceapă luarea măsurilor cuvenite pentru igienizarea morală a Bisericii, fiindcă trebuie să o spunem, chiar dacă o spunem cu durere, există lucruri şi în Biserică neplăcute lui Dumnezeu şi oamenilor. Nu-i plac lui Dumnezeu acel segment de 2% din preoţii necorespunzători care produc sminteală.
     Nu-i plac lui Dumnezeu preoţii pravilişti, preoţii "specializaţi" în exorcisme, în descoperiri de furturi, în rezolvarea pe loc a problemelor legate de fecunditate şi ei nu sunt în stare să spună cel mai simplu cuvânt de învăţătură. Nu-i plac preoţii "vizionari", care văd ouă căzând din tavan, mobilierul deplasându-se de la sine prin cameră şi cai verzi pe pereţi. Nu-i plac profesorii de teologie care vămuiesc admiterea şi încasează taxe pentru promovarea examenelor. Nu-i plac numirile în parohii pe criterii care scandalizează (a se vedea cu privire la aceste aspecte cartea Pr. Prof. Ioan Buga - "Golgotă şi parusie"). Eu nu pot să cred că un absolvent de teologie, indiferent cine este acesta, are prioritate la ocuparea unei parohii în faţa unui preot cu vechime. Nu-i plac lui Dumnezeu "preoţii vinovaţi de dezmăţuri sexuale, nici învârtirea banilor pentru nedreaptă îmbogăţire, nici hărţuirea nevestelor mirenilor, nici beţia, nici lăcomia", cum spunea acelaşi prestigios ziarist.
     N-aş vrea să fiu interpretat greşit. Sunt ortodox din neam în neam şi sunt mândru că aparţin Bisericii Ortodoxe, care ne-a păstrat prin veacuri elementele coagulante ale fiinţei naţionale: credinţă, limbă, conştiinţă de din sine, şi a învăluit ca o a doua atmosferă întreaga istorie a poporului român.
     Sunt preot, care după ce 11 ani am păstorit ca preot începător o frumoasă parohie de munte - Căpâlna, cu oameni buni, blânzi şi harnici, am bătut 11 ani judeţele Alba, Mureş şi Harghita, componente ale Eparhiei Alba Iuliei ca inspector eparhial, iar în ultimii 14 ani am ridicat o monumentală biserică şi un reprezentativ Monument al Eroilor, cu care se poate mândri Biserica Ortodoxă şi judeţul Alba.
     Sunt absolvent de teologie, făcând parte din seria 1965-1969, serie în care nu ştiu să fi fost un coleg teolog "isihast", cum vedem azi. Am auzit că e plin Sibiul şi Alba Iulia de tineri isihaşti, care fug de la un duhovnic la altul şi de la o mănăstire la alta în căutare de "sfaturi", şi totuşi colegii din seria noastră, care se rugau şi trăiau conform învăţăturii Bisericii noastre "fără îmbunătăţiri" aberante, cum ar fi "să duci viaţă de monah în familie", au ajuns profesori de teologie, protopopi, consilieri, unul episcop, iar 20 de colegi au construit biserici noi, şi ce biserici.
     Sunt preot care am conştiinţă eclezială şi care ştiu că teologul adevărat este numai acela în care există unitate între gândirea teologică şi trăirea liturgică şi mai ştiu că totul e Liturghie nu numai cea de duminica. E Liturghie felul cum mergi pe stradă, cum vorbim, cum muncim, cum ne îmbrăcăm şi că vom da socoteală pentru tot în ziua judecăţii.
     Vă mărturisesc că aceste rânduri aş fi vrut să le scrie un monah, dar nefăcând-o, m-am făcut intrepretul miilor de preoţi cinstiţi, curaţi şi demni din România, care trăiesc umil, târându-se financiar de la o lună la alta, cu salarii derizorii. Şi vreau să spun că un preot câştigă într-un an cât câştigă un zugrav cu 8 clase în Spania într-o lună. Aş dori să priviţi cu atenţie palmele multor preoţi şi veţi vedea că sunt bătucite ca drumul şi crăpate de muncă, exteriorizând din priviri o tristeţe interioară. Cu toate acestea ei înlănţuie de Cer asistenţa în fiecare duminică şi sărbătoare. Ei se străduiesc să focalizeze dragostea şi credinţa pentru biserică şi Dumnezeu, caută să se constituie în poli de atracţie şi câţi preoţi de conştiinţă nu pot dormi gândindu-se cum să ardă mai pregnant în faţa credincioşilor pentru a-i fortifica şi verticaliza şi câţi duc cea mai cumplită luptă, lupta cu ei înşişi pentru a nu fi sminteală în nici o împrejurare, ştiind că Sfânta Scriptură zice: "vai de acela prin care vine sminteala".
