Prima pagină Ediția din: 28.11.2001
Știri
Întâlniri importante la Prefectură
     Astăzi, la sediul Prefecturii judeţului Alba se vor desfăşura două şedinţe de lucru extrem de importante. Astfel, se va întruni Comisia de dialog social, prezidată de către prefectul Ioan Rus, în cadrul acesteia urmând a fi dezbătut bilanţul pe anul în curs a colaborării dintre sindicate şi autorităţile publice. La următoarea întâlnire, a fost invitat să participe Traian Matiş - şeful Sistemului de Gospodărire a Apelor din judeţ. Principala temă a discuţiilor se va axa pe prevenirea din vreme a eventualelor inundaţii, ce ar putea afecta judeţul, în cazul încălzirii timpului. (R.J.)
În satul Poieni-Bucium
Un bărbat şi-a luat viaţa
     Postul de Poliţie Bucium a fost sesizat marţi, 27 noiembrie, în jurul orei 9.00, despre faptul că un bărbat a fost găsit spânzurat în casă. Sosiţi la faţa locului poliţiştii au constatat că bărbatul - Ghiţă Belei, în vârstă de 37 de ani - s-a spânzurat cu o funie de cuierul din casă. Se pare că bărbatul şi-a luat viaţa cu circa 6 ore în urmă, în timpul nopţii. Belei era muncitor la EM Roşia Poieni şi era căsătorit. (N.T.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La Cergăul Mic, drama sărăciei aduce moarte
Pruncul de 6 luni al familiei Mihu a decedat de frig şi foame
     În Ajunul naşterii Pruncului Iisus, când aşteptata sărbătoare îndeamnă la penitenţă şi toleranţă, vestea că un copil de 6 luni s-a stins din viaţă, de foame şi frig, ne încrâncenează sufletele şi ne determină să ne întrebăm dacă totuşi privim destul în jurul nostru. Copilul a venit pe lume, acum 6 luni, în familia lui Dumitru Mihu (35 de ani). Acesta, împreună cu soţia şi fetiţa de 5 ani, locuiesc într-o casă dărăpănată de la periferia satului Cergăul Mic. Bărbatul câştiga cele necesare traiului umblând cu oile altora prin ţară iar femeia muncea cu ziua prin sat, pentru mâncare şi haine. Potrivit spuselor consătenilor, familia Mihu trăieşte într-o sărăcie şi mizerie cumplite. Încă de la naştere, cel de-al doilea copil a fost lăsat să lupte cu viaţa de unul singur. Când părinţii erau plecaţi la muncă, pruncul rămânea doar în grija surorii de 5 ani. Potrivit celor care au avut ocazia să intre în casa soţilor Mihu, bebeluşul era lăsat în pielea goală, într-un pătuţ improvizat din lemn, unde îşi făcea nevoile şi era ciupit de muştele atrase de miros. Se pare însă că frigul abătut peste ţară, în acest sfârşit de noiembrie, i-a fost fatal micuţului în condiţiile în care familia Mihu nu avea nici măcar geamuri la locuinţă iar despre lemne de foc, nici pomeneală.
     Răceala s-a transformat rapid în pneumonie, iar trupul firav, subnutrit al bebeluşului nu a mai putut lupta cu boala. Autorităţile locale împreună cu medicul din comună au constatat luni dimineaţă decesul. Deoarece copilul s-a născut în localitatea Axente Sever, Sibiu, primăria Cergău n-a putut elibera încă certificatul de deces. Şi cum familia Mihu nu are bani nici de leac, primăria Cergău a apelat la bunăvoinţa... financiară a Primăriei din Axente Sever pentru a întocmi un duplicat după certificatul de naştere al copilului pe baza căruia se va elibera certificatul de deces. Surse oficiale din cadrul primăriei Cergău ne-au declarat că starea de sărăcie este un fenomen generalizat în zonă. Mai mult de jumătate din populaţia din Cergăul Mic şi Lupu (sate componente) a depus cereri pentru obţinerea ajutorului social de la primărie. Şi aceasta nu pentru că oamenii nu ar fi muncitori ci pentru că le lipsesc fondurile necesare cultivării terenurilor agricole, lăsate acum în paragină. Mai mult, o mare parte dintre săteni n-a putut să-şi procure nici măcar lemnele pentru iarnă. În acest context, creştinii cu dare de mână sunt bineveniţi la casa familiei Mihu, pentru a le ilumina sărbătorile.
Nicoleta TOMUŢA
Festivalul folcloric "Strugurele de aur" de la Jidvei la TVR
     Pentru cei care nu au avut posibilitatea de a fi prezenţi la Festivalul "Strugurele de aur" de la Jidvei, Televiziunea Română va difuza duminică, 2 decembrie, de la ora 9.30, pe programul doi un amplu reportaj de o oră şi jumătate. Veţi putea urmări un spectacol extraordinar de muzică populară românească susţinut de laureaţii festivalului dar şi de cei mai valoroşi interpreţi ai melosului popular: Ioan Bocşa, Nicolae Furdui Iancu, Reta Rus, Veta Biriş, Alina Pinca, Drăgan Muntean, Sergiu Cipariu, copiii minune Traian Stoiţă şi Ana Necşulescu, ansamblurile folclorice de la Orlat, Junii Sibiului, Doina Aiudului, Fetele de la Căpâlna şi alţii. Firma Jidvei vă urează vizionare plăcută! (G.C.)
Reprezentare masivă a PSD la Alba Iulia
     Deşi se bănuia că actualul partid de guvernământ nu va avea la Alba iulia cu prilejul Zilei Naţionale politicieni de prim rang, totuşi PSD va fi reprezentat în urbea de suflet a tuturor românilor de un important contingent de personalităţi politice. Astfel, şi-au anunţat prezenţa de 1 Decembrie, în Cetatea Marii Uniri, Nicolae Văcăroiu - preşedintele Senatului, Valer Dorneanu - preşedintele Camerei Deputaţilor, Victor Opanschi - consilier prezidenţial, miniştrii ardeleni ai Guvernului Năstase: Ioan Rus - ministrul de Interne, Vasile Puşcaş - ministru delegat pe lângă Ministerul Integrării Europene, Ilie Sârbu - ministrul Agriculturii, Apelor şi Pădurilor, Vasile Dîncu - ministrul Informaţiei. Va participa şi Octav Cozmâncă - ministrul Administraţiei Publice. Delegaţia partidului celor trei trandafiri va fi completată de către toţi parlamentarii PSD din Ardeal. (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.