Prima pagină Ediția din: 22.11.2001
Știri
Audienţe senatoriale
     Sâmbătă, 24 noiembrie, de la ora 8.00 dimineaţa, senatorul PSD de Alba, Cornel Filipescu, va acorda audienţe la Alba Iulia. Acestea se vor ţine la sediul PSD din municipiu, situat în Piaţa Iuliu Maniu nr. 20-22. (R.J.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
"Dorim ca toţi cei ce vin de 1 Decembrie la Alba Iulia să se simtă bine"
Interviu cu d-l Mircea HAVA - primarul municipiului Alba Iulia
     Hava- Domnule Hava, întotdeauna Primăria municipiului Alba Iulia a dorit şi s-a străduit să fie o gazdă bună pentru toţi cei ce vin să sărbătorească Ziua Naţională a României, aici în cetatea unde marea Unire a fost proclamată. Cum decurg pregătirile pentru sărbătoarea din acest an? Ce surprize pregătiţi?
     - Surprize... Noi nu le considerăm surprize, ci lucruri normale, astfel încât toată lumea care vine aici să se simtă bine. Există în program câteva puncte legate de cinstirea memoriei celor care au luptat pentru Unirea cea Mare. Vor fi depuse coroane de flori la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, acest moment devenind deja tradiţional şi, desigur, semnificativ. În acest an doar câteva dintre cele mai importante instituţii ale statului vor depune coroane aici, restul urmând să fie direcţionaţi spre busturile din jurul Sălii Unirii. Este aceasta o modificare faţă de cele ce se petreceau în anii precedenţi. De asemenea, vom modifica puţin ceremonialul deschiderii Serbărilor Unirii, care va avea loc în 28 noiembrie. Ea va consta în ridicarea pe catarg a drapelului naţional în cadrul unui ceremonial militar, dar şi de altă factură. Catargul pe care l-am montat în Piaţa Tricolorului din faţa Catedralei Reîntregirii Neamului este acum înlocuit cu unul mai elegant. Apoi se va intra în programul pe care deja îl cunoaşte toată lumea, program la organizarea căruia au contribuit instituţiile de cultură din municipiu şi autorităţile locale şi judeţene. Acestea vor puncta evenimentele istorice legate de 1 Decembrie 1918. Pe noi ne interesează mai mult ziua de 1 Decembrie în sine, o zi care dorim să fie cu adevărat de sărbătoare. Oamenii să se simtă bine, să poată cumpăra mici suveniruri, să bea o bere, să mănânce un mic şi să se distreze la spectacolele care vor avea loc. Noi ne vom ocupa în special de spectacolul de muzică pentru tineret care va fi mai târziu în noapte, dar numai în ceea ce priveşte formaţiile, pentru că sonorizarea va fi făcută cu aceeaşi firmă care va asigura şi sonorizarea spectacolului de folclor de care se ocupă Prefectura judeţului Alba şi Consiliul judeţean Alba.
     - Formaţiile care vor fi au rămas cele patru deja anunţate?
     - Formaţiile deocamdată nu ştiu sigur care vor fi, cu toate că se poartă încă discuţii... E în funcţie şi de bani, mai negociem... Acum pot să vă spun că unii au scăzut preţul de la 1200 de dolari la 800 de dolari, deci încercăm să tragem în jos cât mai mult pentru că aşa trebuie să facem având în vedere că este vorba de banii contribuabililor. Revenind la întrebarea iniţială, vă pot spune că un lucru deosebit va fi inaugurarea la 1 Decembrie a bustului lui Avram Iancu. Un bust care, spun eu, de mult trebuia să fie ridicat la Alba Iulia pentru că legătura sa cu Alba Iulia toată lumea o cunoaşte de la Istorie şi pentru că Alba Iulia este reşedinţa judeţului din care face parte Ţara Moţilor unde Iancu s-a născut şi a luptat. Este foarte bine că am ajuns să ridicăm acest bust, de fapt un grup statuar, care îmbogăţeşte şi arhitectural oraşul. În paralel avem nişte lucrări în curs de desfăşurare, este vorba de reabilitarea platformelor pietonale din preajma Casei de Cultură a Sindicatelor... Pentru acoperirea valorii acestora sunt promişi nişte bani de la Guvern; dacă vor veni este bine, dacă nu, nu vom muri noi din treaba asta, însă va fi greu pentru municipiu să acopere suma din bugetul propriu, pentru că este o cheltuială neprogramată. Noi, cei de la primărie am dorit ca şi în acest an să oferim participanţilor câte o cană cu vin. Sigur, la un preţ modic. Din păcate, ceilalţi membri ai comandamentului care se ocupă de organizarea Serbărilor Unirii nu au fost de acord, decizând ca cele câteva mii de căni care se vor executa să fie împărţite doar ca suvenir pentru invitaţii oficiali. De asemenea, există dorinţa de a împărţi steguleţe şi insigne celor care participă, s-au comandat câteva mii de bucăţi care sunt sigur că nu vor ajunge, dar este un gest simbolic. În rest, bere, mici şi veselie...
