Ultima oră
Știri
Şoferii vor fi testaţi alcoolscopic cât ai spune... helloooo!
     Venind în întâmpinarea problemelor ridicate de traficul tot mai intens de pe şoselele judeţului nostru, Serviciul Poliţiei Rutiere din IPJ Alba va fi dotat în curând cu aparate performante pentru testarea alcoolemiei. Aparatele, numite alcool-test, sunt uşor de manevrat de poliţiştii de la circulaţie, afişând electronic alcoolemia şoferului verificat. Şoferii suspectaţi că ar fi consumat băuturi alcoolice vor trebui să spună un simplu... helloooo! în dreptul aparatului pentru ca poliţiştii să afle cam cât alcool le circulă prin vene. (N.T.)
În urma tragediei de la Măgina
Şeful punctului de lucru a fost destituit
     În cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc ieri, preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan, a declarat că în urma accidentului tragic de la Măgina, când un om şi-a pierdut viaţa, şeful punctului de lucru al DPL, ing. Ioan Gheorghei, a fost destituit. "Am atenţionat conducerea SC DPL Alba că atunci când se fac astfel de lucrări să fie desemnată o persoană care să fie răspunzătoare de tot ce se întâmplă acolo. Cine va greşi va plăti", a mai spus Presecan. Această măsură disciplinară a fost luată indiferent de rezultatele anchetei Poliţiei. (F.R.)
La 1 Decembrie
Desperado şi Voltaj vor cânta sigur la Alba Iulia
     Discuţiile purtate de reprezentanţii Primăriei municipiului Alba Iulia cu formaţiile invitate pentru a susţine spectacolul de muzică folk-pop-rock de la Alba Iulia din 1 Decembrie se apropie de final. Viceprimarul Călin Potor ne-a informat că printre cei care vin la Alba Iulia să câştige un ban, dar "pe care-i înţelegem că sunt profesionişti şi din asta trăiesc", pe adresa primăriei a venit şi o ofertă gratuită. Firma de impresariat Arca Sound Factory din Bucureşti propune un microrecital al tinerei speranţe a muzicii pop, Georgia. Ea va fi însoţită de trei dansatori astfel încât spectacolul să fie de înaltă calitate. Călin Potor a declarat că este plăcut impresionat de această ofertă gratuită şi că ea este deja acceptată. În plus, în spectacol vor cânta sigur formaţiile Desperado şi Voltaj. Vama Veche nu va fi prezentă la Alba Iulia deoarece are alte angajamente mai vechi pentru această perioadă, iar negocierile cu Cassa Locco sunt avansate şi se pare că rezultatul va fi pozitiv. (A.D.)
Prezentarea Proiectului "Sprijin pentru întreprinzători şi centre de afaceri"
     Proiectul amintit este administrat de Gruppo SOGES SPA - Italia şi este componentă a Programului "Atenuarea Impactului Social în Zonele Miniere" administrat de Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea şi Implementarea Programelor de Reconstrucţie a Zonelor Miniere (ANDIPRZM), finanţat de Banca Mondială şi Guvernul României, ce are ca obiectiv furnizarea de consultanţă şi asistenţă în afaceri precum şi înfiinţarea şi managementul a trei Centre de Afaceri.
     *Prezentarea proiectului de către experţii români şi străini ai Gruppo SOGES SPA - Italia, va avea loc joi, 22 noiembrie, ora 10.00 la Prefectura Alba, în Sala Mihai Viteazul.
     Pentru detalii vă rugăm a vă adresa ANDIPRZM - Colectiv zonal Alba, d-l Pavel Bora, telefon 058/814459; 092/551419. (F.R.)
Audienţe prefecturale la Blaj
     Joi, 22 noiembrie a.c. prefectul de Alba, av. Ioan Rus, se va afla într-o vizită în municipiul Blaj. Cu acest prilej şeful administraţiei judeţene va acorda audienţe la sediul Primăriei Blaj începând cu orele 11.00. Astfel, cetăţenii pot să-şi exprime doleanţele şi să spere într-o rezolvare cât mai grabnică a lor de către prefectul Ioan Rus. (R.J.)
