Ultima oră
Știri
Onor Armatei Române!
     Ca în fiecare an, bravii ostaşi ai Armatei Române şi conducătorii săi au fost participanţi activi la Serbările Unirii şi la manifestările dedicate Zilei Naţionale a României. Cel mai apreciat moment a fost fără îndoială defilarea militarilor, conducătorul paradei militare fiind maiorul Dorin Oltean. Comandantul dispozitivului militar de la statuia lui Mihai Viteazul a fost colonelul Mihai Irimie, care s-a achitat cu brio de misiunea încredinţată de superiorii săi. Armata Română a fost reprezentată la manifestările de la Alba Iulia de secretarul de Stat al MApN, Sorin Encuţescu, locţiitorul şefului Statului Major General, viceamiralul Gheorghe Rudenko şi generalul de brigadă Ion Maftei, inspector la Inspectoratul general al MApN. Onor Armatei Române! (F.R.)
Accident feroviar
Tehnician dentar mort la Sebeş
     Tânărul din Bucureşti care a căzut de curând din tren în gara din Sebeş a murit la Spitalul judeţean Alba. El se numeşte Dan Lăzărescu, de 32 de ani, de profesie tehnician dentar. Victima venise în Alba pentru a participa la un simpozion la iniţiativa unui medic specialist din Germania. În gara din Sebeş tânărul împreună cu un alt prieten a sărit din tren, lovindu-se grav la cap. El a fost internat în stare de comă la spital şi operat de urgenţă. Medicii spun însă că nici după intervenţia chirurgicală pe creier tânărul nu şi-a revenit din comă, starea lui de sănătate înrăutăţindu-se continuu. (F.R.)
Abandonul şcolar în atenţia prefectului Ioan Rus
     Învăţământul din judeţul Alba, privit prin prisma abandonului şcolar, pare a fi atins deja cota de avarie. Numărul mare de elevi, peste 300, care au abandonat din diverse motive studiile, numai de la începutul actualului an şcolar a surprins total neplăcut autorităţile judeţului Alba, care sunt decise să adopte unele măsuri pentru ameliorarea situaţiei. În acest sens joi, 6 decembrie a.c., prefectul Ioan Rus a convocat conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba, alţi reprezentanţi ai învăţământului preuniversitar precum şi ai Poliţiei pentru a se găsi soluţii cu privire la acest fenomen negativ. Ulterior, asemenea întâlniri vor avea loc în fiecare centru de învăţământ din judeţ, unde se înregistrează cele mai numeroase cazuri de abandonuri şcolare. (R.J.)
Colonelul Mircea Tămăzlăcaru - comandant al Garnizoanei Alba Iulia
     Unul din cei mai buni profesionişti ai Armatei Române pe care i-a avut şi îi are judeţul nostru, colonel Mircea Tămăzlăcaru, şi-a văzut eforturile profesionale încununate de succes. Domnia sa a fost numit oficial de comandantul Corpului teritorial de armată IV teritorial "Mareşal Constantin Prezan", d-l general maior Ioan Cioară în funcţia de comandant al garnizoanei Alba Iulia, ne-a informat ofiţerul cu relaţii publice, căpitanul Liviu Marcu. (F.R.)
De mâine
Bis la debranşările de la reţeaua de termoficare
     De Ziua Naţională a României, conducerea SC Dalkia SA Alba Iulia a rebranşat la reţeaua de termoficare rău platnicii, la cererea Primăriei Alba Iulia, astfel încât toţi locatarii să aibă apă caldă şi căldură. În comunicatul remis presei, conducerea Dalkia SA atenţiona însă că graficele de reeşalonare trebuie respectate. Având în vedere că în 30 noiembrie a.c. a expirat termenul unei etape din graficul amintit, în prezent se lucrează la lista cu asociaţiile de proprietari ce vor fi debranşate. Directorul SC Dalkia SA Alba Iulia, Dumitru Goţea, ne-a declarat că debranşările vor începe de miercuri. (F.R.)