     - Întotdeauna ideea primăriei despre organizarea sărbătorii a fost oarecum diferită de cea a celorlalte instituţii organizatoare. Văd că sunteţi încă dezamăgit de "prea mult protocol"...
     - E adevărat! Dar vreau să vă spun, pentru că am ajuns la acest punct, că sper să reuşesc şi cred că voi reuşi, pentru că nu este numai o dorinţă a mea, ci şi a Consiliului local, ca la vară sau la primăvară să organizăm o sărbătoare a oraşului, o zi a municipiului. Încă mai discutăm despre program, dar eu cred că o astfel de sărbătoare la Alba Iulia este necesară. Vom demonstra atunci că sărbătorile trebuie şi pot fi făcute pentru oameni şi, mai ales, printre oameni. Fără populism, fără exagerări, dar vom face o sărbătoare aşa cum am văzut că se fac în statele vestice: pur şi simplu pentru oameni. Deci fără protocolul "numărul zero", "numărul trei". Putem să stăm şi noi alături de toată lumea în corturi mari, să mâncăm un mititel, să bem un pahar de vin, mai ales că zona aceasta este renumită pentru vinurile sale.
     Desigur că acum ne izbim de momentul politic, pentru că 1 Decembrie este o zi încărcată de semnificaţii politice, istorice. Rămâne să vedem cine va vorbi participanţilor... Primarul municipiului gazdă va vorbi sigur... Apoi avem momentul de la Sala Unirii unde se vor primi ştafetele venite din provinciile româneşti. Acesta este iarăşi un moment foarte emoţionant şi semnificativ la care vor participa destul de puţini oameni pentru că spaţiul din Sala Unirii nu permite altfel. Sper însă că televiziunile care vor fi aici prezente vor face o transmisiune în direct. Avem acum aceste constrângeri. Nu se poate să fie totul deschis şi liber oricât de mult ne-am dori-o noi, dar în parcul Unirii se putea face o adevărată sărbătoare populară pentru că lumea asta doreşte. Eu, ştiţi bine, niciodată n-am fost de acord cu dineul de sute de invitaţi oficiali de la liceul militar.
     - Deci nu sunteţi dezamăgit de program, ci de-a dreptul nemulţumit...
     - Nemulţumit, nu, pentru că şi eu am participat la întocmirea acestui program. Însă sunt nişte chestiuni la care încă se mai ţine, dar trebuie remarcat faptul că, în ciuda inerţiei, de la an la an această sărbătoare devine tot mai mult ceea ce ne dorim cu toţii - o sărbătoare a oamenilor, a cetăţeanului simplu, deci nu o sărbătoare a politicienilor care vin aici, sau care nu vin! Anul acesta am mai făcut un pas, anul viitor vom mai face unul, sau mai mulţi... Pentru că o sărbătoare cu oamenii şi printre oameni nu ne ia sclipiciul de pe haine şi nici ştaiful.
     - Aminteaţi despre politicienii care vin sau nu vin la Alba Iulia de 1 Decembrie. Care este situaţia în acest an?
