Ultima oră
Știri
În judeţul Alba
31 de primării nu au plătit, în acest an, nici un ajutor social
     Din statistici rezultă că în cadrul primăriilor din judeţul Alba, până la această dată, mai sunt în plată 2407 dosare de ajutor social, suma necesară pentru acordarea acestora fiind de cca 396,7 milioane lei lunar. Printre primăriile care au făcut eforturi deosebite ca plata ajutorului social să se facă la timp se numără Alba Iulia, Cugir şi Ocna Mureş, altele au reuşit acest lucru sporadic - Abrud, Aiud, Sebeş etc., iar altele, în număr de 31, nu au plătit nici un leu în acest sens pe anul 2001.
     În medie, lunar, au fost plătite în judeţul Alba 695 dosare de ajutor social. (R.J.)
Lordul Hanningfield îl invită pe preşedintele Augustin Presecan la Budapesta
     Preşedintele Consiliului judeţean Alba, Augustin Presecan, a primit o invitaţie din partea Lordului Hanningfield, preşedinte al Consiliului regiunii din Essex. Acesta are rolul de ofiţer de legătură între Comitetul Regiunilor (organism consultativ pe lângă Consiliul Europei) şi statele aflate în procesul de aderare. Invitaţia pentru conferinţa Praxis este pentru Budapesta, în perioada 5-7 decembrie 2001. Conferinţa de lucru va reuni o serie de personalităţi politice din administraţie, ambasadori şi se bucură de sprijinul Ministerului de Externe al Marii Britanii. Întâlnirea de la Budapesta îşi propune constituirea unei reţele europene Praxis ce va reuni reprezentanţi ai autorităţilor locale şi regionale din ţările membre şi în curs de aderare. Participanţii vor încerca să identifice problemele ridicate şi oportunităţile oferite pentru extinderea Uniunii Europene. Preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan, ne-a declarat că reţeaua se va ocupa de promovarea relaţiilor dintre regiuni, a schimbului de experienţă şi de participarea comună la proiectele finanţate de Uniunea Europeană. (F.R.)
Jurământul de credinţă
     Militarii în termen din cadrul Comandamentului Judeţean de Jandarmi Alba şi Grupului de Pompieri "Unirea" al judeţului Alba vor depune azi jurământul de credinţă către patrie şi popor. Festivitatea se va desfăşura, cu începere de la ora 9.00, în faţa Catedralei Reîntregirii Neamului din Alba Iulia. (N.T.)
Telefonie digitală la Roşia Montană
     Prin grija Romtelecom Alba, a d-lui ing. Ioan Pocan şi a Primăriei din Roşia Montană, personal a d-lor Virgil Nariţa, primar şi Gh. Dragoiescu - viceprimar, în comună a fost introdusă telefonia digitală, de care până în prezent beneficiază de un număr de 250 de abonaţi. În continuare vor mai beneficia încă 200 de solicitanţi, care au înaintat deja cereri, urmând ca în scurt timp acestea să fie rezolvate. Iată, aşadar, încă o realizare de mare importanţă, care merită toată aprecierea.
Ioan RADU

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Statul va contribui la capitalizarea fondurilor de garantare pentru IMM-uri cu 762 miliarde de lei
Interviu cu d-na Silvia Ciornei, ministrul IMM-urilor şi Cooperaţiei
     -D-nă ministru, vă rog să ne spuneţi trei lucruri concrete pe care le-aţi făcut pentru întreprinzătorii mici şi mijlocii de când ocupaţi această funcţie?
     -Aş pomeni aici stimulentele pentru investiţii şi crearea de noi locuri de muncă, aş menţiona biroul unic şi creditarea microîntreprinderilor.
     -Credeţi că se justifică existenţa ministerului pe care îl conduceţi, în condiţiile în care statul îşi menţine controlul asupra unui important sector al economiei?
