Ultima oră
Știri
Accident mortal la Aiud
     Vineri, 16 noiembrie a.c., la km 416 de pe DN 1, în zona localităţiii Aiud, s-a consumat un accident de circulaţie mortal. Pensionarul Casian Bal, de 66 de ani, din Simeria, a traversat în jurului orei 23.45 strada într-un loc nemarcat fără să se asigure, fiind surprins şi accidentat mortal de un autoturism Ford, condus de Szigmund Şandor din Sălaj. Cercetările continuă. (F.R.)
Tâlhărie la Ocna Mureş
     Vineri, 16 noiembrie a.c., în jurul orei 3.00, Poliţia Ocna Mureş a fost sesizată de Rozalia Kadar, de 58 de ani din aceeaşi localitate că a fost victima unei tâlhării. Autori necunoscuţi au deposedat-o pe femeie de 2 inele, un lănţişor de argint, 300.000 lei şi doi pui pe care-i avea într-o plasă. Rozalia a venit cu trenul de la Tg. Mureş spre Ocna Mureş, iar la sosire, în drum spre casă, a fost acostată de tâlhari. Aceştia au fost identificaţi imediat: Simon Victor, de 30 de ani, cu antecedente penale, fără ocupaţie şi Emil Dondoţi, de 20 de ani, fără ocupaţie şi fără antecedente penale. (F.R.)
Pârtia de schi de la Cîmpeni va suferi transformări majore
     Pe lângă faptul că, la sfârşitul săptămânii trecute, a acordat audienţe la Cîmpeni, prefectul Ioan Rus a discutat cu primarul acestei localităţi, Ioan Viorel Sicoe, pe tema unui proiect având ca scop modernizarea pârtiei de schi situată în apropierea oraşului. La această întâlnire, prefectul a fost însoţit şi de către şefii IPJ Alba, Direcţiei Silvice şi SC Electrica SA, fiecare urmând să fie cuprins în înfăptuirea acestei iniţiative deosebit de importante mai ales sub aspect turistic. (R.J.)
SC Salprest este pregătită să facă faţă iernii
     Primii fulgi de nea pe care-i aşteptăm să cadă în curând, pe lângă bucuria copiilor pot face necazul şoferilor. Asta numai dacă cei care se ocupă de menţinerea în bună stare a drumurilor nu sunt pregătiţi. Nu este cazul pentru localităţile unde SC Salprest SA Alba Iulia îşi desfăşoară activitatea. Dl. Petru Constantinescu - directorul societăţii - ne-a informat că utilajele şi materialele antiderapante sunt deja pregătite. Încă din 15 noiembrie, lăzile cu materiale antiderapante au fost plasate pe arterele de circulaţie cu cel mai mare pericol de polei astfel încât să se poată interveni cu promptitudine. Societatea are stocuri de 300 mc nisip şi 100 tone sare, iar pentru împrăştierea acestora pe căile de circulaţie sunt pregătite 6 autospeciale şi desigur muncitorii cu lopata pentru alei şi trotuare.
Anca DINICĂ
Copiii părăsiţi de părinţi, tot ai Tatălui sunt
Botez la Leagănul pentru copii din Alba Iulia
     Joi, 15 noiembrie a.c., la Leagănul pentru copii din Alba Iulia a avut loc un nou eveniment cu profunde conotaţii spirituale şi sociale: opt minori din această instituţie, ajunşi la vârsta primirii lor în comunitatea spirituală creştină, au primit botezul. Ritualul de trecere a micuţilor în rândul creştinilor a fost împlinit de părintele Ştefan Urda, din parohia Lipoveni, iar naşele au fost câteva femei din acest cartier albaiulian şi câteva angajate ale instituţiei de ocrotire mai sus amintite. Aparent banal, acest eveniment confirmă (dacă mai era nevoie), că tot ai Tatălui sunt şi copiii părăsiţi de părinţii biologici şi ai comunităţii, desigur. (I.H.)
Întâlnire cu primarii pe tema bugetului
     Preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan, s-a întâlnit, săptămâna trecută, cu mai mulţi primari din judeţ în cadrul unei şedinţe de lucru pe tema bugetului. Au fost aduse în discuţie problemele cu care se confruntă administraţiile locale şi s-au făcut propuneri pentru modul de distribuire a bugetului. (F.R.)
