Editorial

Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Reformă impopulară sau demagogie populistă?
     Raportul de ţară pe care Comisia Europeană îl prezintă an de an pentru a marca evoluţiile sau, după caz, involuţiile pe care le-au realizat ţările candidate la integrarea în Uniunea Europeană, a fost aşteptat cu sufletul la gură de actualii guvernanţi. Practic, a fost primul test de importanţă majoră susţinut de noua putere din România în faţa "profesorilor" europeni, la un an de la preluarea frâielor guvernării de către partidul domnilor Năstase şi Iliescu. Şi cum "elevii" noştri nu şi-au făcut temele chiar la toate "materiile" şi notările au fost pe măsură. Au fost punctate unele rezultate pozitive pe care România le-a înregistrat în acest an, dar, din păcate, când s-a tras "linia", tot în coada listei am rămas. Deşi de 11 ani facem progrese, se pare că acestea nu sunt suficiente pentru a prinde "plutonul" fruntaş. Şi "premiantul clasei", premierul Adrian Năstase, a făcut o figură frumoasă în America şi în Europa, aducând şi "premii" în ţară, dar "clasa" numită România nu va promova curând. Raportul Comisiei Europene arată că la capitolul economie-privatizare stăm prost, că reforma lipseşte, corupţia "conduce" ţara, că justiţia nu este independentă, că reforma administraţiei publice locale e un dezastru. Iată cum arată, negru pe alb, criticile din acest domeniu: "* Numărul secretarilor de stat a crescut considerabil în timpul cabinetului Năstase. Atribuţiile noilor demnitari au rămas însă aceleaşi cu cele ale foştilor directori generali din ministere. Avansarea "în titlu" a avut o singură urmare: funcţionari publici de carieră au fost înlocuiţi cu demnitari numiţi pe criterii politice; * Reducerea cu 30 la sută a corpului funcţionarilor publici a lăsat multe ministere importante cu personal insuficient. Deoarece nu a existat o evidenţă centralizată a personalului, s-au făcut concedieri masive fără a se ţine seama de deficitul sever de angajaţi existent în unele sectoare; * Concedierile s-au făcut pe baza unor teste, proces de care Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici s-a ţinut departe, deşi era parte a atribuţiilor prevăzute prin lege; * Concedierile au fost urmate de angajări, astfel încât nu este pusă sub semnul întrebării doar logica restructurării din sectorul funcţionarilor publici, ci chiar existenţa acestui proces; * Ca şi la concedieri, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici nu s-a implicat cu nimic în angajări, deşi şi procesul era parte a atribuţiilor prevăzute prin lege".
     La o întâlnire recentă a parlamentarilor români cu raportorul UE pentru România, baroana Emma Nicholson, înaltul oficial european a declarat clar: "Privatizaţi sau adio Uniunea Europeană. Există un singur drum către UE, care presupune decizii extrem de dificile şi eforturi serioase" - a spus Emma Nicholson. Baroana a sfătuit partea română, în modul cel mai serios, ca deciziile politice cele mai grele, dar necesare, să fie luate cât mai repede pentru că "2001 va stabili care este configuraţia lărgirii UE".
     Nu ştim cum se vor împăca măsurile pe care trebuie să le ia Guvernul cu promisiunile populiste cu care PSD a câştigat alegerile. Dacă Guvernul Adrian Năstase ar face ceea ce se impune, ceea ce este necesar, ar trebui să fie cel mai reformist şi curajos Executiv de după 1990. Asta ar însemna să acţioneze în dezavantajul propriului electorat, în condiţiile în care PSD-ul se pregăteşte să guverneze ani mulţi de acum înainte. Ultima întâlnire a oficialilor din Comisia Europeană împarte plutonul ţărilor candidate în trei 10+1 (Bulgaria) + 2 (România şi Turcia). Un test electoral important prin semnificaţie şi "ricoşeu" a avut loc recent în Bulgaria. S-a dovedit că populaţia sărăcită şi sacrificată pe "altarul reformelor" care au urcat Bulgaria în clasamentul european dar care au coborât standardul de viaţă al vecinilor noştri din Sud, au ales în fruntea ţării un... "fost". Un semnal de alarmă pentru actualii guvernanţi?
Dana MOTREANU