Ultima oră
Știri
În judeţul Alba, anul acesta
Ministrul de Interne a fost zgârcit cu avansările în grad
     Prin ordin de zi al ministrului de Interne au fost avansaţi în grad, înainte de termen, un ofiţer şi trei subofiţeri din IPJ Alba. Comandantul Poliţiei oraşului Câmpeni, cpt. Valer Gutiu, a fost avansat la gradul de maior. Şeful Postului de Poliţie Daia Română, plt. maj. Vasile Vlad, a fost avansat la gradul de plutonier adjutant. Plt. adj. Iosif Vladimir Dărămuş din IPJ Alba a fost avansat la gradul de plutonier adjutant şef. Plt. maj. Horaţiu Mugur Bibolar din cadrul Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice din IPJ Alba a fost avansat la gradul de plutonier adjutant. În rândul pompierilor din Alba s-a înregistrat o singură avansare: plt. maj. Petru Gherman, din cadrul Staţiei de Pompieri Aiud, a fost avansat la gradul de plutonier adjutant. (N.T.)
Şefi interimari în IPJ Alba
     În urma punerii în aplicare a planului de restructurare a Ministerului de Interne, o parte din posturile de conducere din IPJ Alba au rămas vacante, urmând ca până la sfârşitul acestui an, prin concursuri profesionale, să se stabilească ofiţerii care vor ocupa aceste funcţii de conducere. Astfel, conducerea interimară a Poliţiei Blaj este asigurată de lt. col. Ioan Mărginean, adjunct al comandantului trecut în rezervă; Serviciul de Ordine Publică din IPJ Alba este condus interimar de cpt. Ilie Ilea; Serviciul Poliţiei Rutiere este condus interimar de col. Vasile Roşu. Interimatul la conducerea Serviciului de Evidenţă Informatizată a Persoanei este asigurat de cpt. Daniela Grigoraş, după trecerea în rezervă a col. Gheorghe Horja. În zilele următoare se va desfăşura concursul profesional pentru stabilirea şefului Serviciului de Cercetări Penale din IPJ Alba. (N.T.)
Spor natural negativ în judeţul Alba
     În primele 10 luni ale anului în curs, în judeţul Alba s-au înregistrat 3027 născuţi vii şi 3842 decedaţi, din care 51 sub un an, rezultând astfel un spor natural negativ de 815 persoane. În aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul celor decedaţi l-a depăşit cu 340 pe cel al născuţilor vii. De asemenea, la nivelul judeţului de la începutul acestui an şi până la data de 1 noiembrie, au fost înregistrate 2064 de căsătorii şi 444 divorţuri. (R.J.)
Protocol de colaborare pentru situaţii de fenomene meteorologice grave
     La iniţiativa conducerilor Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba Iulia şi SC Drumuri şi Poduri Locale Alba, a fost încheiat un protocol de colaborare pentru situaţii de fenomene meteorologice periculoase. Pentru a căpăta consistenţă şi implicit o arie mai largă de aplicabilitate, la acest protocol au aderat şi o serie de alte instituţii publice cu mare responsabilitate în acest sector cum ar fi SC Electrica, Direcţia Judeţeană de Agricultură, Secţia de Drumuri Naţionale, SC Apa CTTA, Direcţia Silvică, Secţia L9 CFR Alba Iulia, Hidrocentrala Sebeş şi Direcţia de Telecomunicaţii. Conform celor stipulate în respectivul protocol, părţile se obligă reciproc să trimită rapoarte informativ-operative pe măsura derulării evenimentelor, privind zonele şi obiectivele afectate, măsurile luate, stadiul refacerii obiectivelor şi altele. De menţionat că acest protocol a fost avizat şi de prefectul Ioan Rus. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Liderii ţărănişti versus Mihai Babiţchi, la Judecătoria Alba Iulia
Conducerea PNŢCD acuză actuala Putere de presiunile făcute asupra Justiţiei *În cursul după-amiezii de ieri, sentinţa pronunţată a fost favorabilă lui Mihai Babiţchi
     În cursul zilei de ieri, liderii ţărănişti Constantin Dudu Ionescu (fost ministru de Interne), Ioan Avram Mureşan (fost ministru al Agriculturii), Virgil Petrescu (fost ministru al Învăţământului), Remus Opriş şi Mircea Popa Zlatna, ex-senator de Alba, au susţinut la sediul PNŢCD Alba o conferinţă de presă având ca principală temă procesul intentat vicepreşedintelui PSD Alba, Mihai Babiţchi. După cum se ştie, Mihai Babiţchi a dat publicităţii un material din care rezulta că personalităţi marcante ale fostei puteri, din PNŢCD, PNL şi PD, au beneficiat, în mod incorect, de anumite sume de la FNI, vehiculându-se impresionanta cifră de 33 de miliarde de lei. El a susţinut că materialul respectiv a fost dat publicităţii în calitate de ziarist şi nu de om politic. În replică, liderii ţărănişti implicaţi în acest scandal au decis să-şi apere onoarea în instanţă, chemându-l în judecată pe Mihai Babiţchi pentru calomnie. La fel a făcut şi liderul liberal, Valeriu Stoica, fostul ministru al Justiţiei, al cărui nume apărea în materialul respectiv. Prima rundă s-a desfăşurat la Judecătoria Alba Iulia în prezenţa liderilor ţărănişti şi a lui Mihai Babiţchi.
     Nemulţumiţi de rechizitoriul Parchetului, din care rezultă că fapta nu există şi nici intenţia, iar ţărăniştilor li se cere să plătească cheltuieli de judecată, Dudu Ionescu, Remus Opriş şi Ioan Avram Mureşan au declarat că în acest proces este vorba de amestecul politicului în treburile Justiţiei. Ei au adăugat că numeroase rapoarte ale instituţiilor internaţionale arată că în România există imixtiuni ale politicului în Justiţie.
