Ultima oră
Știri
La intervenţia prefectului Ioan Rus
Guvernul va onora restanţe în valoare de 37,5 miliarde de lei
     În cadrul teleconferinţei de ieri, prefectul Ioan Rus a prezentat ministrului Octav Cozmîncă problemele întâmpinate la plata asistenţilor persoanelor cu handicap unde există în prezent un deficit de 35 de miliarde de lei. De asemenea, d-l Ioan Rus a amintit faptul că la nivelul judeţului sunt înregistrate restanţe în valoare de 2,5 miliarde de lei în derularea acţiunii milionul şi hectarul. Dificultăţile întâmpinate la plata asistenţilor persoanelor cu handicap au fost cuprinse în intervenţiile prefecţiilor din majoritatea judeţelor. Ministrul Administraţiei Publice, Octav Cozmâncă, a promis că executivul va găsi soluţii pentru rezolvarea problemelor prezentate. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
O nouă izbândă a clasei politice judeţene
Nicolae Gavrilă - noul preşedinte al Cooperaţiei de Consum din România
Noua demnitate publică este cu rang de ministru *Consiliul Judeţean Alba trebuie să aleagă un nou vicepreşedinte, în locul d-lui Nicolae Gavrilă *La lucrările congresului a participat şi ministrul IMM-urilor şi Cooperaţiei, d-na Silvia Ciornei
     vorbaÎn cursul zilei de ieri s-a consumat unul dintre cele mai importante evenimente din viaţa cooperaţiei autohtone, Congresul Cooperaţiei de Consum din România, în prezenţa ministrului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Cooperaţiei, d-na Silvia Ciornei. Cu această ocazie s-a prezentat Raportul privind activitatea economico-financiară şi organizatorică desfăşurată de Cooperaţia de consum în perioada 1997-2000. Deşi preşedintele CENTROCOOP, Ion Angelescu, a prezentat în alb activitatea cooperaţiei, caracterizată ca fiind "unul din cei mai mari agenţi economici ai noului mileniu", majoritatea delegaţilor veniţi din toată ţara au criticat conducerea, în special pentru implicarea în scandalul FNI. Totodată participanţii au criticat faptul că se trăieşte doar din închirieri de spaţii, nu se creează locuri noi de muncă iar pieţele tradiţionale ale cooperaţiei au căzut rând pe rând. Participanţilor le-a fost prezentată şi "Strategia de dezvoltare a Cooperaţiei de consum din perioada 2001-2004", întocmită pe baza propunerilor colectate din toate adunările generale ale cooperativelor şi federaţiilor.
     Pentru cei mai puţin avizaţi, amintim că, Cooperativa de consum este reprezentată în toate structurile administrative locale şi naţionale şi este membră a Alianţei Cooperatiste Internaţionale. Aceasta numără organizaţii cooperatiste în peste 100 de ţări, numărând circa 750 milioane de membri.
     Cu această ocazie s-au ales şi noile organisme de conducere ale Cooperaţiei de consum, fiind avansate mai multe propuneri pentru preşedinte, vicepreşedinte, membrii CA şi ai Comisiei de cenzori etc. Alegerea noilor organisme s-a întins până seara târziu. Preşedinte a fost ales cu unanimitate de voturi conjudeţeanul nostru, d-l Nicolae Gavrilă, a cărui funcţie este cu rang de ministru.
     Ca urmare a acestei promovări, d-l Gavrilă va fi obligat să renunţe la funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Alba, în locul său urmând să fie ales un alt consilier judeţean din partea PSD. Vom reveni cu noi amănunte!
Florin ROMAN
Vorba multă, sărăcie... bugetară!