Dat în urmărire generală,
Un hoţ a fost prins la Turda
     Poliţiştii l-au identificat şi reţinut la Turda pe Constantin Ciurar, de 42 de ani, din Ocna Mureş, fără ocupaţie, care se sustrăgea urmăririi penale. În noaptea de 2/3 iulie 2000, Ciurar a participat la o tâlhărie în satul Gura Arieşului, alături de alţi indivizi. Doar el a scăpat atunci de braţul legii şi a fost dat în urmărire generală. Ciurar a fost depus în arest, urmând să fie prezentat Parchetului. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Societatea judeţeană de Drumuri şi Poduri locale - sub tirul opoziţiei politice
În viziunea Partidului Democrat
Alba - cenuşăreasa fondurilor pentru drumuri
     Doru Cetean, vicepreşedinte al Consiliului judeţean Alba, a prezentat într-o conferinţă de presă datele financiare privind drumurile din judeţ. Concluzia a fost că în 2001 s-a putut realiza fizic acelaşi volum de lucrări ca în 2000.
     Anul trecut CJ Alba a avut pentru drumuri 12,437 miliarde lei din bugetul propriu şi 17 mld. de la Fondul Special al Drumurilor. Reparaţii curente din FSD s-au realizat în valoare de 11,360 mld. lei, însă fără documentaţie tehnică şi lucrările au fost încredinţate direct SC Drumuri şi poduri locale SA Alba, la care CJ Alba este unic acţionar, în baza ofertelor prezentate de aceasta pe kilometru de drum şi categorii de lucrări. Reparaţiile capitale au consumat 5,640 mld. lei, au fost executate pe bază de documentaţie tehnico-economică, dar s-au încredinţat direct SC DPL Alba. "Total ilegal", a subliniat vicepreşedintele CJ Alba. Însă vina nu aparţine CJ Alba, noua conducere moştenind contractul de concesionare dintre CJ şi DPL pentru lucrările executate din fondurile CJ. O altă problemă a fost faptul că în baza de date a CJ Alba nu exista decât un singur proiect, pentru o lucrare la drumul Zlatna - Almaşu Mare, lucrare din '91 - '92, însă abandonată.
     În acest an CJ a avut din bugetul propriu 21,394 mld. pentru drumuri, iar din FSD 24,979 mld.lei. Tot DPL a executat lucrările din bugetul propriu, în baza contractului moştenit. Principalele lucrări executate din FSD s-au orientat spre drumurile care asigură legăturile cu judeţele limitrofe, capitol la care Alba era rămasă în urmă. Pentru toate lucrările cu finanţare FSD s-au organizat licitaţii, atât pentru proiectare, cât şi pentru executare. Însă pentru că n-au existat proiecte unele lucrări au început cu întârziere.
     Printre nemulţumirile vicepreşedintelui Cetean se află şi lucrările comandate de primarii din Crăciunelu de Jos şi Albac, pe care le consideră "cu scopuri electorale". La lucrarea executată pe DC 20 Crăciunelu de Jos - Bucerdea Grânoasă (din 2000) Primăria era restanţieră la sfârşitul anului trecut cu circa 1,786 mld. Între timp 1 mld. a fost acoperit prin fonduri de la FSD.
     Mult mai încurcată este situaţia la DJ 108, lucrare în valoare de 1,495 mld. şi comandată de Primăria Albac, "fără sursă de finanţare şi fără documentaţie tehnico-economică", a subliniat Cetean, care a spus că este foarte curios cum se vor putea achita lucrările din banii Primăriei pentru că nu aceasta este proprietara drumului, ci CJ.
     O mare nemulţumire a vicepreşedintelui CJ este faptul că Alba a beneficiat de mai puţine fonduri de la FSD decât alte judeţe din Regionala Cluj a Drumurilor Naţionale. Astfel, Alba, care are 1045 km de drumuri, a primit 25 mld. lei, în timp ce Clujul a primit 51,788.mld (1383 km de drumuri), Maramureş - 31,198 mld. (895,8 km), Satu Mare - 34 mld. (840,8) şi Bihor 29 mld. (806,5 km). Din păcate de la alte regionale nu a putut obţine date. Cetean a mai spus presei că fostul său şef direct i-a promis mai mulţi bani din FSD "când vei veni ca preşedinte al Consiliului judeţean".