Miercuri, la Snagov
Întâlnire de gradul zero pe tema sănătăţii
     Miercuri, 5 decembrie a.c., la Snagov, în prezenţa premierului Adrian Năstase, va avea loc o reuniune deosebit de importantă privind soarta reformei sistemului de sănătate. La această întâlnire cu toţi factorii implicaţi în domeniu, va participa şi prefectul judeţului Alba, av. Ioan Rus, care va fi însoţit de şefii Direcţiei de Sănătate Publică, Casei judeţene de Asigurări de Sănătate şi Direcţiei Generale a Finanţelor Publice. Pentru a pune la punct toate detaliile legate de materialele ce vor fi prezentate la Snagov, prefectul Ioan Rus i-au convocat în cursul zilei de ieri la sediul Prefecturii pe cei trei directori ai instituţiilor sus-menţionate. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România la Alba Iulia
Preşedintele UNCJR a anunţat că s-a aprobat înfiinţarea Biroului ARE la Alba Iulia
Acesta va coordona activitatea regiunilor din Europa Centrală şi de Est
     grupÎn perioada 2-3 decembrie a.c., Alba Iulia a fost gazda generoasă a Adunării generale a Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, la care a participat şi secretarul de stat din cadrul Ministerului Administraţiei Publice, d-l Romeo Postelnicu. Pentru a prezenta rezultatele acestei reuniuni dar şi alte probleme ale administraţiei publice, d-l Romeo Postelnicu, preşedintele UNCJR, d-l Ioan Mihăilescu, preşedintele CJ Argeş, şi d-l Augustin Presecan, preşedintele CJ Alba, amfitrionul reuniunii, au susţinut o conferinţă de presă. Ioan Mihăilescu a declarat că la recenta Adunare generală a Ansamblului Regiunilor Europei ce a avut loc la Sopron, în Ungaria, acest organism a aprobat înfiinţarea unei Antene (birou) ARE la Alba Iulia, pentru toate regiunile din Europa Centrală şi de Est, la insistenţele preşedintelui CJ Alba, Augustin Presecan, membru în Biroul Executiv al ARE. Acesta va avea rolul de a păstra legătura regiunilor din această parte a lumii cu sediul ARE de la Strasbourg, de a prezenta informaţii despre oportunităţi de afaceri şi investiţionale privind crearea de noi locuri de muncă, de a pregăti programe pentru accesarea de fonduri ale Uniunii Europene etc. Tot la Sopron, Adunarea Generală a ARE a mai aprobat două rezoluţii privind libera circulaţie a românilor şi dreptul la muncă în UE. D-l Ioan Mihăilescu a spus ziariştilor că UNCJR a mai aprobat două materiale privind informatizarea administraţiei publice pentru îmbunătăţirea comunicării şi strategia de dezvoltare economico-socială, precum şi bugetul pe anul viitor. Nu în ultimul rând, având în vedere succesele externe ale preşedintelui Augustin Presecan, UNCJR a decis să suporte financiar deplasările acestuia la reuniunile ARE, mai ales că este membru în Biroul Executiv ARE.
     Secretarul de stat din MAP, Romeo Postelnicu, a declarat că prezenţa sa la Alba Iulia se datorează importanţei pe care ministerul din care face parte o acordă colaborării cu instituţiile administraţiei publice din teritoriu: "reforma administraţiei nu poate fi realizată fără un parteneriat serios între administraţia publică centrală şi cea locală". Domnia sa a adăugat că guvernul a făcut paşi importanţi pe drumul reformei în administraţie, amintind în acest sens aprobarea legilor administraţiei publice locale şi a serviciilor comunale de gospodărire. "De la anul vom înfiinţa Institutul Naţional de Administraţie Publică, unde se vor specializa funcţionarii publici de rang superior", a mai spus la Alba Iulia d-l Postelnicu. Domnia sa a precizat că procesul de integrare al ţării noastre în UE nu trebuie suportat doar de administraţia centrală ci şi de cea judeţeană. "D-l Augustin Presecan, prin prezenţa la vârf pe care o are în diferite structuri europene reprezintă un mare câştig pentru imaginea României şi pentru interesele ţării. Este falsă imaginea că preşedinţii de consilii judeţene se mai plimbă prin Europa, pentru că nu ne mai permitem să aşteptăm să vină alţii din afară, să ne ia de mânuţă şi să ne invite la ei. O astfel de politică este păguboasă. Noi am plătit deja un tribut greu pentru că am stat izolaţi de frica de a nu fi acuzaţi că facem deplasări politice în străinătate. Judeţul Alba, prin preşedintele Augustin Presecan, a avut numai de câştigat în urma ofensivei privind politica externă, iar rezultatele bune s-au văzut imediat. Acolo unde nu s-a făcut treabă şi pe plan extern, comunităţile locale au avut numai de pierdut", a precizat secretarul de stat din MAP, d-l Romeo Postelnicu.