Medicii din Spitalul Judeţean Alba vorbesc doar pe banii lor
Suspendarea telefoanelor celulare plătite de spital echivalează cu o economie de 600 de dolari pe lună
     Încă de la preluarea mandatului de director al Spitalului judeţean Alba, dr. Cristian Barbonţa a decis ca toţi doctorii să vorbească la mobile doar pe banii lor, suspendând cele 30 de celulare date şefilor de secţii şi de departamente şi ale căror abonamente erau plătite de unitatea sanitară judeţeană. "În prima şedinţă a Consiliului de Administraţie am desfiinţat cele circa 30 de celulare achiziţionate de vechea conducere. Acestea aveau un abonament de 20 de dolari pe lună, fără nici un minut inclus. Convorbirile erau plătite de medici, dar abonamentul era achitat de spital, adică circa 600 de dolari pe lună. Astfel am optat pentru desfiinţarea lor în totalitate" - a declarat directorul Spitalului Judeţean Alba.
     Tot pentru a economisi bani, directorul Cristian Barbonţa a decis şi limitarea convorbirilor de pe posturile telefonice fixe. "Au fost câteva posturi telefonice independente la secţiile de dializă, contagioase, planing familial care îşi desfăşoară activitatea în instituţii în afara Spitalului Judeţean. Am constatat că sunt nişte cheltuieli mai mari decât s-ar fi impus. Tot prin hotărâre a Consiliului de Administraţie s-a decis ca legătura pentru aceste secţii să se facă prin centrala Spitalului Judeţean. Toate convorbirile, fie ele locale sau interurbane se vor face doar în interesul spitalelor şi nu în interes personal. Va fi o mai bună monitorizare şi o preîntâmpinare a convorbirilor personale care să nu încarce nota de plată a instituţiei" - a precizat dr. Cristian Barbonţa.
Dana MOTREANU
Întâlnire la sediul Consiliului Judeţean Alba cu echipa managerială a proiectului "Sprijin pentru întreprinzători şi centre de afaceri"
     D-l Augustin Presecan, preşedintele Consiliului judeţean Alba, s-a întâlnit ieri cu echipa managerială a proiectului "Sprijin pentru întreprinzători şi centre de afaceri" formată din d-l Aurel Rizescu, team leader; d-l Luciano Luli, expert internaţional, reprezentant al GRUPPO SOGES, una din firmele membre ale consorţiului care se ocupă de implementarea proiectului; d-na Lia Muncaciu, expert local; d-na Luanda Cazan, administratorul proiectului şi d-l Călin Alexe, expert local. La întâlnire a participat şi d-l Pavel Bora, directorul colectivului zonal al Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea şi Implementarea Programelor de Reconstrucţie a Zonelor Miniere.
     Proiectul prezentat a fost lansat în data de 5 noiembrie şi se întinde pe o perioadă de 30 de luni, având 3 componente, şi anume: * o componentă de instruire, consultanţă şi asistenţă destinată noilor întreprinzători, firmelor private şi instituţiilor publice situate în zonele miniere aflate în restructurare; * o componentă în care se urmăreşte deschiderea unor incubatoare de afaceri; * o componentă în care se va crea un centru de monitorizare şi coordonare a "punctelor de referinţă" situate în judeţele Alba, Hunedoara, Caraş-Severin şi Tulcea, înţelegându-se prin aceste "puncte de referinţă" persoanele instruite şi capabile să identifice potenţialul antreprenorial existent în zonele respective.
     D-l Presecan a ţinut să exprime întreaga disponibilitate a Consiliului judeţean Alba de a sprijini implementarea proiectului în judeţul nostru, în special în ceea ce priveşte furnizarea datelor necesare privind resursele şi nevoile judeţului, în condiţiile în care orice măsuri aplicate trebuie privite nu numai sub aspectul impactului economic ci şi al celui social. D-l Luciano Luli, expertul internaţional, a prezentat oferta de consultanţă ce revine actorilor locali în identificarea oamenilor cu idei viabile de afaceri şi a potenţialului existent. D-l Luli a fost în asentimentul celor spuse de d-l Presecan în ceea ce priveşte necesitatea schimbării de mentalitate cu privire la asumarea riscului şi începerea unei afaceri pe cont propriu, pe de-o parte, iar pe de altă parte la schimbarea atitudinii generale faţă de postura de întreprinzător privat. Diversificarea activităţilor economice şi flexibilitatea au fost subliniate ca fiind factori ai revigorării activităţii în zonele miniere, însoţite fireşte de creşterea standardului de viaţă al locuitorilor.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.