Ultima oră
Știri
O ţeapă de 687,739 milioane de lei
     Ofiţerii Biroului Poliţiei Economico-Financiare din cadrul Poliţiei Alba Iulia au definitivat cercetările în dosarul privind infracţiunile de evaziune fiscală, fals intelectual şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, fapte comise de Adrian Gheorghe Iancu (23 de ani, din Blaj), în calitate de administrator al SC Armonia Styl SRL Oarda de Jos. Iancu a achiziţionat de la mai multe societăţi comerciale marfă în valoare de 687,739 milioane de lei. Cel în cauză a achitat contravaloarea mărfii cu 4 file CEC fără acoperire în bancă. (N.T.)
La Războieni
Trei ceferişti au fost prinşi furând motorină
     Lucrătorii Postului de Poliţie TF Războieni au surprins în flagrant delict marţi, 20 noiembrie, ora 19.00, trei indivizi care au sustras 120 de litri de motorină dintr-o drezină garată în staţia CFR Războieni. Ioan Cioica, Martin Adrian Miclea (angajaţi ai secţiei L7 Războieni), ajutaţi de Grigore Cîmpean (electrician pe macaraua CFR Războieni) au fost surprinşi în timp ce furau combustibilul estimat la valoarea de 1,7 milioane de lei. Cei trei sunt cercetaţi pentru furt calificat. (N.T.)
Mama a trei copii a fost lovită mortal de un tren personal
     Marţi, 20 noiembrie, ora 21.30, între halta CFR Bărăbanţ şi gara CFR Alba Iulia, o femeie a fost accidentată mortal de trenul personal 2407 Teiuş - Cugir. Potrivit cercetărilor poliţiştilor, femeia circula chiar pe calea ferată în momentul în care a fost surprinsă de tren. Victima, Maria Moguţa (42 de ani) era din Ţelna - Ighiu şi în urma ei au rămas trei copii, dintre care cel mai mic are 7 ani. Potrivit mărturisilor soţului, femeia mai consuma din când în când alcool şi pleca de acasă spre destinaţii necunoscute. (N.T.)
Spectacol
     Ca să vă încălziţi puţin în acest început straşnic de iarnă, Centrul cultural "Lucian Blaga" din Sebeş vă invită duminică, 25 noiembrie, ora 19.00 la un spectacol de umor şi manele. Sub genericul "Lacrimi şi suspine" vor cânta pentru dumneavoastră Adi de la Vâlcea, Sorin Puştiu, Carmen Şerban, formaţia L.A., în timp ce momentele de umor vor purta semnătura îndrăgitei actriţe Draga Olteanu Matei, a Vărului Săndel şi a trupei Vacanţa Mică. Biletele se pot procura de la sediul Centrului cultural "Lucian Blaga" Sebeş. (A.D.)
Pentru Sărbătoarea Naţională de la Alba Iulia
Guvernul va aloca 1,4 miliarde lei
     Ieri seară, în cadrul teleconferinţei cu prefecţii, ministrul Administraţiei publice, Octavian Cozmîncă a anunţat că pentru buna organizare a Sărbătorii Naţionale a României de la 1 Decembrie, guvernul României va aloca 1,4 miliarde lei. Tot cu acest prilej, ministrul Cozmîncă a mai precizat că la serbările de la Alba Iulia vor fi prezenţi reprezentanţi ai Preşedinţiei, Parlamentului, Guvernului şi ai altor instituţii centrale, el exprimându-şi totodată certitudinea că sărbătoarea Naţională din Capitala Marii Uniri va fi mai bine organizată ca în anii trecuţi. Prefectul a solicitat 3,5 miliarde lei (R.J.)