     "Eu credeam că am venit aici să ne judecăm cu d-l Babiţchi şi nu cu partidul de guvernământ care are în subordine Ministerul Justiţiei. Este evident că suntem urmăriţi atât la "pachet" cât şi la "bucată". Dacă d-l Babiţchi nu ar fi revenit cu acuzele sale, am fi zis că este o declaraţie electorală, însă nu a fost aşa şi noi trebuie să ne apărăm onoarea", a spus Dudu Ionescu. Mult mai acid în declaraţii a fost Ioan Avram Mureşan, care a catalogat ceea ce s-a întâmplat în sala de judecată ca o "mascaradă şi o neruşinare". El şi-a exprimat speranţa că soluţia instanţei va fi cea corectă fără amestecul politicului. "Frişca pe tort" a fost pusă de Remus Opriş care a spus că Mihai Babiţchi a lansat acuzele calomnioase fără a le proba. "În loc să-şi recunoască fapta şi să-şi ceară scuze, acuzatul s-a transformat în acuzator. El uită că a făcut acele afirmaţii în sediul PDSR, în calitate de vicepreşedinte şi nu de ziarist, cum susţine dânsul. Iar dacă a cerut ziariştilor să închidă reportofoanele înseamnă că a cenzurat presa. Libertatea de exprimare presupune şi asumarea responsabilităţii. Din câte s-a văzut astăzi, Parchetul şi PSD şi-au dat mâna împotriva PNŢCD. Nu ne vom opri însă aici. În cazul în care nu vom obţine ceea ce dorim, adică dreptatea, vom continua lupta în Justiţie", a spus Remus Opriş.
     În sala de judecată, fostul ministru Ioan Avram Mureşan a făcut referire la cel care îl acuzase, precizând că nu s-ar fi prezentat la proces dacă ar fi ştiut cu cine se judecă. "Îmi este milă de el şi după procesul de astăzi îmi este şi mai milă", a precizat ironic Mureşan. În replică, Mihai Babiţchi a declarat: "Remarca d-lui Mureşan a fost absolut jalnică, dovedind prin aceasta că este un om fără caracter şi fără onoare. După părerea mea, gunoaiele trebuie măturate şi îngropate adânc, ele nu trebuie să mai iasă niciodată la lumină. Nici nu mă cobor la nivelul de a da în judecată un individ care şi-a dat măsura propriului caracter atât în cadrul actului administrativ, doar a fost ministru, cât şi acum în sala de tribunal. Cu alte cuvinte, îmi este jenă efectiv să îl acţionez în instanţă pentru această cruntă insultă".
Florin ROMAN, Răzvan JURCĂ
     Ultima oră: Ieri după-amiază, în jurul orei 16.00, instanţa a dat o primă sentinţă în acest proces, care a ţinut capul de afiş o lungă perioadă în presa locală. Astfel, conform acesteia, dl. Mihai Babiţchi a fost achitat atât din punct de vedere al laturii penale (calomnie) cât şi din punct de vedere civil, adică al daunelor solicitate, de circa 32 de miliarde de lei, de către părţile vătămate. De asemenea, potrivit deciziei Judecătoriei, s-a stabilit ca perdanţii să plătească statului suma de 400.000 de lei, reprezentând cheltuieli de judecată precum şi 8 milioane de lei, cheltuieli de judecată în favoarea domnului Babiţchi. Liderii ţărănişti pot face recurs în termen de 10 zile de la pronunţarea sentinţei.
Explozia unui tub de acetilenă a pulverizat o autoizotermă şi a omorât un om
     La începutul acestei săptămâni, ing. Cornel Groza, în vârstă de 40 de ani, angajat al SM Abrud, tatăl unui copil minor a decedat în urma unui tragic accident. Fiind merceolog în cadrul Serviciului de aprovizionare, el a fost delegat pentru aprovizionarea cu acetilenă de la SC Messer Energo Gaz SRL Mintia. Contrar oricăror norme de securitate a muncii, inginerul amintit şi şoferul Vasile Băbuţ, de 40 de ani, au încărcat 6 tuburi de acetilenă într-o autoizotermă. Pe lângă aceste tuburi au mai încărcat de la Compania Naţională a Cuprului Deva şi alte materiale (centuri de siguranţă, frânghii, carabiniere metalice). "În timp ce se deplasau pe DN 74, la km 31+400, din cauza scurgerilor de acetilenă dintr-un tub, în incintă s-a format o atmosferă explozivă, ce a dus la explozie. Autoizoterma a fost pulverizată iar delegatul Cornel Groza a decedat, în timp ce şoferul a fost grav accidentat", ne-a informat inspectorul ITM, Dorel Fiţ. (F.R.)
Investiţiile din judeţ depăşesc 1260 miliarde de lei
     Investiţiile realizate pe un eşantion de 408 unităţi din judeţ în primele 3 trimestre ale anului 2001 însumează 1260,7 miliarde de lei. În structura investiţiilor din acest an se remarcă preponderenţa utilajelor, acestea reprezentând peste 75 de procente, urmate de lucrările de construcţii care deţin o pondere de peste 12 la sută. Societăţile cu capital integral de stat au realizat peste jumătate din totalul investiţiilor - 52,2 la sută. Principala sursă de finanţare a investiţiilor o constituie creditele bancare (aproape 60 la sută). "Utilajele şi mijloacele de transport din import reprezintă aproape trei sferturi din totalul investiţiilor", a precizat directorul general al Direcţiei Generale de Statistică Regională Alba, ec. Ana Topârceanu. (A.D.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.