     Şi preşedintele UNCJR, d-l Ioan Mihăilescu, a apreciat că "activitatea d-lui preşedinte Presecan în conducerea ARE a făcut ca România şi implicit judeţul Alba să obţină o serie de drepturi, cu mult peste ce au realizat alte judeţe din ţară". Nu lipsit de importanţă este şi faptul că pentru prima dată la Sopron, oficialii noştri s-au adresat participanţilor în limba română.
Florin ROMAN
Concluzia unui an de expertize şi contraexpertize susţinute în faţa justiţiei:
Dreptatea umblă cu... gâtul tăiat!
     În urmă cu aproape un an de zile, mai precis în noaptea de 16/17 decembrie 2000, în discoteca Milenium din Aiud s-a consumat o adevărată tragedie: în urma unei altercaţii tânărul aiudean Petre Brădăţan (28 de ani), tatăl unui copil în vârstă de 9 ani, şi-a pierdut viaţa, decedând la scurt timp după ce i-a fost tăiat gâtul cu un ciob de sticlă. Dosarul se află pe rolul Judecătoriei din Alba Iulia, ieri consumându-se un nou termen (cel de-al şaselea) în procesul intentat autorului acestui act, Calman Gabor Zsolt, de 21 de ani, student la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii clujene "Babeş Bolyai". Calman a fost arestat preventiv în ziua următoare producerii acestei tragedii, pentru o perioadă de cinci zile. Procurorul a dispus începerea urmăririi penale împotriva acestuia pentru omor calificat cu reţinerea stării de provocare. În 21 decembrie, procurorul a prelungit cu încă 25 de zile mandatul de arestare preventivă, dar în 27 decembrie, printr-o ordonanţă, s-a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei în "lovituri cauzatoare de moarte". Dar în 3 ianuarie 2001, după 16 zile, Calman este eliberat printr-o ordonanţă de revocare a arestării preventive. Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a finalizat rechizitoriul abia după 6 luni, în 16 iunie 2001, precizând că "în această încleştare" (n.r. dintre cei doi), cum inculpatul strângea victima de gât cu braţul drept, cu ajutorul gâtului de sticlă pe care-l avea în mână, inculpatul i-a cauzat victimei o plagă tăiată cu leziuni vasculare la nivelul venei jugulare, urmată de hemoragie. Simţind că victima nu mai opune rezistenţă şi că sângerează, inculpatul a abandonat victima, s-a ridicat de la sol şi, după ce a aruncat gâtul sticlei a părăsit în grabă localul, deplasându-se la Poliţie".
     Deşi iniţial, se indica faptul că "mecanismul de producere" a acestor leziuni a fost fie prin lovire, fie prin cădere pe acest corp delict", o expertiză mai recentă ca dată, respectiv din 12 noiembrie 2001, dar după 11 luni de la producerea tragediei înclină spre cea de-a doua variantă: "leziunile de violenţă descrise la nivelul gâtului s-au produs cu mare probabilitate prin cădere pe corpul ascuţit-tăietor reprezentat de sticla spartă şi nu prin lovituri directe" (!!!), o formulare care s-ar traduce prin faptul că... mortul este de vină...
     Procesul penal a început pe 23 iulie 2001, iar până în prezent s-au desfăşurat cinci înfăţişări la proces, termene la care s-au obţinut doar... amânări, unele pe motive de odihnă şi... sănătate, solicitându-se fel de fel de expertize şi contraexpertize. Vom reveni cu amănunte.
Dana MOTREANU, Nicoleta TOMUŢA
O tânără din Bistra este cercetată sub acuzaţia de pruncucidere
     Fata al cărei nume nu a fost dat publicităţii are 19 ani. Ea s-a prezentat la spitalul din Câmpeni, după 10 zile de la avort iar medicii au decis transferarea ei la Spitalul Judeţean fiind vorba de o infecţie severă şi leziuni interne. Tânăra a susţinut într-o primă fază că a născut la spitalul din Blaj dar ulterior la insistenţele organelor abilitate ea a recunoscut că şi-a provocat un avort la domiciliu. Fătul de aproximativ 6 - 7 luni a fost pus într-o lădiţă din pivniţă. Acest caz a fost preluat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpeni iar în funcţie de ceea ce vor stabili legiştii tânăra ar putea fi condamnată pentru fapta ei. Moaţa se află în prezent internată la Spitalul judeţean Alba sub strictă supraveghere medicală, viaţa ei nefiind pusă în pericol. (N.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.