     -În prezent sectorul privat şi sectorul IMM reprezintă 99% din numărul de societăţi comerciale care contribuie cu 45% din forţa de muncă şi a realizat cca 43% din cifra de afaceri globală produsă de toţi agenţii economici. Şi cca 25% din exporturile României. În alte ţări realizările sectorului privat şi ale IMM sunt cu mult mai mari raportate la PIB. Este nevoie în acest proces de restructurare economică, să se stimuleze iniţiativa privată şi să se stimuleze dezvoltarea în condiţii de eficienţă şi de competitivitate a întreprinderilor mici şi mijlocii.
     -Veţi primi banii necesari garantării fondurilor pentru dezvoltarea IMM-urilor?
     -Statul va contribui la capitalizarea fondurilor de garantare cu circa 762 miliarde de lei pe o perioadă de 7 ani. Se va încerca şi atragerea de parteneri străini din mediul bancar şi se vor emite totodată acţiuni pe pieţele de capital. Din presă au rezultat unele inexactităţi şi confuzii. Nu s-a înţeles ce este cu aceste garanţii. Va fi o instituţie specializată care va acorda garanţii. Va fi un fond de garantare, o societate comercială pe acţiuni care va avea această capitalizare de la bugetul de stat şi care prin emisiuni ulterioare de acţiuni îşi va majora capitalul. Acest fond va asigura garanţii întreprinzătorilor mici şi mijlocii care doresc să contracteze credite de la bănci. Se vor da până la 70-80 la sută din necesarul de garanţii. De fapt, acest procent, metodologia şi normele de funcţionare vor fi definitivate de consultant, cu care urmează să încheiem contractul săptămâna viitoare.
     -Există o suprapunere a atribuţiilor Ministerului IMM-urilor şi Cooperaţiei cu Ministerul Dezvoltării şi Prognozei?
     -Dezvoltarea regională implică şi dezvoltarea afacerilor şi implicit a IMM-urilor. Este foarte necesară o colaborare între cele două ministere şi nicidecum nu este vorba de o suprapunere. Sprijinirea acestui sector nu se poate face decât printr-o colaborare cu toate ministerele.
     -Sunteţi ministru PUR Social Liberal în cabinetul Adrian Năstase. Ce faceţi în acest sens?
     -Ministerul IMM-urilor şi Cooperaţiei este iniţiativa Partidului Umanist care sprijină iniţiativa privată şi crearea clasei de mijloc în România. Clasa de mijloc este reprezentată de fapt de întreprinzători şi de cei care au afaceri medii. În principal, cu colegii mei am discutat despre îmbunătăţirea comunicării între teritoriu şi centru, pentru ca problemele şi sugestiile din judeţul Alba să se reflecte în propunerile legislative şi programele pe care le elaborăm.
Interviu realizat de Florin ROMAN
În opinia liderilor liberali din judeţul Alba
Rectificarea bugetelor comunelor s-a făcut exclusiv pe criterii politice
     Deputatul PNL de Alba, Dan Simedru şi preşedintele liberalilor din judeţ, Teodor Atanasiu, au declarat într-o conferinţă de presă că echilibrarea bugetelor comunelor prin rectificare bugetară se va face exclusiv pe criterii politice, aleşii locali ai partidului de guvernământ fiind principalii beneficiari ai fondurilor alocate de Consiliul judeţean. "Miercuri, prefectul judeţului, preşedintele Consiliului judeţean şi directorul Direcţiei de Buget-Finanţe din cadrul acestei instituţii s-au întâlnit cu primarii pentru a discuta o ultimă rectificare de buget pe acest an. Din păcate, la această întâlnire, sumele de bani disponibile au fost împărţite exclusiv pe criterii politice. Vă pot da două exemple concludente, cazul primarilor liberali de la Ocoliş şi de la Roşia de Secaş, care nu au primit nici un leu, deşi au cheltuieli în această perioadă pe care nu au de unde să le acopere şi care sunt urgente pentru localităţile pe care le conduc. În primul caz, la Ocoliş, este vorba de finalizarea dispensarului medical, primarul solicitând bani pentru acoperiş, iar în al doilea caz, la Roşia de Secaş, s-au solicitat bani pentru aprovizionarea cu lemne în scopul încălzirii şcolilor din comună. Cu alte cuvinte, datorită faptului că primarii din aceste localităţi nu sunt de la PSD, copiii vor îngheţa de frig la iarnă în şcoli, iar cetăţenii nu vor avea dispensar medical. Considerăm inadmisibilă această imixtiune a politicului. Solicităm conducerii Consiliului judeţean să împartă banii puţini pe care-i mai are judeţul Alba în funcţie de necesităţi şi nu de culoarea politică a primarilor. De altfel, într-o discuţie personală, li s-a sugerat acestor primari să-şi schimbe culoarea politică şi să treacă la PSD" - a declarat preşedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu.
