Ultima oră
Știri
Trei hoţi din Cluj au încercat să... "mărite" un cal şi o căruţă la Sălciua
     Poliţiştii din Sălciua au fost sesizaţi luni, 26 noiembrie, că trei persoane străine încearcă să vândă în comună, la sub-preţ, o căruţă şi un cal. Cei trei au reuşit să arvunească marfa, pentru 200.000 de lei, unui localnic. Ghinionul lor a fost că omul, prevăzător, le-a cerut vânzătorilor un certificat de proprietate pentru cal. Nu de alta, dar la preţul de chilipir de 10 milioane de lei nu găseşti un cal cu căruţă, pe toate drumurile. Poliţiştii i-au găsit rapid şi i-au identificat pe vânzătorii de ocazie, toţi din satul Corneşti, comuna Mihai Viteazul, judeţul Cluj. După verificările de rigoare la Postul de Poliţie Mihai Viteazul, poliţiştii din Sălciua au aflat că cei trei furaseră calul şi căruţa de la un cetăţean din comună, valoarea fiind estimată la 35 de milioane de lei. Prejudiciul a fost recuperat iar cei trei hoţi vor fi conduşi sub escortă, la Poliţia din Mihai Viteazul pentru cercetări. (N.T.)
La Vinţu de Jos
Lansare de carte - George Stanca
     Relaţiile interumane îşi dovedesc încă o dată valoarea. Astăzi, la sediul Primăriei Vinţu de Jos, de la ora 14.00 va avea loc lansarea volumului "De la marea schimbare la marea dezamăgire", semnat de acidul scriitor şi publicist George Stanca. Volumul cuprinde o serie de eseuri satirice la adresa vechii guvernări. Cum a ajuns George Stanca să-şi lanseze volumul la Vinţu de Jos? Pentru că primarul comunei Nicolae Pienar - pasionat cititor l-a invitat. Cei doi s-au cunoscut la ediţia din acest an a Târgului de Fete de pe Muntele Găina şi de atunci sunt prieteni şi iată acum, colaboratori. (A.D.)
Expoziţie de fotografie
     Uniunea Culturală a Rutierilor din România, al cărei preşedinte în judeţ este colegul nostru de breaslă Ioan Leviţchi, va organiza joi, 29 noiembrie, de la ora 11.00, vernisajul expoziţiei ce reuneşte fotografii-document cu tema "Tradiţia mineritului - factor de unitate în diversitatea etnică în spaţiul românesc". Acţiunea se înscrie în calendarul manifestărilor prilejuite de sărbătorirea "Zilei Naţionale a României" la Alba Iulia şi va avea loc în Aula Universităţii "1 Decembrie 1918", colaboratori fiind Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Universitatea "1 Decembrie 1918", Muzeul Judeţean Maramureş şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. (R.J.)
Invitaţie la spectacol
     Cadrele militare în rezervă şi retragere, veteranii de război şi nu numai ei sunt invitaţi joi, 29 noiembrie, la spectacolul artistic susţinut de elevii Şcolii generale din Ighiu, dedicat Zilei Naţionale a României - 1 Decembrie. Spectacolul, organizat de Filiala Alba a Uniunii naţionale a cadrelor militare în rezervă şi retragere va începe la ora 10.00, la Cercul Militar din municipiul Alba Iulia. Intrarea este liberă. (A.D.)
Din pricina ninsorilor abundente
Unsprezece persoane din Cugir au dispărut în zona Şurianu
     Unsprezece persoane din Cugir, plecate de vineri în week-end cu maşinile, au dispărut în zona Şurianu. Persoanele respective, printre care se află şi o fetiţă de 8 ani, nu au dat încă nici un semn cum că ar fi ajuns la destinaţie, cea mai plauzibilă ipoteză cu privire la ceea ce s-a întâmplat fiind cea a înzăpezirii, din pricina ninsorilor masive din ultima perioadă (Nu se ştie dacă cei unsprezece cugireni au ajuns la cabana de la Lacul Şurianu, în lipsa unui mijloc de comunicare eficient cu acest obiectiv). Alertaţi cu privire la acest eveniment, salvamontişti albaiulieni au pornit marţi, 27 noiembrie a.c., ora 19.00, în căutarea celor dispăruţi. Vom reveni. (I.H.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Prin Decizia Curţii de Apel Bucureşti
S-a reînfiinţat Partidul Unităţii Naţionale Române
Comunicat
     Prin Decizia 2955/31.10.2001 a Curţii de Apel Bucureşti, a fost reînfiinţat Partidul Unităţii Naţionale Române (PUNR) care este reînscris în Registrul Partidelor la poziţia 49. Reînscrierea PUNR s-a făcut prin păstrarea întregului patrimoniu fizic şi simbolistic. Înfiinţat în 15 martie 1990, ca suport politic al Uniunii Vatra Românească şi ca partid de suflet al românilor din Transilvania şi din toată ţara, PUNR a fost o prezenţă activă pe scena politică românească. Prin ideea naţională, promovată şi susţinută în toată activitatea, PUNR s-a subordonat marilor idealuri de propăşire şi afirmare a poporului român şi a României. Spre deosebire de toate partidele aflate într-o formă sau alta la guvernare, PUNR nu a practicat clientelismul politic, nu a avut demnitari corupţi şi nu s-a amestecat în afaceri veroase de spoliere a avuţiei publice.