Audienţe prin telefon
     Aşa cum v-am mai informat, preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan, acordă în fiecare zi de miercuri, între orele 9-11.00, audienţe prin telefon la numărul 811254. Cetăţenii interesaţi din toate zonele judeţului pot telefona pentru a-şi spune păsurile, urmând ca CJ Alba să găsească soluţiile de rezolvare a problemelor semnalate. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În zonele defavorizate
Veniturile unor agenţi economici ocolesc evidenţele contabile
     De la începutul anului Garda Financiară Alba a efectuat mai multe controale ale agenţilor economici care desfăşoară activităţi economice în zonele defavorizate ale judeţului, pe baza certificatului de investitor. În urma verificărilor efectuate la un număr de 109 agenţi economici s-a constatat că 34 dintre ei au săvârşit abateri de la normele legale; s-au aplicat 29 de amenzi contravenţionale în valoare de 90,3 milioane de lei din cauza neevidenţierii veniturilor realizate, precum şi utilizării necorespunzătoare a documentelor cu regim special, dar şi a încălcării regulilor care privesc disciplina financiară. De asemenea, au fost stabilite impozite şi taxe care trebuie virate la bugetul de stat, valoarea acestora fiind de 650,7 milioane de lei; majorările de întârziere la plată reprezintă peste 613 milioane de lei. (A.D.T.)
În cadrul unei conferinţe de presă
Preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan, a răspuns acuzaţiilor aduse de liberali şi pedişti
     În cursul zilei de ieri, preşedintele Consiliului judeţean Alba, Augustin Presecan, însoţit de directorul SC DPL Alba, Ioan Farcaş şi purtătorul de cuvânt, Ioan Bâscă, a susţinut o conferinţă de presă în care a prezentat activitatea instituţiei pe care o conduce şi a răspuns atacurilor venite în ultimele zile din partea PNL şi PD.
     "Consiliul judeţean Alba din anul 2000 nu mai este cel din perioada 1992-2000, când în fruntea sa s-au aflat pedişti şi liberali. Am reuşit să-i dăm instituţiei importanţa cuvenită, să ne impunem ca o instituţie responsabilă, competentă şi profesionistă care nu lucrează după ureche, pompieristic. Am elaborat programe concrete şi strategia de dezvoltare economico-socială a judeţului Alba, în perioada 2001-2004, pentru prima dată în istoria post-decembristă a acestui judeţ. Semnalele primite de la oameni, din teritoriu şi strânsa colaborare cu serviciile descentralizate, ne arată că rolul nostru important este bine cunoscut şi că implicarea în rezolvarea problemelor are o finalitate. Ne implicăm în toate domeniile, în viaţa economică şi socială a judeţului gândim şi elaborăm proiecte, nu stăm cu mâna întinsă la guvern după bani şi căutăm soluţii de atragere a noi fonduri. Am alcătuit un colectiv de tineri profesionişti din cadrul CJ Alba care lucrează la proiecte şi programe cu scopul de a accesa fonduri ale UE. Suntem eficienţi şi competitivi pentru că muncim din greu. Totul este monitorizat şi condus de aici de preşedintele CJ Alba. Numai un orb sau un rău-voitor care are ochelari de cal nu vede acest lucru. Regret că d-l consilier Dumitrel, care este de altfel un tip cumsecade, se face că nu vede ce s-a realizat bine. Din păcate, el poartă ochelari de cal marca PD, produşi probabil la primăria Capitalei. Pentru prima dată, prefectul şi preşedintele CJ Alba lucrează în echipă şi nu trag unul în stânga, altul în dreapta, cum s-a întâmplat până în 2000. Atunci CJ era o corabie fără cârmaci şi cârmă, acum avem o direcţie precisă", a spus preşedintele Presecan.