     - Din ceea ce ştiu, anunţat de domnul prefect - pentru că el este reprezentantul guvernului în judeţul nostru - am înţeles că nu vor veni nici preşedintele ţării şi nici primul-ministru. Asta nu este un capăt de ţară. Poate că se încearcă să se mute greutatea sărbătoririi Zilei naţionale a României la Bucureşti, poate se mută la Iaşi sau la anul să se facă sărbătoarea Unirii celei Mari la Galaţi... Eu nu pot să fiu supărat din acest motiv, însă Marea Adunare Naţională de la 1 Decembrie 1918, care a consfinţit Marea Unire, s-a făcut la Alba Iulia şi nimeni, niciodată, nu va putea totuşi să facă o adevărată sărbătoare de 1 Decembrie în altă parte. Noi, Primăria şi Prefectura şi toţi ceilalţi care fac parte din comandamentul de organizare a Serbărilor Unirii, ne pregătim exact la fel: vin - sunt bine primiţi, nu vin - regretăm că nu sunt alături de noi, pentru că, trebuie s-o recunoaştem, amploarea sărbătorii o dau şi personalităţile vieţii politice, culturale şi publice care o onorează. Nu despic firul în patru de ce nu vin, dar dacă vor asigura fondurile necesare organizării în bune condiţiuni a sărbătorii - nu vreau să fiu mercantil, dar banii sunt importanţi - este foarte bine, înseamnă că le pasă de Alba Iulia, că le pasă de această sărbătoare.
     - Vă mulţumesc!
A consemnat Anca DINICĂ
Calvarul locatarilor continuă
Peste 2500 de apartamente din Alba Iulia rămân fără apă potabilă
În cursul acestei zile vor fi debranşate de la reţea 17 asociaţii de proprietari
     Calvarul debranşărilor pentru locuitorii municipiului Alba Iulia pare să nu se mai sfârşească. După ce la începutul acestei săptămâni SC Dalkia SA Alba Iulia s-a văzut obligată să debranşeze de la reţeaua de termoficare 7000 de apartamente ce au rămas fără apă caldă şi căldură, iată că a venit "momentul" sistării şi a apei potabile. Directorul tehnic al SC Apă Canal SA Alba Iulia, d-l Dumitru Dăianu, ne-a informat că din cauza nerespectării graficelor de reeşalonare întocmite cu asociaţiile de proprietari, 2500 de apartamente vor rămâne de astăzi fără apă potabilă la robinete. Vor fi debranşate apartamentele din următoarele asociaţii: 5, 10, 11, 25, 26, Unirea, CT 20, CT 23, K3, A10, G3A, E1, A7, G3B, A6A, C3 şi C1A. Locuitorii din aceste asociaţii nu au plătit doar o mică parte din ce s-a convenit cu cei de la SC Apă Canal SA Alba Iulia. La 20 noiembrie a.c. din datoriile asociaţiilor care însumau 4,8 miliarde de lei s-au achitat doar 745 milioane de lei, rămânând restanţe de peste 4 miliarde de lei. În cazul CT Zonă din Ampoi III se ştie că această centrală a fost trecută în conservare şi nu mai furnizează agent termic. 150 de apartamente dispersate în 50 de blocuri vor rămâne în această iarnă fără căldură, dacă nu-şi vor monta centrale de apartament. Bazinul olimpic s-a desprins de CT zonă urmând să fie montată o centrală proprie. Din păcate, iarna este deja instalată confortabil iar din apartamentele miilor de albaiulieni lipseşte căldura, apa caldă şi potabilă!
Florin ROMAN
O realitate dramatică
Abandonul şcolar - un fenomen în plină expansiune
     Conform unei statistici oficiale întocmită de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, situaţia abandonului şcolar de la începutul noului an de învăţământ este dezastruoasă în judeţ. În perioada 15 septembrie - 31 octombrie a.c., au lăsat baltă studiile un număr de 317 elevi, între care 41 în învăţământul primar (23 în mediul urban, 18 în mediul rural), 88 în învăţământul gimnazial (35 urban, 53 rural) şi 188 în învăţământul liceal (182 - în urban, 6 rural). Principalele motive ale renunţării la şcoală sunt plecările cu familiile în străinătate, nedepunerea dosarelor de înscriere, copii reţinuţi de părinţi pentru diverse treburi administrativ-gospodăreşti, distanţele mari între domiciliu şi instituţiile de învăţământ, probleme de sănătate, rea-voinţă şi nu în cele din urmă întemeierea unor familii. Spre comparaţie, în anteriorul an şcolar (2000/2001), numărul total al elevilor ce s-au lăsat de carte a fost de 235 (majoritatea în mediul urban - 166), cifră ce vorbeşte de la sine despre criza acută ce a învăluit procesul de învăţământ. (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.