     Doctrina social-liberală a fost adoptată la Convenţia Naţională din decembrie 1995 şi a fost pentru prima dată afirmată şi promovată de PUNR ca bază a unui program de dezvoltare pentru societatea românească. Am fost ironizaţi atunci pentru doctrina adoptată, azi o serie de partide au adoptat aceasta doctrină ca element de echilibru între dezvoltarea economică şi practică socială. Astăzi, mai mult ca oricând, se adeveresc tezele şi ideile promovate de-a lungul existenţei sale de către PUNR atât în problema naţională ca şi în ceea ce priveşte proprietatea şi dezvoltarea economică. Reapariţia PUNR pe scena politică românească provine dintr-o stringentă necesitate, avându-se în vedere naţionalismul conjunctural, electoral, de operetă şi de intoxicare a opiniei publice româneşti care se practică azi de unele partide şi personalităţi politice. Această realitate s-a împlinit prin decizia Curţii de Apel Bucureşti cu nr. 2955 din 31.10.2001. Acum, la reînfiinţare, Partidul Unităţii Naţionale Române îşi reafirmă dorinţa de dialog cu toate forţele politice româneşti, parlamentare şi neparlamentare, pentru a găsi cele mai bune soluţii de progres, bunăstare pentru toţi cetăţenii României şi pentru protejarea marilor interese ale poporului român şi ale României. PUNR nu-şi propune să monopolizeze patriotismul, nici titlul de singur depozitar al ideilor naţionale. PUNR va fi însă un devotat susţinător şi apărător al marilor interese naţionale şi a drepturilor milenare ale poporului român pe întreg spaţiul românesc. În acest moment, de reapariţie pe scena politică românească, PUNR are capacitatea de a-şi analiza activitatea, eliminând tot ceea ce a fost rău în trecut şi, pornind de la acest lucru, noul PUNR se va înscrie într-o linie modernă de promovare a unei politici naţionale care să servească România şi poporul român.
     Chemăm pe toţi simpatizanţii PUNR şi pe cei care au slujit şi au fost atraşi de valorile naţionale româneşti să ni se alăture pentru promovarea în societatea românească a ideilor naţionale sănătoase, lipsite de duplicitate, exclusivism sau şovinism.
Preşedinte,
Prof. univ. dr. Valeriu TABĂRĂ
Judeţul Alba - reprezentat masiv în Consiliul Naţional PRM
     După cum se ştie, în zilele 23-24 noiembrie, a avut loc Congresul PRM. Din partea judeţului Alba a participat o delegaţie compusă din 18 persoane condusă de preşedintele Organizaţiei judeţene a PRM, deputatul Emil Crişan. În Consiliul Naţional al PRM au fost aleşi cinci membri ai PRM Alba, în persoanele deputatului Emil Crişan, a senatorului Ioan Paştiu, precum şi a Constanţei Pleşa - Abrud, Dana Şerb - Ocna Mureş şi Victor Alexa - Aiud. Semnalăm că în comitetul director al PRM a fost ales deputatul Emil Crişan, care a transmis în plenul congresului salutul Delegaţiei judeţului Alba, axat în principal pe problemele arzătoare ale Ţării Moţilor.
     Ţinem să urăm preşedintelui PRM, Corneliu Vadim Tudor, cele mai bune urări de sănătate, fericire, putere de muncă, precum şi tradiţionalul "La Mulţi Ani", cu prilejul zilei sale de naştere. (R.J.)