     În legătură cu acuzele liberalilor Teodor Atanasiu şi Dan Simedru, preşedintele Presecan a ţinut să reamintească că reprezentanţii PNL aflaţi în fruntea judeţului înainte de anul 2000 se fac vinovaţi şi răspunzători de starea proastă a drumurilor, de starea centrelor de plasament etc., ajunse într-o stare jalnică din cauza managementului defectuos. "Ceea ce nu au făcut ei atunci trebuie să facem noi. Se pare că au uitat acest lucru, nu însă şi oamenii care i-au sancţionat la alegeri pentru modul în care au administrat judeţul. Indiferent de ce se face, liberalii critică totul, dând dovadă de lipsă de fair-play, folosind fariseismul, demagogia, minciuna şi calomnia. Atât d-l Simedru cât şi d-l Atanasiu s-ar încadra bine în echipa cârcotaşilor, alături de Huidu şi Găinuşă, de aceea o să propun postului PRIMA TV să-i aibă în vedere pe cei doi. Au abilitate şi har în ale demagogiei şi clevetitului", a spus Presecan. El a adăugat că în legătură cu aşa-zisa racolare a primarilor liberali de către PSD este vorba de un alt neadevăr. "Nu noi i-am forţat pe primarii din Baia de Arieş şi Pianu să vină la noi, ci ei au dorit acest lucru. Uită din nou liberalii că în 1996, după alegeri, au avut un singur primar şi au ajuns la peste 20, luând aleşi de la alte partide, din care 7 şi de la PSD. Toate aprecierile lor sunt selective, le fac doar pentru imagine. În legătură cu bugetul pe 2001, nu trebuie uitat că acesta a fost votat în unanimitate iar primarii liberali au primit fonduri potrivit legii. De exemplu, la Baia de Arieş unde era primar liberal s-a repartizat suma de 1,4 miliarde de lei, iar la alte două oraşe cu probleme asemănătoare, cum sunt Abrudul şi Teiuşul s-a repartizat doar 1 miliard de lei. Unde este nedreptatea pe care o invocă liberalii? Totul s-a făcut corect, fără amestecul politicului", a încheiat la acest capitol Augustin Presecan.
     În legătură cu acuzele aduse de vicepreşedintele Doru Cetean, Presecan a declarat că o parte din cele afirmate de colegul său sunt adevărate: "D-l Cetean a făcut bine că a spus aceste lucruri pentru că şi-a făcut autocritica", având în vedere că el răspunde de drumuri. Sunt convins că de acum înainte îşi va face şi mai bine treaba".
     Preşedintele CJ Alba a spus că, dacă în 1998, judeţul Alba a primit de la FSD suma de 19 miliarde de lei, în 2000 - 31,5 miliarde de lei, în acest an s-au alocat 42 miliarde de lei. Pentru drumuri au mai fost repartizate următoarele sume: 2,4 miliarde de lei pentru pietruiri de drumuri comunale, 1,7 miliarde de lei din fonduri Phare, 20,6 miliarde de lei pentru calamităţi şi 782.000 EURO din partea BERD şi de la bugetul de stat.
     "Drumurile reprezintă un sector condus de liberali unde s-a lucrat fără nici o gândire, fără nici o perspectivă. Până în 2001 a existat un singur proiect de reabilitare a unui drum judeţean, iar noi, numai în acest an, ne-am îndreptat atenţia spre 6 proiecte la care deja se lucrează. Pe lângă lucrările deja începute, avem mari şanse să câştigăm un proiect de 2 milioane EURO. Noi avem lucrări concrete şi nu haotice, de plombări care se "evaporau" o dată cu zăpada ca în 1996-2000. "Nu împrăştiem banii pentru o sumedenie de lucrări în judeţ, ci lucrăm doar pe obiective concrete. În primele 10 luni conducerea DPL Alba a recuperat pierderile de 4,7 miliarde de lei şi a făcut profit de peste 860 de milioane de lei. Asta înseamnă un management bun şi nu cum a făcut d-l Tudose care nu a dispus nici măcar lucrări de reparaţii şi întreţinere a maşinilor şi utilajelor lăsând totul de izbelişte", a concluzionat preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.