     Homosexualitatea este o anomalie, o perversiune şi un mare păcat, care cheamă blestemul lui Dumnezeu asupra lumii. Se întâlneşte la toate categoriile sociale: am citit despre un poliţist care a agresat sexual doi tineri, ofiţeri de armată pedofili, profesor care a pus copiii dintr-o clasă să se masturbeze în faţa lui, dar ea capătă amplificări agravante când e practicată de un slujitor al Bisericii, adept şi propovăduitor al moralei lui Hristos, fiind bine-ştiut că Biserica a fost, este şi trebuie să rămână termometrul moral al societăţii, ea având rolul sacru de a îndumnezei fiinţa umană şi de a universaliza în istorie sfinţenia. Anomalia de care vorbim este o anomalie răsfăţată din moment ce s-a prezentat şi la Pro TV la oră de maximă audienţă o căsătorie de homosexuali - mirele un bărbat din Suedia, iar mireasa un bărbat din Bucureşti, este semn de vreme rea în societatea de azi. Este o anomalie pentru că e un act împotriva creaţiei divine şi nu legiferând-o, ci vindecând-o, îndreptând-o, apărăm creaţia şi morala, altfel intrăm în zona apocalipticului.
     Azi, când Biserica duce o luptă majoră, cum spunea un mare ierarh al Bisericii, pentru restaurarea ierarhiei valorilor în societatea românească, bulversată de-a lungul a 50 de ani de ateism, şi anume: lupta pentru "primatul adevărului asupra minciunii, primatul curajului asupra laşităţii, primatul cinstei asupra necinstei, primatul eroismului asupra fugii, primatul muncii asupra leneviei, primatul inteligenţei asupra prostiei, primatul culturii asupra ignoranţei, primatul spiritului asupra meteriei", un caz ca cel al stareţului - diavol amintit scandalizează, debusolează şi întristează. Am încredere în Prea Fericitul Părinte Patriarh Teoctist, care, aşa cum de-a lungul unei prestigioase activităţi a ştiut să contribuie la creşterea prestigiului Bisericii Ortodoxe, atât în ţară cât şi în străinătate, va şti să rezolve şi acest caz, pedepsind exemplar pe toţi cei vinovaţi care au adus prejudicii imaginii Bisericii Ortodoxe.
     Am încredere în Înalt Prea Sfinţitul Arhiepiscop Andrei care, aşa cum a ştiut să facă din Arhiepiscopia Alba Iuliei o instituţie reper, iar Înalt Prea Sfinţia Sa devenind un arhiepiscop etalon, creând un climat de muncă, de disciplină, de trăire autentic creştină, de trezire a unei înalte conştiinţe clericale în rândul preoţilor, va găsi modalitatea de a saniza Arhiepiscopia de preoţi - problemă, de preoţi fără vocaţie şi care prin tot ceea ce fac nu zidesc, ci demolează.
Pr. Alexandru COMAN
În primele 10 luni din acest an
61 de miliarde de lei au fost destinaţi asistenţei sociale
     Plata drepturilor stabilite prin legi speciale din domeniul asistenţei sociale, în primele 10 luni ale acestui an se prezintă astfel: de alocaţiile de stat pentru copii au beneficiat un număr de 29.244 de persoane pentru care s-au plătit peste 36 de miliarde de lei; alocaţiile suplimentare pentru familie şi copii au fost acordate la peste 20.000 de persoane, iar valoarea acestora a depăşit 14 miliarde de lei; de alocaţiile de încredinţare şi plasament au beneficiat peste 800 de persoane, sumele plătite ridicându-se la peste 4 miliarde de lei. Tot în această perioadă au mai fost acordate: alocaţii de solidaritate în valoare de 126 milioane de lei pentru 19 persoane; subvenţii în baza Legii 34/1998, acestea depăşind 2,5 miliarde de lei; ajutoare de urgenţă - 48 milioane de lei. Contribuţia la asigurările de sănătate pentru cele 1300 de persoane care beneficiază de ajutor social a depăşit 2,7 miliarde de lei. Valoarea totală a sumelor plătite în domeniul asistenţei sociale la finele a 10 luni din acest an se ridică la peste 61 de miliarde de lei. (R.J.)
Drumurile judeţene sunt deschise circulaţiei
     Directorul general al DPL Alba, d-l Ioan Farcaş, ne-a declarat că drumurile judeţene sunt deschise în totalitate circulaţiei şi nu sunt probleme cauzate de zăpadă. De altfel, doar în zona Aiudului, zăpada este ceva mai consistentă. Mai trebuie precizat că SC DPL Alba este pregătită să intervină în cazul unor căderi masive de zăpadă. (F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.