În prag de mare sărbătoare a unităţii naţionale
Triste răfuieli politice dezbină romănii
Minciunile şi demagogia liberalilor nu pot ascunde guvernarea lor dezastruoasă
Comunicat de presă
     Campania calomnioasă, declanşată în ultimele zile de unii lideri liberali din judeţul Alba îndreptată împotriva PSD şi a reprezentanţilor săi, demonstrează încă o dată, dacă era cazul, că PNL nu se poate împăca cu gândul că electoratul a sancţionat prin vot democratic incompetenţa acestui partid. Atâta timp cât s-au aflat la guvernare, liberalii s-au făcut vinovaţi de dezastrul produs în această ţară, de scăderea nivelului de trai, de creşterea galopantă a şomajului şi sărăciei, de implicarea în unele afaceri dubioase aflate în prezent în atenţia organelor de cercetare penală. Simţind că credibilitatea lor în faţa oamenilor este la pământ, liberalii din judeţul Alba au început o mârşavă campanie de denigrare a liderilor politici ai PSD, folosind din plin minciuna, demagogia, fariseismul. Aruncând cu venin în stânga şi în dreapta, calomniind şi denigrând, unii reprezentanţi ai PNL Alba doresc să câştige pe planul imaginii. Se înşeală amarnic însă, mai ales că multe din aşa-zisele declaraţii furtunoase ale liberalilor s-au dovedit a fi minciuni. Ei nu înţeleg că oamenii nu mai pot fi amăgiţi cu noi afirmaţii mincinoase, mai ales că românii nu au uitat "competenţa" liberalilor când au nenorocit ţara şi poporul.
     Vârful de lance al acuzatorilor liberali este un deputat care are, probabil, marea "calitate" de a străluci prin... ABSENŢĂ. În loc să se ocupe de problemele multiple ale cetăţenilor care l-au trimis pe scaunul confortabil de parlamentar, deputatul liberal de Alba continuă să se certe cu toată lumea ca... la uşa cortului. Probabil că l-aţi recunoscut din această descriere pe apaticul deputat al PNL Alba, Dan Coriolan Simedru, despre care nu am auzit că a făcut lucruri bune pentru judeţ şi locuitorii săi, nici în Parlamentul României şi nici în altă parte. Probabil că iniţiativele legislative ale domniei sale, de când a ajuns un norocos parlamentar prin numirea lui Costin Georgescu ca director al SRI şi până astăzi, sunt tot atât de numeroase precum faptele concrete cu care se poate "mândri" Dan Simedru. Este regretabil că în loc să înveţe din jocul democraţiei, unde opoziţia are un rol constructiv şi nu distructiv, deputatul PNL foloseşte o tragedie umană pentru a câştiga capital electoral, ceea ce este imoral şi inuman.
     Ascunzându-se în spatele mantiei parlamentare, deputatul Simedru crede că poate profera tot felul de injurii şi calomnii la adresa reprezentanţilor PSD. Niciodată nu este târziu pentru a da socoteală pentru afirmaţiile pe care le faceţi, domnule deputat! Cetăţenii au cu totul alte probleme pe care noi ne străduim să le rezolvăm şi nu să le ascundem, aşa cum aţi făcut dumneavoastră! De vorbele liberalilor sunt sătui oamenii, mai ales că deputatul Simedru a cam rămas corigent la capitolul "fapte concrete". Aşteptăm în continuare ca domnia sa să dea dovadă de bărbăţie, să renunţe la imunitatea parlamentară şi să ne arate că nu este laş, pentru a-şi proba acuzele în faţa justiţiei.
Biroul de presă al PSD Alba
După patru ani de guvernare
"Realizările" deputatului Simedru sunt egale cu... ZERO
     Consider că a sosit momentul ca bufonul liberal să se oprească pentru o clipă din bălăcăreala searbădă şi să-şi reconsidere atitudinea nu numai de politician, dar mai ales de om. Să-şi schiţeze pe un petic de hârtie "marile" sale realizări din perioada cât a stat agăţat de ciolan. Sunt convins că nu-şi va obosi prea mult creierul care oricum nu ocupă un spaţiu prea mare şi este de prea puţine ori supus eforturilor intelectuale. Dar ce făcea "competentul" liberal înainte de a deveni parlamentar? Era şomer, pentru că nu s-a găsit nimeni să-i aprecieze "excepţionalele" sale calităţi. În cele din urmă a devenit un simplu angajat al unei firme din judeţ la care însă a strălucit prin anonimatul în care se complăcea. Deci, ca profesionist ne-am lămurit câte parale face. Dar ce-l face oare să viseze că va deveni, cândva, un mare politician? Pe ce se bazează, probabil, numai el ştie. Cetăţenii mi-au spus de nenumărate ori că atât timp cât a fost la guvernare era mult prea ocupat cu probleme personale pentru a-şi mai face timp să stea de vorbă cu cei ce l-au ales, audienţele lipsind cu desăvârşire. Probabil, era preocupat de rezolvarea promisiunilor electorale sau poate a problemelor cu care se confruntă întreprinderile din judeţ. Mai ales uzina din Cugir. Ce a promis că va face la Cugir a uitat înainte de a-şi ocupa fotoliul de deputat, iar uzina a fost târâtă de liberali încet, dar sigur, spre declin.