Un om care tace şi face
Deputatul Constantin Selagea a obţinut aproape 50 de miliarde de lei pentru Câmpeni
     Om politic destul de discret, deputatul PSD de Alba, Constantin Selagea demonstrează că este un om al faptelor şi nu al vorbelor. În timp ce unii politicieni continuă să-şi arunce acuze, deputatul Selagea îşi vede de treabă. El a obţinut în urma unui lobby susţinut pe lângă miniştrii Justiţiei şi Finanţelor o sumă impresionantă pentru noul sediu al Judecătoriei din Câmpeni - 47 miliarde de lei. Totodată, deputatul Selagea, membru al Comisiei buget-finanţe a mai reuşit să obţină 1,7 miliarde de lei de la buget, pentru rezolvarea problemelor cu centrala termică la sanatoriul TBC din acelaşi oraş. Actuala centrală termică este veche de circa 25 de ani, iar bolnavii mai mult îngheaţă în spital. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
De la 1 ianuarie 2002, intră În vigoare legea privind venitul minim garantat
Conform noii legi, primarii vor avea mână liberă în privinţa deciziei de a acorda sau nu ajutor social
     Drepturile reglementate prin Legea 416/2001 privind venitul minim garantat pot fi grupate, în funcţie de sursa de finanţare, în două categorii: * drepturi care sunt suportate de bugetele locale (ajutorul social, ajutor pentru încălzirea locuinţei, ajutor pentru înmormântarea persoanelor din familiile beneficiare de ajutor social, ajutorul de urgenţă acordat de la bugetul local); * drepturi care se suportă de la bugetul de stat (alocaţiile pentru nou născuţi, ajutorul social care se acordă soţiilor celor care satisfac serviciul militar obligatoriu, ajutorul de urgenţă acordat de către Guvern). Potrivit informaţiilor primite din partea d-nei Sidonia Făgădar, şefa Direcţiei Muncii şi Solidarităţii Sociale Alba noutăţile pe care le aduce Legea 416/2001 în ceea ce priveşte acordarea ajutorului social sunt: garantarea, pentru prima dată, a unui venit minim lunar prin plata acestui ajutor; pentru prima dată cheltuielile cu plata ajutorului social se vor regăsi în bugetele locale; sumele care vor avea această destinaţie au fost prevăzute în bugetul de stat în scopul echilibrării bugetelor locale; este pentru prima oară când a fost prevăzută prestarea unor servicii în folosul comunităţii (până la 72 de ore lunar) de către beneficiarii de ajutor social.
     În ceea ce priveşte repartizarea sumelor de la bugetul de stat către unităţile administrativ teritoriale, aceasta se va face printr-o hotărâre a Consiliului judeţean Alba, la cererea primarilor şi ţinânându-se seama de numărul beneficiarilor de ajutor social din fiecare unitate administrativ teritorială. Întrucât în următoarea perioadă se urmăreşte descentralizarea prestaţiilor de asistenţă socială, cei care decid acordarea sau neacordarea ajutorului social sunt primarii. Identificarea familiilor aflate în dificultate, realizarea anchetelor sociale pe baza cărora se aprobă ajutorul social se face de către personalul specializat desemnat de către primari. "Distribuirea corectă a banilor publici destinaţi plăţii ajutorului social, pe principiul solidarităţii sociale, depinde de modul în care primarii vor şti să-şi organizeze aplicarea prevederilor noii legi", a precizat d-na Sidonia Făgădar. De asemenea, primarii vor avea un important rol în organizarea riguroasă a prestării orelor de muncă în folosul comunităţii de către beneficiarii de ajutor social, dar şi în identificarea acţiunilor şi lucrărilor prioritare pentru comunitatea pe care o reprezintă.
Răzvan JURCĂ, Adriana DURIGĂ
Mecanicii de locomotivă ies în stradă
     Liderul Sindicatului mecanicilor de locomotivă, Dorel Lung, ne-a informat că negocierile dintre sindicalişti şi patronat au intrat în impas după ce administraţia a anunţat că acceptă doar o creştere salarială de 6-7 la sută. Sindicaliştii au cerut o majorare de cel puţin 10 la sută şi bonuri de masă, în caz contrar ameninţând cu mişcări de protest. Ca o primă măsură, mecanicii de locomotivă au anunţat că vor participa la mitingul BNS ce va avea loc la sfârşitul lunii la Bucureşti. Negocierile dintre cele două părţi vor fi reluate astăzi. (F.R.)
Spre deosebire de alţi ani
Prima zăpadă mai consistentă nu a prins pe picior greşit autorităţile
     De ieri noapte şi în judeţul Alba, în special în zona Munţilor Apuseni a început să ningă. În scurt timp, zăpada s-a aşternut iar pe drumurile din zonă s-a circulat în condiţii de iarnă. Stratul de zăpadă măsura ieri 12 cm la Arieşeni, 3 cm la Câmpeni şi 3 cm la Roşia Montană. A nins în "reprize" aşa că, încă de la căderea primei zăpezi utilajele celor de la drumuri au intrat în acţiune. Primele maşini de deszăpezire au fost văzute începând de ieri noapte de la ora 20.00. În cursul zilei de ieri, utilajele acţionau pentru fluidizarea traficului rutier iar drumarii au împrăţiat material antiderapant. Cum prognozele meteo indică noi ninsori în zona de munte să sperăm că reacţia comandamentului de iarnă să fie la fel de promptă. (F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.