     Acelaşi "şantaj politic" a fost denunţat şi de deputatul liberal Dan Simedru. "Deşi afirmau că bugetul este suficient, este mai mare decât altădată, este grozav, acum şantajează primarii într-un mod josnic, spunându-le că vor primi bani dacă vor trece la PSD. Considerăm că partidul de guvernământ a minţit electoratul atunci când a susţinut că învăţământul şi sănătatea sunt priorităţi, din moment ce nu acordă bani pentru şcoli şi dispensare medicale. Sunt primării care au primit mult mai mulţi bani decât ar avea nevoie pentru plata salariilor. Probabil că i-au primit pentru investiţii politice şi nu pentru investiţiile sociale" - a precizat deputatul liberal. În acelaşi context al rectificărilor bugetare, liberalii au acuzat faptul că pentru bugetele locale nu s-au găsit bani, în schimb pentru deplasările în străinătate sumele alocate au atins cifra de 1,5 miliarde de lei, din care 500 de milioane au fost "redistribuiţi" la rectificarea bugetară. "Mie mi se pare imoral să suplimentezi cu 500 de milioane de lei fondurile pentru deplasările în străinătate, în condiţiile în care la începutul acestui an a fost alocată cu această destinaţie 1 miliard de lei. Cu cei 500 de milioane se rezolvau problemele a 25 de comune, deci un sfert din numărul comunelor din judeţul Alba", au mai spus liderii liberali.
Dana MOTREANU
O razie a Poliţiei Rutiere Sebeş a confirmat
Alcoolul - cauză predilectă a accidentelor
     Poliţiştii Biroului Poliţiei Rutiere Sebeş au organizat ieri o acţiune pe linia combaterii şi prevenirii încălcării legislaţiei rutiere. Au fost opriţi, amendaţi şi lăsaţi fără permise şoferii care în graba lor au efectuat manevre de depăşire ignorând linia continuă şi plăcuţele care avertizau că depăşirea este interzisă.
     Însoţind poliţia rutieră în razie, pe un frig de-ţi îngheţa în buzunare orice sentiment de milă sau predispunere la negociere, am asistat la toată gama de manifestări, specifice şoferilor loviţi crunt de ghinionul de a fi surprinşi încălcând legea. Înjurături printre dinţii clănţăniţi de frig, ochiade ce trădau tentaţia unei şpăgi, graba spre rude bolnave ce trebuiau duse rapid la spital, o paletă de manifestări cu care poliţiştii de la circulaţie s-au obişnuit deja. În plus, refuzuri de a semna procesele verbale, ameninţări cu contestaţii sau, după caz, tentative de a contacta pe cineva "de sus" din poliţie pentru rezolvarea situaţiei. Pe lângă şoferii amendaţi pentru depăşiri neregulamentare, poliţiştii din Sebeş au reţinut, potrivit unui bilanţ, din 15 octombrie în 15 noiembrie, nu mai puţin de... 23 de permise pentru consum de alcool. Un caz mai deosebit a fost acela al lui Gheorghe Ioan Sora (18 ani, din satul Arţ - Şugag) care este cercetat pentru conducerea unui autoturism fără permis. Urcându-se la volanul unei Dacii lăsate în grijă de un prieten, Sora n-a condus mai mult de 100 de metri, după care s-a aruncat într-o stivă de lemne şi ulterior în gardul unei gospodării din Sebeş. Deoarece mirosea a alcool, băiatului i s-au recoltat şi probe biologice. Un alt exemplu este cel al lui Ioan Ciprian Dura (24 de ani, din satul Deal-Câlnic). Acesta a fost oprit de echipajul poliţiei rutiere Sebeş după ce a doborât cu maşina un indicator rutier situat pe bulevardul "Lucian Blaga" din Sebeş. Deoarece mirosea puternic a alcool şi se bâlbâia, a fost condus la spital pentru recoltarea de probe biologice. Conform testelor, Ciprian Ioan Dura conducea maşina pe bulevardul central al oraşului Sebeş, cu o alcoolemie de 1,85 g/mie.