     Străbătând nu demult drumul spre Vălişoara "eruditul" parlamentar liberal a scăpat o perlă în faţa tututor celor prezenţi la o mare sărbătoare. Nu s-a arătat deloc stânjenit de faptul că şoseaua nu a fost reparată cum ar fi fost normal în perioada guvernării de tristă amintire; mai mult, a promis că data viitoare când va reveni la Vălişoara o va face folosind ca mijloc de transport un tractor. Cu această remarcă Simedru poate răsufla uşurat pentru că a atras atenţia tuturor; şi doar atât. Ajutat de o minte bolnavă Simedru are curajul să treacă uşor peste contribuţia mea la rezolvarea problemelor judeţului, dar eu îmi permit să-l trezesc din lîncezeala ce durează de mai bine de 4 ani; dar poate ar fi mai bine să nu-i tulbur somnul pentru că oricum nimeni nu-i simte lipsa şi nici nu-i va solicita vreodată sprijinul.
Codrin ŞTEFĂNESCU, Deputat PSD de Alba
Sub mantia imunităţii parlamentare
Simedru loveşte şi fuge!
     Laş şi lipsit de bărbăţie, ascunzându-se sub mantia parlamentară, deputatul Simedru foloseşte tactica: loveşte şi fugi.
     Până în momentul în care va renunţa la imunitate, nu-i voi mai da nici o replică demagogului şi calomniatorului Coriolan Simedru, indiferent de locul în care-şi varsă veninul şi transmite acuzele defăimătoare. Cu atât mai mult cu cât eu am probleme importante de rezolvat, ce ţin de judeţ şi de locuitorii lui şi nu am timp să lecturez basmele, snoavele, clevetirile şi calomniile găunoase ale povestitorului Simedru!
     Aşa să ne ajute Dumnezeu! (Augustin PRESECAN, preşedintele Consiliului judeţean Alba)
După ce a fost patru ani la guvernare
Valeriu Stoica mai aleargă încă după avantaje financiare
Declaraţia politică a deputatului PSD de Alba, Codrin Ştefănescu, susţinută în plenul Camerei Deputaţilor
     Scandalul declanşat de acţiunea civilă intentată de d-l Valeriu Stoica împotriva directorului Trustului de presă "Unitatea" din Alba Iulia a provocat reacţii evidente, de natură să penalizeze drastic conduita acestui om politic. A da în judecată un om de presă, lider al Revoluţiei '89 din Alba Iulia, un personaj mai mult decât agreat de către locuitorii judeţului, care prin el însuşi exprimă libertatea cuvântului, independenţa presei şi dreptul la opinie, este un act intolerabil şi de neiertat. Atitudinea d-lui Stoica a făcut astfel obiectul a zeci de articole de presă, care în mod vădit au incriminat acţiunile acestui lider de partid. Totuşi, trecând peste propriile sentimente vis-a-vis de acest curios personaj politic, enunţate de altfel prin diferite luări de cuvânt, predominantă şi cea mai importantă rămâne opinia publicului, obiectivă şi sensibilă la toate acţiunile întreprinse de cei care se află în puncte cheie ale structurilor politice. Şi cum ar putea publicul să rămână în stare de pasivitate la momentul în care un lider politic, în disperarea de a obţine cât mai multe avantaje financiare, ca şi cum cei 4 ani de guvernare nu ar fi fost suficienţi, solicită despăgubiri în valoare de 100.000.000 de lei reprezentând daune morale!? Este, desigur, o întrebare retorică, cu atât mai mult cu cât reacţiile negative provocate de conduita cel puţin bizară în ceea ce priveşte expunerea punctelor sale de vedere, a manierei de lucru, ba chiar a sensului acţiunilor sale politice, se manifestă printre proprii membri de partid. Într-un moment în care încă se desfăşoară anchete în legătură cu sume importante retrase de la FNI şi există material informativ, documentaţii şi rapoarte în studiu la Comisia pentru Cercetarea abuzurilor, Corupţiei şi pentru Petiţii, atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat, acţionarea în judecată este pur şi simplu o gafă politică. Prin această declaraţie nu intenţioneaz să protejez neapărat imaginea d-lui Mihai Babiţchi, ci a ceea ce ar trebui să reprezinte caracteristicile oricărui stat democrat şi civilizat: independenţa presei şi libertatea cuvântului, dreptul la opinie, în general.
Codrin ŞTEFĂNESCU
Deputat PSD de Alba

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.