Florin SILEA
Liberalii solicită demiterea actualei conduceri a S.C. D.P.L. Alba
     Liberalii consideră că actuala conducere a Societăţii Judeţene de Drumuri şi Poduri Locale este direct răspunzătoare de accidentul în care şi-a pierdut viaţa un cetăţean din Măgina-Aiud, pentru că lucrările de consolidare la drumul respectiv erau executate de această societate subordonată Consiliului Judeţean. "La Societatea Drumuri şi Poduri Locale Alba continuă debandada, lucrările la drumuri făcându-se cu nerespectarea şi în dispreţul legii. Cu tristeţe constatăm că din păcate un cetăţean din judeţul nostru şi-a piedut viaţa datorită faptului că Societatea de Drumuri execută lucrări care nu sunt semnalizate corespunzător. Solicităm public conducerii Consiliului Judeţean ca în prima şedinţă să prezinte un raport privind acest extrem de grav accident şi cerem demiterea întregului staff al D.P.L." - a declarat preşedintele PNL, Teodor Atanasiu. Deputatul Dan Simedru a susţinut că legea prevede că, dacă un accident se produce din cauza executorului lucrărilor, se consideră caz penal şi că, de altfel, poliţia s-a autosesizat în acest caz. "Leg în mod direct acest eveniment de faptul că cei din conducerea D.P.L. Alba sunt neprofesionişti. Nici unul dintre actualii directori nu şi-a câştigat postul prin concurs, conform dispoziţiilor legale şi nici unul dintre ei nu are studii de specialitate", a precizat deputatul Simedru. (D.M.)
Din ciclul "manifestări anti-maneliste"
O surprinzătoare lansare de carte..."Acolo"
     Sâmbătă, 17 noiembrie a.c., la Alba Iulia a avut loc un eveniment cultural, surprinzător pe mai multe planuri: lansarea volumului de versuri "Este exact ce crezi", purtând semnătura lui Florin Bolea. Cunoscut în urbea noastră sub porecla "Biceps", multiplu campion la "Powerlifting", tânărul Bolea (33 de ani) a reuşit o nouă performanţă, aceea de a-şi ridica destinul deasupra lumii de întuneric în care îşi face veacul fauna albaiuliană (Florin a fost "bodyguard"), deasupra mizeriei "băieţilor de băieţi" iubitori de manele şi maşini roşii.
     Surprinzătorul eveniment s-a desfăşurat într-un local de cea mai bună calitate, numit "Acolo" şi administrat de dl. Marius Murgu, singurul din Alba Iulia unde se poate asculta permanent muzică bună. O altă surpriză a constituit-o aranjamentul acestei manifestări, realizat de regizoarea Oana Leahu de la Teatrul de păpuşi "Prichindel", decorul şi atmosfera creată de recitalul actriţei Amalia Pop. Dar cel mai deosebit lucru a fost însăşi prezenţa şi componenţa publicului- oameni de cele mai diferite profesiuni şi din cele mai diverse medii, uniţi doar de gândirea lor liberă: studenţi, artişti, ziarişti, oameni de afaceri, poliţişti, şomeri, bodyguarzi etc. Florin Bolea a reuşit, aşadar, să mai doboare o barieră. Cea dintre lumi diferite şi oameni diferiţi, dintre "oamenii de zi" şi "oamenii de noapte". Simplu, oferind doar o frântură din frumuseţea ascunsă în sufletul său: "Orice lucru poate fi alt lucru, numai Dumnezeu nu poate fi decât Dumnezeu, el este prin el însuşi numai el". Discutând cu autorul, am înţeles de unde îi vine puterea de a depăşi barierele: "Ştiu că ceea ce scriu vine de undeva din exteriorul meu, spune Florin cu modestie, căci dincolo de gânduri e Dumnezeu...". Sigur, un Dumnezeu căruia i se supun nu numai entităţile celeste, ci până şi "îngerii păcătoşi" şi "diavolii de bună credinţă", un Dumnezeu căruia autorul i-a simţit puterea şi s-a făcut una cu ea. Volumul a fost prezentat de scriitorul albaiulian Eugen Curta. (I.H.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.