Nicoleta TOMUŢA
Transformarea Praznicului Sfântului Andrei în sărbătoare naţională întregeşte încărcătura spirituală a Zilei Naţionale a României
     Reunit în aceste zile la Bucureşti, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis să propună Parlamentului României declararea praznicului Sfântului Andrei ca sărbătoare naţională. Sfântul apostol Andrei a propovăduit învăţătura creştină în Dobrogea, acesta fiind şi motivul pentru care BOR este considerată o biserică apostolică. Sărbătoarea Sfântului Andrei a fost declarată sărbătoare naţională din punct de vedere religios de către Sinodul BOR, care l-a proclamat pe Sfântul apostol Andrei drept ocrotitorul României, iar dacă Parlamentul va lua în considerare propunerea "este bine" - ne-a declarat ÎPS Andrei, arhiepiscop de Alba Iulia. Înalt Prea Sfinţia Sa a mai precizat că propunerea BOR are în vedere o întregire a Sărbătoririi Zilei Naţionale a României - 1 Decembrie. Sfântul Andrei este sărbătorit în 30 noiembrie, în ajunul Zilei Naţionale. Astfel actul unificator de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia ar primi o şi mai mare încărcătură spirituală religioasă. Patriarhia Ortodoxă Română va înainta în aceste zile Parlamentului propunerea, dar, ne-a spus ÎPS Andrei, nu se aşteaptă un răspuns în scurtul interval care a mai rămas până la 30 noiembrie 2001. De aceea programul activităţilor organizate de Arhiepiscopia ortodoxă de Alba Iulia pentru marcarea celor două mari sărbători este cel din fiecare an.
Anca DINICĂ
La Cugir
Reconstituirea ultimelor ore din viaţa valutistului Cornel Picu
     Joi, 15 noiembrie, la primele ore ale dimineţii, la Cugir s-a derulat reconstituirea filmului unui posibil asasinat, care va rezolva în curând misterul dispariţiei valutistului Cornel Picu, în 12 iulie acest an. Principalul suspect în acest caz - Romeo Chelaru - a fost dus la domiciliul său din Cugir, strada Alexandru Sahia, unde a arătat anchetatorilor cum s-a derulat ultima întâlnire cu valutistul. La coborârea suspectului din maşina poliţiei, mulţimea de privitori a început să-l huiduie, emiţând diverse ipoteze referitoare la psihicul acestuia şi la pedeapsa pe care ar merita-o. Vecinii săi din cartier sunt cu atât mai şocaţi de confirmarea suspiciunilor cu privire la asasinat, cu cât, potrivit declaraţiilor lor, Romeo Chelaru fusese văzut, duminică de duminică, rugându-se la biserica din zonă. Reconstituirea la domiciliul suspectului s-a încheiat cu introducerea unui bagaj voluminos în portbagajul maşinii şi plecarea spre o destinaţie necunoscută atunci (probabil Vinerea, potrivit unor informaţii neoficiale). La reconstituire a participat şi soţia suspectului. În cauză, cercetările continuă. (N.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.