Curier județean
Rugăciunea de azi
      Doamne, miluieşte-ne pe noi, că întru Tine am nădăjduit, nu Te mânia pe noi foarte, nici pomeni fărădelegile noastre, ci caută şi acum ca un milostiv, şi ne izbăveşte pe noi de vrăjmaşii noştri, că Tu eşti Dumnezeul nostru, şi noi suntem poporul Tău, toţi lucrul mâinilor Tale şi Numele Tău chemăm. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Grigorie Taumaturgul; Cuv. Lazăr Zugravul
Catolic: Sf. Grigore

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
În judeţul Alba
Doar 6 societăţi de pază şi 9 puncte de lucru au aprobare de funcţionare
     Pe raza judeţului Alba au aprobare de funcţionare de la IGP un număr de 6 societăţi de pază şi 9 puncte de lucru ale unor societăţi de pază din Bucureşti, Cluj şi Olteniţa. Dintre acestea îşi desfăşoară activitatea concret numai două societăţi de pază şi 6 puncte de lucru. Acestea asigură paza unor instituţii publice cum ar fi Prefectura, Consiliul judeţean, primării, trezorerii şi administraţii financiare etc. dar şi la unii agenţi economici cu capital de stat (SM Zlatna, Hidroelectrica SA, SC Electrica SA) sau agenţi economici privaţi (Romtelecom, SC Bere Cîmpeni, CDN Blaj, Bianca Interbrew Blaj etc.) (R.J.)

Chiar dacă au fost impuse anumite restricţii
Spitalul judeţean Alba nu se confruntă cu o criză a medicamentelor
     În cadrul unei conferinţe de presă susţinută de directorul Spitalului judeţean Alba dr. Cristian Barbonţa, acesta a declarat că instituţia medicală pe care o conduce nu se confruntă cu o criză a medicamentelor. "Criza SICOMED a afectat întreaga ţară, nu numai Spitalul judeţean din Alba. În acest timp am apelat la serviciile altor fabrici de medicamente din ţară, cum a fost în cazul aprovizionării cu hemisuccinat. N-a existat nici un moment în care să nu avem vreun medicament care să fie absolut necesar în actul medical. Este adevărat că au fost anumite restricţii, de exemplu în cazul xilinei, medicament pe care l-am păstrat pentru urgenţe majore" - a spus dr. Cristian Barbonţa. Se pare că criza medicamentelor româneşti produse de SICOMED se va sfârşi. S-a reluat fabricaţia medicamentelor dar va mai dura un timp până la onorarea tuturor comenzilor pentru că spitalele din toată ţara se aprovizionează de la această fabrică. (D.M.)
Curentul meteoric al Leonidelor
     Cel mai important curent meteoric din această lună este cel al Leonidelor, care are radiantul (punctul) în constelaţia Leul. Perioada de activitate a acestui curent meteoric este între 15 şi 20 noiembrie 2001. El este vizibil pe cer după lăsarea serii şi până dimineaţa. Maximul de activitate este în noaptea de duminică, 18 noiembrie 2001. Dacă vă uitaţi către orele 22.00 în direcţia Nord-Vest veţi vedea constelaţia Leul, unde este originea curentului meteoric. Deci dârele luminoase ale "stelelor căzătoare" încep din partea de Nord-Vest a cerului şi apar, datorită efectului de perspectivă, ca fiind divergente în toată atmosfera. Se prevăd a fi vizibili circa 100 de meteori pe oră. Particulele de praf ale roiului pătrund în atmosferă cu viteza de 71 km/s, care este considerată a fi una dintre cele mai mari viteze cunoscute la curenţii meteorici. Dacă este senin, duminică noaptea puteţi admira o splendidă "ploaie de stele". Dar cu un efect mai redus, se poate vedea şi sâmbătă noaptea. Un grup de astronomi format din dr. Dorin Chiş şi dr.d. Berinde Ştefan de la Observatorul Astronomic Cluj, prof. Mircea Trifu şi subsemnatul ne vom deplasa pe Valea Frumoasei la cabana "Pârâul lui Blaga", pentru a urmări fenomenul. Cei pasionaţi de astronomie sunt aşteptaţi cu drag.
ec. Vasile TURCU, membru al Academiei de Ştiinţe din New York, SUA

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.